Bayern má vrátit na vrchol "Pan úspěšný"

13.07.2012, 22:23
Názory a komentáře
Pouze výjimečně se stává, že Bayern Mnichov zůstane po konci sezóny bez titulu. Ještě ojedinělejší jsou potom dlouhé dva roky bez jediné trofeje. Není tak žádných pochyb o tom, že si tato skutečnost musela vybrat svou daň a jako oběť padnul pro někoho možná překvapivě sportovní ředitel Christian Nerlinger. Nahradil ho muž, jemuž byl úspěch doslova předurčen, Matthias Sammer. Podle prezidenta klubu Uliho Hoeneße byl Sammer jediným kandidátem na uvolněný post a právě on by měl být tou chybějící ingrediencí k opětovné cestě na vrchol... Jaké důvody vedou Bayern k tomuto přesvědčení?

Hned na začátek je důležité zmínit, že svádět neúspěch pouze a jenom na hlavu Nerlingera by bylo minimálně nespravedlivé. Koneckonců byl to zrovna on, kdo se pustil do postupné přestavby stárnoucího a neperspektivními hráči překypujícího mužstva. Přivedl hned několik velkých posil a stávající opory zajistil dlouhodobými kontrakty, navíc ještě ke všemu dokázal na Isar přilákat několik velmi slibných talentovaných hráčů. Z výše uvedeného by se dalo vyčíst, že se jeho práce ubírala tím správným směrem, jenže...

Edson Braafheid, Danijel Pranjić, Rafinha, Nils Petersen nebo Takashi Usami (přestože poslední dva jmenovaní nedostali zdaleka tolik šancí) nebyli zrovna trefami do černého, jejich příchody však nestály klub zdaleka tolik prostředků jako nákup dvojice Luiz Gustavo - Jérôme Boateng, jež přišla Mnichovany na částku převyšující 30 milionů eur (!), přičemž ani jeden z nich do této chvíle stále naplno neukázal svůj potenciál, se kterým do Bavorska přicházel. Dalším políčkem, dnes už bývalého, sportovního ředitele je také fakt, že za dobu svého panování (2009-2012) nedokázal Bayern podepsat některé vytyčené cíle, mj. Artura Vidala, jenž i kvůli tomu, že ho chtěl Leverkusen ještě zpeněžit (zbýval mu poslední rok do konce smlouvy), odešel do italského Juventusu. Jako poslední příklad pak lze uvést Marca Reuse, tady se stal překážkou pro změnu mateřský klub ofenzivního šikuly Dortmund. Ostatně celé tři roky převládal u většiny příznivců bavorského celku pocit, že Nerlinger nemá tu zarputilost, se kterou se takřka všichni představitelé Bayernu často a rádi prezentují. Jako důvod odvolání pak zaznělo strohé oznámení, že pohledy obou stran se neshodují v názorech na další směřování klubu.

Jestliže se Nerlinger nechal svými nadřízenými "vést za ruku", tak tomu v tuto chvíli definitivně odzvonilo. Kdybychom měli vybrat jednu vlastnost Sammerovi vlastní, co by dříve nesmlouvavého stopera charakterizovala, určitě bychom jednoznačně museli napsat neústupnost, jíž pak doplňuje neutuchající touha vítězit! Z tohoto pohledu by mělo odchovanci Dynama Drážďany angažmá v Bayernu Mnichov sedět jako ulité - nikde není větší tlak na úspěch, alespoň tedy ne v rámci Německa. Tuto myšlenku pak do médií prezentoval také předseda Bayernu Karl-Heinz Rummenigge. "Budeme opět zaměstnáni na třech místech. Chceme znovu tituly," pronesl bez servítek.

Paradoxně stejně jako Nerlinger má i Sammer dortmundskou minulost a to na rozdíl od svého předchůdce hodně zarytou pod kůží. Do Borussie se rozený dirigent dostal po krátkých angažmá ve Stuttgartu a Interu Milán a hned slavil úspěchy (ostatně jak je u něho dobrým zvykem). Nejdříve ve žlutočerném dresu oslavil titul jako hráč a později také v roli začínajícího kouče, nezanedbatelný podíl měl i na titulu mistrů Evropy v roce 1996. Sammer tak není v cestě za úspěchy žádným nováčkem a právě on by mohl naplnit vysoké mnichovské ambice. Ve skutečnosti si nedávný sportovní ředitel DFB v tomto libuje... Jeho odhodlání a neutuchající touha po vítězství už byly známy za dob jeho hráčské kariéry a stejné vlastnosti si po jejím předčasném konci (trápily ho dlouhodobé potíže s koleny, kariéru tak ukončil v pouhých 30 letech) přenesl také do manažerské dráhy. Jak už bylo zmíněno, teprve druhý rok, co vedl z lavičky BVB, dokázal v poslední možnou chvíli opanovat bundesligu před Bayernem i jeho skoro jmenovcem Bayerem Leverkusen a navrch ještě Borussen dotáhl do finále Poháru UEFA, kde ovšem tehdy se svými ovečkami podlehl Feyenoordu Rottterdam. Kromě bundesligy (celkem třikrát) opanoval také Ligu mistrů, Interkontinentální pohár a získal rovnou několik individuálních ocenění.

Sammer je naprostý profesionál, který si jde tvrdě za svým cílem, ovšem vždy zásadně v duchu fair play, nějaká osobní zainteresovanost a podobné intriky, to v jeho repertoáru nemá místo. Stejně jako Bayern, tak i Sammer má ty nejvyšší nároky. "Naši hráči z národního týmu mají pouze týdenní dovolenou. Jako hráč jsem nikdy neměl třítýdenní pauzu. Nevidím tak žádný důvod pro výmluvy. Můžete se vymlouvat všude jinde, ale ne v Bayernu," řekl bez okolků! Takovýto druh komunikace možná klub po loňských selháních (hned třikrát skončil na druhém místě) potřebuje...

Ono s kritikou se v Bavorsku nešetřilo ani v minulosti, ovšem tato se nese v naprosto odlišném duchu, kdy nedochází na veřejné hodnocení jednotlivých hráčů, což se Bayernu dříve zrovna ne dvakrát vyplatilo (v tomto "vyniká" zejména Uli Hoeneß, který často nešetří kritikou ani největší hvězdy).

Kromě bohatých zkušeností z dob hráčské kariéry pak má Sammer také mnoho poznatků o práci s mládeží, které načerpal během svého více než šestiletého působení na svazu, kde zastával funkce převážně spojené s rozvojem mládeže. Právě tato skutečnost by měla být pro mladého manažera jednou z prioritních, ostatně při pohledu na nedávné úspěchy Borussie Dortmund se není čemu divit. Bayern si zřejmě uvědomil, že pro dlouhodobé udržení se na vrcholu je mimo jiné potřeba myslet na budoucnost. Právě Sammer byl zodpovědný za úspěchy mládežnických výběrů od jedenácti až do osmnácti let, aktivně se také podílel na zavádění nových vzdělávacích a taktických přístupů mezi všechny kategorie. Každý jednotlivý aspekt hry (taktika, technika, atd.) musel být vypracován do absolutní světové špičky, něco na půli cesty neexistovalo.

Stejný trend práce chce pak drážďanský rodák zavést také v Mnichově. "Máme velmi zajímavý tým, včetně několika mladých hráčů, kteří mají velký potenciál k růstu. Chci v Bayernu přispět v tomto ohledu k novému začátku. Vzhledem k tomu, že máme ambice, tak musíme pouze definovat nové cesty a nové cíle," vysvětlil. Hoeneß mimo jiné prohlásil, že Sammerovy zkušenosti a úspěchy na mládežnickém poli byly rozhodující pro jeho jmenování do role sportovního ředitele mnichovského velkoklubu. "Dlouhodobě jsme pozorovali pokrok Matthiase Sammera. On je zodpovědný za úspěchy v německém mládežnickém fotbale a my jsme byli z jeho práce ohromeni. Jeho jmenováním chceme vyslat jasný signál a sledovat tak nové cesty v této oblasti," pochvaluje si.

Jak si Bayern takovéhoto odborníka cení, ukazuje skutečnost, že oproti Nerlingerovi bude mít Sammer výrazně rozšířené pravomoci. Kromě vedení celé sportovní oblasti byl také jmenován do představenstva klubu. "S okamžitou platností bude Matthias Sammer přijímat odpovědnost za sportovní rozvoj jako člen správní rady," řekl Rummenigge na začátku minulého týdne. Úkolem "Pana úspěšného" bude vyjma koučování zaměstnanců také vedení scoutingu. Jeho práce je tak především o tlaku a zodpovědnosti, ale pokud někdo dokáže tuto misi splnit, pak to bude dozajista Sammer.

Až čas ukáže, zdali spolu tolik kohoutů dokáže sdílet jedno smetiště, ovšem toto je jisté už teď - spojení Sammera s Bayernem má potenciál stát se zárukou na úspěchy. "Přišel jsem do Bayernu, který je plný velkých osobností a já chci s nimi pracovat po boku, ale zároveň také přinést vlastní pohled," vyhlásil Sammer. Nový muž by měl dostat velký prostor na vlastní seberealizaci, ani přesto se však odpovědnosti nevyhýbá. "My chceme, musíme být a budeme okamžitě úspěšní. Nemáme absolutně žádný čas nazbyt," pronesl. Zatímco Nerlinger po celou dobu působil spíše jako Hoeneßův učeň než cokoliv jiného, tak Sammer se od nástupu do své nové funkce ukazuje jako osobnost, jež bude schopna vystoupit ze stínu, podobně jako to před lety udělal sám prezident Bayernu.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (76)

Přidat komentář
smazaný uživatel

som tu aby som zabranil prvemu komentu

Reagovat
smazaný uživatel

si tu abys všem ukázal že si největší piča

Reagovat
smazaný uživatel

No minimalne ty budes vetsi..

Reagovat
penepi

Nur der BVB!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Logan

Reagovat
Popi

Reagovat
smazaný uživatel

BVB si ide po hattrick

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

velmi dobre spisane sammer ma nepochybne velke uspechy a dokaze si stat za svojim nazorom ale bayern je strasne specificky klub,v bayerne hraju aj hraci co su bez formy a len vdaka zmluve a marketingu hraju(nemusim menovat tuto jar o koho ide)je sammer typom cloveka co na svoju pracu potrebuje cas a klud alebo je schopny okamzite naskocit do rozbehnuteho vlaku?

Reagovat
smazaný uživatel

"... a hned slavil úspěchy (ostatně jak je u něho dobrým zvykem)...." tak asi stačí naskočit do rozjetého vlaku

Reagovat
stas87

njn ale na zvazu mas uplne ine podmienky k praci ako v mnichove vacsi tlak,vacsia zodpovednost a minimum casu,6 rokov mimo BL je dost

Reagovat
jv

Myslíš si, že když měl pod sebou většinu mládežnických repre, že nebyl pod tlakem? Tohle je jeho a on se v tom vyžívá...

Reagovat
stas87

moze byt,len ten tlak je v bayerne podla mna vacsi ako u mladeznikov

Reagovat
jv

Zrovna tohle ale Sammerovi vadit nebude, uvidíš.

Reagovat
smazaný uživatel

..jinak k těm hráčům - ono nebylo hráčů, kteří by mohli hrát místo nich jediný hráč k něčemu byl Müller nebo Kroos

Reagovat
Bayern +

Ribery bol fantasticky, Gomez tiez vyborne, v obrane sme experimentovat prilis nemohli. Neviem, ktoreho ma stas87 na mysli.

Reagovat
smazaný uživatel

Řekl bych, že Schweiniho a Robbena.

Reagovat
Bayern +

Kto by tak hral miesto Robbena? Gustavo, alebo Timo? Ani jeden, to iste Bastian.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to on neříká, on jenom říká, že hráli hráči kteří nebyi ve formě což je minimálně ke konci jara pravda. Tuhle sezónu tomu bude snad jinak.

Reagovat
smazaný uživatel

Suhlas. U Schweinyho se to po tom vleklém zranění ten úbytek formy na jaře dá projevit, on to také sám říkal a dle mého názoru důvodem proč nastupoval jsou jeho vůdčí schopnosti a to jak na hřišti tak v kabině. Ale co se týče Robbena .... achjo :X

Reagovat
smazaný uživatel

A nie je to tak rochu zrada z jeho strany?

Reagovat
jv

To je těžký. On už evidentně potřeboval změnu (po šesti letech se není čemu divit), a kdyby nevzal Bayern, byl by sám proti sobě, taková nabídka se prostě neodmítá. Navíc v Borussii se na tomhle poli nechytí - Zorc odvádí svou práci na jedničku a spolu s Watzkem dokázali vyvést klub z nejhoršího, podepsali dlouholeté smlouvy - tudy cesta nepovede...

Navíc on se v manažerský dráze našel, trénování ho tak nenaplňovalo... Vadilo mu, že je proti klubovým šéfům a hráčům "bezmocný", takže k tomu se asi v blízké době nevrátí. Třeba se tak stane někdy v budoucnu, ale v tuhle chvíli pro něj prostě v Dortmundu není místo, bohužel nedá se nic dělat.

Reagovat
Popi

Reagovat
jv

Sammer by právě měl ihned naskočit... On je známý tím, že si jde tvrdě za svým, je hodně ambiciózní, a když si něco usmyslí, těžko se zastavuje (všechno ale jede v "zajetých kolejích", resp. nepřekračuje čáru jako mají někteří ve zvyku). Ke všemu je odborně hodně na výši, což ukázal nejvíc na svazu, kde se měrou vrchovatou zasloužil o úspěchy mládežnických repre. Bayern tímto krokem nemůže nic ztratit, ale jenom vydělat, to je už dopředu jasný a jestli je má někdo dovést k titulu v LM, bude to Sammer.

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda. :) Každopádně se těším až 12.8.2012 budu osobně sledovat popravu Dortmundu !

Reagovat
smazaný uživatel

nákup dvojice Luiz Gustavo - Jérôme Boateng, jež přišla Mnichovany na částku převyšující 30 milionů eur (!), přičemž ani jeden z nich do této chvíle stále naplno neukázal svůj potenciál, se kterým do Bavorska přicházel.

Co to je za blbost?

Reagovat
smazaný uživatel

osobně si myslím, že ho oba ukázali. Gustavo se mi v zápasech, které odehrál (hlavně po zimní přestávce) dost líbil.

Reagovat
smazaný uživatel

Luiz Gustavo je druhou největší slabinou Bayernu (tou první je nedostačující kvalita v širším kádru)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Asi tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně. Už od začátku jsem si klepal na čelo, že kupují zrovna jeho. Nevím jestli ostatní koukají s růžovýma brýlema, vždycky valím oči, když ho tady chválí (dejme tomu, že občas se mu zápas povede, ale to se spíš nestává). Bral bych, kdyby ho kupovali na lavičku za poloviční cenu, ale takhle...

Reagovat
smazaný uživatel

a celý ten obchod byl korunován tím, že k tomu odešel Mark van Bommel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

S Gustavem souhlasím, s Boatengem rozhodně ne. Podle mě se v této sezóně ukázal v lepším světle než třeba Badstuber (až na 1,2 momenty.)

Reagovat
Bayern +

Ani nie ze lepsi, nez Badstuber, to by som neporovnaval. Skor je trochu mimo misu zrovnanie Boatenga s Gustavom, ti dvaja urcite neboli na rovnakej vykonnostnej ciare.

Reagovat
smazaný uživatel

To taky.

Reagovat
jv

Však já je nikde neporovnával. Každý z nich zaostával za svými možnostmi (který má každý pochopitelně individuální a Boateng dozajista daleko vyšší než Gustavo). Prostě se zatím ten jejich nákup nevrátil, alespoň ne teda v takové míře, jak si určitě vedení, když je přivádělo, slibovalo a většina fanoušků taky.

Reagovat
jv

Žádná blbost. O Gustavovi se snad ani nemusíme bavit, to je jasný každýmu. Boateng pak minimálně na podzim v hodně zápasech zaostával, neukazoval zdaleka (!) to, kde jsou jeho možnosti. Pro mě má větší potenciál než Badstuber (toho šíleně limituje rychlost), což snad zanedlouho ukáže.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek. Ve všem sním souhlasím až na jednu věc. "Chci v Bayernu přispět v tomto ohledu k novému začátku." Nemyslím si, že zrovna nový začátek potřebujeme. Ať už se týká práce s mládeží nebo přestupové politiky. Vždyť z velkých evropských klubů máme v týmu spolu s Barcelonou nejvíce odchovanců kteří se prosazují i do reprezentace. Navíc jsme ekonomicky nejzdravějším týmem v Evropě, bez dluhů ba naopak. Pokud Sammer myslel novým začátkem překopání těchto věcí, pak si myslím, že to není ta správná cesta.

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

To je ve větší míře ale až v posledních letech. A Sammer tím spíše myslel, že zavede do mládeže nekteré nové prvky, které se pod jeho vedením uchytily v reprezentacích od nejmladších až po áčkovou. Zase přinese trochu jiný pohled, bude to pro vás jenom ku prospěchu věcí (třeba odchod Matse se většině fandů nelíbil, něčemu podobnýmu bude chtít určitě zamezit).

Reagovat
smazaný uživatel

už aby to zase začalo

Reagovat
penepi

neviem sa dočkať

Reagovat
JozkokozleJ

Vyborny clanok.

Bayern nutne Sammera nepotreboval. Zaujimalo by ma, ci by doslo k vymene i v pripade, ze by Bayernu vysli obe finale (DFB a LM). Trosku mi to pride, ze sa hladala obet za sezony bez trofeje.

Inak su teda rodelene ulohy v manazmente medzi Hoeneßom, Rummeniggem a Sammerom? Co ma kto na starosti?

Reagovat
Bayern +

Uli je od r. 2009 prezident klubu (dovtedy bol manazerom). Viceprezident je Dr. Fritz Scherer a cestny prezident Franz Beckenbauer. To je vedenie klubu (FCB e.V.)

Co sa tyka predstavenstva, tam je prezidentom Karl Hopfner (najcastejsie ho mozes vidiet pri losovani CHL). Podpredsedom je Uli Hoeneß a Karl Heinz Rummenigge, ktory je zaroven aj generalnym riaditelom (FCB Hilfe, e.V.)

Nerlinger bol sportovy manazer, o Sammerovi mas toho viac v clanku.

Reagovat
smazaný uživatel

Hopfner je často vidět taky na tribuně s Ulim a s Rummeniggem.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern je jediný fotbalový klub na světě s rozumnou politikou

Reagovat
penepi

A potom máj ich rád. Ďalší z radu nafúkaných príspevkov "veľkých" FCB fans. Bayern má určite rozumnú politiku, ale určite nie je jediný na svete. Ako môžeš takú sprostosť aj napísať.

Reagovat
smazaný uživatel

Rozumnejsia ako v pripade BVB nebude veru.

Reagovat
JozkokozleJ

Pozeraj a vec z dlhodobejsieho hladiska. Tedy i do minulosti, nielen od doby, kedy si zacal sledovat futbal.

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

Nebýt Bayernu tak BVB rozhodně nehrají to, co teď.

Reagovat
penepi

A nielen BVB. Prednedávnom to akurát bolo v PF. Ale jediný na svete teda rozhodne nie je, to je smiešne tvrdenie.

Reagovat
smazaný uživatel

No ještě St. Pauli, Darmstadt a tušim Chemnitzer. Ale to tvrzení není zas až tak směsné. Bayern má rozhodně nejrozumnější politiku ze všech velkých evropských týmů.

Reagovat
penepi

Subjektívne tvrdenie.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná, ale rozhodně podložené nějákými fakty.

Reagovat
smazaný uživatel

no, ještě asi CZ Jenu, TSV 1860 München a St. Pauli...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jediny neni, souhlas. Ale je fakt, ze z gigantu patri k... No ne, nejde to vymezit :) ale proste je cidet, ze ho vedou obchodnici, kteri zaroven rozumi fotbalu, coz nebyva caste :)

Reagovat
smazaný uživatel

Vedou ho hlavně fotbalovalí hráči, a co je podstatnější - Němci, a ti jsou obchodníci, to ano. :D

Reagovat
Bayern +

Az na toho Boatenga velmi dobry clanok.

A pan uspesny, snad podpise Javimara a dostane palec aj on.

Reagovat
smazaný uživatel

ten chce zůstat do konce své smlouvy (tj. 2016) takže tam bude možná problém (navíc prý už ani nereaguje na telefony od Heynckese... ale to může být kec nebo byl na záchodě)

Reagovat
herbage

Super článek, jen tak dál Jirko

Reagovat
jv

Do budoucna by mělo být podobných článků více, bude záležet ale hlavně na času.

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
oddy

Reagovat
smazaný uživatel

Jak na vrchol? Z Bayernu se stal tým z druhé poloviny tabulky? Tým který nehraje evropské poháry? Myslím, že ne. Podle mě je Bayern pořád na vrcholu. Co mají říkat jiné týmy...

Reagovat
jv

Asi by ti mohlo dojít, co tím bylo myšleno.

Reagovat
smazaný uživatel

když vystoupáš do výšky 1580 metrů, stejně nejsi na vrcholu Sněžky

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
oddy

Tobě přijde že sezona bez trofeje je pro Bayern vrcholem?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne. Pro Bayern tohle určitě není vrchol. Pro Bayern jsou vrcholem trofeje, které ale bohužel v poslední sezóně nezískáta.

Reagovat
smazaný uživatel

No do TOP3 skončí určitě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele