Aubameyang dál útočí na Müllera. Červený drak se zlobil! Co by vyřešilo video?

02.02.2016, 15:58
Názory a komentáře
Pocit hořkosti. Zloba. Nemalé pozdvižení. A zase debaty o videu. Na druhé straně radost i z poněkud nečistého vítězství. Dortmundští mohli jásat, série jejich domácích úspěchů a kanonáda Pierra-Emmericka Aubameyanga pokračují. To vše přinesl nakonec pořádně třaskavý duel Dortmundu s Ingolstadtem, nad nímž žlutočerní zvítězili 2:0. Ale byla to pekelná dřina, pomohla k tomu i zjevná chyba rozhodčích a další sporné verdikty. K nim i k dalším momentům 19. kola bundesligy se v tradičním ohlédnutí vrací komentátor české verze Eurosportu Václav Procházka.

Na Ingolstadt se to valilo jako lavina. Ne snad, že by dortmundská ofenziva představovala takovou sílu. Tentokrát opravdu ne. Spíše byla nezvykle mírná. Anebo dobře otupená. Ale rány na bavorského nováčka soutěže přicházely pořádné tak jako tak.

Dortmundským kapitánem Matsem Hummelsem podezřele zastavená šance v první půli, neuznaný gól a pak inkasovaná branka z ofsajdu. Nevelkého, ale zřetelného. V 77. minutě z něj dal vedoucí gól favorita Aubameyang. A že ho nejen ingolstadtským fotbalistům v plné parádě promítli přímo na stadiónu hned ze záznamu na velké světelné tabuli, zavánělo skoro tím, že si ze soupeře dělají legraci. Nic platné nebyly protesty, ač záběry na stadiónu jasně ukázaly, že gól byl neregulérní... "Ofsajd. Chápu hněv Ingolstadtu," poznamenal Hummels po boji.

Zbytečně hosté vyráželi za asistentem rozhodčího, který dával najevo, že vše bylo v pořádku. Hlavní arbitr Guido Winkmann je zahnal. "Faktem je, že to byl ofsajd. Faktem je že proti Ingolstadtu se sešlo více sporných situací," vyjádřil se sám Winkmann po utkání. Ovšem s tím, že i kdyby tabule ukazovala cokoli, nemá na základě toho právo měnit verdikt.

Což o to, z hlediska pravidlové technologie by to možné bylo. Rozhodnutí lze změnit do chvíle, než je znovu zahájena hra. Ale z principu to sudí odmítl. Video zkrátka nemá místo ve fotbale. Zatím. V březnu se však na jednání pravidlové komise čekají další kroky ohledně jeho zavedení.

Ingolstadt po obdrženém gólu prakticky kapituloval. Přitom do té doby bránil výtečně. Dokonce jsem kdesi v diskusích zaznamenal postřeh, že takhle dobře "zaparkovaný autobus" dlouho nebyl k vidění. Ale pozor. Nováček, jehož obranářská taktika přivádí mnohé k šílenství, se snaží přidat herní nadstavbu. A ta má jméno Dario Lezcano.

Paraguayská posila se v první půli dostala za obranu Borussie, nakonec ji zpacifikoval Hummels. A jsem u dalšího problému. Čistě? Nečistě? Ani opakované záběry nepomohly k jednoznačným stanoviskům. A když Hummels po přestávce překonal svého brankáře Romana Bürkiho, bylo to podobné. Fauloval přitom Lezcano? Snad. Ale určitě deset dalších podobných mikrokontaktů sudí v jiných situacích nechal bez povšimnutí. Kam mířím? Nechtěl bych snad ani být v kůži videosudího, který by měl takovéto situace řešit. Ani video zkrátka nemusí být všemocnou spásou. Nezabrání diskutabilním verdiktům. Rozdíl bude snad jen v tom, že už se nebude řešit instinktivní rozhodnutí arbitra na hřišti ve zlomku sekundy, ale stejně sporný verdikt vynesený možná i po dlouhých sekundách bádání.

Bude to svým způsobem opravdu nová fotbalová éra. Ale bude se třeba takový gól vůbec řešit u videa, když ke sporné situaci - kontaktu (?) Hummelse s Lezcanem došlo třicet metrů od brány? Nejen zjednodušení, ale i otázky a další sporné momenty přinese video.

Naproti tomu zcela jasná je hra čísel. Řadu jich přineslo i toto utkání.

Dortmund se na výhru pořádně nalopotil. Poměr střel byl 11:5, žlutočerní pálili nejméně z dosavadních domácích zápasů. Jak výmluvné pro souboj s Ingostadtem, který do tohoto kola inkasoval nejméně hned po Bayernu. Jakoby maskot klubu červený drak Schanzi odrazoval útočníky.

Ale Aubameyang se trefil, a to hned dvakrát, celkem podvacáté. Stále tedy živí šanci, že bundesliga po desetiletích zase bude mít střelce, který stihne za sezonu 40 branek, což v pradávných dobách zvládl jen slavný Gerd Müller v soutěžním ročníku 1971/72.

Mimochodem Aubameyang už v tomhle kole překonal výkon Alexe Meiera z celé minulé sezóny, kdy se stal králem střelců s pouhými 19 zásahy. A nemusí na překonávání Müllera být sám. Robert Lewandowski zdatně dortmundskou hvězdu stíhá, dal už devatenáct branek.

Vcelku logicky právě Gerd Müller je také posledním střelcem, který měl takhle skvostnou bilanci po devatenácti kolech, a to v sezoně 1976/77. A podle statistik měl na kontě ještě o jednu trefu více v sezoně 1972/73. O rok dříve, kdy dosáhl na hranici 40 gólů, měl v této fázi soutěže "jen" osmnáct zásahů. Zato však tenkrát přišel jeho skvělý finiš.

Aubameyang nutí statistiky držet pohotovost i v jiných ohledech. Skóroval v desátém domácím zápase v řadě, což se v minulosti povedlo jen Müllerovi, Juppu Heynckesovi a Thomasi Christiansenovi.

Celý Dortmund už potřinácté v řadě dal doma nejméně dva góly. Má 44 bodů, nikdy druhý tým BL v této části sezóny neměl více. Samotný Dortmund sice za devatenáct kol posbíral více hned dvakrát (94/95 - 46, 10/11 - 47), vždy však s tímto ziskem vedl.

A na závěr zmínka o fotbalovém mládí a stáří.

Christian Pulisic, americký supertalent, zažil v dresu BVB bundesligový debut, když přišel na hrací plochu ve druhé půli. Stal se nejmladším hráčem, který v tomto ročníku soutěže nejvyšší německé soutěži nastoupil. Bylo mu právě sedmnáct let, čtyři měsíce a dvanáct dnů. Asi o něm hodně uslyšíme.

Ale nezatracujme veterány. Své vědí v Brémách. Dva góly v tomhle kole dal i sedmatřicetiletý Claudio Pizarro. Werderu pomohl k remíze 3:3 s Herthou. Celkem po čtyřiatřicáté dal dva góly v jednom zápase, z aktivních borců na tom v tomhle směru není nikdo lépe. Veterán z Peru ve 399 zápasech dal už dohromady 181 bundesligových branek a v historické tabulce se posunul na šesté místo, odpoutal se od Stefana Kuntze. Jediný gól mu chybí na pátého Ulfa Kirstena, čtvrtý Manfred Burgsmüller dal 213 branek, Jupp Heynckes 220, Klaus Fischer 268 a legendární Gerd 365...

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (53)

Přidat komentář
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Kam to ten fotbal spěje? Obránce si dá vlastece,a místo toho aby ponořil hlavu do dlaní,tak si ještě začne stěžvat na svou chybu a svádět to na někoho jinýho. A pan rozhodčí,protože vidí že je to Hummels,reprezentant a hvězda týmu,tak se mu ho zželí a gól neuzná. Achjo

Reagovat
Rudnevs

Lenže Lezcano ho ozaj fauloval.

Reagovat
smazaný uživatel

Ne,to tedy opravdu nefauloval. Pokud je toto faul,tak už se můžou do fotbalu zavést pravidla z basketbalu. po odehrání míče se ho lehce dotkl,ale nemělo to vlivna hru.

Reagovat
Rudnevs

Postrčil ho a to viedlo k tomu že Hummels nahrával Weidenfellerovi.

Reagovat
Rudnevs

Bürkimu

Reagovat
smazaný uživatel

Ačkoliv se může zdát že ho k zemi stáhl,ve skutečnosti se ho ani nedotkl,Hummels věděl že rychlostně na něj nemá,a jedina možnost byla přihravka brankari,hned co si uvedomil chybu tak začal simulovat.

Reagovat
Rudnevs

Ok asi máš pravdu, ja som ten zápas videl iba v zostrihu.

Reagovat
Kily

z jednoho záběru mi přišlo, za tam nějaký kontakt byl, ale to je celkem buřt, tohle se dalo úplně v klidu pustit. Jinak bych se zastavil nad chováním Bürkiho, který pokud tedy okamžitě neslyšel hvizd rozhodčího, tak upřednostnil inkasovaný gól před nepřímým volným kopem

Reagovat
Rudnevs

Na Bundesligovej aplikácií na ktorej som to pre 10 minútami pozeral bol len jeden opakovaný záznam takže asi preto...

Reagovat
smazaný uživatel

Nižšie som hodil odkaz na zostrih, ked je viac záberov

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som myslel, že to Burki nedočiahol a až teraz pozerám, že to zrejme fakt púšťal

Reagovat
smazaný uživatel

Pustil som si to ešte teraz párkrát a musím súhlasiť, kontakt minimálny, to sa nemôže pískať. Práve mi to príde ako ukážkový povolený tlak na obrancu s loptou. Tie reakcie po súboji od Hummelsa sa mi tiež moc nepáčili, nie on rozhoduje, ale rozhodca. A on tam všetkých ukľudňoval, že to má pod kontrolou a bol to jasný faul.

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.fullmatchesandshows.com/2016/01/30/borussia-dortmund-vs-ingolstadt-highlights-full-match/

Tu je keď tak zostrih ak by si to chcel niekto pustiť, to HL German, čas od 4:05. Je tam viacero opakovaných záberov. Taktiež pri "penaltovej" situácií z 1.polčasu.

Reagovat
celeb

penaltova situaci jasna. Hummels ho chytil za laket a stiahol k sebe aby nedociahol na loptu, ktorej sa on ani nedotkol.

Reagovat
celeb

Uff, tak toto je uz moc, ako ten ofsajd bol z toho to najmensie zlo. Obe situacie s Hummelsom posudene zle, k tomu ten ofsaj robi rozdiel 3 goly v zapase, ktory skoncil 2:0 ... to je moc zle.

Ale snad sa zacne nieco riesit s tym videom, treba dufat, ze aspon na nieco to bude dobre.

Reagovat
cologneFC

No neviem ci taketo situacie sa budu riesit cez video. To by bolo hrozne rozkuskovane.

Reagovat
smazaný uživatel

Budú to musieť páni hore nejak vyriešiť nejakým pravidlom, max.počtom žiadosti o video pre 1 tím a 1 zápas alebo niečo podobné. Ale video je na spadnutie podľa mňa.

Reagovat
cologneFC

Iste. Ale bol by som nerad, keby sa kuskovalo. Rozhodnutie ci bol gol alebo nie, to beriem, pripadne ofsajdy. Mozno prave pri ofsajdoch by som dal to tebou spominane pravidlo. Ale posudzovanie faulov by som nechal na rozhodcu. Lebo to mozu riesit aj 5 minut kazdy faul. A to by nebolo ono. V kazdom pripade som za video, ale s mierou.

Reagovat
smazaný uživatel

Súhlas. Nesmie to poškodiť plynulosť futbalu. Niekedy sa kecá s rozhodcom minútu po spornej situácií, takže keď to vyrieši video rozhodca za 20-30 sekúnd tak to bude pohoda. Ale ako sa spomína aj v článku, niektoré veci nevyrieši ani video, sú sporné situácie, kde vidíme opakovačky a aj tak sa nevieme zhodnúť, hlavne pri fauloch. Offside je však jasný.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Offside ani ja neriešim. S tými oboma Hummelsovými situáciami súhlasím, to stiahnutie za lakeť je z jedného záberu jednoznačné, ale bol to práve uhol pohľadu, ktorý zrejme nemal žiadny rozhodca.

Reagovat
Mass

Tohle by nebyl faul ani v basketu :)

Reagovat
johnik

To je opravdu velmi absurdní uznat gol z ofsajdu, který hned vzápětí promítnou jako nesprávně uznaný Ale hlavně že máme ty technologie, a i když nám je strčí přímo před ksicht, stejně se to prostě uzná proti pravidlům..... Tento svět je plný dementních pravidel stanovených dementními lidmi

Reagovat
smazaný uživatel

Největší demence ale je, že to pak pouští na domácím stadionu ze záznamu aby to všichni viděli :D :D

Reagovat
johnik

To ano

Reagovat
smazaný uživatel

chteli zopakovat domaci gol co nejdriv,ten ofsajd zas nebyl tak evidentní.Víc mě sere ten vlastní gol.Ale takovej je fotbal,nepochybuju ,že se jim to vrátí.....srát na video ,fotbal je fotbal a je je krasnej v ty jednoduchosti když to šlo takhle 50 let proč to prasit.Stejne jde jen o sazeni a prachy a miliony

Reagovat
johnik

Reagovat
smazaný uživatel

Když se budeme bavit o tom vlastním golu kterej rozhodčí neuznal.. tak mě nejvíc zarazilo proč to brankář nechytal rukou když viděl že to nemůže mít , s největší pravděpodobností by mu to rozhodčí nepískl jako malou domu ... a kdyby jo tak nepřímák z vápna lepší než gol :) ale to si člověk říká když to vidí doma u tv..

Reagovat
andrew96

dory, jsi slavný

Reagovat
Rudnevs

To on písal?

Reagovat
andrew96

Jop.

Reagovat
andrew96

Myslím ten autobus.

Reagovat
Rudnevs

Aha, ja som myslel že on písal celý článok.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubazi

Zaujimavé veci sa tu deju....

Reagovat
cubazi

Hlavne sa mi páči ta nezávislosť komentátora

Reagovat
Mass

V PD uplne bezna vec, rika se tomu "ochrana hvezd", Barca s Realem to maj takhle v kazdym druhym zapase.

A ohledne toho vlastnaku, nechapu proc to golman nechytl, mozna ze by to nebylo posouzeni ani jako mala domu.

Reagovat
Inter Eterno Amore

tak podľa mňa ak malá domov je skoro ako strela na bránu tak by sa to nemalo pískať ako malá domov

Reagovat
Kily

Hoffenheim fakt dá dohromady dva a půl tisíce, nebo dal Bayern volňásky uprchlíkům?

Reagovat
smazaný uživatel

Netuším, ale keď doma dávajú cez 20 tisíc každý zápas tak si myslím, že to je reálne. Na Bayern chce ísť každý.

Reagovat
andrew96

Ingolstadt, Hoffenheim HSV

Reagovat
cologneFC

Treba si uvedomit, ze pocet hostujucich fans vzdy zavisi aj od poctu listkov, ktore im domaci poskytnu. Vzdy by to malo byt do 10% z celkovej kapacity. Napriklad z Franfurtu by do Augsburgu prislo aj 6tisic keby mohlo. Rovnako aj nasich by bolo vo Wolfsburgu aspon 2x tolko.

A co sa tyka Hoffe a Ingolstadtu, ani zdaleka nevypredali svoj kontingent. A to vacsinou do mnichova a Dortmundu jazdia vsetci, lebo to su najatraktivnejsie duely, tam snad berie kazdy aj svojho psa

Reagovat
smazaný uživatel

Z tohto kola podľa tej stránky z ktorej to mám, vyčerpal 100% lístkov Gladbach, Frankfurt a Schalke. Kolín sa tam neuvádza i keď sa mi zdalo, že sektor hostí bol plný.

Reagovat
cologneFC

Palec hore tu davam pre Gladbach (tazko sa to pise ), ale evidentne im bud zvacsili sektor hosti (to ale nepredpokladam, lebo v Mainzi je zaujem o futbal), alebo nejako skupili viac listkov. Pekna akcia od nich

Reagovat
smazaný uživatel

Mali obsadené tie priľahlé sektory za bránou vedĽa sektora hostí. Tá stránka to počíta aj podľa fotografií a info z médií a podobne, čiže neberie sa tam len kapacita sektora hostí. Čo tak pozorujem tak väčšina má na sebe klubový šál alebo dres, tak to je rozoznať aj z fotiek, či sú aj v priľahlých sektoroch k sektoru hostí hosťujúci fanúšikovia.

Reagovat
cologneFC

Ano videl som, ze skoro vsade okolo ich sektoru boli fanusikovia Gladbachu. Podla toho co viem bol nas sektor vo Wolfsburgu plny. Ale vypredane nebolo ak sa nemylim, mozno mali nasi kupovat listky aj cez domacich.

Reagovat
stas87

Male OT:

Ma niekto skusenost s objednanim listkov od DFB?Chcem ist do Augsburgu na Nemecko-Slovensko.Tak ci mam sancu vobec alebo uz je to rozobrane.V tom case by som mozno mohol pracovat uz v Regensburgu,cize by som to nemal az tak daleko.

Reagovat
cologneFC

Objednaj si cez nas zvaz, to je asi najlepsie a najlahsie riesenie.

Reagovat
smazaný uživatel

Určite cez SFZ, tí dostanú lístky a budeš s našimi v sektore.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby jste viděli ten zápas tak i Václav Procházka (komentátor) říkal že Lezcano Hummelse 2 krát kopnul to lýtka!!!

Reagovat
smazaný uživatel

A bylo to i vidět!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele