Báječné vyhlídky: Tuchel otevřel střelnici, Bayern má žraloky

01.09.2015, 23:30
Názory a komentáře
Dalekosáhlé závěry dělat rozhodně nelze, ale jisté teď je to, že zkraje se Bundesliga rozjíždí velmi slibně. Asi málokdo si přeje jednoznačné tažení za titulem, ať už by to bylo v podání kohokoli. Nelze přehlédnout náznaky, že by tentokrát nikdo nemusel být neohroženým vládcem nejvyšší německé soutěže, jako tomu bylo v minulé sezóně v případě mnichovského obra. Přinejmenším Dortmund by mohl být zdatným souputníkem německých ligových rekordmanů, což potvrdilo i třetí kolo, k němuž se v tradičním ohlédnutí vrací komentátor Eurosportu Václav Procházka.

"Čekal jsem to, byl jsem ohledně Borussie optimistický, dobře to totiž vypadalo už na jaře," připomínal v jednom z komentářů po tomto kole Ottmar Hitzfeld, věhlasný muž bundesligové minulosti. Je to jasné. Borussia, která naposledy zdolala Herthu 3:1, v sezóně spustila nevídanou palbu. A tu už stojí za to podrobněji zaznamenat i s doprovodnými jevy:

- Borussia dala celkem 30 gólů ve čtyřech zápasech v EL, jednom v Německém poháru a třech v BL, inkasovala jich šest

- BVB zažívá při třech výhrách a excelentním skóre svůj druhý nejlepší start BL v historii

- zároveň je to třetí nejlepší start v soutěži vůbec

- v minulosti tři výhry na úvod zažila v sezónách 94/95 a 01/02, vždy došla k titulu

- na gól potřebují svěřenci Thomase Tuchela v průměru jen 4,5 střely

- je úžasné, jak v BL střílí záložníci BVB (Mchitarjan a Reus 2, Kagawa 1)

- dosud žádný trenér BVB nedovedl tým k vítězství v prvních osmi soutěžních zápasech sezóny. Třeba ani Ottmar Hitzfeld a Jürgen Klopp, zdařilo se to teď Tuchelovi, který otevřel málovídanou dortmundskou střelnici

Borussii při všech těchto faktech mohlo být srdečně jedno, že v kvalifikaci EL nad ním hned dvakrát vedl norský Odd. Dokonce dal Borussii celkem pět gólů. Jedenáct jich nakonec sám inkasoval a kromě toho v prvním utkání dortmundští vedle čtyř gólů čtyřikrát nastřelili brankovou konstrukci. Takový to byl ofenzivní koncert.

"Bavíme se fotbalem, proto jsme zaslouženě nahoře," shrnul Matthias Ginter. Nejen jeho výkony vzkvétají pod novým trenérem. S pro soupeře nesnesitelnou lehkostí žlutočerní dopravují balóny do sítě. A nevypadá to, že by se brankostroj měl nějak zásadně zaseknout. A fandové se klidně mohou dohadovat, jestli Tuchelův systém je něčím novým, nebo zda-li jde jen o oživení toho Kloppova. Jen pro zajímavost, pod Tuchelem má Borussia v prvních třech duelech držení míče 59 procent, za sedm let pod Kloppem to v průměru bylo 52 procent.

V posledním duelu udivil i Bayern. A bavil. Thomas Müller, s pěti zásahy nejlepší střelec BL, na sebe upozornil i srovnáním Bayernu s nádrží plnou žraloků, kterým je třeba občas hodit nějakou tu rybu. Vtipně tak komentoval to, že nekopal druhou nařízenou penaltu v boji s Leverkusenem (3:0). Přišel o hattrick, šanci (rybu) dostal Arjen Robben. Müller moc dobře ví, o čem mluví. Se žraločím "tahem na branku" se kdysi do sebe právě on s Robbenem pustili. V únoru roku 2011 proti Brémám nizozemská hvězda pokazila standardku a Müller to doprovodil máchnutím ruky. Robben ho přímo na hřišti rázně čapnul pod krkem...

Teď ale hráči Bayernu svorně vycenili zuby na soupeře. Jestliže v minulé sezóně těžce a se značnými ztrátami bojovali při vzájemných duelech s dalšími týmy z elitní čtyřky, teď se s protivníkem vypořádali vcelku hladce. Přitom Bayern šel při absenci Boatenga a Benatii do utkání s hodně nezvykle poskládanou defenzivou. Stačilo ovšem jediné - odhalit soupeřovo slabé místo... Hilberta, který při už obvyklém záskoku za zraněného Jedvaje zažil 90 minut plných hrůzy. Nejprve ho vyškolil Costa, který pak servíroval gólovou přihrávku Müllerovi. Následně zavinil dvě penalty...

Bayern tak má též plný počet bodů a jen nepatrně horší skóre než Borussia. Ale jestli s ním má někdo držet krok, může to být dobře i pro něj. Setrvá v zápasovém napětí a nebude muset přepínat z rozhodnuté ligy do ostrých pohárových bitev, v nichž v minulém soutěžním ročníku na kýžené triumfy nedosáhl...

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (44)

Přidat komentář
smazaný uživatel

První 3 zápasy mně hodně připomínali BVB z mistrovské sezony, jen tak dál

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a které

Reagovat
smazaný uživatel

hlavně teda za poslední odstavec

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem rád, že se Dortmundu daří a snad to vydrží. Tuchel nádherně vzal to nejlepší z práce Kloppa a dokázal se vypořádat s tím, co Jürgen dle mého názoru ne, a to odchodem Lewy. Týmu se daří a hraje pohledný fotbal, letos Bayern hodně potrápíme a věřím, že ho můžeme i porazit a titul získat!

Reagovat
Centrofixka

Auba a Miki pod Kloppom si len hľadali miesto, Tuchel mal výhodu že boli v BVB už dlhšie. Veľmi by ma zaujímalo ako reaguje na Tuchelovu prácu Kloppo. Je radosť pozerať na súčasnú hru BVB

Reagovat
smazaný uživatel

Za to jsem hodně rád

Reagovat
Shevchenko

BVB!

Reagovat
homeles8

ppppz zi tgéoptř

Reagovat
božský John

Reagovat
homeles8

Reagovat
homeles8

Reagovat
homeles8

Reagovat
homeles8

gf\\eeeeeeee

Reagovat
smazaný uživatel

zase ťažký večer.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mass

Reagovat
smazaný uživatel

letos by mohl být titul opět náš

Reagovat
Malresi

Reagovat
smazaný uživatel

Ta obrana je pořád slabá,titul určitě ne letos ještě.

Reagovat
smazaný uživatel

obrana je právě mnohem kompaktnější... v lize bez (relugérně) obdrženého golu

Reagovat
smazaný uživatel

Problémy boli len v EL proti Nórom. Ale stopérska dvojka je spoĽahlivá, Hummels vie pridať aj gól, Schmelzer je späť, na druhej strane sa chytil prekvapujúco Ginter. Som zvedavý ako sa predvedie Park a koľko priestoru dostane on aj Durm. Piszczek tiež nemá nič isté aktuálne.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas. Ginter má snad dokonce za 2 zápasy 2 asistence a 1 gol Tam to bude hodně zajímavé sledovat, jestli vůbec Piszczeka zase pustí před sebe. U Gintera mám akorát obavy, co se stane, až na něj bude hrát nějaký rychlý, agilní hráč...tam podle mě nebude stíhat.

Schmelzera už jsme probírali vícekrát - fakt skvělý, letos. a Stejně tak i Hummels zase předvádí výkony, jaké od něj čekáme

Reagovat
smazaný uživatel

Zo zápasu proti Herthe som videl len zostrih, ale ten úvod nejako nevyšiel nie? Tam mala Hertha 2 super šance, jeden nájazd, ktorý zastavil v hodine dvanástej Hummels a potom tá strela Daridu. Ďalší priebeh už ale bol klasicky v množstvom zahodených šancí a po krásnych akciách.

Fanúšikovia ostatných klubov asi nečakali, že sa BVB takto predvedie v úvode sezóny. My sme ale tajne verili

Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

S dobre takticky pripraveným mužstvom asi budú mať problémy....... Ale uvidíme so Schalke, Vlkmi a Bayernom, ktoré majú spolu s BVB naj týmy..... 2. Borussia je neuveritelne slabšia ako v min. sezóne, takže ich moc nepreverili, i keď 1 tutovku mali

Reagovat
smazaný uživatel

Tak problémy budú aj so slabšími tímami. To je v BL normálne, skôr je trošku nezvyk ako jednoznačne vyzerali tie úvodné zápasy v tejto sezóne.

S Gladbachom neviem čo sa porobilo, ale najbližší zápas už musia, majú doma HSV.

Reagovat
smazaný uživatel

Letošní bundesliga bude zase super. Nejlepší soutěž v Evropě

Reagovat
smazaný uživatel

Žeru to

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

keby tam nebol Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
OnderCZ

Reagovat
M11

Reagovat
Infi

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

fantazie

Reagovat
smazaný uživatel

Tak podľa tohto statusu na fb to vyzerá, že FIFA neodsúhlasila transfer Grosskreutza resp. že sa nestihli včas doriešiť papiere a Kevin nebude môcť do 1.1.2016 zasahovať do súťažných zápasov Gala ....rozumiem tomu správne?

https://www.facebook.com/BVB/photos/a.196395950372393.49458.134904013188254/1212851132060198/?type=1&theater

Reagovat
smazaný uživatel

Rozumíš. To je neskutečná fraška

Reagovat
smazaný uživatel

To ne, jen do 31.12.2015

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele