Boření mýtů přestupového okna

26.07.2016, 20:27
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Přestože je fotbal nejpopulárnější sport na světě, stále existují rozšířené mýty o tom, jak fotbalový průmysl vlastně funguje, a to zejména v souvislosti s finančními aspekty. EuroFotbal proto přináší volný překlad článku specialisty přes sportovní právo Jakea Cohena pro The Set Pieces, který tyto mýty úspěšně dešifruje a boří...

Existence takových mýtů je do značné míry způsobena úmyslnou netransparentností obklopující fotbalové finance, především pokud jde o přestupové částky a mzdy.

V ostrém kontrastu jsou tomuto zámořská odvětví sportu a ligy jako NBA nebo NFL, kde jsou veřejně vykazované ceny hráčů a každý jednotlivý obchod a jeho vliv na platový strop je důkladně zkoumán.

Se soukromě vlastněnými fotbalovými kluby osvobozenými od veřejného výkaznictví má tak široká základna fanoušků těžké pořízení a většinu informací o tom, kolik který hráč stál a kolik vydělává, nezbývá než získávat z třetí nebo čtvrté ruky přes noviny, popř. on-line média.

Ale proč jsou vlastně náklady na hráče tak důležité? Koneckonců, naše peníze to nejsou, že ano?

Pokud si platíte sportovní kanály, tak to z velmi malé části vaše peníze jsou. Obrovský nárůst TV příjmů, který Premier League v poslední době zaznamenává, je od sportovních kanálů vyplácen právě z poplatků od televizních diváků, kteří si tyto kanály předplácejí. Ale to teď přehlédněme. S existujícími regulemi jak domácí ligy, tak UEFA, je také klubům zabráněno utrácet více, než vydělávají. Což má v praxi za následek jednotlivé výdajové stropy pro každý tým.

Kdykoliv klub podepíše novou komerční smlouvu s partnery všeho druhu nebo liga velmi draze prodá TV práva, získávají kluby obrovskou výhodu s ohledem na kupní sílu. Nicméně, každý klub má omezené množství peněz, které může vynaložit na jednotlivého hráče, a proto je nezbytné maximalizovat jeho hodnotu.

Pochopení toho, jak kluby vypočítávají náklady jednotlivých hráčů, nám napomáhá vidět, jak si opravdu cení určitých fotbalistů, jak jsou vynakládány peníze, a kteří hráči tímto získávají dobrou hodnotu pro svůj klub a kteří zase nikoliv.

Tradičně, chce-li novinář podat zprávu o finanční povaze konkrétního převodu, měl by nejprve mít zdroje, které byly zapojeny do obchodu. Tento požadavek znamená, že dobrých 99 % lidí, kteří o fotbale píší, zůstávají zcela bez informací. A u zbylých pár novinářů, kteří mají dobře umístěné zdroje, se čísla a částky mohou lišit podle toho, v jaké fázi obchodu přichází na řadu jejich zdroj.

Pokud například novinář píše o přestupové částce, zdroj z prodávajícího klubu může citovat jen počáteční poplatek, kdežto zdroj z kupujícího klubu může přinést informaci o částce počítající s eventualitou, že dojde k vyplacení všech bonusů (bez rozlišování pravděpodobnosti, že k vyplacení jednotlivých příplatků opravdu dojde). Podobné rozpory se najdou i v otázce hráčovy mzdy. Klub může citovat jen základní gáži, zatímco agent připočítá i obrazová práva (image rights) a výkonnostní bonusy.

Samozřejmě, tato čísla se mohou značně lišit v závislosti na tom, odkud informace pocházejí a novináři hlásí jen částky, které se k nim dostaly. To je důvod, proč tak často vídáme protichůdné odplaty, a to zejména, pokud hráč přestupuje z libovolné evropské ligy do Premier League. Novináři pokrývající prodávající klub často reportují jen to, co oficiálně tvrdí prodávající strana a hráčský agent, kdežto v anglické lize mají novináři obecně více kontaktů v klubech a může tak docházet k nesrovnalostem v detailech.

Takže i přesto, že novináři osvětlují důležité a jinak neprůhledné oblasti přestupového trhu, existuje řada mezer, které my jako fanoušci, vyplňujeme nepřesnými mýty o fungování celého fotbalového průmyslu.

Prodeje z dresů vám pokryjí přestupovou částku hráče

Ne. Žádnému klubu nebyl nikdy přímo vykompenzován poplatek za přestup hráče pouhým prodejem dresů. Adidas, Puma, Nike a ostatní dodavatelé běžně inkasují 85 - 90 % příjmů z prodeje sportovních úborů, a to je standardem v tomto odvětví průmyslu.

I když existují některé výjimky - klub jako Bayern Mnichov, který je z části vlastněný Adidasem, může získat o něco příznivější podíl z příjmů, a stejně tak pokud je prodáno velké množství dresů, tak tržby z dodatečného prodeje rovněž putují ve větším množství do klubu - ale to jsou opravdu jen výjimky z obecného pravidla.

Jako další příklad lze uvést Manchester United a jeho desetiletou dohodu s firmou Adidas v hodnotě 750 milionů liber. To je jeden z největších obchodů ve světovém fotbale (zaostávající akorát za partnerstvím Barcelona - Nike a také novou smlouvou Realu Madrid se zástupci třech pruhů, která má být teprve formálně oznámena) a vůbec největší v Premier League.

Nicméně primární důvod, proč Adidas platí Manchesteru United 75 milionů britské měny ročně, není mít malé logo zobrazeno na dresu a využívat klub pro marketingové účely. Samozřejmě, spojení s jedním z mála opravdu globálních klubů ve fotbale pomáhá Adidasu zachytit podíl na trhu na rozvíjejících se trzích, a upevnit svou pozici na trzích stávajících. Avšak dohody o prodejích dresů jsou formou licenční smlouvy a to je ten bod, kde pro dodavatele spočívá skutečná hodnota.

Fotbalové kluby jsou už ze své podstaty fotbalové kluby, které dělají fotbalové věci. Nemají infrastrukturu potřebnou k výrobě a distribuci milionů sad fotbalových dresů. Mnohé ani nezvládají vést online obchody a logistiku s tím spojenou, a tak i tuto zodpovědnost předávají třetím stranám.

Obchodní ředitel Adidasu Herbert Hainer triumfálně oznamoval dohodu s United jako "spolupráci, která je pro nás milníkem, když přijde na potenciál merchandisingu. Očekáváme, že tržby z této spolupráce dosáhnou během partnerství téměř 1,5 miliardy liber".

Možná jste zaslechli nesmysl, že prodej dresů se jmenovkou Zlatana Ibrahimoviće vygeneruje pro klub z červené části Manchesteru přes 50 milionů liber, což by výrazně přesahovalo jeho mzdu. To jednoduše není pravda. Ve skutečnosti United automaticky nedosáhnou ani na standardních 10 - 15 % z tržeb už jen proto, že pevná roční částka 75 milionů je tak vysoká. Další bonusy za autorský honorář by přišly na řadu až po prodeji určitého počtu triček.

Minulou sezónu byly prodány necelé tři miliony dresů United. Jako příklad předpokládejme, že Ibrahimović jich pomůže prodat dalších tři sta tisíc. Už samotné zvýšení o 10 % je velmi optimistické, obzvlášť pokud vezmeme v potaz, že samotný Zlatan má svou dohodu s Nike a nebude se tak podílet na žádných propagačních aktivitách Adidas. Navíc, United mohou na základně obrazových práv využívat Ibrahimoviće k propagaci, jen pokud se s ním objeví přinejmenším další dva hráči, a tato aktivita neznamená, že by švédský kanonýr dal osobní souhlas Adidasu.

Také musíme vzít do úvahy, že spousta fanoušků, kteří si pořídí Zlatanův dres, ho jen upřednostní například před tím Smallingovým. Nicméně hlavní cíl pořád zůstává stejný - pořízení suvenýru.

Předpokládejme tedy, že onen potřebný počet prodaných úborů pro vyplácení honoráře jsou tři miliony a klub dostane 15% podíl z každého dalšího prodaného dresu. Pokud je cena za jeden kus 70 liber, to za tři sta tisíc kusů činí 21 milionů liber. A ano, podíl United bude jen něco málo přes tři miliony liber. Jistě, to vůbec není zanedbatelná částka, ale kompenzuje méně než 20 % částky, kterou bude pravděpodobně Ibrahimović v letošní sezóně Manchester stát (mzda, poplatek agentovi, podpisový bonus, obrazová práva).

V nejlepším případě tak United uvidí 3 miliony dodatečných příjmů. A přestože se nejedná o mizerný počet, ani v nejmenším se neblíží naprostému pokrytí nákladů na hráče, natož zisku oněch padesátí milionů navíc.

Jednoduše řečeno - existuje důvod, proč firma Adidas vydělala v posledních šesti měsících více než Manchester United, jeden z nejlépe vydělávajících fotbalových klubů na světě, za celých 138 let své existence.

Faxy zdržují fotbalové přestupy

Kluby při zasílání dokumentů druhým stranám nevyužívají faxy již nějakou dobu. Konkrétně od roku 2010 je již pro dokončování mezinárodních i domácích přestupů povinně využíván tzv. FIFA Transfer Matching System (dále jen TMS). Systém i on-line formuláře jsou uživatelsky přívětivé a celé 'papírování' by neměl být složitý proces.

Všechny kluby musí jmenovat své 'TMS manažery', kteří jsou zodpovědní za řádné zpracování přestupů. Konečnou odpovědnost za školení takových manažerů má fotbalová asociace, ale v praxi školení probíhá interně na klubové úrovni. Velké kluby pak mají často několik zaměstnanců, kteří byli vyškoleni jako manažeři TMS.

FIFA TMS ochotně připouští, že úroveň výcviku a zkušeností se trochu liší stát od státu, klub od klubu. Takže pokud klub chybně vybere svého TMS manažera, může dojít k problémům, což bylo možná i důvodem neúspěšného přestupu Davida de Gey do Realu Madrid na deadline day loňského léta.

Pro ty, kdo se chtějí o tomto systému dozvědět více, napsal Gabriele Marcotti výborný článek, ve kterém zpovídá generálního manažera FIFA TMS.

Net spend

Navzdory všemu, co jste mohli slyšet, údaj o 'net spend' je pro velké kluby při dělání byznysu zcela irelevantní a nebere se do úvahy při výpočtech nákladů jednotlivých hráčů.

Vezměme v úvahu následující - Manchester United nedávno podepsal Henrika Mchitarjana z Borussie Dortmund za 35 milionů liber. Mchitarjan bude pravděpodobně vydělávat přinejmenším 180 tisíc týdně během doby trvání jeho čtyřletého kontraktu.

V praxi kluby jako United, pro které peněžní tok (cash flow) nikdy není problém, často zaplatí celou přestupní částku předem nebo v několika splátkách během krátké doby (méně než 12 měsíců). To pomáhá snížit celkové náklady na přestup a prodávající kluby také budou mnohem raději, pokud celou sumu obdrží rychle, na rozdíl od několika splátek po dobu dvou nebo tří let.

Nicméně, v účetnictví - a to je způsob, jak se počítají náklady na hráče - United, stejně jako každý jiný fotbalový klub ve špičkových evropských ligách, zaznamená za přestup 8,75 milionu v každém z následujících čtyř roků, nikoliv celých 35 milionů naráz.

Jedná se o univerzální účetní praktiku zvanou hráčská amortizace. V ideálním případě jsou započítány i poplatky agentům a za obrazová práva, ale pro zjednodušení se budeme soustředit jen na dvě největší položky - amortizaci a mzdy.

Na výplatě si arménský záložník přijde ročně na 9,36 milionů liber (týdenní suma 180 tisíc vynásobená 52 týdny) a po připočítání 8,75 milionů z amortizace zjistíme, že Mchitarjan ročně přijde United na něco málo přes 18,1 milionů liber.

A právě k této sumě kluby přihlížejí, nikoliv jen na přestupní částky dovnitř i ven.

Pojďme Mchitarjanův transfer srovnat s dalším nedávným přestupem z Bundesligy do Premier League - nákup Granita Xhaky z Borussie Mönchengladbach, který má na svědomí Arsene Wenger.

Xhaka podepsal s Arsenalem pětiletou smlouvu s údajným výdělkem kolem 125 tisíc liber týdně. Přestupová částka bude rozprostřena na dobu trvání Švýcarovy smlouvy, tzn. 6 milionů ročně (30 milionů rozdělených rovnoměrně po dobu pěti let). Roční náklady pro Arsenal jsou tak 12 milionů.

Zatímco za přestupy obou hráčů zaplatily kluby víceméně podobně, na roční bázi ovšem Mchitarjan stojí United o 50 % více, než kolik stojí Xhaka Arsenal.

Pro další vysvětlení proč net spend nevypovídá příliš o tom, jak kluby podnikají, zvažme podepsání Zlatana Ibrahimoviće na volný přestup. Zatímco net spend se de facto nachází na nule, Švéd přidává více než 10 milionů do letošních nákladů klubu z Manchesteru.

Pokud by se jednalo o jediné transakce Manchesteru United a Arsenalu provedené v tomto létě, jejich net spend by byl velmi podobný (35, respektive 30 milionů liber). Avšak po zvážení účetních zásad, kterými se kluby samy řídí, vidíme, že kanonýři přidali 12 milionů ke svým celkovým nákladům, zatímco klub s portugalským lodivodem na lavičce zvýšil náklady o sumu přesahující 28 milionů liber.

Takže raději než rozdíl menší než 20 % v míře utrácení (kterou má net spend ukazovat) je nutné brát na zřetel spíš skutečný rozdíl přesahující 200 %.

Přestupový rozpočet

Pokud se vám tedy někdo bude snažit namluvit, že "velký klub x má y peněz na utracení", požádejte ho, aby vám ukázal, jak na takové číslo přišel.

Jak jsme si právě řekli, jde zde o mnohem více než jen o přestupové sumy. Dokud číslo nezahrnuje i mzdy (což je více než polovina z rovnice) a v ideálním případě i poplatky agentům a image rights, můžete tyto zprávy bez obav ignorovat, protože neodrážejí skutečné zdroje k posílení vašeho oblíbeného mužstva.

Kluboví agenti

Hráči nejsou jediní, kteří využívají své agenty. Na agenty se často obracejí i kluby, s jejichž pomocí chtějí najít kupce pro své hráče - samozřejmě za tu nejvyšší cenu.

Tandem agentů Kia Joorabchian a Giuliano Bertolucci jsou příklady těch, kteří pracují jménem klubů. To oni například pomáhali prodat Ramirese, potažmo Paulinha do čínských klubů v loňském roce. Manchester United také využil jejich služeb při prodeji Robina van Persieho a Naniho do Fenerbahce.

Stojí však za to poznamenat, že Joorabchian a Bertolucci jsou zároveň také agenty samotných Ramirese a Paulinha, přičemž Manchester zase najal agenta van Persieho pro dosažení dohody s tureckým klubem.

V takovém případě, kdy klub žádá hráčského agenta, aby zastupoval i jejich zájmy, se musí agent vždy ujistit, že hráč chápe přirozený konflikt zájmů. Proto také hráči doporučí, aby si případně obstaral nezávislé poradenství, a nakonec rovněž potřebuje hráčův písemný souhlas. O výplatu agenta se následně stará klub spíše než fotbalista.

Smlouvy o obrazových právech a hráčské mzdy

Zřídkakdy se v diskuzích fanoušků o mzdě hráče a přestupové sumě objeví i pojem jako 'image rights' (snad jen když se bývalému klubu manažera podaří zachovat ochrannou známku s manažerovým jménem, nebo když jeden z nejlepších hráčů světa předstoupí před soud za daňové podvody). Přitom dohoda mezi společností, která vlastní tato hráčova práva, a jeho novým klubem může tvořit nemalou část hráčových úhrad a celkových nákladů klubu.

Tyto práva mohou být velmi komplikovaná a podle toho, na které straně stolu během vyjednávání zdroj novináře sedí, pak mohou, ale taky nemusí být zahrnuty v odpovědi, kterou publicista obdrží na otázku, jaký bude hráčův výdělek.

Kupříkladu, hráč by mohl vydělávat 85 tisíc liber týdně, ale po započtení všech image rights je pravděpodobné, že vyplacena částka bude činit přes sto tisíc (obvykle je to dalších 20 % plus podíl z čistého zisku, který putuje do klubu z komerčních aktivit, které vykonává hráč samotný).

Ve výsledku tak výplata všech bonusů, z nichž velká část je podmíněna úspěchem týmu, a poplatků agentům může výrazně zvýšit náklady klubu s ohledem na získávání hráčových služeb na přestupovém trhu.

Autor: články čtenářů / Error

Komentáře (340)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nahlásilo vám to chybu místo autora.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Euphael

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
Pasha

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Super clanok.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Velká paráda. Prošel jsem to letmo a našel spoustu zajímavého. Později to projedu pořádně. Díky!

Reagovat
smazaný uživatel

Hezký, četl jsem už originál, ten článek je fakt must-read. Je dobře, že se objevil i tady.

Reagovat
Whitemedia

Cohen Error

Reagovat
REPLIKATOR

Víc takových článků

Reagovat
Rudnevs

Fajn článok.

Inak ako sa tu riešil Benés: Spomínalo sa v článku, že jedna strana môže udávať počiatočnú čiastku a druhá strana čiastku aj s bonusmi

... tam ma napadlo, že by to mohlo byť tak, že Nemecké médiá udávali počiatočnú čiastku (2 milióny) a Csontó udával čiastku s bonusmi (6 miliónov). Táto variant by mi prišla logická a výhodná aj z pohľadu oboch klubov.

Reagovat
nani92

zbytočný článok, všetko čo potrebuejeme o prestupoch vedieť máme z FM

Reagovat
Rudnevs

Toto je pre tých, ktorý chcú vedieť aj to, čo nepotrebujú.

Reagovat
Chlupatá máma

Reagovat
Uwe háže buly

Co je FM?

Reagovat
smazaný uživatel

Hra pre deti či dospelých bez priateľov čo sú stále za počítačom

Reagovat
Airus

Shots fired... I repeat... Shots fired!

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kvasha16

a od vrabejku

Reagovat
fabec1222

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
blaugrana

Koľko že sa to predalo tých ronaldových dresov, že sa z nich zaplatil jeho prestup?

Reagovat
madridcan

Na nieco taketo si potreboval tento clanok?

Reagovat
blaugrana

Nie. To len tak podpichujem.

Reagovat
Kowe

snad druhej článek tu, co musím fakt pochválit

Reagovat
Inter Eterno Amore

Zas som sa niečo nové dozvedel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Majk91

Prodeje z dresů vám pokryjí přestupovou částku hráče. NE. ... fanusikom Realu sa momentalne zrutil svet

Reagovat
Juan Román Riquelme

nebol by si spravny culé, ak by si aj do nesuvisiacej diskusie nezamontoval Real. Porque sois más que un club

Reagovat
Majk91

ale tie vase legendarne debility ako napr, ze 80m ktore dal Real za Jamesa sa vratia na predaji dresov za par dni a podobne.... to si proste od fanusikov inych klubov clovek neprecita takze do toho som proste musel zamontovat ten Real

Reagovat
Juan Román Riquelme

Kto to kedy povedal? Take volaco kolovalo len o CR7 a aj to bolo rychlo vyvratene, takze traposis

Reagovat
Diego2

Ale no Taky si pamatuju ty diskuze a urcite to bylo i pri prestupech ktere prisli az po CR7.

Reagovat
Airus

Taky jsem si vzpoměl na fanoušky Realu, jak se u každého přestupu ohánějí prodejem dresů

Reagovat
Ferguson6

Kvalitný článok, vidno, že to nie je od Daníčka

Reagovat
I am Mancunian

ale to bolo jasne uz podla nadpisu

Reagovat
Ferguson6

však ďalej som ani nečítal

Reagovat
Murtago

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
ED91

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
kvasha16

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Infernoqt

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pospovič

Reagovat
ZB 07

Reagovat
soukup

Reagovat
Diego2

Reagovat
FUnk

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Milan.B

Reagovat
El Bucho

Reagovat
Minister

Reagovat
icka

Reagovat
Liquid

Reagovat
el Principito

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Rudnevs

Aj od Daníčka sú moc kvalitné.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Counter

O překladu toho článku jsem taky uvažoval, ale nakonec jsem se nedostal ani k tomu, abych si ho přečetl

Reagovat
Nihilister

Škoda

Reagovat
smazaný uživatel

" druhé miesto" dál už to číst nemá cenu

Reagovat
madridcan

Gerrard-8...to tiez hovori za vsetko

Reagovat
smazaný uživatel

ani ne, měl by se jmenovat Gerrard-0

Reagovat
Swarley

no zase brzdi, z toho si můžeme dělat prdel my, vy určitě ne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
Pospovič

Reagovat
niflheim

Reagovat
icka

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Řekni mi o tom něco víc

Reagovat
Whitemedia

Torres

Reagovat
smazaný uživatel

druhé miesto v uplynulej sezóne Premier League preň nemusí byť stropom

Reagovat
Hachim Mastour

Ako veľmi je Ben Yedder real ? Za 8 mega by to bol nenormálny bargain.

Reagovat
Lech

Lol gay

Reagovat
Swarley

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
Mada

Reagovat
niflheim

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
sokar

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mr.Silver

OT: Ma tu nekdo zkusenosti s branim Kreatinu? Zajima me hlavne davkovani a jaky to melo vliv na vasi postavu. Diky

Reagovat
mr.Silver

Jde mi o osobni zkusenosti, takovych clanku si muzu precist stovky

Reagovat
Lech

Píše můj bratr, je tam i jeho názor. Co se bavíme, nedá na creatin dopustit, ale jak píše - je to vhodné na takový ten trening kdy zvedáš fakt váhy třeba po 5 opakováních. Třeba když jedeš korte trening. Když třeba máš ten trening zaměřený na větší počet opakování, je efekt nižší. Jinak si to prostě přečti, je tam vše co bys měl vědět a zabere ti to 2 minuty. Více preferovaný je creatin monohydrát, teď ti ale určitě neřeknu proč. Jinak taková menší rada - když dáváš kreatin, dejme tomu těch 10g a víc za den, měl bys co nejvíc pít. Slovy 3 litry minimálně aby ti to něco řeklo.

Reagovat
smazaný uživatel

Co uz sypes? Kreatin je jeden z poslednich suplementu, ktere bys mel zacit brat.

Reagovat
mr.Silver

Zatim nic, zmenil jsem jidelnicek a snazim se to vsechno nabrat nejak normalne, ale cetl jsem, ze ten Kreatin je pro rust svalu super, tak se ptam. Klidne pis, jestli se v tom vyznas, ja jsem uplny zacatecnik.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to na kreatin zapomeň. Je to věc s hodně krátkodobým efektem - hodí se třeba, když začneš v posilce stagnovat, tak nasypeš kreatin, a ten ti pomůže posunout se na vyšší váhy.

Začni klasickým proteinem po tréninku - aspoň 80% bílkovin. To je takový základní suplement. Pak můžeš přidávat kasein (noční protein), BCAA, glutamin... zhruba v tomhle pořadí. Kreatin je pro tebe absolutně nevhodný.

Reagovat
Lech

Vše je o financích a ne pořadí. Můžeš dávat protein ráno na lačno (jedno kolik % bilk.). Protein před i po treninku, kasein na noc, bcaa před tréninkem i po. (myprotein/extrifit největší odpad co se týče obsahu a kvality), glutamin i creatin zařadit klidně taky, jsou to aminokyseliny obsažené ve svalech - tudíž pro tebe důležité. Nejde o pořadí.

Reagovat
stiflerovamama

umele sracky

Reagovat
Lech

Jo, tak se dav masem v domění že ti narostou svaly protože tam jsou bílkoviny.

Reagovat
stiflerovamama

aha takze lepsia cesta je papat tieto umeliny stym, ze ti ,,svaly,, narastu za 3 tyzdne

da sa to vsetko aj normalnou cestou, ked sa spravne stravujes, trva to sice dlhsie ale zato je to ovela zdravsie,,, bohuzial teraz je popularne spravit ,,premenu,, behom mesiaca branim píčovin

takze ak sa nechces stat bezkrkym nemotornym hovadom, radim ti ( tomu co sa pytal na ten kreatin), vyhybat sa vacsine tychto umelin ( protein je ok)

Reagovat
Lech

Notak. Však to je úplně nesmysl (to s tím krkem ). Jasně že to jde i normální cestou, ale všechno tohle ti to urychlí a výsledky vidíš dřív - baví tě to o to víc. Navíc když tyhle chemické uměliny jak říkáš jsou zdravé (pokud nezatěžuješ nadměrně trávicí soustavu). Konzervativní pohled není špatný, ale pokud máš trošku znalostí, víš že sis nasral do huby

Reagovat
stiflerovamama

To len kamos mi nedavno spominal, ze jeho znamy berie nejake veci a jeho cielom je stat sa bezkrkym hovadom, tak ma to napadlo ( ale je ich aj viac takych )

No ved ano ako vravis vysledky vidis rychlejsie, ale zdrave ? neviem, v sucastnej dobe ked su aj potraviny v normalnej podobe nezdrave, chemicky upravovane ( vdaka bohu, ze nevidime co sa snimi vsetko deje predtym ako ich dame do ust), taketo pripravky v praskovej, tabletovej forme vo mne teda nevzbudzuju moc doveru, aj ked je na nich napisane prirodne, atd, lebo nic v takejto podobe nie je uplne prirodne. No ale nejdem sa tu hrat na nejakeho zarytého zastancu zdravej vyzivy, je to proste len moj pohlad, ze lepsie je to bez takychto veci ( co sa tyka zdravia)

Reagovat
Rock

Proč píšeš o něčem čemu vůbec nerozumíš?

Reagovat
Kovi81

presne

Reagovat
Corabeu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rock

Vše je o financích - souhlasím, ale dávat protein ráno na lačno? Proč Před tréninkem? Proč? Po tréninku je to základ a asi jediná věc se kterou souhlasím ... Nevím jak můžeš napsat dvě značky a k tomu největší odpad, osobně využívám konkurenci a neměnil bych, ale tohle jsi si přečetl někde na fóru fitness dementů s 60kg a už tady kážeš, že tuhle a tamtu značku ne Tleskám

Reagovat
Lech

chemickej zákon - narvou ti tam aminokyseliny který ani nevyužiješ, jestli máš na fb grznarovy citáty, je to tam rozepsany (mluví se tam o nejmenované oranžové značce, kde si dáš třeba odměrku proteinu a tělo si vezme dejme tomu jen 8g). Takže tleskej někomu jinému dobře, protein před treninkem je rozežranost, smysl to kvůli ochraně svalů má, ale lepší jsou bcaacka, souhlas. Protein na lačno - nakopne ti metabolismus, takže základ (tvoje blbost že to tak neděláš).. Jinak já tady nechtěl kázat, jen jsem se snažil poradit klukovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo si může počíst zde, popřípadě si tam udělat profil a zeptat se přímo

http://kulturistika.ronnie.cz/suplementace

Já se trochu znám s Martinem Guňou, a ty peníze co dává za vše okolo posilování a závodů, tak to je masakr

Reagovat
Corabeu

Reagovat
mr.Silver

Ok, tak to si koupim nejake.proteinove koktejly, dik za info. Kamos zacal brat kreatin a hrozne pribral, tak se mi to nezdalo jako idealni reseni.

Reagovat
Lech

Psal jsem ti i do zpráv, hlavně se vyser na gainery to už si dej radši do jídelníčku těch 200g rýže.

Reagovat
r.mrazik

proc se vysrat na gainery?

Reagovat
smazaný uživatel

Z vlastní zkušenosti tak 80% do špeku, 20 do svalů Cukrů máš v běžné stravě tolik, že cpát do sebe nějaký před tréninkem je zbytečnost.

Reagovat
r.mrazik

zalezi na postave? pro tezko pribirajici to neni zas tak spatne ne? tedy aspon u me to je snad jedina vec,diky ktery trochu pribiram...samozrejme to beru jen po treningu a po sportu...aby mi vaha neklesala a telo melo z ceho brat

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já se taky považuju za ektomorfa a moc to u mě nefungovalo. Bude záležet i na ostatním jídle. Když jsem ještě jako dost hubený začal s gainerem, svaly rostly furt stejně pomalu, zato pupek rychleji. Jestli ti to funguje, tak ti to určitě neberu. Já jsem aktuálně ve stádiu, kdy potřebuju 5 kilo shodit, ne nabrat

Reagovat
r.mrazik

tak ja nepocitam,ze bych to bral porad...ale ted v lete je toho pohybu hodne,takze to doberu a pak najedu klasicky jen na protein

Reagovat
smazaný uživatel

tak je třeba změnit stravu

Reagovat
Lech

uplně stejný jsem to měl. Si myslíš jak rosteš každý týden kilo navrch, a pak zjistíš, že ani žíly na zápěstí nevidíš

Reagovat
One-Real

neprecenujte ty suplementy

Reagovat
smazaný uživatel

Kamarád to teď kupuje na služební odznak s 50% slevou, tak experimentujeme Moje klasika je akorát protein, kasein a BCAA... asi zůstanu i u argininu, i když ne úplně z důvodů posilky

Reagovat
SunFells

To máš z těch suplementů

Reagovat
smazaný uživatel

To není o napravování, to je o vylepšování

Reagovat
Lech

Blbost, pomáhá při rozvádění živiny, navíc je to jedna z nejzákladnějších bílkovin ve svalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jedna z nejzákladnějších bílkovin je i glutamin a taky je naprostá píčovina to cpát začátečníkovi, který ještě ani nepije proteiňák. Navíc začátečník těžko pojede intenzivní tréninky s velkými váhami, začně víc opakování s malými váhami, aby se zpevnil - kreatin opět úplně k hovnu. Taky určitě víš, že zvyšuje krevní tlak. Což pro nesportovce může být přímo nebezpečné.

Reagovat
Lech

Co to je velká váha co je pro tebe malá váha, resp pro tvůj sval, nemusí být pro druhého. Je to jen o penězích, ale vhodné to určitě je a i klidně od začátku, hlavně to neflakat s vědomím, že to ty látky udělají za mě.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tady by se taky hodilo vědět, jestli má borec 60, nebo 160 kilo. Jestli 160, kreatin by ho taky mohl popravit Jestli je hubenej, tak jo, klidně od začátku i s gainerem. Ale v košíku prostě vždycky musí být první protein.

Reagovat
Lech

Rozhodně souhlas krom extrifitu tedy..

Reagovat
mr.Silver

No ja uplne zacinam, ty vahy mi stouply tak 2x, ale cvicim pouze mesic, chapu, ze na zacatku jsou ty skoky asi nejvetsi. Ja ted hlavne chci shodit cele zbytecne kilogramy, jsem celkem stihly, ale proste to bricho je otresne. Chodim jeste k posilovne behat 3x tydne ( 3x tydne posilka ), a tady jsem taky cetl, ze to neni uplne idealni kombinovat. Beham cca 15 km.

Reagovat
Lech

V tomhle případě bych se na kreatin vysral, glutamin bych dával, a hlavně bcaacka. Protein samozřejmě. Karnitin taky výborná věc, bere tuk jako energii, skvěle využitelný při dlouhodobé zátěži.

Reagovat
mr.Silver

Super, diky za rady, jeste si o tom budu cist a napisu i brachovi, hlavne abych to neprepalil.

Reagovat
Lech

Fajn, v klidu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak. A nehoň se ze začátku za velkými váhami. Jeď v sérii třeba 12-15 opakování a hlídej si techniku pohybu. Klidně si zaplať trenéra, ať ti ukáže, jak co dělat. Zpevňují se ti šlachy a tělo si zvyká na zátěž, tak je potřeba si dát bacha na nějaká zranění. A dobrá technika je nejlepší prevence zranění.

Reagovat
Lech

Reagovat
mr.Silver

jj delam FBW, 3x10, kazdy tyden pridavam trochu vahy. Hlavni je, ze se citim o hodne lip, i to sebevedomi roste.

Reagovat
smazaný uživatel

Gainer

Reagovat
J0EL

Kreatin je prave jeden z mala suplementov, ktore maju preukazatelny ucinok.

Reagovat
smazaný uživatel

berem a som ako ronaldo

Reagovat
Pettirosso

Reagovat
smazaný uživatel

Zvetsil se mi o 10 cm, doporucuji!

Reagovat
dalu

takže ted máš 13?

Reagovat
Alberto Aquilani

Spytaj sa Grznara

Reagovat
Lech

Propionat na snídani

Reagovat
Uwe háže buly

Radši bych šel do lsd.

Reagovat
Nihilister

Reagovat
soukup

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Rock

Poradím ti jednu věc, nikdy se neptej na věci týkající se stravy, cvičení nebo suplementů na podobným fóru. Každý tomu "rozumí" přitom vypadá jak můj penis v klidným stavu. Dneska je na internetu nespočet informací, ne všechny ti pomůžou, protože v tomhle oboru je skutečně málo profíků. Na internetu najdeš plno informací, ale je třeba u toho trochu uvažovat, protože ne všechny jsou kvalitní a správné. Dneska je problém v tom, že je to "moderní" a člověkustačí kurz za pár tisíc a už je z něho FITNESS TRENÉR ..

Doporučuji ti videa od Filipa Grznára, když si odpustíš jeho vyjadřování, kterým nahání sledovanost, tak se dozvíš milionový informace, ale jestli ti je 15 let a nejsi zrovna chytrý, tak na něj ani nekoukej, protože jediný výsledek bude, že přijdeš do posilovny, naložíš si 5 kg a budeš řvát na celej gym VOLE MRDAT ...

Každopádně pokud chceš přidat doplňky, tak hlavně doporučuji kvalitní jídelníček. Ze začátku vlastně ani doplňky nejsou potřeba, pak ti samozřejmě neskutečně pomůžou, ale podmínka to není ... Nikdy nic nenaroste zadarmo a ta dřina tam je s doplňkama i bez nich, takový protein ti nejenom zařídí příjem kvalitních bílkovin, ale především ho tvé tělo bude trávit jako malinu. V jedný dávce proteinu (30g) máš cca 20g bílkovin, což odpovídá 200g kuřecího masa, takže doufám, že i začátečníkovi musí dojít, že když jedno jídlo denně nahradí proteinem, tak to bude obrovské plus pro jeho tělo. Další doplňky ti pomůžou v ochraně svalový hmoty, ale taky při regeneraci. Já jsem ze začátku byl taky naprosto mimo a chtěl jsem všechny doplňky, které jsem viděl Dneska mám protein, BCAA a to je všechno, nic víc nepotřebuji rostu krásně .. 100kg v pěkný formě

PS: Co se týká kreatinu, vlastně je to látka, kterou obsahuje například hovězí maso (v malé míře) a znám několik lidí, kteří na něj nedají dopustit, nicméně z mého pohledu NE

Reagovat
Lech

Dejme tomu, pokud tím míříš na mě, že vypadám jak penis, ok, no rozhodně jsem se sem nešel chvastat svou 100kg hmotou v krásné formě jak ty. Grznar podává fajn info, stejně tak Aleš Lamka.

Reagovat
Rock

Nepřišel jsem se chvástat s žádnou formou, jen jsem chtěl přiblížit, že prostě hromada doplňků nemá větší smysl. Minimálně pro cvičence, který začíná, dělá to pro zábavu nebo si chce zkusit prkna (tím nemyslím borce, kteří se v 15/16/17 nastřelí), nicméně jeho cílem není vyloženě kulturistika. A nemířil jsem na tebe, ale když jsem začínal, tak jsem o tom strašně četl, zjišťoval jsem si hromadu informací a stejně jsem první rok cvičil vlastně špatně, samozřejmě byl tam posun, ale to bylo především z důvodu, že tělo reagovalo na nějakou změnu. Ale tím by si měl projít asi každý, zkusil jsem už hromadu "triků a tipů", něco se mi osvědčilo a něco ne, naopak můj sparring si zase našel trochu jinou cestu, takže vyloženě nějaký zázrak nebo recept neexistuje. Tou cestou je kvalitní strava, trénink, regenerace...

Jinak nemám problém s lidmi, kteří cvičí, rád podiskutuji a předám nějaký názory, někdy se něco nového dozvím, vyzkouším. Občas zareaguji dost provokativně, ale jinak nejsem nějakej debil Co mi vadí jsou prostě lidi, kteří ti začnou psát, že cpeš do těla chemii, zatěžuješ trávení atd.

Jinak to s tím Extrifitem jsem nezaznamenal, ale určitě si o tom něco zjistím, sám jsem od nich měl několikrát Hydro a BCAA, jinak v poslední době jsem věrný jiné značce.

Reagovat
Lech

Fajn názor

Reagovat
Kovi81

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
raduinho

Všechno jsou to sračky.

Reagovat
C-M@ster

Jeden z nejrozumnějších příspěvků, co jsem tady viděl.

Internet je místo plný odborníků všeho druhu, kteří ví vše o všem.

Reagovat
Kovi81

Presne tak dnesni doba je v tomhle zvracena, co se fitness a kulturistiky tyce. Presne tak, jak si doporucil, taky doporucim Grznara, i po nekolikaletem cviceni jsem se od nej dozvedel novinky. Vojta Koritensky dela fajn videa, ale to je spis prurez jeho zivotem, nez ze by si z toho nekdo odnesl to, jak cvicit. Lamka je taky super, ten je z tech "amateru" nejlepsi, v ramci republiky.

Navic kazde telo je jine, ja mam taky odcvicenych x let a nez jsem prisel presne na to, co mi jak sedi, jak delat to a to, tak to trvalo taky dlouho. Muj dobry kamos treba taky ted zacina prakticky, chodi se mnou, zkousim ho tak nejak trenovat (jestli se tomu tak da rict, zadny kurz nemam, jen veci na sobe vyzkousene a vychazim z x lete praxe a veci, ktere jsem si sam nastudoval) a i na nem vidim, ze kazde telo je specificke a funguje na nej neco jineho, nez na me. Proto se mu snazim vstepovat to, at hlavne posloucha svoje telo, protoze ja tezko muzu vedet, jak na nej ktery cvik pusobi.

S doplnkama jsem na tom stejne, jeste jsem si navykl na preworkout, tam ale taky najit ten, ktery te nejlip nakopne je umeni

Kreatin jsem mel jednou, asi po roce a pul, trosku se mi zvysila sila, ale chcal sem z nej niagarske vodopady, protoze zadrzuje vodu (to adresuju typkovi nahore), navic po dobrani ta sila docela spadne, i kdyz nejaky narust tam porad je oproti tomu, kdyz ho clovek zacal brat.

Jinak gratz k forme, ja 100 kg nemam, merim 179 a mam momentalne 85-86 kg, pri nejakych 12% tuku, poradne to vysekam az za rok, abych vedel, jak to vlastne bude vypadat

Reagovat
Kovi81

+ bych jeste doplnil Jonase Petrika, ten ma taky super videa, i co se informaci tyce, ale venuje se zas trochu jine strance tohohle sportu.

Reagovat
One-Real

Lamka, Orava, Topinka, Zelinka, za me. Lidi co udelali naturalne velkou uroven. Profici ti reknou vesmes neuplny info a natlaci ti do hlavy, ze musis mit vsechny doplnky, ze je to zaklad, pritom uz nereknou to nejpodstatnejsi, proc jim telo vyuzije tolik bilkoviny.

A z profíku Grznar, ma na tom svym vystupovani udelanou sledovanost, ale v realu super typek, kdo cte mezi radky, tak si z toho vezme kvalitni info.

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Kovi81

btw. akorat tedka ctu, ze si Grznar asi urval koleno

Reagovat
Lech

Já že obě stehna prej tam měl 320

Reagovat
Kovi81

tak dokonce, ja to vycetl z jeho profilu

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

Pro začátečníka určitě ne. Všechno se to odvíjí od jídelníčku, v podstatě zatím nemusíš kupovat žádné suplementy. Ty se totiž jenom tváří jakože to s nima jde skoro samo, ale tak to není. Pořeš si jídlo a cvič, po nějaké době uvidíš výsledky.

V tvý situaci je nejdůležitější mít někoho, kdo ti poradí, jak cvičit.

Reagovat
smazaný uživatel

Téměř ve všem souhlas s Rockem. Fakt si nenech radit od lidí na fóru, radši si najdi někoho, kdo se v tom opravdu vyzná. Některé příspěvky výš jsou fakt k smíchu.

Reagovat
Lech

Kluk se sem šel zeptat na kreatin, někteří radši napíšou že suplementy na začátek dávat nemá (chápeš tu logiku?). Nešel se ptát na to jestli je důležitý jidelak

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, chápu tu logiku. Kdybys mu poradil rozumně a nepsal kraviny o karnitinu a podobných hovnech, tak by to v budoucnosti ocenil víc.

Reagovat
Lech

Reagovat
Azazelo RD

Ser na svaly. Nauč se péct cheesecake a buchtu ulovíš.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Azazelo RD

Dobré toto a funguje to.

Reagovat
smazaný uživatel

ML jsou legendy ceske hudby uz

Reagovat
Azazelo RD

Hele, šlo to dost mimo mě, ale možná jsem udělal chybu.

Reagovat
Busby babes

no ja uz videl i to, ze nam Adidas plati tolik penez, protoze si bere celou castku z prodeje dresu. a ze my pak mame dostat nejakou cast az od urciteho prodeje.

Ale super clanek. tohle me bavi cist.

Reagovat
smazaný uživatel

fiha tak to je aj docela nevyhodne ale ak dostanu na zaciatku nejaku sumu alebo za rok tak myslim ze je to aj viac menej okej a nemusia sa potom o to starat takze to moze byt vyhodne aj

Reagovat
smazaný uživatel

Nepoznate film v ktorom ma typek podozrenie ze niekto cudzi je v jeho dome?

Reagovat
smazaný uživatel

Sám doma.

Reagovat
Swarley

Harry, jdu do baráku!

Reagovat
Kang & Kodos
Reagovat
fajdax

Reagovat
SunFells

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Pipo123

Skáry múvíííí

Reagovat
Whitemedia

hmm, každý druhý horor..

Reagovat
Ferguson6

A ten týpek je v tom dome tiež alebo je niekde na dovolenke a len tak mu napadne "Čo ak je niekto v mojom dome"?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Swarley

Reagovat
Hyrax

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
efellipe

Reagovat
Godwinson

Láska přes internet

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Hyrax

Reagovat
chytrejkluk

Reagovat
madridcan
Reagovat
icemike

Dům u jezera

Reagovat
smazaný uživatel

My dva a křen

Reagovat
nani92

Paranormal Activity

Reagovat
nani92
Reagovat
Swarley

akorát ten pobyt na půdě obydleného domu mi přišel trochu přitažený za vlasy (já mám totiž ráda půdy,jejich prolézání a prozkoumávání,asi bych jeho úkryt brzy našla) :-)

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
niflheim

Ozvěny mrtvých.

Reagovat
smazaný uživatel

Dik vsetkym ale nic z toho!

Reagovat
frank

Ti druzi.

Reagovat
smazaný uživatel

a naco? ved je to produkt ktory si ludia kupuju ako potraviny mozu zverejnit financovanie aj nemusia ved to je hlupost kazdy sa moze rozhodnut ci si predplati alebo nepredplati, NBA a NHL je nieco iné ale maju to tam dost premakane a preto zverejnuju financie napr v MLS nemaju ziadny strop ale to je tiez ine........a to ze maju mat vyrovnany rozpocet tak to je aspon ako tak ok ale ak nechcu tak nemusia zverejnit verejnosti sumy ale preco by to robili..taktiez ziskavaju peniaze ako znacka za reklamu-...... a bonusy sa mozu aj nemusia zapocitavat ale podla mna to pre hracov nie je dolezite samozrejme za nejaku vyhru pohara a pod ale take bezne myslim nie skor je to dolezite pre predavajuci klub ak v buducom predaji dostane nejake peniaze... a ak je to tak ako pisete ze klub dostava len 10 % z predaja darcekovych predmetov tak aj tak sa da povedat ze za to mozu priviest hraca kedze dostanu 50 mil za sezonu za to ze maju dresy a predmety od nike alebo inej znacky ale v podstate nie ale 10% mi pride dost malo podla mna dostavaju viac ............. takze asi tak moj nazor

Reagovat
Jerichoo

super článok

Reagovat
stas87

To s tym predajom dresov.. tomu fakt niekto veril, ze sa hraci zaplati len na dresoch?

Reagovat
tnt03

Skvělý článek. Sám píši články o fotbale a fotbalových přestupech a dozvěděl jsem se spousty informací, děkuji

Reagovat
Zaschrona

Tak Arnautovic je pry nakonec kravina, nicmene dneska dle Sky Sports jsme meli aktivovat vykupku Idrissy Gueyeho z Villy. Zajimave... celkem by me ale uz zajimalo, kdy realne taky hodlame nekoho privest...

Reagovat
smazaný uživatel

a kolik má tu výkupku?

Reagovat
smazaný uživatel

na toho som aj zabudol sa cudujem, ze este po nom nikto nesiahol aj keby len zo slabsich timov PL este za taku vykupku ak je taka

Reagovat
vrabejka

Klopp prefers a first-choice pairing of Dejan Lovren & Joel Matip & is also a big fan of injury-absentee Joe Gomez.

( David Maddock )

There seems no way back for Sakho now, with Klopp acting to root out what he saw was a problem in California. (David Maddock - Mirror)

Klopp feels the discipline – which he demands during a seriously intensive pre-season is being undermined by Sakho. (Dave Maddock) #LFC

Mamadou Sakho is facing showdown talks over his future next week once Klopp returns from the US. (David Maddock - Mirror)

Sakho na odchodu. Huraaaaaaa

Reagovat
fantomas

Reine-Adelaide removed from academy page on Arsenal.com . Promotion to first team should be officially confirmed soon.

Reagovat
jacobT

takže žiadny Mahrez?

Reagovat
Mastný Chobot

ten nám zdrhne do Chelsea, mark my words

Reagovat
jacobT

nevadí, aj tak sme ho nechceli

Reagovat
Mastný Chobot

Momentálne to vidím tak, že príde Lacazette a Mustafi. Ráno som to ešte videl na Mahrez, Ben Yedder a Mustafi. Uvidíme, čo zajtra ráno.

Reagovat
Mastný Chobot

resp. "ak niekto príde, tak..."

Reagovat
jacobT

ak by prišiel Mahrez aj CB do základu, tak by mi ten Ben Yedder stačil

Reagovat
Mastný Chobot

jj, aj mne, nadmieru

Reagovat
M0rb1D4S

Ono se vůbec spekuluje o nějakém našem zájmu o Mahreze?

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Mastný Chobot

Zranenie Mertesackera potvrdené, to je veľmi veľká správa. Teraz už bezpodmienečne definitívne absolútne musí Wenger kúpiť poriadneho stopéra a takisto bude sranda, či mu dá Wenger pásku (aj keď moc neverím, že by zranenie zmenilo názor na takúto vec, už vôbec nie v Arsenale, ale predsa). V konečnom dôsledku môže byť toto zranenie zlomovým momentom a aj dobrou správou. A Per už toho v Arsenale moc asi neodohrá.

Reagovat
fantomas

Perovi to samozřejmě vůbec nepřeju, ale výhledově je to vzhledem k tý nutnosti nakupovat vlastně super zpráva, no.

Reagovat
Mastný Chobot

Temporary training numbers for US tour- Bielik: 9, Zelalem: 20, Willock: 27. Reine-Adelaide keeping the 31 he wore against Lens.

stopér s no. 9 bude popiči

Reagovat
jacobT

to je pičovina, veď včera na twitteri ho postovali s 37

Reagovat
patas92

Furt lepší, než Gallas s 10

Reagovat
Swarley

no zase jsme alespoň věděli, kdo je Gallas

Reagovat
patas92

To je jedno. Na takové číslo obránce nemá nárok, ani kdyby to byl Beckenbauer. A Bielikovi tutově nezůstane

Reagovat
Swarley

tady jsou všichni poslední dobou nějací nervózní

Reagovat
patas92

já sem v klidu, tehdy mě to strašně vytáčeli

Reagovat
patas92

*vytáčelo

Reagovat
Swarley

jako jo, bylo to zvláštní, ale spíš se divím tomu, že to někdo nezkouší častěji...jako útočník třeba s dvojkou nebo něco podobného...je tam nějaká tradice, ale přece jen se i v těch číslech hodně změnilo...

Reagovat
Busby babes

ja kdysi hral jako levy kridlo v hokeji s jednickou. To byla taky docela prdel.

Reagovat
Swarley

však proč ne, kámoš hrával hroťáka s dvojkou

Reagovat
Busby babes

ale aspon bylo dobry, ze ten rok jsem byl nejlepsi strelec tymu. proste jednicka.

Reagovat
patas92

Když hrál za Baník Šenkeřík a poprvé vyběhl na trávník s 6 na dresu, tak nějaký frajer vedle říkal, že s takovým číslem nemůže mít žádný respekt. Třeba na tom něco bude

Reagovat
fantomas

Senky bude mit rrspekt vzdy a vsude!

Reagovat
ED91

Šenkové reči...

Reagovat
FUnk

dempsey ma 2

Reagovat
SunFells

Gyan 3

Reagovat
Spalovač šancí

Já mastil s 10 jak útočníka, tak pravýho krajního obránce ...

Reagovat
smazaný uživatel

kua na to som uz aj zabudol

Reagovat
smazaný uživatel

Kompas ale hrál v záloze ne?

Reagovat
vodka

Reagovat
Ferguson6

Vo FIFE 08 už bol stopér a stále mal 10 na drese.

Reagovat
Airus

Dobrej článek. Kupte mu někdo z vedení dres za odměnu

Reagovat
icemike

hezký přehled

Reagovat
fenixLFC

to s tymi zltymi pri penaltách by mali napisat na vsetky stranky pretoze pocas sezony zas bude placu kvôli tomu ze nepoznaju tuto zmenu....

Reagovat
r.mrazik

pěkný

Reagovat
C-M@ster

S těma dresama nemůžu úplně souhlasit.

Jasně, funguje to v praxi tak, jak píše autor, prodám dresy za 80 mega neznamená, že klub získal 80 mega.

Nicméně počet prodaných dresů ovlivňuje to, jakou sponzorskou smlouvu firma s klubem podepíše, což taky autor zmiňuje.

To ale jinými slovy přece znamená, že někteří hráči se skutečně zaplatí na dresech... i když nepřímo.

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Mateo16

Tie ZZ tlacovky Totalna nechutnost ako vzdy spieva tie ody o Pogbovi . Keby to urobil 1 nepoviem ani slovo ale toto uz je snad 5 tlacovka co ho hypuje snad viac ako Raiola .

Reagovat
smazaný uživatel

Co povedal?

Reagovat
misinho7

"Until August 31 anything can happen, but today he is not a Real Madrid player and I cannot talk about what will happen.

"I always say how things are, but now is not the time to talk about this. A lot of clubs are interested in Pogba.

"Real Madrid always want the best players. But we owe Juventus respect, and I can't say anything more out of respect."

Reagovat
10

ZZ je kdo?

Reagovat
10

jo, Zizou...já myslel někdo z United

Reagovat
misinho7

podal mna tym jasne naznacuje ze stale tam je zaujem..asi nie za tie peniazze a nie te velke bonusy pre Raiolu ....podla mna on je hlavne problem kedze sa s Perezom nemusia..ale Zidane asi Pogbu chce..som zvedavy no..

Reagovat
10

kdybych si měl vsadit, tak skončí u vás...Polpo do United nebude chtít

Reagovat
misinho7

osobne to vidim podobne keby chcel do United uz tam davno je..podla mna sa to tiahne preto lebo stale tam je Real..mozno ked proste Perez Zidanovi ten prestup zatrhne tak vtedy..aj ked na jeho mieste by som zostal v Juve..uprimne myslim si ze maju lepsi tim nez United, este kupili aj Pipitu cize Seria A je skoro znova ista a v LM urcite patria medzi favoritov myslim ze hned za Realom,Barcou a Bayernom

Reagovat
smazaný uživatel

ty mas fifa zmyslanie...vraj ze, keby chcel uz tam davno je priletel by, povedal som tu a hral by

Reagovat
kiwwi

Reagovat
Mateo16

Na druhej strane nikto nic nepise . ABC napisalo ze Pogba je prilis moc drahy a nema taku cenu , Di marzio pise iba o "jemnom zaujme" a potom nikto nic nepise .

Zaujimave ze jediny kto tlaci na pilu je ZZ .

Reagovat
10

tyhle přestupy jsou většinou rychlý...přijde mi, že když se to vždycky takhle táhne, tak to nedopadne a zrovna United jsou v tom největší přeborníci

Reagovat
Mateo16

Pri prestupe za 120 mega sa to vzdy tiahne ( pokial nejdes cez vykupku ako Gonzalo ) . Dobry priklad je Bale to sa tiahlo cele leto .

Reagovat
Swarley

tyhle velké přestupy se vždy táhnou, jak Bale, tak třeba i Cris, to se táhlo napříč přestupáky...

pokud ten hráč má výkupku, tak je většina práce hotova hned...pokud ne, tak se může jednat opravdu dlouho, obzvlášť u těch rekordních přestupů...

Reagovat
Swarley

i Angel k nám se vyjednával dlouho

Reagovat
nani92

ale od nás už veľmi nie

Reagovat
Swarley

tak ono je to spíš o tom, že to média nezachytí...že nejsou spekulace neznamená, že se nejednalo a udělal se ten přestup za jeden nebo dva dny...spíš se to neprokeclo...

Reagovat
smazaný uživatel

Co to pises?

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale ty tiskovky nefungujou tak, jakože Zidane tam přijde, sedne si a začne sám od sebe pět ódy na Pogbu. Pogba je teď prostě transfer sága č.1 a Real v tý sáze v nějaký minimální roli figuruje, takže je logický, že se ty novináři budou na Pogbu Zidana ptát.

Každopádně je pravda, že se vůbec nesnaží zakrývat, že se mu Pogba fakt líbí a do Realu ho chce. Je fakt ironický jak celý roky nadáváme na Péreze jak se sere do transferů a teď máme trenéra, kterýmu se do toho údajně nesere a my naopak chceme, aby se do toho sral a Zidanovi Pogbu zatrhnul.

Reagovat
misinho7

celkom zaujimava situacia po tych rokoch

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby k vam sel, misto koho by hral? kroos, case?

Reagovat
Mateo16

Dobre pametam ako pred rokom hovoril o Sterlingovi a Edenovi do RM

Podla mna ZZ je este prilis moc mlady a nedokaze este dobre komunikovat s mediami .

Reagovat
iamek

Snad pujde do Realuuuuu

Reagovat
Grahf

odkedy real nakupuje podľa toho, čo chce trener? Však zidane bude stejne do pol roka vyhodený.

Reagovat
misinho7

Reagovat
raduinho

Reagovat
fff

Takze podla Doma Kinga CP chysta dalsiu ponuku na 30m za Bentekeho. Tomu ale neverim, lebo kiwwi tomu neveri a mozme na taku sumu rovno zabudnut.

Dalej pise, ze mozno pojde este 5 hracov ... do uvahy asi pripada mimo Bentekeho Balotelli, Luis Alberto, Lucas, Wisdom, Ilori a Markovic.

Brannagan zrejme na nejake rocne hostovanie, skoda na toho som sa tesil.

K Sakhovi sa vyjadri Klopp po zapase s Chelsea, som vcelku zvedavy ako to cele dopadne, ci to moze teoreticky skoncit az jeho odchodom.

A stoperska dvojka, ktoru Klopp preferuje bez ohladu na situaciu so Sakhom je Lovren-Matip, co sme teda vedeli uz nejaku dobu.

Reagovat
fff

Som inak fakt rad, ze Klopp chce ten kader poriadne preriesit, ak mam cumiet na poloplny pohar nasej neucasti v Europe tuto sezonu, tak prave tym, ze nebude tolko hracov potrebovat je asi take preriedenie mozne.

Kazdopadne to bude chciet to LB, hoci teda Ragnar moze robit backup na tento post. A som akt zvedavy ako Kloppovi vyjde tato sezona v otazke dovery v Morena. Je podla mna celkom zjavne, ze daco v nom vidi a chce mu dat este sancu.

A ked pojde aj Brannagan na hostovacku a Lucas mozno, snad prec ... mohli by sme nejake to CM este skusit, sak nech neskoncime po prestupaku v pluse .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icemike

pokud odejde B+B, nebudete mít celkem málo útočníků?

Reagovat
fff

Vobec. Sturridge, Origi, Ings, Firmino.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
vladis271

S CFC o 5 ráno, najhoršie je, že to budem schopný pozerať, len zajtra pred poobednú prespím celý deň.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
avicii

o 5 alebo 5:30 ?

Reagovat
kvasha16

5:30

Reagovat
vladis271

dokonca

Reagovat
Whitemedia

Začátek asi zapnu taky, ale po 15 minutách stejně budu tuhý

Reagovat
vladis271

fakt to mohli jebnúť aspoň na tretiu ráno.

Reagovat
smazaný uživatel

jdi spát v 10 a vstávej v 5:30 , problem solved

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
vladis271

Reagovat
Pipo123

Florian Thauvin move to Lazio... ej to mi je náhrada za Candrevu

Reagovat
smazaný uživatel

Kam jde Candreva?

Reagovat
Pipo123

Do Interu

Reagovat
Pony Slaystation

Pěknej článek, tak na kolik vyjde ročně Higuaín?

Reagovat
smazaný uživatel

Mezi fanoušky zeleného pažitu je rozšířeno mnoho polopravd, mýtů a omylů. Bohužel mnozí z nich se jimi řídí, a tak matou sebe i širokou veřejnost - skvělý članek.

Reagovat
smazaný uživatel

BEIP - Bezpečnost Informací o Přestupech

Reagovat
Zaschrona

300. pro Error

Reagovat
Rudnevs

Bundesligové OT: 1860 München získal Ivicu Olića a pred prestupom je Fanol Perdedaj.

Reagovat
smazaný uživatel

Do pice, nejzajemavejsi clanek prestupaku a v diskusi si dali dostavenicko vitaminovy paka co cvicej...

Reagovat
Lech

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
el Principito

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele