Barcelona si předkoupila Ardu Turana. Po volbách ho může poslat zpět

06.07.2015, 22:54
Aktuality
Hodně neortodoxní transfer se dnes zrodil ve Španělsku. Barcelona za 34 milionů eur získala z Atlétika Madrid záložníka Ardu Turana, jenže celá věc má hned dva háčky: jednak má Barcelona až do ledna zákaz registrovat nové hráče a jednak může Turana poslat do 14 dnů zpět.

Katalánský velkoklub potvrdil, že 28letého Ardu Turana získal za 34 milionů eur na pět let (dalších 7 milionů eur může Atlético získat na bonusech), ale vše se může během následujících týdnů ještě výrazně změnit. Minimálně je již nyní jisté, že soutěžní zápas si turecký reprezentant za Barcelonu nezahraje dříve než v lednu 2016, tehdy vyprší Barçe trest za porušování pravidel při angažování mladých hráčů a bude moci opět obchodovat.

Existuje ale také ještě možnost, že Arda Turan v lednu příštího roku v Barceloně vůbec nebude. Představitelům letošního vítěze španělské ligy a Ligy mistrů se totiž povedlo do přestupu zakotvit klauzuli, že do 20. července může Turana odprodat Atlétiku zpět, a to za 90 procent z pořizovací ceny, tedy zhruba 30,5 milionu eur.

Na první pohled se to může zdát trochu bláznivé a skutečně je to poměrně neobvyklý přístup, nicméně Barcelona k tomu má jasný důvod. Příští víkend bude zvolen nový prezident a jelikož není jasné, kdo se jím stane, není ani jasné, jaké hráče bude chtít. Pokud by vítězný prezident, kterého fanoušci Barcelony poznají 18. července, Ardu Turana nechtěl, má dva dny na to, aby hráče poslal zpět do Madridu. Byť s jistou ztrátou.

Barceloně se nicméně zhruba čtyřmilionová ztráta vyplatí riskovat, protože kolem Ardy Turana, jenž byl před rokem jedním z hlavních postav úspěšného tažení Atlétika španělskou ligou i Ligou mistrů, kroužily kluby z Anglie. V Premier League ho údajně chtěly Chelsea, kde by se Turan setkal s bývalým spoluhráčem Diegem Costou, a Manchester United. Kdyby Barcelona čekala až do 18. července na nového prezidenta, mohl být už Turan prodaný, a Katalánci by tak přišli o jeden ze svých hlavních přestupových cílů.

Autor: Ondřej Holzman / squawka.com

Komentáře (506)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele