BUDE SE U NÁS HRÁT NĚKDY PRO DIVÁKY ?

19.07.2003, 19:29
Aktuality
Minulý čtvrtek se definitivně rozhodlo o úředním začátku zápasů naší nejvyšší soutěže. Komise ligového shromáždění rozhodla, že většina zápasů se bude hrát v sobotu v 17:15. Komu tohle rozhodnutí prospělo? Určitě ne divákům…

A vše vypadalo tak nadějně, když už 25. června se komise rozhodla změnit úřední začátek z tradiční neděle, kdy se začínalo v 16:30 na sobotu s jednotným začátkem na 18:30. Cílem tohoto rozhodnutí bylo přitáhnout více diváků na stadióny. Není pochyb o tom, že v pozdějších hodinách by si na fotbal našlo cestu více fanoušků a také zápas pod umělým osvětlením by byl mnohem atraktivnější.

Marná sláva, v českých luzích a hájích máme velmi slabý fotbalový svaz, který nedokáže vládnout pevnou rukou a jednoznačně rozhodovat. Copak je to za sdružení, které zhruba za měsíc mění své rozhodnutí, kterým mohla posunout naší 1. ligu zase o krok vpřed? Jsou to nejspíše lidé, kterým asi zase tak o fotbal a o diváky nejde, když ustupují jiným a nedokáží si obhájit svá stanoviska.

Jak chce svaz něco řídit, když je sám řízen. Jednoznačně podlehl tlaku televize, která by tak nemohla uveřejňovat šoty ze zápasů ve své hlavní zpravodajské relaci. Není v tom nic jiného než opět zase jen peníze. Přece sponzory na dresech ligových týmů uvidí více lidí v hlavním vysílacím čase než někdy v pozdních nočních hodinách. Jde přece o to, aby lidé chodili na stadióny a neseděli jen u televize. Je to také určitá forma kultury našeho národa.

Kdyby si svaz udržel své stanovisko o začátku utkání v sobotu 18:30, stálo by konečně za zamyšlení vytvořit u nás kvalitní fotbalový televizní pořad. Trval by zhruba 45 minut a shrnoval by kompletní víkendové kolo i s názory hráčů a trenérů. Tenhle projekt by byla schopna zrealizovat jen Česká televize, která by mohla pořad zařadit nejlépe v neděli na půl devátou večer, aby jej mohli sledovat i mladší diváci. Ale tohle je jen zatím hra budoucnosti. Vše závisí jen na domluvě zainteresovaných lidí, ale jak vidno místo toho rozhodují peníze.

Dá se tedy říct, že fráze,: „Fotbal se hraje pro diváky.“, u nás vůbec neplatí. Ale třeba se brzy dočkáme kvalitní ligové soutěže, hrané na krásných stadiónech, kdy kluby a svaz vychází divákům jen vstříc. Uvidíme…

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kreteni! od 5 nepujdu na žádný zápas! Česká liga je mrtvá! Primera division forever

Reagovat
smazaný uživatel

Naprostej souhlas, ale liga bude furt stejná neli horší. Hodně lidí přijde akorát na derby nebo v Ostravě na match Baníku se Spartou. Mělo by se něco vymyslet co by lidi do ochozů přivedlo. Zatím ale můžem snít o návštěvách v primera division, premier league atd. Tam i na zápas prvního s posledním je plno.

Reagovat
smazaný uživatel

Umělé osvětlení nebo šoty ve zprávách?? Já jsem rozhodně pro to první. Zpravodajství ze zápasů je tak ubohé, že se na ně stejně nikdy nedívám. V poho by mi stačilo v neděli od 22h Dohráno, které kvůli hokeji stejně nemůže začínat dřív. Byl bych pro neděli v 18h, Žižkovu bych dal výjimku, protože Horník je tak ubrečenej, že se s tím pomalu chystá na UEFU. Ale souhlasím s tím, že jsou to kreténi. Co napíše Sport, to je svaté. Doufám, že se to nebude týkat zavedení "skvělého" play-off. Já ale v Brně na fotbal začnu zase chodit, těším se na: Musil, Pacanda, Švancara - Došek!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ja bydlím v Praze a tak budu zvědavej na Gluščeviče ale stejně asi chodit nebudu

Reagovat
HOST*Martin

Jo na to asi taky začnu chodit, protože by se konečně v Brně mohl začít hrát pořádné fotbal.

Reagovat
HOST*Alesh

Česká liga je mrtvá, to ví všechni, ale nikdo s tím nic nedělá. Nemyslím, že se tady hraje špatný fotbal, ale chyby musíme hledat hávně ve funkcionářích a to nejen klubu, ale hlávně celého ČMFS. Byl jsem pár let na Ukrajině. Chudá země, ale na zápasy chodí běžně 15-20 tisíc lidí. Na Dynamo Kyjev - Šachťor Doněck bylo dokonce 79 000. A to už je zábava, a ne jako tady.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevěřím tomu, že tam chodí běžně tolik lidí, to by museli mít jeden z nejlepších průměrů v Evropě. Ale u nás je tohle stejně nemožné. Máme jen 10 mil. obyvatel, a to je třeba 8x méně než Německo. Na to se trochu zapomíná. Když vynásobím 4000x8, tak máme průměr přes 30000!!!!

Reagovat
antimadrista

Dobře, dejme tomu, že k nám na 1.kolo přijde 30 000 lidí, na Nou Camp, na průměrnej ligovej zápas příjde 65 000 lidí. Takže to shrnu, to co přijde za 2 kola u nás, to na Nou Campu přijde za jedinej zápas. To je úplně vo něčem jinym.

Reagovat
smazaný uživatel

zajímavý příspěvek

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůžeš nás hned srovnávat s Barcou, ta pro Gambrinus ligu vážně není měřítkem.

Reagovat
HOST*Petr

Hrebicek uhozeny na hlavicku. Barca se s Gambrinus ligou da asi jen tezko srovnavat.

Reagovat
smazaný uživatel

Je už konečně nejvyšší čas začít něco dělat. Vždyť stadióny zejí prázdnotou a přece u nás nehrají špatní fotbalisté. Je třeba, aby každý začal u sebe, od samotných diváků počínaje. Čím by přece víc diváků chodilo, tím by se také fotbalisté vybičovali k větším výkonů.

Reagovat
HOST*Kurt Cobain

spravny članek, ale to je funkcionarum jedno, jestli na zapas chodi 3000 lidi, hlavne ze maji plnou prdel penez.... Sice ten co tvrdi ze v nemecku je 8x vic lidi -> 8x vetsi navstevy, ma pravdu ale vsichni vime, ze kdyz se chce tak to jde - viz Banik : Sparta. Kde je problem ze 17000 lidi se nesejde JEDNOU ZA DVA TYDNY? Protoze jim je z tech pomeru v lize a to souvisi s politikou NA BLITÍ!!!! Nebylo by to fajn, aspon tech 11000 co bylo vcera v Teplicích....no jo, ale napr. Straka fotbalu rozumi a vi co divak chce, tak to hracum ordinuje, narozdil od Obsta, ktery akorat sedi a ceka kdo mu nabidne nejvic (snad na neho dojde jako na Chvalovskeho) a dalsich vlivných lidí - Horník, Košťál atd. Takze buh dej at zitra dojde na Banik aspon 10000, ale stejne je to v TV, takze asi ne.....

Hmmm, stejne to je jedno, o divaka nejde....

Reagovat
smazaný uživatel

Já si myslím, že liga bude určitě lepší než loni. Už jen kvůli stadiónům, ale také kvalita základních sestav, jak jsem měl možnost vidět, se výrazně zlepšila. Až na Opavu, Blšany a částečně Budějovice to všichni mají poskládané docela dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Vidím na sestup Blšany a Opavu

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně o záchranu Blšany, Opava, Budějovice a ještě někdo ze středu tam překvapivě sklouzne k nim.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě Jablonec.

Reagovat
smazaný uživatel

K mému překvapení to tak vypadá. Myslel jsem, že se za ty 2 roky pod Paličkou sehráli, ale asi ne.

Reagovat
HOST*monty

Já už myslel že jsem se zbláznil, a že jsem jedinej kdo si myslí že fotbal se hrajepro diváka. Souhlasím s názorem že svaz nemá moc pevnou pozici a může si za to sám. V sobotu jsem byl na zápase Sparta-Ostrava a ten zápas měl skutečně jedinou velkou chybu. Hrálo se moc brzo! V druhém poločase, sil ubývalo ale i přesto padli tři góly. Stejný obrázek byl i včera zápas v Teplicích. Já jsem viděl jen druhý Halbzeit, a měl jsem dojem, že už nikdo nemohl. My skalní sparťani víme jaké to je hrát pod světli. A když už jsem u Spartičky, dostala mě ta "show" se křtěním Toyota arény. Byl jsem pln očekávání, co nového tam bude a zjistil jsem že nic. ex-Letná má jediný problém a to jsou sedačky, a to že opěradla nemají minimálně 30 centimetrů, samozřejmě kromě hlavní tribuny, a ty sedačky jsou furt stejný! Sparta prý má vyjímku od UEFA, ale já jsem myslel že svaz bude nekompromisní. To si pak musej v Jablonci, nebo na baníku říkat proč strkaj prachy do novejch tribun nebo sedaček, když Sparta dostane výjimku. Je to divný. I když je možné že to Sparta ukecala díky tomu že stavej to treninkový středisko.

Reagovat
smazaný uživatel

Tahle věc mě neskutečně vytočila. To, co Synotu stačí na Intertoto, v naší lize neprojde. Tací my jsme kruťáci. Spartě sedačky pánové z UEFA schválili, ale našim regulím neodpovídají. Ale jak jde o Spartu, tak se odpouští. Strašná škoda, jinak by to nemělo chybu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele