ARGENTINA - MISTR SVĚTA DO 20 LET

06.07.2005, 02:16, aktualizováno 06.07.2005, 02:16
Aktuality
V sobotu 2. července skončil v Nizozemsku fotbalový světový šampionát hráčů do dvaceti let. Zaslouženými mistry světa se stala Argentina, která tak po titulech v letech 1979, 1995, 1997 a 2001 získala již svůj pátý světový primát v této věkové kategorii. Argentina je tak v počtu prvenství nejúspěšnější reprezentací do dvaceti let.

Na šesti nizozemských stadionech se od 10. června do 2. července 2005 utkalo čtyřiadvacet zemí, které si zajistili účast na světovém šampionátu v kvalifikaci. Z šesti čtyřčlenných skupin postoupily do vyřazovací fáze vždy první dva týmy z každé skupiny a nejlepší čtyři týmy ze třetích míst.

Do skupiny A bylo přímo nasazeno domácí Nizozemsko a za soupeře mělo reprezentace Japonska, Austrálie a afrického Beninu. Úplně první utkání šampionátu se odehrálo mezi Beninem a Austrálií, které skončilo 1:1. Slavnostní otevírací ceremoniál byl přichystán až na večerní zápas, kdy Nizozemsko těsně přehrálo Japonsko 2:1. V dalším zápase už domácí reprezentace dominovala o poznání více, když zdolala Austrálii 3:0. Benin si pak připsal další remízu, tentokrát s Japonskem, ale opět 1:1. Nizozemci na závěr bojů ve skupinách potvrdili vítězstvím 1:0 nad Beninem, že budou patřit mezi největší favority šampionátu. Japonci pak remizovali s Austrálií 1:1 a tímto výsledkem se velmi zamotala situace v tabulce. Japonsko, Benin i Austrálie měly shodně po dvou bodech a naprosto stejné vzájemné zápasy. Z postupu z druhého místa se nakonec díky nejlepšímu skóre mohli radovat Japonci. Beninu pak dva body, jak se později ukázalo, k postupu ze třetí místa nestačily.

Ve skupině B se společně utkali fotbalisté Číny, Ukrajiny, Turecka a Panamy. V úvodních zápasech podlehlo Turecko překvapivě Číně 1:2 a Ukrajina jasně přehrála Panamu 3:1. To že mladí Číňané načasovali formu v pravý čas, ukázali i ve druhém utkání, když po velkém boji porazili Ukrajinu 3:2. Turci pak těsně zdolali Panamu 1:0. V posledních zápasech pečetili Číňané plný bodový zisk, když přehráli Panamu 4:1. V zápase Turecko - Ukrajina, si pak již oba soupeři pohlídali postupové pozice, když uhráli, pro oba přijatelnou, remízu 2:2.

Favoritem skupiny C bylo jednoznačně Španělsko. Jeho soupeři byli Maroko, Chile a Honduras. První zápas také Španělsko bez problémů zvládlo, když porazilo Maroko 3:1. Ve druhém zápase si pak reprezentanti Chile otevřeli střelnici, když doslova rozstříleli Honduras 7:0. Aby to však Chilanům nebylo líto, tak hned ve druhém svém utkání stejným rozdílem prohráli se Španělskem. To se opravdu povede málokomu, že po dvou zápasech má skóre 7:7. Maročané si pak proti Hondurasu zpravili chuť, když zvítězili 5:0. V posledních zápasech se již Španělsko šetřilo, a tak Hondurasu uštědřilo porážku jen 3:0. Maroko si nakonec zajistilo druhé místo ve skupině, když těsně porazilo Chile 1:0. Z postupu se mohlo radovat i Chile, které postoupilo jako nejhorší postupující tým ze třetího místa.

Skupinu D tvořila Argentina společně s Německem, USA a Egyptem. Hned na úvod mistrovství světa se zrodilo překvapení, když Argentina podlehla USA 0:1. Němci pak ve svém úvodním vystoupení přehráli Egypt 2:0. Německo i Spojené státy americké si ve vzájemném utkání rozdělily body za remízu 0:0 a prakticky si tak zajistili postup do osmifinále. Největší favorit skupiny, Argentina, pak musel dohánět výpadek z prvního zápasu. A podařilo se to náramně. Nejprve bez problémů zdolal Egypt 2:0 a poté těsně porazil Německo 1:0. V posledním utkání pak porazili Američané Egypt 1:0 a zajistili si tak vítězství ve skupině. Do osmifinále je pak ještě doprovodila Argentina s Německem.

Ve skupině E na sebe čekaly týmy Itálie, Kolumbie, Sýrie a Kanady. Favoritem se zdála být Itálie, ale hned v prvním zápase narazila tvrdě na zem, když prohrála s výborně hrající Kolumbií 2:0. Utkání Sýrie s Kanadou skončilo smírně 1:1. Kolumbijci si pak předčasně zajistili postup, když zdolali Kanadu, rovněž 2:0.V zápase se Sýrií se od Italů očekávalo, že odčiní svůj úvodní nezdar. Ovšem chyba lávky. Italové opět prohráli, tentokrát 1:2 a byli na pokraji vyřazení. V posledních zápasech potvrdila Kolumbie skvělou formu, když porazila Sýrii a jakým jiným výsledkem než 2:0. V zápase Itálie - Kanada, utekli fotbalisté z Apeninského poloostrova z pověstné hrobníkovy lopaty, když vyhráli 4:1 a společně s Kolumbií a Sýrií si zajistili postup do vyřazovací fáze.

Do skupiny F byly nalosováni obhájci titulu z roku 2003, Brazilci. Za soupeře jim los určil fotbalisty Nigérie, Švýcarska a Korejské republiky. Hned na úvod však obhájci zlata ztratili, když remizovali s Nigérií 0:0. Švýcaři pak těsně porazili Korejskou republiku 2:1. Brazílie si již další ztrátu nemohla dovolit, a tak ve druhém utkání porazila Švýcarsko 1:0. Zajímavé věci se pak děly v zápase Nigérie - Korejská republika. Skoro po celý zápas vedl zástupce černého kontinentu 1:0, avšak minutu před koncem Korejci vyrovnali a v nastavení dokonce strhli vedení na svou stranu. V posledních zápasech pak Brazílie potvrdila vítězství ve skupině, když zdolala Korejskou republiku 2:0. Nigérie pak napravovala kolaps s Korejci, což se nakonec podařilo, když porazila Švýcarsko 3:0. Tato skupina tak byla druhou skupinou, ze které postupovaly jen dva týmy, jmenovitě Brazílie a Nigérie.

Druhá fáze turnaje pokračovala už jen vyřazovacím systémem. Stojí za to podotknout, že již v minulém roce bylo zrušeno pravidlo stříbrného (dříve zlatého) gólu. Pokud tedy utkání skončilo v řádné hrací době nerozhodně, prodlužovalo se plných 2x15 minut, bez ohledu na vstřelení branky. Do vyřazovacích bojů se probojovali všichni největší favorité. Možná se ještě před šampionátem počítalo s postupem Švýcarska nebo Austrálie, ale tyto týmy mezi největší favority jistě nepatřily.

V osmifinále se postupně střetly tyto dvojice: USA - Itálie, Čína - Německo, Maroko - Japonsko, Brazílie - Sýrie, Nigérie - Ukrajina, Kolumbie - Argentina, Nizozemsko - Chile a Španělsko - Turecko. V prvním osmifinálovém duelu se střetl vítěz skupiny D, USA, s na poslední chvíli postoupivší Itálií. Italové opět ukázali, že se na vrcholných akcí dokáží soustředit na rozhodující okamžiky. Američané sice po první půli vedli 1:0, ale třemi brankami ve druhém dějství Squadra Azzurra zcela výsledek utkání otočila. I v utkání Číny s Německem podlehl vítěz skupiny týmu ze třetího místa. Po velkém boji zvítězili Němci 3:2, když rozhodující branka padla minutu před koncem řádné hrací doby. V africko-asijském souboji se nakonec mohli radovat Maročané, když těsně porazili Japonsko 1:0 a opět asijský tým poslala domů branka v posledních minutách utkání. Asijské týmy si vypili svůj kalich hořkosti až do dna, když ještě Sýrie podlehla Brazílii 0:1, brankou z pokutového kopu. I v utkání Nigérie - Ukrajina padla jen jediná branka a to deset minut před koncem do ukrajinské sítě, a tak se africký kontinent mohl radovat ze druhého čtvrtfinalisty. V nejočekávanějším osmifinále se střetla Kolumbie s Argentinou a velká škoda, že tyto týmy se utkaly již tak brzy. Utkání za stavu 1:1 již směřovalo do prodloužení, ovšem ve třetí minutě nastavení dokázali Argentinci vsítit vítězný gól. Poslední dvě osmifinálová utkání byla již výsledkově jednoznačná. Domácí Nizozemsko přehrálo Chile 3:0 a stejným výsledkem porazilo Španělsko Turecko.

Turnajový pavouk poté určil tyto čtvrtfinálové duely: Maroko - Itálie, Německo - Brazílie, Nigérie - Nizozemsko a Argentina - Španělsko. Rozjetí Italové, kteří na poslední chvíli proklouzli do vyřazovacích bojů, chtěli jednoznačně přejít i přes Maroko. Jenže Afričané byli víc než vyrovnaným soupeřem. V řádné normální hrací době skončilo utkání 1:1. Po čtyřech minutách prodloužení si Italové dali vlastní branku a byli tak opět na pokraji vyřazení. Ovšem osm minut před koncem nastavení se podařilo srovnat na 2:2 a dovést tak zápas ke střelám ze značky pokutového kopu. Pevnější nervy ale nakonec prokázali Maročané, kteří v penaltovém rozstřelu zvítězily 4:2. Ve druhém zápase to bylo opět velké drama. Nejprve osm minut před koncem řádné hrací doby vyrovnali Brazilci utkání s Německem na 1:1 a v prodloužení pak dokonce otočili skóre ve svůj prospěch. Němci již nestačili vyrovnat, a tak si Brazílie stále mohla snít svůj sen o obhajobě zlatých medailí. Aby nebylo dramatických zápasů málo, přišlo opět penaltové rozuzlení. Zápas Nigérie - Nizozemsko skončil po devadesáti minutách 1:1. Opět souboj afrického a evropského fotbalu nepřinesl rozhodnutí ani v prodloužení. V penaltovém rozstřelu byli úspěšnější znovu Afričané, když zvítězili divoce 10:9. Bylo to obrovské zklamání pro domácí reprezentaci, která tolik toužila po prvním světovém titulu v této věkové kategorii. Nejjasnější čtvrtfinále z pohledu konečného výsledku se odehrálo mezi mistry světa z roku 2001, Argentinou a mistry světa z roku 1999, Španělskem. Jihoameričané zvítězili nakonec 3:1 a postarali se o to, že ve semifinále nebude ani jeden evropský tým.

Samotné semifinále se zúžilo na jihoamerický a africký souboj. V prvním utkání se střetli, poslední dva světoví šampióni do dvaceti let a odvěcí rivalové, Brazílie s Argentinou. Argentina šla do vedení již v sedmé minutě a dlouho si svůj náskok udržovala. Kanárkům se podařilo srovnat až v 75. minutě. Ovšem šok přišel ve třetí minutě nastavení, kdy Argentinec Pablo Zabaleta vstřelil vítězný gól. Druhé semifinále nebylo už tolik dramatické. Nigérie přehrála Maroko 3:0 a mohla se tak těšit na finále s Argentinou.

Ještě v předvečer velkého finále se Brazílie utkala s Marokem v souboji o třetí místo. Jak již bylo na tomto turnaji zvykem, opět rozhodovaly poslední minuty utkání. Nejprve v nastavení první půle šli do vedení Maročané. Ovšem závěr druhého dějství patřil Brazilcům. V 88. minutě se jim podařilo vyrovnat a v první minutě nastavení vstřelili vítězný bronzový gól. Po zlatých medailí z roku 2003, tak musí vzít Brazílie zavděk medailím z bronzu. I tak je to velký úspěch, poněvadž světová špička je stále rok od roku širší a v mládežnických kategoriích to platí dvojnásob.

Finále patnáctého mistrovství světa do dvaceti let obstarala Argentina s Nigérií. Tyto dva soupeři se už jednou střetli ve velkém finále, bylo to v roce 1996 na olympijských hrách v Atlantě, kde Afričané slavně zvítězili 3:2. Utkání bylo z obou stran velmi opatrné a bojovné. Ještě do konce prvního poločasu se dostali Argentinci do vedení, když ve 40. minutě proměnil penaltu Lionel Messi. Vyrovnání přišlo hned v 53. minutě, kdy se trefil Chinedu Ogbuke. Ovšem o tom, že Argentina získá svůj pátý světový titul této věkové kategorie, rozhodl opět Lionel Messi a znovu to bylo z penalty, kterou proměnil v 75. minutě. Messi se tak stal se šesti brankami nejlepším střelcem turnaje. Celá Argentina tak mohla slavit zisk titulu mistrů světa do dvaceti let.

Šampionát ukázal, že jižní Amerika a i Afrika jsou kontinenty, kde stále nevysychá pramen nových fotbalových talentů a nadějí. Ani v Evropě není třeba se bát o mladé talenty, i když mezi posledními čtyřmi týmy šampionátu nebyl ani jeden ze starého kontinentu. Nejdůležitější nakonec bude skutečnost, jak se který z hráčů prosadí v seniorském fotbale. Je možné, že někteří fotbalisté z letošního mistrovství světa do dvaceti let, zcela zapadnou do průměru, ale je také možné, že na nizozemských trávnících běhala jedna z budoucích hvězd fotbalových stadiónů. Vše ukáže ale až čas...



MISTŘI SVĚTA DO 20 LET:

2005 - Argentina
2003 - Brazílie
2001 - Argentina
1999 - Španělsko
1997 - Argentina
1995 - Argentina
1993 - Brazílie
1991 - Portugalsko
1989 - Portugalsko
1987 - Jugoslávie
1985 - Brazílie
1983 - Brazílie
1981 - NSR
1979 - Argentina
1977 - Sovětský svaz


Autor: Marek Chromčák

Komentáře (19)

Přidat komentář
HOST*rominho

Messi bol najlepsi. Je jasne z akeho je klubu.

teraz vsetci Realisti ma zozeru zaziva

Reagovat
smazaný uživatel

o kousek lepší byl Llorente (Athletic Bilbao), jenom Španělé nešťastně vypadli s Argentinou

Reagovat
HOST*Brl

Argentína ten svoj titul doslova ukopala. Viď semifinále s Brazíliou 56. min. odrovnaný najlepší brazílsky hráč Rafael. Vo finále bola Nigéria lepšia. Z argentínskeho tímu nebude podľa mňa v budúcnosti okrem Messiho žiadny hviezdny hráč. Ale možno sa mýlim. V každom prípade mužstvá s lepším herným prejavom (najmä Španieli) skončili horšie ako by si zaslúžili.

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak, ve čtvrfinále proti Španělsku hrála Argentina jenom na brejky a to je hodně slabé vysvědčení pro takovou velmoc, mladí španělé dělali jen hloupé chyby vzadu

Reagovat
smazaný uživatel

Nech je to akokoľvek,Argentína je momentálne veľmi úspešná-i seniori/napriek poslednej prehre s Brazilcami/.Keď sa tu hovorí,že postupovali so šťastím,pripomína mi to MS seniorov roku 1990/tuším/,keď obhajovali a išli do finále proti Nemecku tiež s odretými ušami-ale aj to treba vedieť.

Reagovat
HOST*southern

To čo tuna pišete je podla mna blbost Argentína bola jasne najlepším mužstvom majstrovstiev .To že vyhrali nad Kolumbiou,Španielmi ,Braziliou či Nigeriou nebola žiadna náhoda. Mali ťažky los najťažší zo všetkých účastnikou a preca sa stali zaslužene majstrami.Takmer vo všetkých dueloch boli lepším mužstvom, to že niekto napiše že okrem Messiho nebude z Argentinského výberu žiadny hviezdny hrač je blbosť.Ja som velmi dokladne sledoval Argentínsky výber a su tam hráči ktorý su už teraz hviezdy v Argentínskej lige ako Barroso,Zabaleta,Paletta,Biglia ale aj iný ktorý sa ukazali vo vynikajúcom svetle,ja som im veril počas celého turnaja a nesklamali ma.

Reagovat
smazaný uživatel

sorry ale já jsem viděl zápas se Španělskem a ti je pěkně svírali, bohužel skore se měnilo po brejcích. Jestli to byla taktika (brejky) tak prostě věděli že na ně otevřenou hrou nemají. Na téhle úrovni se ještě tolik netaktizuje a kdo na to má tak se snaží útočit

Reagovat
HOST*sothern

Španieli mali dobrý káder a škoda že tento duel nebol finálovy.Španieli mali možno smolu že neboli až tak rozohratý ved s ťažšich duelov odohrali len zápas s Marokom. Zlihala im obrana na celej čiare a to bolo asi rozhodujúce myslím že boli naivný mysleli si že možu bezhlavo utočiť a to ich zničilo.Po dueloch s Chile a Hondurasom sa už videli s poharom nad hlavou, no proti argentíne tak naivne hrať nemožu.

Reagovat
smazaný uživatel

byli naivní, neříkej mi ale že se Argentina schválně stáhla a čekala na chyby soupeře, to by bylo pro tuto velmoc nedůstojné. Spíš bych řekl unavení jako ostatně všichni evropané. Zabaleta už je skoro v Espanyolu

Reagovat
smazaný uživatel

Španieli im ani inu možnosť nedali nahrnuli sa naivne do útoku nechali otvorenu obranu a samozrejme že Argentínci to využili.Hrali presne to isté v skupine lenže Honduras či Chile boli v útoku bezškodný .

Reagovat
smazaný uživatel

ale dali, mohli Argentinci je přimáčknout a rozstřílet, pročpak to asi neudělali?

Reagovat
smazaný uživatel

lebo to nepotrebovali .Neboli sprosty jak Španieli a hrali rozumne to čo potrebovali.To čo bolo pri sposobe hry Španielov najlepšie.

Reagovat
smazaný uživatel

takhle přece juniorka Argentiny nikdy nehrála. by si jen udělali ostudu s takovou taktikou, není to řecko. Prostě na to ani neměli aby je přehráli, i když by tak určitě rádi hráli

Reagovat
smazaný uživatel

myslim ze opat ukazal ze je veelky talent a musi snim laporta i frank...snad bude viac hravat na buducu sezonu... a budeme opat majstri

Reagovat
HOST*rominho

je to super hrac,ale momentalne by mal hrat viac Iniesta, lebo je o nieco starsi a momentalne asi najvacsi spanielsy talent. tak aby sme tym talentom nemrhali. deco ma ale svoje iste

Reagovat
smazaný uživatel

jo jo uvidime..iniesta je velky talent ale bude to mat tazkeee

Reagovat
HOST*DonPsycho

tento hráč je asi v součastnosti mezi nejvetšími talenty na teto planetě.Mezi hráči typu Robinha,Cassana,Iniesty,Kompanyho,Rooneyho by určitě nezklamal,ale potřebuje nabírat zkušenosti.tento šampionát se mu povedl dal 6 branek(i když hodně z penalt).byl vyhlášen nejlepším střelcem i taky nejlepším hráčem--stejně jako před ním Maradona a taky Saviola .O jeho kvalitě svedčí taky nová smlouva v barceloně s jednou poznámkou--a to je že ten kdo je ochotnej zaplatit 150 mil. eur může si ho odvést domů!!!!!

Reagovat
HOST*Tomik10

Ja si taky myslim, že to je talent, ale muj osobni nazor je že by mu pomohl přestup z barcy, přes eto'a a larssona se bude dosti těžko prosazovat a nehledě na to že do barcy určitě ještě naka ofenzivni posila přijde

Reagovat
HOST*Barcafan

Do Barcy už letos nikdo nepřijde. 1.) minulý rok již s výdajema za posily jeli na dluh a 2.) Rijkaard již nikoho na příští sezonu nechce. Messimu Rijkaard slibuje o hodně více herních příležitostí a Txiki řekl, že Messi bude 1. alternativou za Giulyho (při zranění, či ztrátě formy) s Ezquerem sepočítá jako s dvojkou za Ronnieho a Iniesta by měl zůstat v záloze střídat duo Xavi - Deco. Tak dle dua Franky - Txiki

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele