Asijský pohár 2015: Shrnutí skupinové fáze

21.01.2015, 03:24
Názory a komentáře
Skupinová fáze Asijského poháru 2015 je za námi, a neutrální divák musí zkonstatovat maximální spokojenost. V Austrálii panuje vynikající atmosféra, na návštěvy si zpravidla nelze stěžovat, a i fotbal se hraje kvalitní. Už teď je koneckonců jasné, že každý zápas na turnaji pozná svého vítěze...

Neregistrovat po 24 odehraných duelech v rámci skupinové fáze ani jeden nerozhodný výsledek, to je opravdový unikát. Nikoliv jen kontinentální, ale i světový - však si vezměte, jak moc se předloni v Africe divili "ubohým" 13 po sobě jdoucím remízám.

A rekordy jsme v uplynulých dnech přepisovali i v kolonkách individualit. Takový Younis Mahmoud se stal vůbec prvním fotbalistou, který oslavil gól na čtyřech různých srazech asijské smetánky; a útočník Spojených arabských emirátů Ali Mabkhout se potom brankou z 14. vteřiny zasloužil o nejrychlejší trefu v dějinách turnaje.

Báječná zábava by vzápětí měla pokračovat ihned ve čtvrtfinále, které sice hrozí "nudným" semifinále o všech účastnících mistrovství světa, ale jinak nabízí čtyři vyrovnané a vpravdě pikantní souboje.

Nejprve ve čtvrtek brzy ráno (8:30) vyzve Jižní Korea Uzbekistán ke konfrontaci dvou kormidelníků s nemalými dilematy ohledně složení zahajovacích jedenáctek. Později téhož dne (10:30) se potom domácí Austrálie představí proti Číně, aby dali společně vzniknout po taktické stránce zřejmě nejúchvatnější čtvrtfinálové dvojici.

Na pátek máme naplánováno nejprve pikantní derby mezi Íránem a Irákem (7:30) a nakonec o dvě hodiny později také veleočekávané měření sil dvou aktuálně nejopěvovanějších "desítek" světadílu - Omara Abdulrahmana na straně Spojených arabských emirátů, a Keisukeho Hondy v dresu obhajujícího Japonska.

Máme se tedy bezpochyby na co těšit. Nejdříve si ale pojďme detailněji shrnout, čeho všeho že jsme byli doteď svědky...




SKUPINA A

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Korejská republika33003:09
2.Austrálie32018:26
3.Omán31021:53
4.Kuvajt30031:60


Klíčový okamžik: Kim Jin-hyeon a jeho zákrok proti Al-Hosnimu

Jižní Korea se letos stala teprve druhým týmem v dějinách Asijského poháru, kterému se podařilo opanovat skupinu pomocí tří nejhubenějších možných výher v poměru 1:0 (tím prvním byl Uzbekistán z roku 2004); už její první soupeř ovšem klidně mohl tomuto husarskému kousku zamezit. Až v nastavení zahajovacího střetnutí se po rohu k hlavičce prodral nejlepší ománský střelec Al-Hosni a nebýt Kim Jin-hyeonova prvotřídního reflexu a následného řinčení brankové konstrukce, jen bůh ví, jak by se nakonec australská anabáze Taegukových válečníků vyvrbila...

Největší překvapení: Kuvajt se pochlapil

Od Kuvajťanů se zde nečekalo vůbec nic. Onen nedůstojný exit z Poháru Perského zálivu (prostřednictvím vysoké prohry 0:5) uvrhl všechny jejich sympatizanty do stavu nezměrné frustrace a přinutil je počítat s minimálně dvěma výprasky. Nakonec to ale v podání Maâloulových svěřenců nebylo vůbec špatné, jakkoliv domů v naprostém souladu s prognózami neodváží ani bod. Pro zahajovací klání s favorizovanou Austrálií tuniský trenér odvážně popravil dvě tradiční útočné opory Al-Mutawu s Nasserem a Socceroos tímto narazili na nečekaně houževnatého protivníka. S Koreou potom pro změnu Kuvajťané vyrazili hrát otevřenou partii - a až do poslední chvíle sahali po zaslouženém bodu.

Největší zklamání: Le Guenova bázlivost

Už před výkopem Poháru se tušilo, že Omán pomalu ztrácí na své defenzivní jistotě. Tuhle skutečnost mělo akorát stvrdit pozdní vypadnutí zraněného pravého beka Saada Suhaila, který nevynechal byť jen jediné kvalifikační utkání, a vzhledem k Le Guenově přehnané reakci taky vážně stvrdilo. Francouzský kouč na oba favority, Austrálii i Jižní Koreu, vyrukoval s vyloženě bázlivým a neozkoušeným rozestavením 5-4-1, jež neneslo to pravé ovoce ani dozadu, natožpak směrem vpřed. Le Guen totiž takhle popravil výborně sehraný střed (Saleh Ibrahim se přesunul do pětičlenné zadní linie) a nutným obětováním jednoho útočníka zároveň odrovnal i už tak tápající útočnou vozbu. V konečném důsledku pak byli Ománci až na pár světlých výjimek zcela bezzubí, a jen sotva tudíž naplnili potenciál kousavého soka.

Hrdina: Massimo Luongo (Austrálie)

Ze třetí anglické nejvyšší soutěže na kontinentální mistrovství, a rovnou mezi jeho nejblyštivější perly - tomu se říká hrdina, jak se patří. A opravdu, při sledování tohoto 22letého ofenzivního záložníka si jeden neustále opakuje "Jak jen tenhle klučina může hrát akorát League One?". Už v rámci preview jsem vám doporučoval se na tohoto šikovného tvůrce hry zaměřit, a to se vskutku vyplatilo. Luongo každou chvíli rýsuje chutné kolmice, jako by snad šlo o samozřejmost, a pro svou bezchybnou orientaci v prostoru i poněkud úsporné fungování představuje možná leckdy nevýraznou, leč o to víc smrtící (a pravidelnou!) hrozbu pro soupeřovy obrany. Koneckonců, na kontě má už dvě asistence - z nichž tahle působí jak z jiného světa -, jednu klíčovou příhru vedoucí k penaltě a jeden rohový kop, ze kterého nepřímo padl gól. Jaký to rozdíl oproti komukoliv, kdo na jeho pozici (ne)působil na MS v Brazílii...

Zoufalec: Korejský tým zdravotníků

Samozřejmě, není zoufalství jako zoufalství, a konkrétně tady těžko můžeme hovořit o nějaké vině - nicméně naši pozornost si korejský lazaret rozhodně zaslouží. Celé to začalo už v úvodním utkání, kdy se pro celý zbytek turnaje odrovnal dobře vypadající Lee Chung-young, a menší zdravotní potíže si přivodil také pravý bek Kim Chang-soo. Jak se navíc později ukázalo, Son Heung-mina při čekání na další vystoupení skolily horečky a na lůžko dočasně ulehli také brankářská jednička Kim Jin-hyeon či oficiální muž zahajovacího zápasu Koo Ja-cheol. Uli Stielike tím pádem musel pro druhé klání s Kuvajtem udělat neuvěřitelných sedm změn v sestavě; a ani během duelu s Austrálií si pořádně neulevil. Park Joo-ho utrpěl lehčí úraz hlavy a Koo Ja-cheola o veškeré vyřazovací boje připraví pro změnu poraněný loket...

All stars: Kim Jin-hyeon (Jižní Korea) - Raed Saleh Ibrahim (Omán), Trent Sainsbury (Austrálie), Musaed Neda (Kuvajt), Kim Jin-su (Jižní Korea) - Mark Milligan (Austrálie), Ki Sung-yueng (Jižní Korea) - Mathew Leckie, Massimo Luongo, Robbie Kruse (všichni Austrálie) - Lee Keun-ho (Jižní Korea). Trenér: Ange Postecoglou (Austrálie).




Skupina B

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Čína33005:29
2.Uzbekistán32015:36
3.Saúdská Arábie31025:53
4.Korejská LDR30032:70


Klíčový okamžik: Kasymovova odvážná, rozumná i šťastná ruka

Posadit Servera Džeparovova, Timura Kapadzeho i Sanžara Tursunova zrovna pro tak klíčový zápas, jakým závěrečné skupinové klání se Saúdskou Arábií bezesporu bylo, to vyžaduje opravdu koňskou dávku kuráže. Prvně jmenovaná ikona a její magická levačka od minulého Poháru zůstala na lavičce pouze při dvou soutěžních duelech, přičemž Tádžikistán s Hong Kongem přece jen představují docela jinačí sousto než takoví finalisté Gulf Cupu. Nicméně Kasymovovi se tahle neotřelá sázka na mládí vyplatila: Iskanderov a spol. měli větší chuť do presinku, úhlavního to nepřítele Saúdů; sám Rašidov otevíral i uzavíral skóre; a trenérův žolík Šodiev vstřelil vítěznou branku jen pár vteřin po příchodu na hřiště. Otázka za milion teď tedy zní: jak postupovat dál? Vrátit se pro takovou kontinentální hvězdu jako Džeparovova, ačkoliv v rozhodujícím střetnutí vůbec nebyla potřeba?

Největší překvapení: Čína jako legitimní černý kůň turnaje

Kdyby se udělovala nějaká cena pro "Skokana čtyřletky", Číňané by ji brali bez nejmenších debat a pochybností. Snad za to může vzestup Guangzhou Evergrande, snad celková finanční stability čínské Super League, snad osoba Alaina Perrina - faktem každopádně je, že Čína v tuhle chvíli baví, a to mnohdy způsobem, jaký regulérně bere dech. Všichni záložníci jsou totiž obstojnými nahrávači, kteří si navzájem vyhoví a vypomůžou, přičemž vpředu tradičně pobíhá pěkná řádka vynikajících běžců v čele s pravým křídlem Sun Kem. I bez kvalitního, respektive klasického hrotového útočníka takhle náruživí Číňané zvládají produkovat nemalé množství šancí na zápas, a po nesmyslně nakopávaných balonech (AsP 2011) či ještě nesmyslněji imitované tiki-taky (Camachův režim), zdá se, konečně našli nutný kompromis. Něco, co jim bezvýhradně sedí. Mimoto draci pochopitelně zůstávají také nadmíru organizovanou jednotkou směrem dozadu, když jejich soupiska čítá jednoho z nejlepších stoperů (Zhang Linpenga) i štítových záložníků (Zheng Zhi) šampionátu; oba výborně sehrané články z výše zmíněného Evergrande.

Největší zklamání: Saúdové a jejich opožděné rozjezdy i předčasné konce

Saúdská Arábie je definitivně tou největší enigmou asijské kopané: na posledních devíti Pohárech si buď vybojovala přímo účast ve finále (6x), nebo skončila nejdříve, jak to šlo. Všechny tři takové extrémní případy s výrazně negativním nádechem přitom pocházejí z období po roce 2004 - a podobně jako všechny předešlé, ani ten letošní nelze nijak racionálně vysvětlit. Přímé důvody se nabízí snad akorát dva: na poslední chvíli vypadnuvší kanonýr Nasser Al-Shamrani, čerstvě ověnčený nejlepší fotbalista Asie za rok 2014; a pak také nezvládnuté vstupy do zápasů. Během prvních zhruba 35 minut na turnaji takto nebyli Arabové schopni zkompletovat ani jednu jedinou přihrávku v obranné třetině dobře organizované Číny. S abnormálně agresivní Severní Koreou museli od počátku senzačně dotahovat. A od Uzbekistánu pro jistotu inkasovali druhý nejrychlejší gól dosavadního průběhu turnaje...

Hrdina: Ryang Yong-gi (KLDR)

Může se to zdát nadnesené - Ryang ostatně ani nebyl nejlepším Severokorejcem na turnaji (to spíš Pak Kwang-ryong či Jong Il-gwan) - ovšem pravdou zůstává, že právě jeho branka úvodem druhého zápasu se Saúdskou Arábií si v dějišti šampionátu vyžádala pomalu srovnatelné množství pozornosti jako ta (premiérová) palestinská do sítě Jordánska. Také pro KLDR šlo totiž vlastně o svátek - konkrétně první gól na Asijském mistrovství od roku 1992, který tím pádem mohlo jakž takž vnímat maximálně sedm z 22 současných reprezentantů uzavřeného režimu. Zbytek byl buď sotva na světě, nebo ani to ne.

Zoufalec: Rozhodčí Ben Williams

Austrálie nemá jako pořadatelská země takřka žádnou chybu, ovšem jeden nešťastný příspěvek k celkové kvalitě turnaje bychom u ní přeci jen našli - nechvalně proslulého, a i u této výjimečné příležitosti konzistentně špatného Bena Williamse. Rodák z Canberry se stal již po měření sil Íránu s Bahrajnem terčem ostré kritiky vždy otevřeného Carlose Queiroze. A zbytečně velkou pozornost na sebe bohužel poutal i při rozuzlení skupiny B, když Uzbekistán načas rozhodil zcela vymyšlenou penaltou, několika přísnými žlutými kartami i spolykanými simulacemi (především) útočníka Al Sahlawiho. Uzbekové se ale nakonec sami obdivuhodně sebrali a suverénně dokráčeli do čtvrtfinále; jakkoliv tak museli činit sudímu navzdory.

All stars: Wang Dalei (Čína) - Shavkat Mulladjanov (Uzbekistán), Zhang Linpeng (Čína), Osama Hawsawi (Saúdská Arábie) - Sun Ke, Zheng Zhi (oba Čína), Odil Achmedov (Uzbekistán), Nawaf Al Abid (Saúdská Arábie), Jiang Zhipeng (Čína) - Sardor Rašidov (Uzbekistán), Pak Kwang-ryong (KLDR). Trenér: Alain Perrin (Čína).




Skupina C

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Írán33004:09
2.Spojené arabské emiráty32016:36
3.Bahrajn31023:53
4.Katar30032:70


Klíčový okamžik: Burhanův úhlavní nepřítel jménem Přímý Kop

Toho, kdo nesledoval loňský Pohár Perského zálivu, nejspíš následující věta zaskočí, nicméně vězte, že je pravdivá: Qassem Burhan byl vyhlášen nejlepším brankářem celé akce, přičemž zejména ve finále dělal opravdu velký rozdíl. To na letošním Asijském poháru ten rozdíl dělal také, to však čistě v tom nejhorším slova smyslu. Jeho dvojice tristních reakcí na relativně banální projektily ze standardních situací v praxi stála Al-Annabi slušně rozjeté zahajovací klání, a aby toho nebylo málo, gólmanská jednička Al Gharrafy vydržela hrubě nepřesvědčovat i po celý zbytek katarského účinkování na turnaji.

Největší překvapení: Queirozova sázka na mládí

Pokud se před turnajem dal Carlos Queiroz za něco kritizovat, byla to jistá zkostnatělost, potažmo absence plánu B či jakéhokoliv momentu překvapení. A třebaže bych tu nerad tvrdil, že se mosambický rodák v Austrálii nějakým šíleným způsobem utrhl ze řetězů, na své poměry se odvázal vskutku pozoruhodně. Na stoperu se takhle po zranění Montazeriho vedle veterána Hosseiniho senzačně etabluje mladík Pouraliganji (na úkor zkušeného Sadeghiho), zatímco novým Queirozovým forvardem číslo 1 se po prvním nepříliš zdařilém výstupu Rezy Ghoochannejhada zdá být teprve dvacetiletý Sardar Azmoun. Útočník Rubinu Kazaň přitom nejenže jednou úřadoval na styl Dennise Bergkampa, on hlavně v podstatě na vlastní pěst dodává celému Teamu Melli na další (potřebné) dimenzi - na nepředvídatelnosti, lepším pohybu a vůbec snazší využitelnosti samotné instituce hrotového útočníka. Vedle jednoho z nejkonzistentnějších ofenzivních es kontinentu (Dejagaha), a před tradičně skvělým tandemem Teymourian-Hajsafi, posléze Azmoun klidně může být tím posledním dílkem skládanky potenciálně úspěšného Íránu, který se až do finále AsP naposledy prodral před bezmála 40 lety.

Největší zklamání: Belmadiho pošetilé zatracení kontinuity

Pokud v jednom kalendářním roce opanujete dva seniorské regionální turnaje a jeden juniorský celoasijský k tomu, tak trochu se od vás automaticky očekává, že svým oporám splatíte důvěru i při vyvrcholení celého dlouhého čtyřletého cyklu. Jenže ouha, generál úspěšného Kataru Djamel Belmadi tenhle pohled evidentně nesdílí. Jako by snad šlo o nějaké pravidlo, jal se následovat neúspěšný recept z roku 2011, povolal dva na poslední chvíli naturalizované Afričany - a jejich bezhlavým protežováním připravil o místo dokonce takové oddané služebníky jako obránce Mohammeda Musu či útočníka Meshaala Abdullu. A světe div se, bylo i hůř: dokud o něco šlo, netěšil se koučově důvěře ani Ali Assadalla - nejužitečnější hráč loňského Západoasijského mistrovství, bez něhož se jeho věrný parťák (a asijská kometa roku 2014) Boualem Khoukhi viditelně trápil. Proč se potom ihned po úvodní bitvě zavrhla kontinentální hvězda Khalfan Ibrahim, to už je úplná záhada, a těžko by se někdo mohl divit nějakým problémům v kabině. Tak či tak, alžírský lodivod má zkrátka co vysvětlovat. Tohle totiž opravdu nebyl jenom takový ten "klasický kolaps šampiona od Perského zálivu"...

Hrdina: Ali Mabkhout (Spojené arabské emiráty)

Jako už tradičně, zdaleka největší mediální pozornost je v rámci výpravy Spojených arabských emirátů věnována Omaru Abdulrahmanovi. Ani jeho pověstné prostorové vidění s citem pro delikátní přihrávku za obranu by ovšem nenašlo pořádné uplatnění nebýt adekvátního pohybu útočníků - a přesně to je královská disciplína neskutečně chytrého predátora Aliho Mabkhouta. Nejlepší střelec listopadového Poháru Perského zálivu v klubu válí po boku Mirka Vučiniće a poslední měsíce operuje v beze zbytku životní formě, což potvrzuje i tady: takového třígólového střelce měly SAE doposud na Asijském poháru jen jednou, před 19 lety. Sestřelí hvězda Al-Jaziry také favorizované Japonsko?

Zoufalec: Ismaeel Abdulatif (Bahrajn)

Bahrajnci na tomto mistrovství zanechali rozhodně dobrý dojem; nebo alespoň lepší, než se všeobecně čekalo. Potrápili Írán i Spojené arabské emiráty, přičemž nakonec urvali alespoň jedno vítězství a s Asijským pohárem se stejně jako v letech 2007 a 2011 loučí se třemi body na kontě. Co je ale navýsost zarážející, je soumrak muže jménem Ismaeel Abdulatif. Zatímco jeho čtyři roky stará 4gólová show proti Indii dál zůstává jedním z nejpozoruhodnějších individuálních výkonů v dějinách turnaje, ten jeden (!) letošní Abdulatifův výstup v základní sestavě se zařadí spíše k těm nejostudnějším. Samé hádky s rozhodčím, v součtu žádné nebezpečí pro íránskou branku - a za odměnu ubohých 22 minut napříč oběma zbylými zápasy. Takhle jedna z mála všeobecně známých bahrajnských tváří na mimořádně matný a bezgólový Gulf Cup rozhodně zapomínat neměla.

All stars: Alireza Haghighi (Írán) - Abdulaziz Sanqour (SAE), Morteza Pouraliganji, Jalal Hosseini (oba Írán), Abdelkarim Hassan (Katar) - Andranik Teymourian (Írán), Amer Abdulrahman (SAE) - Ashkan Dejagah (Írán), Omar Abdulrahman (SAE), Faouzi Aaish (Bahrajn) - Ali Mabkhout (SAE). Trenér: Mahdi Ali (SAE).




Skupina D

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Japonsko33007:09
2.Irák32013:16
3.Jordánsko31025:43
4.Palestina30031:110


Klíčový okamžik: Kasimovo nenadálé sólo

Duel Jordánska s Irákem byl rozhodně jedním z těch nejméně koukatelných zápasů na turnaji, který by zřejmě v devíti z 10 případů ústil v remízu. To by však nesmělo jít zrovna o letošní Asijský pohár, kde je dělba bodů jednoduše nepřípustná; a zároveň by Yaser Kasim nesměl ke konci zčistajasna vytáhnout hotového zajíce z klobouku. Ačkoliv záložník Swindonu do té doby platil za nejlepšího muže na hřišti, byl jím hlavně skrze poklidný a přesvědčivý diktát tempa; na nějaké výlety ho ani obyčejně neužije. V 77. minutě se v něm ale něco zlomilo, a výsledkem byl v zásadě kompletní irácký postup - právě tyhle tři body byly totiž pro kontinentální mistry roku 2007 pochopitelně v konečném zúčtování naprosto stěžejním výdobytkem.

Největší překvapení: Aguirreho konzistence ve výběru sestav

Je přinejmenším bizarní postavit do všech tří bitev v rámci skupinové fáze tři zcela shodné jedenáctky. Tím spíš, když máte po dvou utkáních na kontě šest bodů a prakticky zajištěnou první příčku. Tím spíš, když disponujete nejsehranějším kádrem široko daleko, jehož kostru tvoří double-pivot sestávající ze dvou třicátníků. A tím spíš, pokud máte na lavičce zajímavé mladé tváře jako Muta, Kiyotakeho nebo Shibasakiho. Holt, nedá se nic dělat: Aguirre si zkrátka postavil hlavu, a nám teď nezbývá nic jiného než se těšit na to, jestli - případně kdy - Japoncům dojdou síly. Na jednu stranu je v tomto momentě nasnadě poznamenat, že Endo zatím patří k regulérní turnajové špičce mezi středopolaři, a doposud nejevil žádné známky fatálního nestíhání. Na stranu druhou vás to ale nutí poznamenat, že něco takového v podobné skupině vlastně ani nebylo technicky možné.

Největší zklamání: Mizivá palestinská konkurenceschopnost

Již před turnajem bylo nad slunce jasné, že palestinský výlet za protinožci bude mít spíše symbolický než jakýkoliv jiný význam. Jenže tohle bylo přeci jen až příliš nedůstojné. Ačkoliv vyslanci částečně uznaného státu na loňském Challenge Cupu vycházeli ze zabezpečené obrany, zde po jejich vyhlášeném atributu nebylo ani vidu ani slechu. Pravda, Palestincům scházelo několik opor zadní řady, avšak i ti obyčejně spolehliví borci - jako stoper Al Bahdari či brankář Ramzi Saleh - vypadali v konkurenci všech ostatních jednoduše komicky. Outsider nakonec postrádal jakoukoliv strukturu, pomáhal si leckdy nešetrnými zákroky, s balonem si napříč mančaftem pořádně rozuměl akorát Ashraf Nu’man, a výsledkem je potupná nula v kolonce získaných bodů. Proč přesně potupná? Protože s výjimkou Bangladéše od roku 1980 žádný ze 14 debutantů neopouštěl dějiště Asijského poháru úplně s prázdnou; jako teď Palestinci...

Hrdina: Keisuke Honda (Japonsko)

Hvězdný Japonec Keisuke Honda si před čtyřmi lety došel pro poněkud nezasloužené, jakoby z povinnosti udělené vavříny pro nejužitečnějšího hráče šampionátu. A pokud minule opravdu nebyl tak výrazný, jak by zřejmě měl být, letos je to zatím docela jinačí písnička - a tahoun AC Milán ve skutečnosti platí jak za smutného, tak za vyloženě veselého hrdinu. Smutného proto, že napříč oněmi třemi zápasy stihl hned čtyřikrát (!!) orazítkovat brankovou konstrukci (z toho dvakrát určitě měl skórovat); veselého naopak proto, že se stal historicky prvním Japoncem, kterému se na Asijském poháru povedlo zatížit konto všech tří soupeřů ve skupině. A že vedle toho Honda rozdával radost i jinak - skrze nezměrný entusiasmus, který jemu i Samurai Blue tolik scházel na mistrovství světa.

Zoufalec: Abdallah Deeb (Jordánsko)

Jordánská nominace nečítala mnoho záchytných bodů. Bývalý asistent manažera Chelsea, Ray Wilkins, z ní poněkud kontroverzně vypustil i taková známá jména jako Hasana Abdul-Fataha, Bahaa Abdulrahmana a především ikonického Amera Deeba. A právě jmenovec posledního veterána v řadě měl v Austrálii nést onen pomyslný prapor "staré generace", která ještě nedávno zpříma bojovala o účast na brazilském fotbalovém svátku. Měl pro to ostatně skvělé dispozice: v nároďáku obvykle funguje na neukotvené pozici podhrotového útočníka, sám je v nejlepším věku, a na nikoho se doteď střelecky nespoléhalo víc. O to větší zklamání však nakonec Abdallah Deeb zosobňuje - na poprvé ani nefiguroval v základu, za celý turnaj nevyslal jedinou střelu na bránu, a když na něho v rozhodujícím duelu s Japonskem upírala zraky celá rodná krajina, musel být pro totální nepoužitelnost střídán už o přestávce.

All stars: Amer Shafi' (Jordánsko) - Gotoku Sakai, Maya Yoshida (oba Japonsko), Tareq Zeyad (Jordánsko), Yuto Nagatomo - Yasuhito Endo (oba Japonsko), Yaser Kasim (Irák) - Ashraf Nu'man (Palestina), Keisuke Honda - Shinji Okazaki (oba Japonsko), Hamza Al Dardour (Jordánsko). Trenér: Radhi Shanaishel (Irák).

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (155)

Přidat komentář
Feind

zadna remiza?

Reagovat
smazaný uživatel

tak to má na turnaji být všechno nebo nic, a žádná opatrná hra jak na MS

Reagovat
Stiksxx

APN

Reagovat
smazaný uživatel

trošku rozdíl oproti GL... jo, tam když se potřebuje něco splichtit, tak to jde přes všechny mrtvoly...

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhle turnaj se mi celkem líbí, hrají tu hráči, kteří hrají v TOP evropských klubech a padá tu spoustu branek

Reagovat
smazaný uživatel

V TOP evropských klubech????

Reagovat
smazaný uživatel

Swindon

Reagovat
fantomas

Reagovat
dextroza_m

doufám,že tím nemyslíš AC Milán?

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tento turnaj

Reagovat
johnik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte o čem mluvíte. Ten turnaj je ve srovnání s probíhajícím AFCONem jednoznačně lepší a zábavnější. Nasazením hráčů, absencí simulování a zdržování, atmosférou na stadionech. Prostě na takový fotbal je radost se dívat.

Reagovat
smazaný uživatel

jednoznačně

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

takto sa môže vyjadriť len neznalec...

Reagovat
smazaný uživatel

Každý rok sleduju skupinovou fázi. Letos sem viděl cca 6 zápasů. Fandím Austrálii,ale opět letos zklamání s kvalitou zápasů. Taykže nestřílím od pasu

Sice o třídu lepší než APN,ale i tak

Reagovat
fantomas

To pak nevim, proč se vůbec koukáš, když se zklamáváš rok co rok. Navíc tohle AsP je oproti tomu poslednímu co do kvality evidentní upgrade.

Reagovat
smazaný uživatel

Poněvadž rok co rok doufám,že se to někde posune. Letos to je asi nej,ale jen proto,že se hraje v Austrálii. Ale ,když se dívám ráno na zápasy Ománu,Jordánska,KLDR nebo Palestiny... tak prostě A vrchol hnusu byl zápas Austrálie s J.Koreou kde sem čekal fotbal na úrovni a byl sem neskutečně zklamán. Ještě kouknu na semif. a uvidím.

Reagovat
johnik

Skvělý turnaj, který nabízí spoustu krásných kombinačních zápasů s hrou po křídlech, a hlavně vždy s nějakým tím golem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
johnik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mojmira

Reagovat
smazaný uživatel

Tady se krásně vsází undery

Reagovat
fantomas

Si trefil těch 10 z 24? Docela kumšt

Reagovat
cetto

Je tam asi chyba. Ve větě "Hvězdný Japonec Keisuke Honda si před čtyřmi lety došel pro poněkud nezasloužené, jakoby z povinnosti udělené vavříny pro nejužitečnějšího hráče šampionátu." by měla být podle mě čárka za "udělené"

Reagovat
smazaný uživatel

proč?

Reagovat
smazaný uživatel

Parenteze?

Reagovat
smazaný uživatel

no ty si ale blbec

Reagovat
mayday

Reagovat
fantomas

Ale tak zase... čárka by tam mohla bejt, ale nepřijde mi uplně nutná.

Reagovat
Shevchenko

Nicméně v odstavci o Yaseru Kasimovi o něm píšeš jako o Yasimovi Kaserovi.

Reagovat
fantomas

Lol

Reagovat
fantomas

Hezký, 4,75 na Uzbekistán... to snad pudu jenom tak z legrace vohulit. Při těch veškerých korejských problémech to za kilčo stojí.

Reagovat
fantomas

Čína za 6,2... detto.

Reagovat
*CZE*

vohulil si to?

Reagovat
fantomas

Čínu jen. Co už no.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za pěkné shrnutí skupinové části.

Mistrovství Asie sleduji poprvé, a už teď vím, že příští ročník si v televizi (nebo na internetu) zase vyhledám. Ten fotbal stojí opravdu za to a většina zápasů se odehrála s vysokým nasazení obou týmů. Je radost sledovat, když se hra přelévá od branky k brance bez "taktického" zdržování, a týmy makají až do konce bez ohledu na to jaký je stav. Je mě naprosto lhostejná absence nějakých světových hvězd, v Africe je jich plno a většina zápasů je tam nudná, odehraná s malým nasazením, mizernou souhrou a taktikou, o které se dá říct jen to, že většina týmů snad ani neví co hrát.

Reagovat
johnik

souhlas

Reagovat
db18

Katar

Od KLDR jsem pak taky čekal více (i když, těch zklamání je trochu víc, třeba od Korejské republiky)

A abych jen nekritizoval, tak potěšilo Japonsko s Austrálií + postup Íránu

Reagovat
smazaný uživatel

Jen škoda, že na Eurosport, nedávaly rozhodující 3. zápasy.....jinak naposledy, jsem byl před 6 vzhůru na fotbal, jen kvůli Japoncům na MS, a teď na Koreu - Omán a vůbec jsem nelitoval

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý počtení, ale bylo by dobrý předpokládat, že jsou tací, kteří o asijským fotbalu nemají ani ponětí. Třeba já vůbec nevim, o jakým státě píšeš v Belmadiho pošetilé zatracení kontinuity, protože netušim, kdo je ,,šampion od Perského zálivu'', název státu tam vůbec neni zmíněn a já neznám ani jednoho ze zmiňovaných hráčů. Ale rád bych! :-)

Reagovat
fantomas

Oh shit

Reagovat
fantomas

Napraveno, je to Katar.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky! :)

Reagovat
Radin

Reagovat
smazaný uživatel

Super, díky za článek, kvůli škole nemůžu sledovat živě. Čína mi dělá radost.

Reagovat
smazaný uživatel

Čína

Reagovat
hribco

Fantomas ka sa mozem opytat ako tipujes stvrtfinale ?

Reagovat
hribco

Podla clanku teda vychadzam z toho, ze favorizujes Uzbekistan, Cinu, Iran a stvrte asi SAE

Reagovat
fantomas

Né. Ve skutečnosti bych nejradši nefavorizoval nikoho krom Íránu zbytek je pro mě totálně nečitelnej, ale třeba Čínu za 6 (někde i za 6,20) sem okamžitě musel naložit. To je prostě hřích nezkusit.

Uzbekistánu věřim o malinko víc než Koreji, ale to je fakt celý posetý otazníky. A Japonsko si to podle mě pohlídá.

Reagovat
Sali5

Škoda těch hracích časů no, měl jsem možnost vidět jenom 1 zápas, zítra to taky vypadá zajímavě, ale bohužel, tak třeba aspoň finále

Reagovat
fantomas

Škola? Zaplaťpánbů za zkouškový fakt...

Reagovat
Sali5

Jojo

Reagovat
db18

Když nemáš zkoušky od 9 do 12

Reagovat
fantomas

To sem měl dvě, ale stačil mi na ně jeden pokus naštěstí.

Reagovat
hefy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Trand

Paráda, mám radost za SAE, Irák i Irán. Jen je škoda, že to nevyšlo Saudské Arábii, ale tak to už bude asi i nějaký blok.

Reagovat
fantomas

Aaaaaaaaaaaaa, nemůžu dospat (/zaspat). Dnešek bude famózní, uplně to cejtim v kostech.

Reagovat
Sali5

Najdu někde záznamy ve slušné kvalitě někde na netu? Podle skóre bych se aspoň na 1 zápas potom podíval

Reagovat
fantomas

Většina jich visí tady http://livefootballvideo.com/competitions/asian-cup . Počítám, že od QF už tam bude přibývat uplně všecko.

Reagovat
Sali5

Dík

Reagovat
fantomas

Preview Korea - Uzbekistán: http://wp.me/p26cFF-1yA

Preview Čína - Austrálie: http://wp.me/p26cFF-1ys

Reagovat
Mrvinho

Sleduješ tu Koreu? Ten brankář Uzbekistánu slušně kouzlí zatím

Reagovat
fantomas

Je senzační, docela nečekaně po relativně nepřesvědčivých výkonech v GS.

Jinak ale hlavně Kim Jin-su a Rašidov ♥♥♥

Reagovat
smazaný uživatel

Famózny zápas, famózny! Kam sa hrabe APN? Tu sa hraje o prežitie na turnaji a obidva tímy hrajú neustále dopredu a Kórejčania v 91.minúte pressujú v trojici takmer beznádejnú situáciu. Tak poďme na predĺženie, Eurosport môže ľutovať, že to nedáva (poobede dávajú reprízu Austrálie).

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Eurosport vůbec nechápu, dávat na obou kanálech bezvýznamné tenisové zápasy místo čtvrtfinále AFC, je u mě na vyhazov programového ředitele.

Fotbal stál za to, ale nemůžu se zbavit dojmu, že se Uzbekistán nechal zbytečně moc zatlačit do defenzivy (hlavně 2. poločas a 1. nastavení) a kdyby zápas odehrál s větší sebedůvěrou a touhou jihokorejce přehrát (místo pouhého spoléhání na brejky), tak by pro svůj postup udělal víc. Korejci ale vyhráli zcela zaslouženě, šli si za tím po celý zápas.

Díky neschopnosti Eurosportu jsem tak byl multikulturně obohacen na arabsky mluveném kanále včetně expertů ve studiu http://oi60.tinypic.com/2mwt6x3.jpg

Reagovat
fantomas

Holt Ahmedovovo zranění udělalo strašně moc.

Reagovat
db18

nechápu, že dávali (ani ne?) půlku zápasů ve skupině a pak to utnuli

Reagovat
smazaný uživatel

Riešil som to s nimi cez email, vraj o tom rozhoduje centrála v Paríži, a pre ňu sú prioritou zimné športy a Australian Open, preto sme nevideli toľko zápasov. Chápem keď ide nejaký významný zjazd v lyžovaní, ale keď vysielali sane alebo nevysielali žiadny priamy prenos, tak som bol fakt nasraný. Teraz vysielajú denne 20 hodín tenisu na oboch programoch a nemôžu tam hodiť aspoň jeden 2-hodinový futbalik....

Reagovat
smazaný uživatel

Stream na Čínu? Děkuji.

Reagovat
fantomas
Reagovat
Fabregas@ole

No ty kráso!

Reagovat
Shevchenko

V prvním poločase mi Čína připadala lepší, ale za druhý Austrálie naprosto zaslouženě. A Cahill je neuvěřitelný zakončovatel, ten je schopný dát gól úplně ze všeho.

Reagovat
smazaný uživatel

Aj druhý dnešný zápas potvrdil nadštandardnú kvalitu tohto turnaja. Cahill je fantastický hráč a nestratil by sa ani v tomto veku v najlepších európskych ligách, jeho pohyb, výber miesta aj zakončenia sú špičkové. Svojím výkonom ma príjemne prekvapila aj Čína.

Reagovat
Bayernista18

Skvělej turnaj.

Reagovat
johnik

No dostal sem se až teď k souhrnům, a vidím, že rozdíloví hráči úřadovali

Reagovat
fantomas

Koho teď přesně myslíš rozdílovýma hráčema?

Reagovat
johnik

střelce....

Reagovat
fantomas

Ti teda zrovna ve skupinový fázi rozdíloví ani moc nebyli. Ale jo, oba + Nesterov třeba zvládli výborně nastoupit, když byli nejvíc potřeba.

Reagovat
johnik

Tak spíš jsem to myslel tak, že prostě rozhodovali hráči s tzv. "nejzvučnějšími" jmény. A navíc v základních skupinách ani neodehráli všechno. A Nesterovi zákroky

Reagovat
*CZE*

Kde je Severní Korea?

Reagovat
fantomas

Ještě kdyby někoho zajímalo moje All stars celý skupinový fáze: http://www.just-football.com/2015/01/asian-cup-2015-group-stage-best-xi/

Reagovat
johnik

Ten Omar tam vážně chybí Myslíš, že bych mohl hrát i zataženého playmakera na CM?

Reagovat
johnik

by*

Reagovat
fantomas

Právěže určitě ne no.

Reagovat
johnik

Z jakého důvodu? Nezvládal by bránit?

Reagovat
fantomas

Jojo, moc turnoverů.

Reagovat
smazaný uživatel

No zatiaľ to vyzerá na to "nudné" semifinále účastníkov MS Teda pokiaľ by Emiráty nezaskočili Japonsko. S Irakom veľmi nepočítam. Je nejaká šanca, že by sa to stalo - že by Arabi Japoncov porazili?

Reagovat
johnik

To se stane za předpokladu, že Mabkhout promění všechny šance co mu Omar připraví

Reagovat
fantomas

Určitě, přestřílet je můžou docela v klidu.

Reagovat
Staenly10

To se nemůže stát, to by sme pak měli ve škole týden smutku.

Reagovat
Rišan

Pane Daníčku, díky za kvalitní strukturovanou informaci z akce, která by tu mohla být podceňována a přehlížena!

Reagovat
fantomas

Rádo se stalo, Rišane!

Reagovat
fantomas

#Fluminense have accepted Shanghai Dongya's offer for Dario Conca, who will join the Chinese club on a 2-year deal

To je vrací zpátky pěkně brzo teda

Reagovat
fantomas

*se

Reagovat
pospech11

Letos nemam cas sledovat Jak hraje Ahmed Khalil ze SAE?

Reagovat
pospech11

Letos nemam cas sledovat Jak hraje Ahmed Khalil ze SAE?

Reagovat
fantomas

At de ten zkurvenec Williams do prdele 3/3 zesral, jestli ještě něco bude pískat, tak vyletim z kůže...

Reagovat
johnik

Píská to derby dnes?

Reagovat
fantomas

Jo, hodně přísný vyloučení Pooladiho.

Reagovat
johnik

A Írán teď dostal gol.... to se jen tak nevidí.....

Reagovat
johnik

a teď nic po zákroku na Nekounama, má zvláštní měřítko..,...

Reagovat
smazaný uživatel

Irák - Írán se jako neprodlužuje?

Reagovat
smazaný uživatel

Že by Irák porazil Írán po 18 letech?

Reagovat
johnik

Ty vole gol

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý stream? Děkuji.

Reagovat
johnik

TY vole to je match!

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda.

Reagovat
smazaný uživatel

Super nick Skvelý zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Tak strhující prodloužení jsem už dlouho neviděl. Vlastně ani nevím, jestli jsem nějaké napínavější kdy viděl. Být fanouškem některého z týmů, tak už mám asi po infarktu.

Reagovat
johnik

Tohle asijské mistrovství mě neskutečně překvapilo. Plné atraktivních zápasů už v základních skupinách, a to ještě není konec Tak poďme na ty penalty

Reagovat
johnik

Co je oni tam hodili místo penalt nějaký rozhovor

Reagovat
smazaný uživatel

Nikde to už nemůžu najít.

Reagovat
smazaný uživatel

Děkuji.

Reagovat
johnik

Reagovat
johnik

Oni to těsně před penaltama střihnou na Japonsko - SAE abych se mohl čumět na diváky

Reagovat
smazaný uživatel

Panenku ty vole

Reagovat
johnik

Ten Mahmoud má teda nervy

Reagovat
johnik

pfff.....tak to byl zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní zápas od začátku do konce

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi kruté pre Irán. Tá predposledná penalta bola nešťastná, stačilo pár cm a od tyče by to spadlo do brány.

Reagovat
smazaný uživatel

Zdá sa, že semifinále MS 20 z roku 2013 prináša ovocie....Na Irak som si ešte z kvalifikácie MS 2014 pamätal ako na tím neschopný skórovať, ale teraz ma milo prekvapili. S nervami to v rozstrele zvládli na výbornú. Tá Mahmoudova penalta Ááa SAE lead.

Reagovat
smazaný uživatel

Zápas jsem neviděl (vyjma prodloužení a penalt) takže těžko hodnotit. Ale je pravda, že v prodloužení se mě zdál Irák nebezpečnější, přímočařejší a s větším tahem na branku. Irán v obraně občas nevěděl kam skočit. Nicméně když jsem potom na livesportu viděl, že Irán hrál od 43. minuty o deseti, tak klobouk dolů, že to prodloužení dokázali i tak dvakrát vyrovnat.

Reagovat
fantomas

To dělalo hlavně to oslabení no, do tý 43. minuty byli uplně marný, a nebejt Pooladiho tak nemaj šanci tipuju.

Furt sou pro mě nejslabšim týmem napříč celym ČF.

Reagovat
johnik

tak Korea je udělá s přehledem.....

Reagovat
johnik

SAE nice

Reagovat
johnik

Pěkně Honda

Reagovat
Fabregas@ole

Ouuuu, Keisuke Japonci, držte se!

Reagovat
johnik

Omar

Reagovat
smazaný uživatel

Link na Japonsko?

Reagovat
patas92

už je konec

Reagovat
johnik

Yes!

Reagovat
Shevchenko

Nejlepší turnaj prostě Nějaké APN

Reagovat
johnik

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Absolutní fantazie dneska. Sem sice uplně vyčerpanej, ale ty vole... stálo to za to!

V Canbeře se událo dost možná největší čtvrtfinálový drama všech dob. Zajímalo by mě, jestli by někdo napříč všema šampionátama dokázal vyhrabat větší parádu. Protože pokud někde platilo klišé, že "měl zápas všecko", tak určitě v tomhle případě.

Asian Cup ♥

Reagovat
db18

Jeden zápas turnaj neudělá

Ale teda dnešní výsledky se mi moc nelíbí bude někde k sehnání záznam toho Japonska? Neměl jsem čas to sledovat a když to měl být tak skvělý zápas, tak bych o něj nerad přišel...

Reagovat
db18

...teda Iráku Koukám, že Japonsko hrálo v Sydney

Reagovat
fantomas

http://livefootballvideo.com/competitions/asian-cup

Tipuju během zejtřka to tam bude.

Reagovat
fantomas

http://www.news.com.au/video/id-RhbGV4cjr816Cp7As2TbgCVCEogk5D5D/Referee-Ben-Williams%27-%27embarrassing%27-decision

Neskutečný, že ten pošuk vůbec tenhle zápas dostal po tý Queirozově kritice, fakt.

Reagovat
johnik

Já to vyloučení předtím neviděl, ale teď musím říct, že ten Wiliams je totální dickhead. Co takovýhle borec dělá na mezinárodním turnaji to nepochopim.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůžu se zbavit dojmu, že ho i přes chyby nasazují jen proto že je Australan. A pokud by Austrálie nebyla ve finále, tak si myslím, že ho nasadí i do něj.

Ten chlápek by ale neměl pískat nic lepšího než nějaký amatérský městský přebor, protože ty kiksy co má vždy tak strašně jeden tým poškodí, že to už se nějakým "lidským faktorem" obhájit nedá.

Reagovat
smazaný uživatel

Hruza tak Nippon je venku. Honda a Kagawa, proč na penalty choděj když to neuměj. Kawashima taky nechtí nic navíc. Zbavit se dědku a začít úplně znova od nuly jinak to nepůjde, ale bude to problém už v 16 či 19 Nippon není schopný vůbec dojít do semifinále na mládežnickém asijském poháru hoří tam jak papír a dospělý tým nemá vůbec jiskru, nic. Nastávají hubené časy pro japonské fanoušky a tudíž i pro mě.Turnaj pro mě skončil, podívám se jenom kdo to pak vyhrál.

Reagovat
johnik

Jakože dle mě je to ale spravedlivé vypadnutí, protože na to jaké mají hráče, tak ty výkony nebyly bůhvíjak přesvědčivé. Třeba už proti Iráku vyhráli díky penaltě. A to že 2 hráči, o které se nejvíc opírají nedají penaltu prostě Jinak možná by nebylo marné popřemýšlet o výměně trenéra.....

Reagovat
smazaný uživatel

A ja som musel po góle Iraku na 2:1 ísť na kontrolu o doktorke mal som tušenie, že bude predĺženie sakra...a nevidel som ani veľké víťazstvo SAE a Eurosport to nedá už ani zo záznamu.....

Reagovat
db18

Reagovat
fantomas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele