BENITEZ ODEŠEL Z VALENCIE

01.06.2004, 21:02
Aktuality
Rafael Benitez se v úterý rozhodl rezignovat na post trenéra Valencie. 44letý kouč, jemuž měl po příští sezoně vypršet ve španělském klubu kontrakt, odmítl nabídku na dvouleté prodloužení smlouvy a podle všeho míří do Liverpoolu. Tam by měl nahradit Gerarda Houlliera, kterého vedení anglického týmu odvolalo minulý týden.

Benitez se v úterý ráno společně se svým agentem Manuelem Garciou Quilonem sešel s ředitelem Valencie Menuelem Lorentem. Právě na této schůzce dal mladý trenér definitivně najevo, že chce z klubu odejít.

44letý kouč přišel do Valencie před třemi lety z Tenerife, když se stal nástupcem Hectora Raúla Cúpera. Hned ve své první sezoně dovedl španělský celek po dlouhých 31 letech k triumfu v domácí lize. Tento kousek se mu podařilo letos zopakovat, přidal k němu však i vítězství v Poháru UEFA. V minulém týdnu dostal oficiální nabídku na trénování Liverpoolu, na níž odpověděl následujícími slovy: "Kdybych měl Valencii někdy opustit, bylo by to kvůli nějakému velkému evropskému klubu. A Liverpool podle mě takovým klubem je," nepřímo naznačil Benitez, kam zřejmě povedou jeho další trenérské kroky. Anglický celek, který chce jméno nového trenéra oznámit do dvou týdnů, je bez manažera od pondělí, kdy vedení Liverpoolu po šesti letech propustilo Gerarda Houlliera.

"Tohle bylo jedno z nejtěžších rozhodnutí, které jsem ve své sportovní kariéře udělal. Už ale nebudu pokračovat na lavičce Valencie. Po dlouhém a pečlivém rozhodování jsem se rozhodl odejít. Chci poděkovat všem hráčům, zaměstnancům a především fanouškům za jejich podporu během uplynulých třech let," řekl ke svému odchodu Benitez.

Benitezovým odchodem nebly příliš zaskočen prezident Valencie Jaime Orti Ruiz. "Je to jeho rozhodnutí, ne naše. Cítil, že se jeho působení u klubu chýlí ke konci a není lepšího ukončení, než odchod na vrcholu. K tomu mu gratulujeme a zároveň děkujeme za všechno, co pro náš tým udělal," řekl k celé záležitosti Orti.

Jedním z důvodů Benitezova odchodu je i jeho vztah se sportovním ředitelem Valencie Jesusem Garciou Pitarchem. Oba muži se ostře střetli již na začátku uplynulé sezony, kdy Pitarch nepřivedl do kádru fotbalisty, které si kouč předem vytipoval.

Španělský klub tak bude muset podruhé za poslední tři roky hledat nového kormidelníka. Mezi nejžhavější kandidáty na tento post patří Didier Deschamps z Monaka a Claudio Ranieri, jehož začátkem týdne podle očekávání propustila Chelsea. Oba shodou okolností již dříve ve Valencii působili – Ranieri jako trenér před svým odchodem do Anglie a Deschamps na východním pobřeží Španělska končil svou kariéru.

Vedle problémů s hledáním nového kouče čeká vítěze letošního ročníku Poháru UEFA ještě jeden problém související s Benitezovým odchodem. 44letý trenér si totiž jistě bude chtít vzít pár hráčů s sebou. Mezi těmito fotbalisty se nejčastěji mluví o argentincích Robertu Fabianu Ayalovi a Pablu Cesaru Aimarovi.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Škoda. si myslim,že měl zůstat.

Reagovat
antimadrista

To nebyl chytrej tah.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky si myslím, že to není pro Valencii šťastný, ale když odcházel Cúper, tak sem si myslel to samé.

Valencie bude silná i pod Ranierim.

Sparta a Barca navždy

Reagovat
smazaný uživatel

Je to pro Valencii škoda ale myslim si že to rozchodí a Ranieri s ní zopákne titul.

Akorát mě deptá že by moch odejít Ayala nebo Aimar.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak! Myslím si, že Benitéz ukázal, že je dobrým trenérem, vyhrál co se dalo a odešel! Nechal místo dalším! Myslím, že Ranieri bude taky dobrý kouč!!! Přece jen jde spíš o ty hráče a né trenéry! Horší to bude jestli fakt odejdou Ayala a Aimar! Jsou to dva klíčoví hráči! Mohli by mít sice zastoupení, ale chtělo by to čas! Ale oni neodejdou! Teda doufám!!!!!

Reagovat
antimadrista

Valencia v příštím roce nebude tak silná, jak letos. Přece jenom ty změny se vždycky projeví.

Reagovat
smazaný uživatel

No já doufám, že bude ještě lepší nebo aspoň tak dobrá jak letos! Ale to se uvidí!!! Necháme se překvapit!

Reagovat
HOST*El_Cid

trener bude chybte. kdyz sem to ale zvazil, tak mi pride, ze pripadny odchod by aimarovi mel jenom pomoct. ve valencii kvuli barajovi s albeldou malo hraje a kdyz, tak v utoku a to neni ono

Reagovat
Mr.Jindros

mhm, tak jestli s nim odejde Ayala a Aimar, tak to chci videt co Valencie v pristi sezone ukaze :P

Reagovat
smazaný uživatel

diky Rafo za vse. Claudio je taky dobry trener, navic by mohl s sebou privest za male penize Crespa a Gronkjaera

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele