BANÍK STÁLE NEPORAŽEN

08.11.2003, 18:41
Aktuality
Očekávaný duel Sparty s Baníkem, dvou nejlepších týmů letošní Gambrinus ligy, se odehrál před rekordní návštěvou! Přihlíželo 20.032 diváků, z toho téměř 4000 těch ostravských, kteří vytvořili Baníku téměř domácí prostředí. Zápas nabídl strhující atmosféru i podívanou s mnoha šancemi. Všichni hráči hráli naplno celých 90 minut, zápas by byl ozdobou kterékoliv z prestižních zahraničních soutěží.

Sparta nastoupila v netradičně ofenzivní sestavě se dvěma hrotovými útočníky Kinclem a Junem a jen jedním defenzivním záložníkem Kováčem. Pergl hrát opět pravého obránce. Baník nastoupil v tradiční sestavě s Matušovičem na hrotu, s Mariem Ličkou jako ofenzivním záložníkem, Drozdem na levém kraji obrany a také překvapivě s Bystroněm jako defenzivním záložníkem. Kouč Komňacký tím chtěl posílit defenzivu ve středu hřiště a Slončíka si ponechal jako žolíka na střídání.

Sparta se od samého začátku pustila do soupeře s velkou vervou a brzy přišla gólová šance. Zelenka přihrál Poborskému. Ten zasprintoval, nacentroval a Jun spálil svou první velkou šanci. Hlavičkoval těsně nad. Ostravští byli Sparťanskou aktivitou zaskočeni a hra se jim příliš nedařila. Zejména mladí Matušovič, Mario Lička či Bystroň znervózněli, nedokázali podržet míč ani přesně přihrát a pomáhali tak Spartě setrvávat v tlaku. Baníkovská defenziva se měla stále co otáčet. Spoustakrát stihla zachránit a ukopnout či odhlavičkovat míč až na poslední chvíli. Skvělé zákroky měl gólman Laštůvka po čtvrthodině hry, kdy kryl střely Sionka i Zelenky z velké blízkosti. Po půlhodině hry se domácí dožadovali penalty, ale Látal se Sionkem se drželi vzájemně. Baník v těchto fázích zápasu drželi hlavně zkušení hráči a ti zařídili i první gól. Po rohovém kopu Čížka se míč dostal k Drozdovi a ten nemohl nedat. Ve zbytku poločasu se ještě dostal do šancí Jun, ale nedokázal si v rozhodujících chvílích poradit se zakončením. Blýskalo se ale těsně před přestávkou na druhé straně. Heinz byl rychlejší než Johana. Ten mu ve vápně chtěl míč vypíchnout skluzem, ale trefil jen útočníkovi nohy. Rozhodčí situaci špatně viděl, a tak byl pokutový kop nepískl.

Sparta nastoupila do druhého poločasu v jiném rozestavení. Místo Labanta přišel Zbončák, který se vysunul do zálohy. Napravo našel stálé místo Sionko a tak Poborský se posunul do středu. I Baník zpřesnil hru a hned dokázal držet Spartu dále od své branky a vyrážet do nebezpečných brejků. Před Zbončákovou střelou zachraňoval na brankové čáře Bolf, Jun pokazil nadějný brejk tří na jednoho. Naopak Drozd v nadějné pozici vyslal technickou střelu jen těsně vedle odkryté branky. Hosté rozjeli několik slibných brejků především po pravé straně po kombinaci Ličky a Pospěcha, ale Pospěch s centry buď příliš otálel nebo je pokazil. Poborský trefil po hodině hry z trestného kopu břevno. O deset minut později ale už započal gólovou akci. U postraní čáry stál zády k dvěma Baníkovcům, chytře si patičkou prostrčil míč mezi nimi. Doběhl k pokutovému území a nacentroval. Sionko hlavičkoval do branky, ale na poslední chvíli ještě míč doklepl Jun. Hosté reklamovali Junův ofsajd, ale byla z toho jen žlutá karta pro gólmana Laštůvku. Ofsajd zřejmě nebyl, vzadu se mimo hlavní dění zapomněl Bystroň. Marně se snažil vyburcovat fanoušky ve sparťanském kotli k většímu výkonu gestem Gluščevič. Šanci měl ještě dorážející Kováč, ale netrefil i skvěle hlavičkující Gluščevič, jemuž ji ale úžasným zákrokem Laštůvka vyrazil.

Sparta byla po většinu utkání lepším týmem a měla o dost více šancí, ale nechybělo mnoho aby si Baník na bazaly přivezl 3 body, i když nezasloužené. Sparťanským tahounem byl Poborský, přestože ho v prvním poločase velmi dobře hlídal Drozd. Bojovné srdce ukázal Zelenka. Rozhodnout mohl Gluščevič, ale gól mu asi není přán. Kát by se měl za spoustu neproměněných šancí Jun. Baník držela výborná obrana s nejlepším hráčem zápasu gólmanem Laštůvkou a také zkušený Čížek. Po změně stran se k nim přidali i Matušovič s Ličkou.

Statistiky ze zápasu Sparta - Baník naleznete zde.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (24)

Přidat komentář
Josifek

Banííík měl ohromný štestí!!!Sparta ho jasně rozdrtila a měla vyhrát...Ale vůbec nechápu, jak může hrát za Spartu Marek Kincl, ten je tak zoufalej...kdyby radši nechal Kotrba hrát Glusceviče, bylo by to lepší.Já si myslim, že je Igor dost dobrej hráč,¨jen si musí zvyknout a zatím ani neměl moc štestí.Ale i když mu to nejde, tak je stokrát lepší než Kincl.

Reagovat
smazaný uživatel

Nesouhlasím! Kincl toho naběhá dost a dost a proměňuje docela dost šancí! Zoufalej mi přijde spíš Sionko, kterýho považuju za největšího spalovače šancí v naší lize hned po T.Doškovi,který je v přestřelování prazdné brány z metru nedostižný... :-)

Reagovat
HOST*Pavel

Nemyslím si,Baník rozdrtil mezinárodně ostřílený sudí Michel(nebo jak se píše),když si dovolil neodpískat jasnou penaltu na Heinze.Kdo pak měl štestí co Josifku?

Reagovat
PJ

Jo, neodpískal jasnou penaltu na Heinze. Ale předtim neodpískal penaltu na Sionka (jak sem viděl ve zprávách opakovaný záběry, tak žádný oboustranný držení, Sionko měl ruce od těla). Takže 1:1...

Reagovat
smazaný uživatel

na samém začátku souboje bylo držení oboustrané až z toho pak celý souboj ve vápně pokračoval! Takže mě PJ moc neštvi

Vůbec spartani odkraglovali baníkovce kdykoli jim teklo do bot a hrozilo přečíslení! 2 trestnak před vápnem byl vymyšlený i "čisté odebrání míče" magerovi v nastaveném čase přímo před zraky pomezního sudího! Sparta umí opravdu zabrat v právý čas! FUJ

Reagovat
PJ

Že bylo oboustranný držení na začátku to je snad jedno, ne? Ve chvíli, kdy se podle mýho názoru mohla pískat penalta, už držel jen Látal... Ale nebudem se hádat, stejně se neshodnem :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrej rozhodčí dokáže tu akci posoudit celkově! proč by měl Sionko získat z toho že před vápnem ve vhodnou chvíli Látala podržel aby mu nemohl vzít míč? a když se drželi navzájem

Reagovat
PJ

Řikáš, že Sionko podržel Látala aby mu nesebral míč, ale taky řikáš, že to bylo držení oboustranný. Takže taky Látal podržel Sionka, aby mu neutek. A pak ten faul, kdy ho chytil za rameno a stáhnul na zem (i když bych se divil, kdyby tomu Sionko trochu nepřidal). Situací, kdy napřed faulujou oba a pak jeden fdauluje znova a rozhodčí to zapíská, jsou spousty. Tohle bylo asi totéž. Ať už to bylo a mělo bejt jakkoli, Baník může bejt za remízu rád. Máš pravdu, že vyloženě smůlu měla Sparta jen při tom Poborskýho přímáku, ale i v těch dalších čtyřech gólovkách to mohlo dopadnout jinak, kdyby měl trochu štěstí (tim samozřejmě nepopíram že to Sparťani zazdili sami...) :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud se faulují navzájem tak tím většinou získá útočící hráč není proto správné aby z toho pak profitoval! v této pozici tomu tak bylo

Reagovat
PJ

Když se navzájem podrží, tak jak z toho může jeden z nich profitovat? To sem asi nepochopil :-)

Reagovat
smazaný uživatel

souboj se za vzájemného držení přesunul do vápna takže z toho Sionko výhodu měl

Reagovat
PJ

Stejně v tom tu výhodu pro Sionka nevidim. Když držel Sionko Látala tak asi proto, aby se k míči nedostal dřív. Stejně tak Látal držel Sionka proto, aby se k míči nedostal dřív. Takže ať už se předtim drželi nebo ne, ve vápně by byli stejně rychle, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

prostě faulovali oba takže by ztoho neměl mít výhodu nikdo. ik když látal je vůl

Reagovat
HOST*Baniček mistr

Sparta je namyšlená jak cip....skoupi polovinu nejlepších hraču v naší lize a čekají že se hned sehrajou a budou mistři.....hovno mistr bude Baník a zaslouženě!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Baník mohl hrát líp, takže je remíza úspěchem.

Reagovat
smazaný uživatel

Remíza úspěchem rozhodně je, ale mohla být klidně i výhra! baníku se herně nedařilo ale jak je vidět tak na spartu stačí i to

Reagovat
PJ

... a klidně i mohla být prohra, kdyby měla Sparta trochu víc štěstí a proměnila aspoň jednu z těch tutovek. To snad musíš uznat...

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta neměla štěstí jen při břevnu Poborského, jinak to byly všechno ...

Reagovat
antimadrista

SMRT BANÍKU! SMRT BANÍKU!

Reagovat
PJ

Nono, zase nepřeháněj...

Reagovat
smazaný uživatel

Každej si nějak ulevuje

Reagovat
smazaný uživatel

Klídek strejdo....tu Tvoji Barcu přejede Baník až za rok....teď se ještě nevzrušuj!!!

Jinak na šance vyhrála Sparta, a na penalty Baník....takže zaslouženě 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Baníku vyšel podzim,na jaře nebudou ani do třetího místa,a titul i letos poputuje tam,kam patří a tomu,kdo jedinej něco v Evropě uhraje,patří to ŽELEZNÝ SPARTĚ, a nikomu jinýmu,baníkovci,nakupte kapesníčky,budete je potřebovat na slzičky,které vám zbydou nad výkony baníčku na jaře,papa

Reagovat
HOST*Milda

Tak to jsem v klidu. Dokud tam budete mít taková kopyta jako Kincl, Jun, Gluščevič atd., můete si o titulu lada nechat zdát. P.S. Pokud Vám zase rozhodčí nepomůže jako s Brnem. Jinak ve fotbale se nehraje na šance, ale goly.Nebýt Karla, tak jste nedali ani ten jeden gól.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele