Asijský pohár 2015: pět hlavních motivů australského svátku

08.01.2015, 17:13
Názory a komentáře
Už jen necelých 24 hodin zbývá do výkopu 16. ročníku Asijského poháru, poprvé v historii pořádaného původně skrz naskrz oceánskou Austrálií. A stejně jako před čtyřmi lety, i tentokrát u této události nesmí chybět EuroFotbal s rozsáhlým preview...

Vesměs všichni zahraniční komentátoři se zájmem o mimoevropské oblasti se shodnou na tom, že právě tohle je jedinečná šance pro Asijské mistrovství dostat se hlouběji do povědomí fanoušků pocházejících zvnějšku největšího a nejlidnatějšího světadílu planety.

Dosud byl pro početnější hráčsko uenklávu v předních evropských ligách vždy upřednostňován Africký pohár. Jenže zatímco ten si koncem roku 2014 procházel ošklivými peripetiemi spojenými s předáváním pořadatelství do rukou mateřské země dříve diskvalifikovaného národního výběru, ve vyspělé a nadmíru zodpovědné Austrálii už bylo vše dávno nachystáno k propuknutí jedinečné akce.

Samozřejmě, není asi příliš těžké dojít k tomu, proč že je Austrálie pro výstroj takové slavnosti více než ideální destinací: taková infrastruktura si v jejím případě vyžádala veskrze jen kosmetické zásahy. Na co se ale občas trochu pozapomíná, je ještě jinačí zdroj velkého potenciálu Austrálie coby hostitele - charakter složení obyvatelstva.

Krajina klokanů je totiž jednou z kulturních bašt světa, alespoň co se diverzity týče. Střetávají se tam zástupci více než 200 zemí, hovořící více než 400 různými jazyky; a právě to by třeba mohlo sehrát klíčovou roli ve snaze Australanů pokořit historický rekord v celkové návštěvnosti, stanovený přesně před 10 lety v Číně.

Shodou okolností právě odtamtud začaly do Austrálie proudit první davy imigrantů, které pak zejména mezi 50. a 80. lety minulého století následovaly mohutné vlny dalších přistěhovalců z Vietnamu, Malajsie, Filipín, Kambodži, Japonska či Suhartovy Indonésie. Nejčerstvěji se potom blíže Socceroos přesouvají také rodáci z Jižní Koreji, Indie, Blízkého východu (zvláště na Poháru přítomného Íránu), ale i Srí Lanky.

Obecně vzato, takřka každá účastnická země se v Austrálii bude těšit určité míře podpory přímo zvnitřku ostrovní federace (snad vyjma Uzbekistánu, jehož občanům bohužel nebyla hromadně udělována víza). A to je zvláště pro takového pořadatele samozřejmě obrovská výhoda - už jen proto nějaké repete čtyři roky starého diváckého fiaska z Kataru doopravdy nepřipadá v úvahu.

Navíc tu již v rámci základních skupin máte i pár věru pikantních soubojů, které diváky do ochozů potáhnou tím spíš. Konkrétně mám na mysli kupříkladu střet Palestiny s Jordánskem, domovem více než tří milionů palestinských uprchlíků. Bitvu dvou ekonomických i svým způsobem politických spojenců, Číny a Severní Koreji. Potažmo opětovné vzplanutí vášní mezi Íránci a Bahrajnci, kteří spolu mají nevyřízené účty od finále kvalifikačního cyklu na mistrovství světa 2002.

Australské vydání Asijského poháru by zkrátka mělo být skutečným festivalem metaforických barev; a i my se vám tedy na dalších řádcích v pěti různých odstínech - respektive z pěti různých úhlů pohledu - pokusíme přiblížit, čím že se zhruba vyznačuje letošní předturnajová atmosféra, a co lze od této akce vůbec očekávat...



#1 Předčasná maturita pro Socceroos

Od roku 1984 a tehdejšího Singapuru se žádné hostitelské zemi nepodařilo vykopnout vlastní Asijský pohár plnohodnotným triumfem. A někomu z velkých favoritů-pořadatelů se pak něco takového nepodařilo od roku 1976 a tenkrát reálně nepokořitelného Íránu.

Austrálie letos na papíře nepřipomíná ani jeden z těchto extrémů.

Postecoglouova parta jen těžko bude druhým Singapurem, který už dál kromě ostrého startu nepředvedl zhola nic; zároveň ale ani pro místní nadšence s předpokladem pro zaslepenost není žádným žhavým kandidátem na celkový triumf. (A koneckonců, zmínění Peršané si tehdy v polovině 70. let dokráčeli rovnou pro zlatý hattrick, což nyní Socceroos ani technicky dokázat nemohou.)

Jak si tedy Australané na papíře stojí? Inu, nachází se někde na půli cesty, dalo by se poněkud alibisticky - a přece trefně - zkonstatovat na úvod. Všichni jsme ostatně Postecogloua a jeho nebojácné svěřence sledovali už na mistrovství světa, takže asi víceméně dokážeme odhadnout, co nám v příštích dnech předvedou.

V rozestavení 4-3-3, příležitostně morfujícím do klasičtějšího 4-2-3-1, budou rozhodně usilovat o větší procento držení míče než dříve pod Osieckem; a jejich velkou zbraní budou křídelní prostory. Ať už na úrovni přímočarých křídel Leckieho a uzdraveného Kruse; nebo na úrovni ofenzivně laděných beků Franjiće s Behichem.

To všechno skutečně přetrvává, i když se třeba obměnila rovná polovina osazenstva (Oar a Davidson vypadli).

Z čeho budou moci domácí nově těžit, to je zvláštní nadání středopolaře Massima Luonga. Toto italsky znějící jméno vám skutečně doporučuji si zapamatovat, protože právě na něm by měl stát veškerý australský přechod z obrany/zálohy do útoku - čili něco, co Socceroos v Brazílii neměli příliš vychytané, a na co také viditelně trpěli.

Dále již potom můžeme u Aussies rozpoznat hned tři útočné vzorce, které ještě nebyly na světovém šampionátu tak hmatatelné; a z nichž se teď bude dát jedině těžit. O nich vám už ale více řekne tohle parádní analytické video z dílny serveru Leopold Method.

Co se na druhou stranu vůbec nepodařilo změnit, přesněji řečeno zredukovat, to je závislost Australanů na fotbalistovi jménem Tim Cahill; a konkrétně tedy na jeho instinktu predátora, respektive schopnosti dostávat se ke střelám/hlavičkám na bránu z co možná nejvýhodnějších pozic.

Stejně tak Socceroos dál představují značně nejistý soubor, co se kolektivní hry směrem dozadu týče, když ani o necelý půlrok později nevypadají být o nic zběhlejší v Postecoglouově "královské disciplíně", hraní vysoké defenzivní linie.

Když to tedy vezmeme kolem a kolem, můžeme říct, že Australané stále ani zdaleka nevychytali všechny své mouchy; a stále jsou tak do jisté míry "hop nebo trop" mančaftem, který si je akorát o trochu (ale opravdu jen o kousek) jistější v přechodu do útoku. A jedině o to silnější roli by tím pádem v určování jejich konečného umístění mohl sehrát faktor domácího prostředí.

Sesypou se tedy nezkušení Australané; nebo se naopak ukážou být jednou z těch ekip, které z hlasitější - a tím pádem naléhavější - fanouškovské podpory vytěží maximum toho pozitivního...?



#2 Všudypřítomné předturnajové "ššš!"

Všichni ještě máme v živé paměti mistrovství světa a krásně zpřístupněné předturnajové přáteláky všech účastníků, že? Inu, Asijský pohár je speciálně v tomto směru trochu jinačí káva.

Výmluvné například je, že jedním z nejdiskutovanějších témat posledních dnů je u protinožců zrušení přátelského utkání mezi Spojenými arabskými emiráty a Kuvajtem z toho (bizarního) důvodu, že kuvajtská strana nebyla ochotna slevit ze svého požadavku na pořízení videonahrávky z celého střetnutí.

Celý incident potom zašel dokonce tak daleko, že do dějiště zápasu musela dorazit policie, aby pomocí kropících přístrojů následně vyháněla všechny protestující Kuvajťany ze šatny, kde se údajně ve stísněných prostorách pokoušeli odvolaný mač simulovat.

K ochraně vlastních herních tajemství nicméně vedou i poněkud sofistikovanější způsoby, jak nám ukázaly jiné vybrané národní týmy. Tak třeba fotbalisté Číny a Jižní Koreji si těsně před výkopem svých generálek fikaně vyměnili dresy, aby potom zpřeházená čísla mátla nejednoho skauta, ale i experty na Twitteru a v hledišti.

To Japonci se raději úplně vykašlali na nějaká klání s ostatními účastníky Asijského poháru a rozdali si to v rámci příprav se dvěma (skoro)místními kluby - novozélandským Aucklandem City a obskurním australským celkem Lambtonem Jaffas - úplnou stranou pozornosti. A samotní turnajoví hostitelé? Ti se omezili akorát na intenzivní tréninkové jednotky.

Tou samou cestou se vydali také tradičně otazníkoví Severokorejci. Nebyli by to však oni, kdyby navrch nepřišli ještě s nějakou tou extra dávkou tajemnosti.

V první řadě se Jo Tong-sopova parta do poslední chvíle připravovala v čínském Hainanu, a nikoliv přímo v místě konání turnaje jako všichni ostatní. V řadě druhé se potom od všech podobným způsobem distancovali také v okamžiku, kdy do Austrálie přeci jen konečně dorazili.

Tehdy z autobusu vystoupilo 22 (ano, nikoliv 23) na pohled nerozpoznatelných fotbalistů s totožnými sestřihy, modely sportovní obuvi i teplákovými soupravami - přirozeně bez jediného loga, natožpak jména; zato se symboly dělnické strany a podobiznami "drahého vůdce" Kim Jong-una.

Žádné promluvy směrem k novinářům přitom nepřipadají v úvahu, snad jen mimo povinných tiskovek, a tak doopravdy nikdo nemá k dispozici jediný užitečný detail o tomto účastníkovi Asijského poháru.

Ostatně, už jen samotná nominace budí jistá podezření: všech pět povolaných forvardů se narodilo v roce 1992, dva z nich dokonce ve stejný den. A aby toho nebylo málo, chybí mezi nimi oba startéři z posledního oficiálního duelu KLDR v rámci listopadové kvalifikace na Východoasijské mistrovství.

Ve finále si pak tedy ani nemůžeme dovolit jakkoliv odhadovat podobu ideální severokorejské zahajovací jedenáctky, když téměř všechny záchytné body známé z minulosti, jako útočník Jong Tae-se či kreativní záložník Pak Nam-chol, překvapivě ani neobdržely pozvánku. Což mimochodem platí dohromady pro 13 členů vítězného kádru z Challenge Cupu 2012, skrz který se Severokorejci na tuto vrcholnou akci v první řadě vůbec kvalifikovali.

V konečném důsledku potom i tak pečlivý analytik jako Tim Palmer nebyl s to identifikovat více než dva pevné startéry. Těmi výjimkami jsou osamocený hrotový útočník Pak Kwang-ryong, legionář ze Švýcarska; a nám všem dobře známý, neposedný brankář z mistrovství světa 2010 i následného Asijského poháru, Ri Myong-guk.

Sečteno podtrženo: opravdu na žádný nároďák jsem nebyl takhle natěšený od roku 2010 a... Severní Koreji.



#3 Co nám napověděl loňský Pohár Perského zálivu?

Stranou zájmu českých médií se v listopadu 2014 odehrál již 22. ročník Poháru Perského zálivu (Gulf Cup of Nations) - a na tomto místě je jistě záhodno zmínit některé jeho klíčové výstupy, jež by nám mohly pomoci v předvídání - či později i chápání - průběhu Asijského poháru.

Vítězem loňského ročníku Poháru Perského zálivu se stal Katar, a v Austrálii ho tak nyní čeká těžká robota - vypořádat se s jistou kletbou, která úspěšné blízkovýchodní celky v nedávné minulosti na srazech kontinentální smetánky pronásledovala jako otravný stín.

Stačí si ostatně vzít minulý ročník Asijského poháru: finalisté Gulf Cupu tam tehdy absolutně vybouchli, když se bez jediného bodu a s kombinovaným skóre -13 poroučeli domů již po skupinové fázi.

Katar má nicméně dobré předpoklady pro to stát se prvním úřadujícím mistrem svého regionu od roku 2000, kterému se na Asijském poháru podaří alespoň proplout do další fáze; když nic jiného. Totiž, Katařané prožili obecně senzační rok 2014, když v rámci něho stihli opanovat také Západoasijské mistrovství (poprvé v historii) a kontinentální šampionát devatenáctek (rovněž poprvé v historii). A čistě na úrovni seniorské reprezentace potom z posledních patnácti utkání prohráli jen jedno jediné, čemuž se říká řádné "momentum".

Může být tedy sice pravdou, že Katar na Gulf Cupu bůhvíjak neoslnil a pořádný výkon předvedl teprve ve finále, ovšem na druhou stranu je potřeba uvážit, že zrovna v onom střetnutí se Saúdskou Arábií postrádal svého nejlepšího obránce (na turnaji zraněného Bilala Mohammeda), nejrozdílovějšího záložníka (na turnaji zcela chybějícího Ibrahima Khalfana), a konečně i nejproduktivnějšího útočníka posledních let (na turnaji zcela chybějícího Sebastiana Soriu).

Katařané tím pádem pod vedením alžírského trenéra Djamela Belmadiho - tak trochu z donucení - odhalují nové tahouny. Jedním z nich je falešná devítka, potažmo ofenzivní záložník, v osobě dalšího rodilého Alžířana Boualema Khoukhiho, střelce vítězného gólu ve finále Poháru Perského zálivu a stejně tak bezpochyby nejlepšího hráče zmíněného Západoasijského mistrovství.

Speciálně v poslední době se potom zdá být dobře rozjeté také 24leté pravé křídlo Hassan Al Haidos; a svou pozornost si stoprocentně zaslouží i mladý Ghaňan Mohammed Muntari, kontroverzně naturalizovaný a okamžitě povolaný namísto ikonického Sebastiana Sorii.

Katar se na Gulf Cupu prezentoval spíše reaktivním fotbalem, když sázel na velice konzervativní střed pole pod dohledem zkušeného Karima Boudiafa a solidně propracované protiútoky. Tentokrát už ale zřejmě bude muset čas od času i pořádně kontrolovat míč a diktovat tempo hry; tím spíš proti Íránu či Bahrajnu.

To Spojené arabské emiráty, které na Poháru Perského zálivu obsadily třetí příčku, jsou již převážně ofenzivně založeným mančaftem, který se může pochlubit jedněmi z nejchválenějších mladých nadějí na kontinentu.

Omar Abdulrahman - nevzrostlý, ale zato nesmírně šikovný a v pohybu nečitelný tvůrce hry - si udělal dobré jméno už před čtyřmi lety, a nyní se na něj bude i přes nedávné zdravotní potíže opět velmi spoléhat jako na hlavní kreativní sílu.

Novou asijskou kometou je potom nesmírně inteligentní útočník Ali Ahmed Mabkhout, který se s pěti góly - z nichž rovnou čtyři stály opravdu za to! - ujal koruny nejlepšího střelce výše zmíněného Gulf Cupu, a spolu s lehce zklamávajícím Ahmedem Khalilem na něm bude znovu v první řadě stát gólová produkce SAE.

Jako poslední pány na holení jsem si potom schoval reprezentanty Saúdské Arábie; první účastníky Poháru Perského zálivu za posledních 20 let, kterým se podařilo dojít takové potupě, že na vlastní půdě prohráli finálový zápas...

... což bylo jaksi symbolické. Zelení určitě dokážou hrát výborný fotbal, a po celý turnaj také zářili daleko spíš než vítězové z Kataru, ale když už se jednou rozhodnou zkolabovat, tak to opravdu stojí za to. Viz jejich trapné vystoupení na minulém srazu kontinentální smetánky, kde jako regionální šampioni po úvodním klání vyhodili trenéra, a nakonec finišovali bez bodu na poslední příčce.

Tentokrát už Saúdové stihli "povinnou" trenérskou rošádu provést ještě před výkopem Asijského poháru, takže doufejme při (dočasném) kouči Cosminu Olăroiuovi vydrží až do jeho úplného konce - ať už má přijít kdykoliv. A popravdě, letos už by to vlastně v podání trojnásobných kontinentálních mistrů mělo jít i dál než pouze na hranici garantovaných tří vystoupení.

Rumunský trenér je v regionu velice respektovanou osobou, a obecně se mu i celkem věří, že by mohl z nebezpečné ofenzivní trojice Al Abed-Al Shamrani-Al Dawsari vytlačit maximum, a třeba i jedním tahem dodat mužstvu na tuze potřebné rovnováze mezi útočnou a obrannou fází.



#4 Po Brazílii potopa. Ale jak velká?

Nejsou to však pouze týmy druhého sledu, kdo v nedávné době sahaly k obměně vojevůdců - jsou to i tradiční východoasijské velmoci, Jižní Korea s Japonskem. A nakonec i jejich chudší kolegové z Číny, kteří pod Alainem Perrinem objevují nové možnosti a v nadaném Wu Leiovi pomalu vidí nového spasitele dlouhodobě chabé ofenzivní složky.

Nicméně na Číňany, kteří se připravují takřka výhradně doma a těžko si představit, že teď na cizí půdě zničehonic vyletí, pro teď s dovolením zapomeňme. A soustřeďme se raději na Jihokorejce, kteří se pod vedením Uliho Stielikeho pokouší navazovat na krátké tažení pod bývalým kapitánem národního týmu Hong Myung-bem. Tažení, jež bezpochyby přineslo víc otázek než odpovědí.

Německý kouč se stylovými brýlemi a - pro svůj relativně pokročilý věk senzačně - omezenými zkušenostmi s úlohou hlavního trenéra nyní musí řešit především, kterak se narychlo vypořádat s totální absencí klasické devítky / naučit své svěřence hře bez jakéhokoliv rozpoznatelného hroťáka.

A upřímně, pokud třeba Lee Chung-yong pod Stielikem pomalu nachází ztracenou půdu pod nohama, konkrétně alarmující stav vepředu dál přetrvává bez výraznějších změn.

Ne nutně pouze Stielikeho přičiněním, pravda. Hrdina posledního Asijského poháru Ji Dong-won zůstal doma pro zranění, Park Chu-young kvůli předlouhému paběrkování, a uzdravit se včas nestihli ani další borci s cennými zkušenostmi z mistrovství světa, Kim Shin-wook s Lee Dong-gookem.

Místo nich tak za protinožci coby (zřejmě) první volba cestuje neokoukaný legionář z Kataru Cho Yeong-cheol, který v klubu obyčejně startuje na podhrotu; a s ním se o post v základu popere běhavý, avšak v koncovce pravidelně selhávající Lee Keun-ho. Mimo ně už pak zbývá akorát Lee Jung-hyup, kterého v podstatě neznají ani pozorovatelé korejské nejvyšší soutěže, kde tiše působí teprve dva roky.

U něho se teď bude sázet snad akorát na "faktor Ji Dong-won" - stejně jako kmenový hráč Borussie Dortmund, který se před čtyřmi roky zpříma podílel na pěti brankách bronzového mančaftu, si totiž rovněž Lee Jung-hyup odbyl gólem orámovaný debut jen těsně před výkopem šampionátu. Přesněji řečeno v generálce.

Speciálně při dramatickém propadu nejproduktivnějšího hráče posledního ročníku Asijského mistrovství světa, kapitánské pásky zbaveného Koo Ja-cheola, se tak Jižní Korea patrně bude muset střelecky spoléhat hlavně - ne-li jedině - na Son Heung-mina. Ten se ale na druhou stranu už teď zdá být schopný táhnout Taegukovy válečníky docela dobře na vlastní pěst, jakkoliv sem tam pálí z nepřipravených či přímo nesmyslných pozic.

Jestliže Son Heung-min je jedním jasným adeptem na ocenění pro nejužitečnějšího hráče turnaje, takové Japonsko má podobných želízek v ohni - jako už tradičně - hned několik. Keisuke Honda tuto cenu obhajuje, a obhájit bude chtít, tam se není o čem bavit. Jakkoliv nezasloužený jeho čtyři roky starý individuální úspěch mohl být; a jakkoliv příšerný byl po většinu času v létě v Brazílii... u takové hvězdy nelze vyloučit zkrátka vůbec nic, kór při natolik zlepšené formě v dresu AC Milán.

Dalším "obvyklým podezřelým" je potom Shinji Kagawa, který pod Mexičanem Javierem Aguirrem hrává více uprostřed pole a o poznání níže, což mu prozatím dle očekávání svědčí mnohem spíš než dřívější topení se na křídle.

Na double-pivotu potom stále působí dohromady 64letý tandem Endo-Hasebe, který by naopak pro svou čím dál menší schopnost a ochotu efektivně napadat či odbourávat soupeřovu rozehrávku nakonec klidně mohl platit za regulérní Achillovu patu jinak favorizovaného Japonska.

Naproti tomu svěží vítr do hry Nipponu teprve pod Aguirrem vnesl jistý Yoshinori Muto, jenž by byl zároveň jedním z mých žhavých tipů na extra dávku pozornosti. Teprve 22letý levý křídelník je totiž v Japonsku vzýván suverénně nejhlasitěji od dob Shinjiho Kagaway - a to vskutku po právu.

Jeho sebevědomí, přímočarost a zároveň stoprocentní jistota/nekazivost na míči jsou opravdu málokdy vídanou kombinací u tak mladého kluka; kór když je doplňuje i nadprůměrná potence, kterou 13 křídelníkových gólů v nováčkovské sezoně J-League bezesporu je.

Rovněž další účastník mistrovství světa, Írán, chová podobný trumf v kapse: Alireza Jahanbakhsh se možná bude nám v ČR těžko vyslovovat, konkrétně nizozemští komentátoři už ale jeho složité jméno musejí mít dávno v malíku.

Mohou za to jak Alirezovy solidní výkony v loňském ročníku nejvyšší soutěže, tak především ty vysloveně elitní na podzim 2014 v rámci druhého podlaží. Jednadvacetiletý íránský ofenzivní amulet tehdy zaznamenal úchatných 7 gólů a 11 asistencí, takže se na jedné brance podílel v přepočtu na minuty vůbec nejčastěji z celé Eerste Divisie.

Spolu s dalším objevem posledních měsíců, ruským krajánkem Sardarem Azmounem, potom nicméně Jahanbakhsh zosobňuje v podstatě jedinou Queirozovu naději na nějaký ten náhlý vznik plánu B, který výrazně defenzivně orientovaný Írán bude zoufale potřebovat minimálně proti houževnatému Bahrajnu.

Říkáte si, proč by kouč měl akorát doufat v "naději" a "náhlý vznik" něčeho, namísto vlastní aktivní snahy? Inu, svádí to. Ale ono to věru není tak jednoduché; a faktem ve skutečnosti je, že Queiroz vážně neměl k vypracování nějaké herní alternativy adekvátní prostor.

Na vině je jednak jeho zbytečně dlouhé rokování o novém kontraktu, které začalo ihned po mistrovství světa a přece skončilo až v půlce září (za což jistě mohl i on sám, pravda); jednak obyčejná neschopnost svazového vedení, když Queiroz dostal k dispozici všehovšudy dva přátelské duely, zatímco celá řada z nich byla z rozličných důvodů odvolána.

Mozambik, Keňa, Benfica B, Estoril, Jižní Afrika a Palestina - toť celý dlouhý seznam těch soupeřů, kterým Írán dle plánu měl od mistrovství světa čelit, a nečelil.

Aby těch předturnajových peripetií potom nebylo málo, tak ještě vyloženě pár hodin před odletem letadla směr Austrálie tiše a bez jakéhokoliv vysvětlení rezignoval na svůj post asistenta trenéra legendární Ali Karimi. Kontroverzní hráčská legenda se přitom oné role s velkou pompou a bez složených zkoušek chopila přesně o dva měsíce dříve.

Krajně podezřelé, nezdá se vám?

Závěrem této sekce si pak zmínku zaslouží i semifinalista zpřed čtyř let, opětovně ambiciózní Uzbekistán. Ten se pyšní napříč kontinentem skoro až nevídanou chemií a sehraností ve všech řadách, takže zase může překvapit. Řada expertů se ovšem obává, že by Středoasijci znovu mohli dostát pověsti výběru, který dlouho vypadá výjimečně dobře, a pak v rozhodující chvíli fatálně zakopne.

Stalo se tak už přece tolikrát. V kvalifikaci na MS 2014 Uzbekistánu de facto scházelo o dva góly lepší skóre. O čtyři roky dříve pro změnu tentýž nároďák vyměnil první místo v jedné fázi za poslední místo ve fázi následující (rozhodující). No a Asijský pohár 2004, kdy bezchybná skupinová fáze vedla k okamžitému čtvrtfinálovému krachu, spolu s tím nejčerstvějším vydáním kontinentálního mistrovství a epickým semifinálovým výbuchem... to už jsou takové klasiky.



#5 Co čekat od Palestiny a Ománu?

Pokud jste si doteď nenašli žádného favorita, jeden se přímo nabízí. Těmi pravými miláčky davů neutrálních pozorovatelů se totiž okamžitě po své loňské kvalifikaci skrze druhořadý AFC Challenge Cup nevyhnutelně stali fotbalisté pocházející z pouze částečně uznaného mezinárodního území Palestiny.

O tom, proč si fotbalová Palestina zaslouží minimálně obdiv (když ne hnedka sympatie), jsme již v květnu 2014 na našich stránkách spolu s kolegou Zezulou dlouze referovali, proto se už teď nebudeme strastiplným osudem tohoto skromného, leč v rámci možností maximálně úspěšného celku nijak zvlášť zabývat.

Stačí snad jen dodat, že se Palestinci s problémy na hranicích potýkají i nadále, před tímto největším kontinentálním svátkem (přišli takto o elitního stopera, učitele v izraelské škole, který jednoduše nebyl puštěn ven ze země); a že zároveň nejde o jediné jejich starosti.

Zřejmě právě takové nepříliš fotbalové nepříjemnosti totiž v září loňského roku dohnaly úspěšného kouče Jamala Mahmouda, který byl s týmem dlouhé tři roky, k šokující rezignaci. A pokud si říkáte, že jeho nástupce přece v takovém krátkém intervalu nemohl stihnout rozbít nic funkčního a důležitého zároveň, jste na docela velkém omylu.

Nezkušenému a jen pro tento turnaj oslovenému Saebu Jendeyaovi se totiž podařilo rozlítit kdejakého palestinského fanouška už jen samotnou nominací, kam nepochopitelně začlenil rovnou čtyři pravé beky (!), zatímco zcela ignoroval například osvědčeného stopera Daniela Kabira Mustafu a další bývalé pilíře týmu.

Ze stoperů, kteří ve skutečnosti s Palestinou něco prožili, ne-li přímo výhrali, takto na soupisce zůstal v podstatě akorát Abdelatif Bahdari. A to si pak jeden opravdu říká, proč by hergot nový trenér takovým způsobem zasahoval zrovna do té složky týmu, která loni na obou turnajích Palestinu - spolu s vynikajícím brankářem a kapitánem Hamzehem Ramzim - docela dobře podpírala. Kór když jde o lodivoda dočasného...

Nicméně tak jako tak si atraktivně hrající debutant nemusí zoufat úplně kompletně. Jakkoliv totiž sama Palestina v nedávných přátelských zápasech nikterak neexcelovala (jedno vítězství ze čtyř pokusů od výměny kormidelníků), Irák s Jordánskem jsou na tom dost možná ještě hůř, a cesta do čtvrtfinále tím pádem pro Kanaánské lvy určitě není předem zavřená.

Jordánci za poslední dva roky protočili neuvěřitelné množství čtyř trenérů a pod bývalým asistentem manažera v londýnské Chelsea Rayem Wilkinsem stále čekají na první výhru (už osm přátelských duelů!).

Irák je na tom pak o kousek líp, když se může do jisté míry opírat o pár talentovaných mladíků, respektive semifinalistů MS do 20 let 2013, i stále ještě pálícího Younise Mahmouda.

Nicméně Gulf Cup asijským šampionům roku 2007 hrubě nevyšel; což lze z části připisovat mizivé herní kondici všech doma sloužících hráčů, kteří si už dva týdny před turnajem užívali volna, ale i obecně scházející kohezi napříč celou sestavou. A ta se bude na rozdíl od fyzičky takhle narychlo pořizovat jen horko těžko.

Leckterý rodilý Iráčan by vám tedy potom zřejmě řekl, že tohle je ten nejslabší nároďák za poslední zhruba dekádu.

To naopak ani zdaleka není problém Ománu, který je po Palestině dalším neokoukaným účastníkem, a zde v Austrálii by měl objevovat vrcholky svých možností. Pod vedením Paula Le Guena, jenž může jako jeden z mála koučů na turnaji těžit z něčeho jako koncepční práce, totiž Red Warriors doopravdy rok od roku rostou a nabývají na sebevědomí, což hned několikrát v poslední době pocítila i taková Austrálie; kuriózně jejich soupeř ze skupiny A.

Pravda, menší útlum by tam poslední dobou byl: Omán v semifinále Poháru Perského zálivu poprvé ve 28 soutěžních zápasech inkasoval hned třikrát v rámci jediného utkání, a obecně se zdá, že ztrácí na své dřívější chloubě - pevné defenzívě.

Ovšem i přes jisté trable - a zdravotní potíže poloviny sehrané obranné linie - zůstávají vyslanci malého sultanátu jedním z možných překvapení šampionátu. Jejich středová trojka koneckonců dál patří k těm nejvyváženějším (a nejzajímavějším) na turnaji, zatímco takřka všichni ománští útočníci či křídelníci pořád platí za navýsost všestranné borce schopné útok rozjet i zakončit.

Čili skutečně: pakliže hledáte nějaké ty zamilováníhodné outsidery, právě Palestinci nebo Ománci by mohli být těmi nejvhodnějšími kandidáty...


Rozpis prvního kola skupinové fáze:

9. 1., 10:00... Austrálie - Kuvajt (Melbourne)
10. 1., 06:00... Jižní Korea - Omán (Canberra)

10. 1., 08:00... Uzbekistán - Severní Korea (Sydney)
10. 1.,09:00... Saúdská Arábie - Čína (Brisbane)

11. 1., 08:00... Spojené arabské emiráty - Katar (Canberra)
11. 1., 10:00... Írán - Bahrajn (Melbourne)

12. 1., 08:00... Japonsko - Palestina (Newcastle)
12. 1., 09:00... Jordánsko - Irák (Brisbane)

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (201)

Přidat komentář
smazaný uživatel

A je to tu

Reagovat
fantomas

Sorry

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Kdyby mi sem zas všichni, kdo hlasovali pro "někomu jinému" (a mysleli to vážně), mohli vypsat komu přesně, byl bych moc rád.

Jinak se omlouvám všem zainteresovanym, že to vyšlo tak pozdě.

Reagovat
frankiefcb

Uzbekistán

Reagovat
fantomas

(Taky moje koně. S Ománem... a tradičně J. Koreou)

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Jinak zrovna tady sem UZB trochu odfláknul, když se mi tak uplně nehodil do konceptu, ale pokud v pohodě čteš anglicky, tak sem si to vynahradil tady.

http://www.just-football.com/2015/01/uzbekistan-asian-cup-2015-preview/

Reagovat
frankiefcb

díky

Reagovat
domingo

hloupy otazky

Reagovat
fantomas

Počkáme si na tvý!

Reagovat
domingo

myslel jsem jako ze ti na to nemusi, odpovidat, doufam :(((

Reagovat
fantomas

"byl bych moc rád" ≠ "okamžitě navalte svý tipy, sakra!"

Reagovat
fantomas

"Navalte", hm... to sem zřejmě nepoužil od základky

Reagovat
smazaný uživatel

hmm, tak naval svačinu a pak ti možná pochválim článek !

Reagovat
fantomas

Presne v tomhle kontextu, jo

Reagovat
domingo

nemusim*

Reagovat
fantomas

Aha, to mění situaci Jordánsko, jistěěě (zoufalcí)

Reagovat
smazaný uživatel

Čína

Reagovat
Bennhy

KLDR

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoznačně Uzbekistán.

Reagovat
smazaný uživatel

KLDR,ale může být i Uzbekistán,Katar,Bahrajn,Jordánsko a Palestina

Reagovat
arsavin

Za mě Číňani

Reagovat
Al Capone

Pěkně ubohý, že toto hraje i Australie...

Reagovat
Mrvinho

Myslím že Pohár Austrálie a Oceánie ve složení Sk.A Samoa, Fidži, NZ, Vanuatu - Sk.B Austrálie, Tonga, Kiribati a Marshallovy ovy by byl o ničem

Reagovat
hribco

Super Uz som si myslel, ze ste sa po kritike miestnych idiotov na clanky o Afrike a Azii vykaslali.

Reagovat
domingo

To ne, ale bude to strucnejsi nez posledne, kdy jsme jeli fakt full time..

Reagovat
db18

"stručnější" se k tomuhle článku přímo hodí

Jinak, budou pro oba šampionáty i odkazy v hlavním přehledu soutěží?

Reagovat
domingo

jako ze ne 30 clanku, ale treba 8

Reagovat
domingo

a odkazy nevim, to resi PJ

Reagovat
fantomas

Stručnější v průběhu šampionátu no. Budou tu možná dlouhý články, ale dohromady třeba tři.

Reagovat
fantomas

(Odkazy si tu nikdy nepamatuju, takže asi nebudou.)

Reagovat
fantomas

Čtyři reakce

Reagovat
db18

Pracuješ na svém návratu do TOP 3?

A díky za reakce (já měl právě takový pocit, že k minulému ACN tu odkaz byl, ale možná si to pletu s jiným turnajem)

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrou chuť, Time.

Reagovat
smazaný uživatel

Luongo

Reagovat
smazaný uživatel

Někomu jinému čili KLDR

Reagovat
smazaný uživatel

Můžu dotaz? K jaké evropské trofeji (pokud to jde) byste přiropvnali tento turnaj? Zajímá mě váš názor prestiž a kvalitu tohoto turnaje.

Reagovat
fantomas

K Euru? Celkem logicky...

Reagovat
smazaný uživatel

tak velké, jo? Mně to nepřijde teda tak prestižní jak třeba Euro

Reagovat
fantomas

Jistěže to neni tak prestižní jako evropská soutěž v Evropě. Stejně jako Euro neni vůbec prestižní v Asii.

Reagovat
smazaný uživatel

co vím od známého, který má za přítelkyni thajku (ale je fakt pěkná ), a několik let s ní tam žil, tak údajně EURO stejně jako LM jsou v Asii dost sledované Až mě to samotného taky překvapilo.

Reagovat
fantomas

To je zajímavý. Protože co já vím přímo od Asiatů, tak je naopak Asie v tomhle dost strašná, že jakmile někde nehraje tvuj tým, tak to prostě nesleduješ.

Ale je klidně možný, že to platí jen pro Asijskej pohár (např. ignorovanej jihovýchodem zrovna, protože tam zas neni jedinej zástupce), když je to jakoby "jejich" a oni se cítí "uražený" nebo příliš pyšný na to, aby sledovali rivaly v boji, kam se oni nekvalifikovali.

A pak si to vynahrazujou na evropských soutěžích, kde jim tohle může bejt jedno.

Reagovat
fantomas

Každopádně zkrátka platí kontinentální pohár = kontinentální pohár. Nevidim jedinej důvod, krom komerce a eurocentrismu (=), proč by Euro mělo bejt nějak nadřazený.

Reagovat
db18

Bralo se to z pohledu, že je tam velká koncentrace velkých/kvalitních celků a obecně se euro považovalo za těžší turnaj, než jakým je MS - toho už se Platini ale letoškem zbavil...

btw. nevíš, jak horký je to s přestupem Okazakiho do Leicesteru?

Reagovat
smazaný uživatel

shinjiho z mohuce?

Reagovat
fantomas

Evidentně dost. A všichni včetně mě sou z toho dost znepokojený nevim, proč zrovna tam. Zaprvý má na víc, zadruhý... hrál někdy v klasickym 4-4-2 vůbec?

Reagovat
smazaný uživatel

však mohuč dřív 4-4-2 hrávala, ne?

Reagovat
fantomas

Já nevim pořádně, proto se ptám, že jo.

Reagovat
smazaný uživatel

mohuč tak hrávala. alew podle mě ten přestup do leicesteru je krok dolů. no uvidíme časem

Reagovat
fantomas

Asi ne dolu, spíš ale stejně tak ani ne nahoru... a on si určitě šanci někde vejš zaslouží (i může dovolit).

Reagovat
db18

Mám pocit, že ne - pamatuju si ho jen z 4-5-1, kde buď byl na hrotu (i když ve Stuttgartu dost doplňovaný Harnikem) nebo "zabitý" na křídle

Já z toho taky nemam nějak dobrý pocit - v BL mu to celkem jde a Leicester mi nepřijde jako vhodný další krok a vůbec nějaký postup oproti MSV

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

celkově nechápu proč hráči jdou z klubu, kde se jim daří do klubu, kde budou hrát o záchranu a budou mít akorát stresující jaro co za tím stojí? zde tedy okazaki, minulou sezonu do fluhamu přišel z rozjetého olympiakosu Mitroglou, bonbonek dneska, Hušbauer to teda nechápu fakt.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Nemá jít do Leicesteru i ten Chorvat?

Reagovat
db18

No, co jsem četl a pochopil, tak se ten přestup zadrhl a náhradní variantou je Shinji

Reagovat
miky10

Takže Chorvat do CFC?

Reagovat
Talker

Komerce, eurocentrismu a kvality.

Reagovat
fantomas

To spolu souvisi.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro Asiaty jako EURO, pro Evropany/celosvětově asi jako Evropská liga

Reagovat
fantomas

...přičemž opravdu relevantní je jen to první.

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě

Reagovat
Talker

Vzhledem k Evropě/zbytku světa mimo Asie mi nepřijde irelevantní

Reagovat
fantomas

Co? Relevantni jako odpoved na jeho otazku je jen to prvni. Misto zbytku bys klidne mohl rict druha madarska liga a byla by to pravda, ale na to by se jaksi nemusel ptat. To vidi kolem sebe.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to vypadá, že bude dobrý svátek fotbalu v asii

Reagovat
Spalovač šancí

Finále: Palestina - Izrael

Reagovat
smazaný uživatel

aňo

Reagovat
stas87

Leckie

Reagovat
fantomas

Bylo mi řečeno, že v Ingolstadtu válí, a převážně na levym křídle sem na něj zvědavej teda, měl by tak hrát i za AUS.

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

tyhle preview mám strašně rád. A čím víc textu, tím lépe. Aspoň se zas dozvím spoustu důležitých věcí. Už se nemůžu dočkat, až si to celé zítra ráno pěkně před startem turnaje přečtu. Preview na MS mě nadchly, doufám, že toto bude něco podobného.

Reagovat
smazaný uživatel

snáď sa predvedie Humam Tariq, chalanisko má na to, aby to dotiahol aspoň na Aboutriku

Reagovat
fantomas

Ani by nemusel startovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Ak to myslia vazne s tym novym Irakom, tak by mal...

Reagovat
fantomas

Furt tam sou Yaser Kasim s Alim Adnanem, kteri sou uz ted na patricny urovni. Tariq bohuzel jeste ne...

Reagovat
smazaný uživatel

Este jeden dotaz ten udaj o najslabsom vybere Iraku je odkial?

Reagovat
fantomas

Od zhruba tří Iráčanů-expertů, ale najdou se i někteří mnohem pozitivnější samozřejmě.

A taky sem tim nemyslel, že by ten tým neměl potenciál, to on určitě má, ale právě ted se prostě nachází ve stavu, kdy je to bordel. Poslední rok strávili s úspěšnym trenérem tý semifinálový "20", co jim v kabině pouštěl motivační songy místo proslovů a řešení taktiky, no a ted maj zase novýho kouče.

Těžko říct, třeba se pochlapí... ale na Gulf Cupu, tradičně branym hodně vážně, nevypadali bejt ani zpola připravený.

Reagovat
smazaný uživatel

Dosť kvalitný článok, tak do hĺbky azijskej futbalovej "problematiky" vidí u nás asi málokto. Hneď k tomu ma napadá otázka pre Tomáša, či to máš fakt takto nasledované, lebo prednášaš v každej časti mnoho svojich názorov, ktoré vyjadruješ tak presvedčivo a s istotou, tak či teda pochádzajú priamo od teba, alebo sa spoliehaš aj na zdroje a na vyjadrenia názorov iných. Nečakám, že si sledoval prenosy napríklad z toho Pohára Perzského zálivu. Zároveň vyhľadávaš zaujímavé zdroje, na ktoré odkazuješ ako v tomto článku, ale aj v tvojich mnohých iných takmer odborných publikáciach. Napríklad ten web australiascout.com s Tactical preview každého tímu je úžastný zdroj, fakt by som nečakal aj napriek tomu že je to kontinentálny turnaj, že sa tomu niekto venuje tak podrobne, pritom ten web nevyzerá žeby bol nejak vyhľadávaným. To isté zdroj Leopold Method. Také tiché, zaujímavé, neobjavené vzácne zdroje, a to sa mi strašne páči na tvojej práci.

Reagovat
fantomas

Pohár Perskýho zálivu sem ve skutečnosti opravdu sledoval, vynechal sem asi jen pět zápasů, a dobrý dva tři sem pak zkouknul zpětně na YT. Horší je to spíš s kvaldou, tam se přiznám, že mám solidní resty... a hlavně posléze nedohledatelný resty.

Turnaje sou v tomhle docela jiný kafe, a je obecně strašně fajn, že speciálně ty, který dou mimo mainstream, pak visí komplet na YouTube díky - a to pozor! - oficiálnim účtum YT. To je případ třeba Challenge Cupu (kde se dá mimochodem krásně během chvíle nasledovat Palestina, i když bys právě ted startoval od nuly) a Suzuki Cupu pro jihovýchodoasijský celky.

Stejně tak třeba oficiální Twitter účet AFC je z mých zkušeností suverénně nejpřátelštějšim, interakci s "chudýma fanouškama" nejvíc nakloněnej oficiální turnajovej účet co znám.

... v tomhle je Asie fakt super. Fan-friendly, jak nejvíc to de.

Jinak samozřejmě nejde jen o mý názory, to ostatně - jak sám řikáš - i explicitně inzeruju, jakmile se to nabízí, a například i věci jako, že je Muto nejopěvovanější Japonec od dob Kagawy nebo že Lee Jung-hyupa v podstatě neznají ani fanoušci K-League, sou prostě všechno výstupy z mý poměrně intenzivní interakce na Twitteru s těma opravdu předníma odborníkama.

Ti mě rozhodně ovlivňujou, nebudu popírat (ostatně kterej žurnalista, nebo "žurnalista", dneska může říct, že je komplet nezávislej?), ale rád bych si myslel, že to platí i v opačnym směru, a speciálně ted před Gulf Cupem už sem i přijímal vícero nabídek na to přispívat na zahraniční stránky / spravovat zahraniční Twitter účty. (Proto letošní zpravodajství zde na EF bude bohužel dost omezený, ale anglicky si mě holt přečte víc lidí, nedá se svítit.)

Jinak Leopold Method a Australia Scout sou vážně naprosto fenomenální weby, který v podstatě ani k PL nebo PD nenajdeš. Přijde mi, že umně kombinujou typicky americkej, hodně stats-based přístup, s tim evropskym, spíš "pocitovym", a vycházej z toho potom opravdu famózní kusy jako ten o celym australskym přechodu do útoku.

To by na to pak člověk s trochou nadsázky opravdu ani nemusel vůbec koukat, a byl by za experta.

(Mimochodem ty samý weby jedou i přes sezonu A-League samozřejmě, což z ní opět dělá hned o poznání zajímavější ligu, třeba i pro Evropany jako sme my.)

Jinak díky moc za zájem... to vždycky potěší narazit takle na někoho, kdo se opravdu zajímá, a vrchem i rozklikává a skutečně prochází veškerý odkazy, který tam vážně nemaj bejt jen na parádu.

Reagovat
smazaný uživatel

A ako to teda dopadlo s tými ponúkami - prispievaš na nejaké zahraničné weby, prípadne tie Tw účty? Ako si ťa vlastne všimlo zahraničie?

Prekvapuje ma, že sleduješ aj tie mini sranda turnaje neznámych krajín, predpokladám, že ťa to fakt baví a máš k tomu nejaký špeciálny vzťah. Okrem Európy sa teda takto sústreduješ hlavne na Áziu (a myslím že aj Afriku)? Alebo sa to snažíš sledovať komplexne naprieč všetkými kontinentmi? Inak tá Ázia tam má tých mini turnajov vcelku dosť, zaujímalo by ma, či je to geografickou šírkou a polohou Ázie, že si vytvárajú turnaje jednotlivé časti kontinentu, alebo to je nejakými vzťahmi daných krajín, zväzov a podobne.

Reagovat
fantomas

Tak samozřejmě, to se neodmítá.

http://sandalsforgoalposts.com/2014/12/23/sandals-for-goalposts-asian-cup-2015-preview/

- tady sem dělal celou skupinu A vyjma Austrálie; a se Sandálama budu spolupracovat po dobu celýho turnaje, teď sem pro ně na Twitteru dělal live-coverage openeru, plus děláme podcasty a budou tam i nějaký shrnutí jednotlivých kol (bohužel další dva kluci maj dost napilno v práci, takže to nemůže bejt intenzivnější).

Live-tweeting budu dělat během několika zápasů i pro: https://twitter.com/AsianFballFeast

- na FB sem pak pro ně psal kratší preview skupiny D: www.facebook.com/asianfootballfeast

A pak dvě preview pro Just Football (18k followerů na Twitteru), kdy se hlavně to Ománu muselo hodně osekat, ale stejně... tohle byla velká čest. :)

http://www.just-football.com/2015/01/uzbekistan-asian-cup-2015-preview/

http://www.just-football.com/2015/01/oman-asian-cup-2015-preview/

- další spolupráce během turnaje pravděpodobná, ale zatim nic jistýho

Muj osobní twitter účet, kdyby tě zajímal: https://twitter.com/TomDanicek

Vypisovat všechny ty, který sou pro mě přínosný, by pak bylo fakt nadlouho... zkus si projít, koho sleduju, a dle bia odhadnout, kdo se specializuje na Asii. Neni to moc těžký.

---

Jinak jo, speciálně ted tim dost žiju. Na Gulf Cupu hráli až na Soukupův Jemen jenom účastníci Asijskýho poháru, takže to byla i ideální předturnajová příprava/aktualizace znalostí. A taky, oni to berou fakt hodně vážně, zvlášť když si pak vezmeš aktuální situaci, kdy na AsP takřka nevyhnutelně kraluej východ. Je to v podstatě jejich jediná šance jak vyhrát něco pořádnýho. Takže žádný šetření, nic.

A proč jich mají tolik - protože je Asie obrovská a v jistym smyslu parochiální (tzn. "bleh, tam nehraje muj tým? nesleduju")... neni to jako když Čech sleduje Euro, kde ČR vůbec nefiguruje, a žere ho velmi podobě, jako by figurovalo. Takle to prostě v Asii nikdy fungovat nebude. Takže si to takle vynahrazujou... a třeba v kontextu toho, že (ambiciózní, potenciál soustavně zabíjející) jihovýchod Asie na AsP už podruhý v řadě nikdo nereprezentuje, Suzuki Cup 2014 znamenal docela big deal.

Reagovat
smazaný uživatel

Máš toho celkom dosť teda. A ide vcelku o zaujímavé a sledované weby či účty. Pre sandály ste vydávali to PDF-ko bez samostatných článkov? Má to formu, ako keby sa to aj niekde predávalo ako magazín v tlačenej podobe. Ty už máš vlastne doštudované a venuješ sa pracovne čisto žurnalistike?

Zaujíma ma ešte, či ťa nekontaktovali športové televízie? Neverím, že tam niektorí z komentátorov, prípadne "expertov", sledujú takéto široké dianie a navyše tak do hĺbky, možno páni na Eurosporte.

Inak písal si niekde o fiasku čo sa týka návštevnosti v Katare pred 4 rokmi - máš nejaké číslo priemernej návštevnosti alebo nejakú štatistiku?

Reagovat
fantomas

Jojo, jenom pdfko studuju na magistra teďka, ale nic se žurnalistikou (afrikanistiku). Píšu spíš pro radost - za tyhle anglický věci nedostanu nic, a EF je spíš jen taková lepší (a příjemnější) brigáda.

Nene, nekontaktovaly. Ale stejně bych si byl jistější svym psanym projevem, o mnoho.

Jojo, dělal sem ji i přímo pro zdejší souhrn: http://www.eurofotbal.cz/clanky/ohlednuti-za-asijskym-poharem-2011-v-kataru-143459/

Reagovat
smazaný uživatel

To je správné,komu nefandím,toho nesleduju,tak to má být

Reagovat
smazaný uživatel

Inak našiel som ďalší úžasný web s preview každého tímu aj kompletnými nomináciami a klubmi hráčov(čo bol primárny cieľ môjho hľadania):

http://theworldgame.sbs.com.au/article/2015/01/08/asian-cup-team-profile-kuwait

Reagovat
fantomas

http://footballchannel.asia/ je taky príma, přispívají tam elitní autoři ze všech koutů Asie (Japonsko, Austrálie, jihovýchod...), zpravidla regulérní žurnalisti cestující za zápasama a vlastnící akreditace na AsP - takže třeba i zákulisní info spojený s nějakou skromnější analýzou tam fakt stojí za to.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší je the-afc.com

Reagovat
smazaný uživatel

www.EUROfotbal.cz

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

až na tu trapnou agitaci pro Palestinu dobrý Izrael

Reagovat
fantomas

Agitace staví na veřejnym "mínění". Já jim třeba vůbec nefandim.

Reagovat
fantomas

AAAA! Čtyři roky... here we go!!

Reagovat
db18

...proč se zbytek zápasů hraje až v říjnu?

Reagovat
fantomas

Co?

Reagovat
db18

Už nic - nahlásil jsem to i jako chybu a už je to opravený

V tom rozpisu místo 1. bylo kromě prvního zápasu všude 10.

Reagovat
fantomas

Oops

Reagovat
hribco

Ten Kuvajt si to tam tuka ako na treningu

Reagovat
smazaný uživatel

Pekne Kuwajt, hraju zlahka, pohladne...

Reagovat
johnik

Zajimavý začátek

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pokud bych měl hodnotit první zápas, tak se bylo na co dívat. Pět gólů, tři břevna, fotbal (obzvlášť ve druhém poločase) celou dobu v nasazení, odběháno bez zdržování a prostojů, rozhodčí bez chyb a kontroverzních výroků.

Takový zápas se musí každému fotbalovému (i eurofotbalovému) fanouškovi líbit. Mistrovství Asie vypadá jako příjemné zpestření lednové TV nabídky.

Reagovat
johnik

Reagovat
smazaný uživatel

Sledoval som teda len 2.polčas, ale bol to fantastický futbal. Koľkokrát toľko šancí a takéto nasadenie nevidím ani v zápasoch španielskej, talianskej či nemeckej ligy, kde sa hraje za veľké peniaze. Hrdosť hrať za krajinu teda do toho dáva úplne iný rozmer výkonov. V 2.polčase sa mi najviac páčil Leckie, škoda že mu tam nepadla ta rana do brvna. Vcelku šikovnými hráčmi a prienikmi ma ale prekvapil aj Kuvajt. Inak ten Aziz s 10 na drese je ten hráč, ktorý pôsobil v Přibrami myslím.

Reagovat
smazaný uživatel

A vysílají to někde? Třeba EUROSPORT?

Reagovat
smazaný uživatel

Skoro všechny zápasy budou na Eurosportu 2.

Reagovat
smazaný uživatel

ok, díky

Reagovat
JarousFCB

Reagovat
mickey mouse

pochlapili se

Reagovat
smazaný uživatel

100. Irak

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelý článok Mám rád súčasnú Austráliu a jej hru, budem držať palce jej, ale pozriem sa asi až na zápasy vyraďovačky. Tiež Uzbekistan má nádejnú mládež a už by sa mohol etablovať medzi kontinentálnou špičkou, myslím bez tých výkonnostných výkyvov a spomenutých zakopnutí v dôležitých momentoch. Mimochodom 1) mohol by mi autor vysvetliť, prečo Uzbekistan ako jediná stredoázijská krajina dokáže konkurovať najlepším tímom kontinentu? a 2)Čím to je, že zíva taká ohromná priepasť medzi južnou/juhovýchodnou Áziou a zvyškom? Ak sa nemýlim, pred časom napr. Thajsko nebolo na tom až tak biedne.

Reagovat
smazaný uživatel

co sa uzbekistanu tyka, tak tam je asi tradiciu kedysi velmi slavneho dynamo taskent. uzbekistan je v ramci moznosti vcelku civilizovany svet, ziadna vyrazne zaostala diera, ich liga si drzi prijatelnu uroven (na webe je mozne sledovat live streamy uzbekistanskej ligy), maju pekne stadiony, tak asi preto.

Reagovat
fantomas

Hlavně investujou do infrastruktury, Bunjodkor poslední dobou hlavně, prakticky všechny týmy potom nedávno buď renovovaly, nebo přímo stavěly stadiony. Dbá se tam na to, a nese to výsledky - generace Iskanderova, Sergeeva a Rashidova může tu Djeparovovu klidně předčít, když se přidají další vzadu.

A ke Šnoopymu, co se JV Asie týče... můžou si za to jen sami. Šílená korupce, byrokracie, v tomhle směru asi nejhorší fotbalovej region na světě.

Více viz http://www.fourfourtwo.com/my/features/no-guts-or-glory-why-southeast-asia-keeps-missing-asian-cup-boat#6uvjADPBHfjUEh8O.99

Reagovat
ACSeRw!n

docela me prekvapuje, ze nepostupujou zeme jako je treba Indonesie nebo Malajsie. fotbal tam zajima snad kazdyho, vsichni hltaj zahranicni ligy, ale hraci asi dlouhodobe nic moc..

Reagovat
smazaný uživatel

nechápu, co tam dělá ten pseudostát Palestina

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
ACSeRw!n

Severni Korea jedeme

Reagovat
Shevchenko

Expreska -> Co to je za patvar Jihokorejská republika?

Reagovat
Kepy_FCB

Nippon

Reagovat
johnik

A kdy bude další článek? Po prvním kole základních skupin? Jinak mě překvapuje, že jsou to celkem koukatelné zápasy.

Reagovat
fantomas

Těžko říct, jestli se k tomu dostanu. Je možný, že až shrnutí skupin.

Reagovat
johnik

No nedá se...... díky aspoň za to

Reagovat
ACSeRw!n

no ja videl ted prvni, KLDR - Uzbekistan a nic moc teda

Reagovat
fantomas

Sis taky vybral A druhej poločas byl od Uzbekistánu v pohodě, Sergeev a Rashidov sou výborný.

Reagovat
johnik

no včera to Australani pěkně roztočili, a Čínani před chvíli chytili penaltu, a celkově ten zápas nenudí, i když je to zatím bez golů....

Reagovat
fantomas

Reagovat
johnik

Ale jako....Čína zaslouženě

Reagovat
fantomas

Překvapili mě neskutečně.

Reagovat
ACSeRw!n

na stat, kterej ma pres miliardu obyvatel to byla porad tragedie

Reagovat
fantomas

Význam tohohle "populačního faktoru" se fakt strašně přeceňuje.

Reagovat
ACSeRw!n

no tak jasny, ze tam je X sportu pred fotbalem, ale stejne..

Reagovat
johnik

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
johnik

tak jako myslím, že na jejich poměry je to skvělý výsledek, a taky mi přišlo, že měli i herně více navrch.....a to byli Saudové ve finále Gulf cupu......

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte proč Eurosport nevysílá zápas Íránu s Bahrajnem, když všechny ostatní zápasy dávají..?

Reagovat
fantomas

Asi proto, že správně tuší bramboračku...?

Reagovat
smazaný uživatel

tušit si můžou co chtějí, ale dávat to měli

Reagovat
smazaný uživatel

Bahrajn stejně zklamal

Reagovat
db18

to jsou góly...

Reagovat
fantomas

Khalfan vynikající

Reagovat
fantomas

Nejlepší golman Gulf Cupu

Reagovat
johnik

Jakože ten golman Qataru?? Jakoze kdyby meli poradneho golmana, tak by mohla být i plichta....

Reagovat
fantomas

Byl vynikající a finále jim do značný míry vychytal. Nevim, co se s nim stalo... ještě zpočátku tohohle zápasu taky nevypadal zle.

Reagovat
johnik

No... na té kletbě asi něco bude.....

Reagovat
fantomas

Poslední tři GCN šampioni sou 0-0-3 a 1:8... neskutečný fakt.

Reagovat
johnik

Poslední tři jsou Qatar, SAE a Kuvajt ne?

Reagovat
fantomas

Reagovat
johnik

tak potom ale 0-0-3 a 1:8 nějak nechápu

Reagovat
fantomas

Zapomněl sem dodat, že de o openery - všichni tři je prohráli, a to vždycky min. o dva góly.

Reagovat
johnik

aaa jo....

Reagovat
smazaný uživatel

Wáu, Omar bol fantastický, Willian 2.

Brankár Qataru strašné niečo, stĺp by chytil možno viac.

Reagovat
smazaný uživatel

Skoky zrušené, už sa teším že tam dajú futbal a oni dajú záznam z tenisu

Reagovat
smazaný uživatel

Adnan na lavičke a ja som sa tešil hlavne naňho. Nevidel som ho od tých pre Irak úžasných MS 20 v Turecku.

Reagovat
johnik

Jsem celkem překvapený, že po prvních kolech skupin nebyla ani jedna remíza.....

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Bez toho zas tradičně vyhraje Japonsko

Reagovat
smazaný uživatel

Tariq bol v základe

Reagovat
fantomas

A šel jako první dolu

Reagovat
smazaný uživatel

na to, že vôbec nemal hrať

Reagovat
fantomas

Tak hrál mizerně

Reagovat
johnik

Co je se Sonem nevite??

Reagovat
fantomas

Horečky. Na AUS bude podle mě.

Reagovat
johnik

Ale teda myslel sem, že Korejci budou suverénnější, za to Australani se rozjeli, u nich sem zase nečekal, že budou tak suverénní. Každopádně prohra klokanů by mě hodně překvapila....

Reagovat
johnik

Čína jede

Reagovat
smazaný uživatel

Btw: Koukal jsem ze záznamu na Írán:Bahrain a byl to fakt skvělý zápas - nasazení, hra nahoru dolu, šance na obou stranách a skvělá atmosféra (Írán má fakt úžasný fanoušky). Bahrain hrál taky pěkný fotbal (hlabně se mi líbil Jaycee John v útoku), pro mě jasný aspirant na postup ze skupiny..

Reagovat
fantomas

Bahrain? Jako nebylo to od nich zlý, ale minimálně v konkurenci UAE nemaj šanci. I za Katarem je vidim - i když předvedli v prvnim zápase takový zlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Katar s UAE jsem neviděl, tak nemůžu soudit. Ale přišlo mi, že hráli fakt dobrý fotbal. Uvidíme zítra s UAE, jak se předvedou..

Reagovat
johnik

Dotaz: Hráč UAE s Ali Mabkhoot je na livesportu jako Ali Al Hajeri. Why is that?? A jinak hráčUAE s číslem 10 Omar

Reagovat
smazaný uživatel

Omar patrí u mňa k TOP3 hráčom turnaja zatiaľ, fenomenálny hráčik

Reagovat
johnik

Je skvělý Má obrovský přehled a ty pasy Tvořič.

Reagovat
Shevchenko

14 zápasu, 0 remíz. Radost sázet

Reagovat
Bayernista18

Favoriti vyhrávaj za pěkný kurzy.

Reagovat
smazaný uživatel

Úžasný zápas Palestína Jordánsko. Videl som teda len 2.polčas ale do gólu na 0:4 hrala Palestína fantasticky, beriac do úvahy všetky okolnosti ako ich prvá účasť na AFC Cupe a vlastne aj to že nemali na turnaji strelený gól. Inak Hamza v zakončení obrovský prehľad, iné hviezdy by s takýmito šancami dokázali naložiť dosť horšie si myslím....

ale Eurosport má zase naštval, tak oni nedávajú Japonsko ale záznam tenisovej exhibície - OK!

Reagovat
smazaný uživatel

To je v prdeli, v sobotu, nedeľu, pondelok ani utorok nevysiela Eurosport žiadny zápas, lebo zimné športy a Australian Open, a kvôli tenisu nevysielajú dokonca ani jedno štvrťfinále! Aspoň to tak zatiaľ vyzerá podľa programu, v ktorom majú potom až semifinále. Tak super, človek si zaplatí Eurosporty, aby si to pozrel kľudne v TV a ani polovičku turnaja ignorujú. A nenaserte sa kvôli tomu.....

Reagovat
johnik
Reagovat
Bayernista18

Já se dívám na Tipsportu a stačí mi to, i když to neni ono.

Reagovat
smazaný uživatel

To teda. Zřejmě se domnívají, že světový pohár v jízdě na saních bude mít větší sledovanost...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,to je skvělý sport

Reagovat
johnik

Tak Korea vyhrála skupinu, to jsem fakt nečekal..... A stále žádná remíza

Reagovat
Shevchenko

Ty vole A já už to nesázím bo si říkám, že ty výsledky takové nebudou donekonečna

Reagovat
fantomas

Ben Williams je strašný hovado... ještěže to Uzbekistán zvládl i tak.

Reagovat
johnik

Zaslouženě. Ti saudové jsou strašní herci

Reagovat
johnik

Jej to je škoda....já už myslel že SAE tu remízu udělají Ale na remízy se asi nehraje

Reagovat
Shevchenko

Neuvěřitelné A u toho gólu Rezy to byl ofsajd nebo ne? Jsem to nepostřehl.

Reagovat
johnik

No vlastně taky nevím.....ten záběr nebyl úplně průkazný....

Reagovat
johnik

Tak nebyl....borec nestihl vyběhnout......https://www.youtube.com/watch?v=wU5w-n5TBnk

Reagovat
fantomas

Rýsuje se nám naprosto luxusní čtvrtfinále ♥ všechno de, jak má, zatim...

Reagovat
Shevchenko

No víc by se mi líbilo, kdyby UAE nehrálo s Japonskem.

Reagovat
johnik

mě taky

Reagovat
fantomas

To ale jen proto, že takle hrozí semifinále o všech účastnících MS.

Jinak je to ale naprostá paráda - Japonsko vs Írán by byla předem nalajnovaná nuda, SAE je rozlítá; a hlavně Írán-Irák derby bude super.

Reagovat
johnik

jakože z pohledu atraktivity to bude určitě zajímavější.....akorát bych přál SAE semifinále, ale proti Japanům to moc nevidim

Reagovat
smazaný uživatel

Tomáš, bude nejaké súhrnné review základných skupín na EF?

Reagovat
fantomas

Bude bude, už na něm průběžně pracuju. V klasickym formátu, co se nám osvědčil při APN.

http://www.eurofotbal.cz/clanky/africky-pohar-narodu-shrnuti-skupin-209140/

Reagovat
Shevchenko

big.ben02.02.2013 15:57

Popravdě je to tak, 13 remíz ve skupinové fázi je opravdu rekord nejen APN, ale i všech kontinentálních šampionátů a oficiálních mezinárodních turnajů

Dobrá paralela s AsP

Reagovat
johnik

Asp mě přijde celkově jako zajímavější turnaj, aspoň pro zatím.....

Reagovat
fantomas

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
fantomas

Hehe

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele