Anglická Premier League - souhrn 19. kola

26.12.2009, 15:48, aktualizováno 27.12.2009, 19:20
Komentáře a souhrny
Arsenal si poradil s Aston Villou, ale před United dlouho nezůstal, Manchester totiž porazil Hull.. Roberto Mancini zvládl premiéru na lavičce Citizens, když jeho tým porazil Stoke. Chelsea pokračuje ve výsledkových nezdarech, včera remizovala v Birminghamu bez branek. Liverpool porazil Wolves.

Hull City - Manchester United 1:3

27.12.2009 17:00

Góly: 59. Craig Fagan - 45. Wayne Rooney, 73. Andy Dawson (vl.), 82. Dimitar Berbatov

Chelsea včera uhrála s Birminghamem jen bod a nabídla tak Manchesteru United možnost na stáhnutí jejího náskoku. Red Devils toho využili a vezou z Hullu tři body za vítězství v poměru 3:1.

Trenér Ferguson neváhal a i proti slabému Hullu poslal na hřiště to nejlepší, co měl k dispozici. Už v 5. minutě mu jeho důvěru mohl splatit Ryan Giggs. Po centru Valencii se dostal míč právě až ke zkušenému záložníkovi, který z voleje následně trefil jen horní síť branky Myhilla. Domácí gólman se pořádně zapotil také v 17. minutě. V hlavní roli se opět ocitl Giggs. Manchester dostal možnost k zahrávání zajímavé standardní situace, o slovo se okamžitě přihlásil velšský veterán a fanoušky Tigers vystrašil nebezpečnou ranou letící jen těsně okolo tyčky.

To Kuzscak musel v první polovině úvodního poločasu řešit jen střelu Olofinjany, která však příliš problémů nezpůsobila. Myhill se dnes rozhodně nenudil. Práci mu nadělal svou dělovkou Rooney, United ale vytěžili z této šance jen roh. V 28. minutě měl gól na kopačkách Olofinjana, proti jeho střele z voleje ovšem perfektně zasáhl Kuzscak.

Pravý bek Manchesteru Rafael dnes nepůsobil příliš jistě a po jedné z jeho chyb vznikla další šance Hullu. Brazilský mladík vystoupil proti Boatengovi, čímž vznikl prostor pro Hunta, který vzápětí dostal přihrávku a svou jedovatou střelu poslal jen těsně vedle tyče. Hned z protiútoku pálil naopak do boční sítě na druhé straně Berbatov a o pár minut později Rafaela vychytal Myhill. V samotném závěru to konečně Red Devils vyšlo. Fletcherův centr proletěl až k Rooneymu, a ten je v poklidu usměrnil do brány.

Po změně stran se bohužel hrálo poměrně dlouhou dobu bez nějakých velkých šancí. Až z ničeho nic dostal Hull v 59. minutě možnost zahrávat pokutový kop. Rooney nepochopitelně poslal přihrávku gólmanu Kuzsckakovi, k míči se ale dostal jako první útočník Fagan. I když se následně ocitl ze střeleckého úhlu, všiml si nabíhajícího Altidora, na něhož vyslal centr. Americký mladík ale nebyl schopný hlavičkovat, jelikož jej srazil k zemi Rafael. Následnou penaltu s přehledem proměnil Fagan.

A mohlo být pro United ještě hůř. V 66. minutě zahrával Hunt vůbec první roh domácích a k nebezpečně hlavičce se dostal García, nakonec mu ovšem scházela přesnost. Nerozhodný stav domácím příliš dlouho nevydržel. V 73. minutě si přihrávku Rooneyho ve skluzu srazil omylem do vlastní brány obránce Dawson. Manchester závěr utkání zvládl s přehledem a dokonce přidal třetí branku. Berbatova výborně našel Rooney a bulharský kanonýr zakončoval do zcela prázdné svatyně.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Aston Villa 3:0

27.12.2009 14:30

Góly: 65. Cesc Fàbregas, 81. Cesc Fàbregas, 90. Abou Diaby

Arsenal zvládl domácí utkání s Aston Villou a přiblížil se vedoucí Chelsea. Kanonýři rozhodli ve druhém poločase, když dokázali nastřílet do sítě Villians tři branky a vyhrát 3:0. Dvěma brankami se blýskl Fabregas, jenž byl hlavní hvězdou utkání.

Domácí si vytvořili první obrovskou šanci už ve 4. minutě, konkrétně Chorvat Eduardo. Záložník Diaby mu poslal dobrou přihrávku a Eduardo napálil míč pouze do Friedela. Arsenal měl v prvním poločase trvalou převahu a Aston Villu prakticky do ničeho nepouštěl. Nicméně svojí územní i střeleckou převahu nedokázal v prvním dějství gólově zužitkovat. Jedinou šanci Villians měl na svědomí Ashley Young, který se na hranici pokutového území dostal ke střele, avšak ta byla přizvednutá a skončila nad.

Druhý poločas byl zcela v režii Arsenalu. Hosté se bránili a Gunners byli několikrát velice blízko vstřelení úvodní branky. V 56. minutě vytáhl Fabregasův přímý kop na roh brankář Friedel. Z následného rohu vznikl velký závar, Friedel byl už překonán, ovšem domácí obrana na poslední chvíli míč odkopla. Fabregas to pak zkoušel ze střední vzdálenosti, ale přestřelil. Další závar před brankou Aston Villy opět neskončil brankou, Arshavin donutil Friedela ke skvělému zákroku. V 65. minutě už se přeci jenom mohl celý Emirates Stadium radovat, k přímému kopu z velice dobré vzdálenosti se postavil Fabregas a parádně umístěnou střelou otevřel skóre utkání.

V 81. minutě přišel druhý zásah Arsenalu, Walcott přesným pasem vyzval ke skórování Fabregase a ten nepohrdl - 2:0 pro domácí. Za pět minut se mohla Aston Villa vrátit do zápasu, ale Agbonlahor v souboji jeden na jednoho s Almuniou neuspěl. V nastaveném čase udělal krásnou tečku za utkáním Diaby, který se individuální akcí dostal až na hranici pokutového území, kde pěkně umístěnou střelou překonal Friedela - 3:0.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Wolverhampton Wanderers 2:0

26.12.2009 18:30

Góly: 62. Steven Gerrard, 70. Yossi Benayoun

Liverpool přemohl Wolves až v druhém poločase, kdy dvěma góly využil přesilovou hru. Ta trvala skoro celé druhé dějství, když se po druhé žluté musel klidit Ward. Vlci tak zůstávají v přímém spojení se sestupem.

Hned od úvodních chvil se snažil Liverpool ukázat, kdo bude na hřišti pánem, a za prvních deset minut si vypracoval mnoho zajímavých šancí. Aurélio z přímého kopu prověřil brankáře střelou přes zeď, Johnsonův střílený centr skončil vedle tyče, Gerrardův přízemní pokus z dvaceti metrů nechal opět vyniknout brankáře a i Torresovu bombu zblízka dokázal Hahnemann vytěsnit mimo svou svatyni.

Počátečního zaspání tak Reds využít nedokázali a naopak si museli ve 22. minutě oddychnout, když se po přihrávce Jarvise obtočil kolem Caraghera Ebanks-Blake a v pádu vystřelil. Reina byl na zemi včas a míč uklidnil ve svých rukavicích. Hned v další minutě zkoušel z přímého kopu těsně za vápnem stříleným centrem překvapit Milijaš, znovu se však vyznamenal domácí brankář.

A Vlci se osmělovali i nadále, po vtipné přihrávce Doylea přes hlavu se k další střele dostal Milijaš, levačka ho ovšem znovu zklamala. Liverpool se ozval až šest minut před koncem, když se do dobré střelecké pozice dostal Lucas, nicméně k přesnému zásahu by potřeboval, aby branka byla alespoň dvakrát vyšší. Když sám před brankářem neuspěl ani Johnson, šlo se do šaten za nerozhodného stavu.

Ve druhé půli dal o sobě znovu vědět zpoza vápna Gerrard, který chytře pálil z úkrytu tří hráčů, přesto na skvělého Hahnemanna nevyzrál. To obránce Ward málem vyzrál na sudího Andre Marrinera, který ukázal za Wardovo faul před vápnem žlutou kartu Berrovi. Po konzultaci s pomezním se však opravil a Warda druhou žlutou poslal do sprch.

A využití početní výhody na sebe nenechalo dlouho čekat. Insua sice nacentroval na trojici obránců, nejvíce síly a dravosti však ukázal Gerarrd, který z plného běhu vyskočil a hlavičkou nedal brankáři šanci. Neštěstí Vlků pokračovalo ještě ve stejné desetiminutovce. Přetažený centr se dostal k absolutně volnému Benayounovi, který si zasekl balon a jeho střela tečovaná Henrym pokořila jak Hahnemanna, tak obránce stojícího na brankové čáry.

Vše tak bylo rozhodnuto a zbylých dvacet minut byly pouhou povinností. Na poslední chvíle tak na hřiště nastoupil například španělský talentovaný útočník Pacheco nebo nadějný záložník Jay Spearing. Wolves si za celý druhý poločas nevypracoval ani náznak šance.

Více informací k zápasu

Manchester City - Stoke City 2:0

26.12.2009 16:00

Góly: 28. Martin Petrov, 45. Carlos Tévez

Manchester City se stal díky angažování Roberta Manciniho pro toto kolo nejsledovanějším týmem Premier League. Italský manažer chtěl pověst úspěšného trenéra potvrdit v novém působišti hned v prvním zápase. To se mu také povedlo. V nijak extra pohledném utkání nakonec jeho svěřenci uhráli vítězství 2:0.

Citizens začali o něco aktivněji, i přesto gólman Sorensen příliš práce neměl. V 10. minutě značně zariskoval hostující Wilkinson, který ostře vletěl do souboje s Robinhem. Brazilský záložník se svou muší váhou následně odletěl pořádný kus daleko, a jelikož se vše odehrálo v pokutovém území, prosebně se podíval na rozhodčího, zda nemá v plánu odpískat pokutový kop. Nedočkal se. O pár sekund později zahrozil Carlos Tévez. Ten si pohrál s obránci, ale svou technickou ránu poslal mimo území tří tyčí.

Také defenzivně laděné Stoke umí nebezpečně zahrozit, což předvedlo po dvaceti minutách hry. Trochu šťastně se dostal v pokutovém území k míči Tuncay, jenže v jasné příležitosti zklamal. Domácí fotbalisty podržel gólman Shay Given, který ale musel být následně ošetřován. Právě turecký reprezentant dělal domácím občas velké problémy.

V 29. minutě šel Manchester podle očekávání do vedení. Rychlonohý Tévez potáhl míč až do pokutového území a pozemní přihrávkou se snažil najít lépe postavené spoluhráče. Robinho zakončit ještě nedokázal, nehlídaný Petrov už ovšem ano. Tempo hry v nadcházejících minutách poněkud opadlo. Za zmínku snad stály jen nepřesné pokusy Robinha a Petrova. V samotném závěru ale přeci jen přidali Citizens druhý zásah. Po hlavičce Barryho jemně tečoval míč v akrobatické poloze Carlos Tévez a usměrnil jej za záda Sorensena.

Domácí fotbalisté nelenili a už zhruba po dvaceti sekundách druhé půle málem opět rozvlnili síť. Robinho sice ještě zakončit nedokázal, z hranice pokutového území ale následně pálil Petrov a hostující brankářskou jedničku pořádně potrápil. Stoke bylo zcela neškodné, a tak se Manchester o výsledek příliš obávat nemusel. Dlouhou dobu se na hřišti nic mimořádně zajímavého nedělalo, a tak diváky ze sedadel zvedla až šance Beattieho z 63. minuty. Zkušený kanonýr ale pálil z ostrého úhlu, a tak na Givena nevyzrál.

O sedm minut později se rozhodl Mancini poslat na hřiště miláčka fanoušků Craiga Bellamyho, který se dočkal bouřlivého potlesku. Druhý poločas byl na šance skutečně chudý. Až 82. minuta přinesla opět zajímavou gólovku. Bellamy se snažil o zakončení, ze zadu byl však přistrčen Huthem a upadl na zem, jenže žádná penalta se nepískala. Prohru Stoke mohl v nastavení alespoň zmírnit Higginbotham, chyběla mu při zakončení však přesnost.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Everton FC 1:1

26.12.2009 16:00

Góly: 17. Darren Bent - 85. Marouane Fellaini

Everton po nepříliš pohledném zápasu pokračuje v sérii zápasů bez výhry. Obdobně si (ne)vede Sunderland, který si inkasováním pět minut před koncem nechává utíkat pohárové šance.

Sunderland byl v úvodních minutách mírně aktivnější, přesto se již v první desetiminutovce mohli dostat do vedení hosté. Špatně odvrácený míč si za vápnem uklidnil Osman a technicky placírkou točil míč ke vzdálenější tyči natolik přesně, že pouze rozezvučel brankovou konstrukci bezmocného Fülöpa.

V další šanci se objevil Saha, který se obtočil kolem obránce a pohotovou přízemní střelou netrefil vzdálenější tyč. A tak se trestalo před brankou hostí. Rychlý přechod do útoku využil Jones k centru do chaotické obrany, kdy ani jeden z trojice se vracejících hráčů nedokázal uhlídat kanonýra Benta, jež hlavičkou nedal Howardovi mnoho šancí.

A brzy mohlo být ještě hůře, když Henderson našel zpětnou přihrávkou opět Benta, jehož střelu musel těsně před brankovou čárou vykopávat jeden z obránců hostů. Dalších dvacet minut bohužel nenavázalo na úvod utkání a ani náznaky šancí nebyli nikterak časté.

První šance druhé půle patřila Fellainimu, který si naskočil na roh a hlavičkoval jen těsně vedle tyče. Everton pokračoval ve snaze vyrovnat a velice blízko k tomu měl po dalším rohu Saha, který si počkal na odražený balon a z voleje mířil opět jen lehce nepřesně.

Poté se však Sunderland opět zkoncentroval a pomalu vyrovnával hru. Dvaadvacet minut před koncem mohl pojistit vedení obránce Da Silva, když po přímém kopu Reida nehlavičkoval Bainese a protáhl Howarda, jenž vytěsnil míč zpod břevna.

Následně tak zastavil dech domácím fanouškům Pienaar, který z dobrých dvaceti metrů poslal jedovatou střelu těsně nad zemí. Fülöp, který by nejspíše neměl šanci, si oddechl, když míč prolétl jen centimetry od jeho tyče.

Pět minut před koncem se hráči v modrém konečně dočkali zaslouženého vyrovnání. Dlouhodobější tlak zakončil Hibbert centrem, který propadl až doprostřed vápna k Fellainimu, který si míč chladnokrevně zpracoval a z pár kroků vyslal nechytatelnou bombu.

Minutu před koncem mohl vrátit vedení na domácí stranu Henderson, ale přízemní střela z dálky nebyla dostatečně přesná. Oba týmy se tak nakonec rozešly smírně.

Více informací k zápasu

Wigan Athletic - Blackburn Rovers 1:1

26.12.2009 16:00

Góly: 53. Hugo Rodallega - 30. Benni McCarthy

Wigan doma na Boxing Day prohrával s Blackburnem, který vedl zásluhou první letošní branky Benni McCarthyho, ale nakonec dokázal alespoň vyrovnat. Nadále se tak Latics pohybují těsně nad sestupovou propastí.

V úvodu duelu došlo ke dvěma kuriózním situacím, když si obě mužstva mohla dát vlastní gól. Nejprve v sedmé minutě poslal Hoilett míč na McCarthyho, před kterým sice zasáhl Bramble, ale mohl být rád, že míč minul jeho branku. O pět minut později zase úřadoval Chris Samba, který chtěl hlavičkou nahrát Robinsonovi, ale příliš se netrefil a hostující gólman měl co dělat, aby míč vyškrábl mimo.

Ve 29. minutě se už o žádnou komickou situaci nejednalo, nýbrž šlo o první gól utkání. Keith Andrews poslal trestný kop na hlavu Nelsena, jenž míč vrátil zpět na McCarthyho a ten pravačkou z voleje poslal Rovers do vedení. Krátce před přestávkou skvěle zasáhl Robinson, jenž se položil do nebezpečného centru Jasona Scotlanda, míč vzápětí definitivně odkopl Samba.

Pár desítek vteřin po změně stran moc nechybělo a bylo to už o dvě branky, jenže to by musel po patičce McCarthyho trefit branku ve skvělé pozici N'Zonzi. Odpověď Wiganu byla skvělá, v 52. minutě na 1:1 srovnal hlavičkující Rodallega, jenž využil centru N'Zogbii. Vzápětí mohl Wigan strhnout vedení na svoji stranu, jenže Scotland v akci jeden na jednoho proti Robinsonovi hrozivě selhal. Na DW Stadium se v té chvíli hrálo nahoru dolů, šanci střídala šance. Na jedné straně pálil nepřesně N'Zogbia, na té druhé málem vyslal do velké šance Di Santa McCarthy.

V 82. minutě vhazoval Pedersen, míč se dostal k McCarthymu a hostující forvard nádherně vypálil, jenže ještě lepší zákrok vytáhl Chris Kirkland a střelu neuvěřitelně zlikvidoval. O deset minut později musel domácí gólman znovu do akce, vybíhal proti Robertsovi. A nakonec ve čtvrté minutě nastavení přišly dvě obrovské šance, ale i ony zůstaly nevyužity. Pedersenův trestný kop totiž s pomoci Samby překonal Kirklanda, ale na brankové čáře zasáhl Bramble. Do brejku se okamžitě vydal Gomez, ale místo toho, aby ve slibné pozici pálil, tak nahrál a šanci zmařil.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Bolton Wanderers 1:1

26.12.2009 15:00

Góly: 56. David Nugent - 29. Matthew Taylor

Souboj o šest bodů. Tak byl nejčastěji označován dnešní záchranářský souboj nováčka z Burnley a dosud trápícího se Boltonu. Bylo jasné, že diváci uvidí tvrdou bitvu o každou píď hřiště a hráči si rozhodně nic darovat nebudou. To se nakonec i potvrdilo a zápas dospěl do konce za nerozhodného stavu 1:1.

Clarets letos dosud většinu svých bodů vybojovali na svém trávníku a jejich cílem bylo potvrdit tuto skutečnost také s Boltonem. A nezačali vůbec špatně. I když se do žádné skutečné gólovky nedostali, jejich akce byly o poznání nebezpečnější a častější. V 21. minutě dali o sobě vědět také hosté a málem se hned měnilo skóre. Na levé straně pokutového území dostal plno prostoru Kevin Davies a nečekanou tvrdou střelou pořádně vystrašil Jensena.

Už o minutu později bylo horko pro změnu na druhé straně hřiště. Knight se nechal obrat o míč Elliotem, který následně našel volného Fletchera, ale ten svou jasnou tutovku zcela nepochopitelně neproměnil, když míč poslal mimo. Turf Moor pořádně zchladil v 29. minutě Taylor, jenž vyslal na domácí bránu zcela nechytatelnou, ovšem oku lahodící, dělovku. V závěru prvního poločasu se však zaskvěl proti střele Klasniče opět Jensen.

Už v 47. minutě bylo Burnley blízko vyrovnání. Z 22 metrů napřáhnul McDonald a jeho rána nakonec orazítkovala břevno. Krátce na to se pokoušel o druhé rozvlnění domácí sítě aktivní Taylor, jenže nemířil přesně, a tak byl pochopitelně brance značně vzdálený. O moc lépe neopadl posléze ani kanonýr Steven Fletcher. V 56. minutě si už ale přeci jen mohli fanoušci Burnley zařvat gól. Elliot poslal do pokutového území parádní centr, na něj si mezi stopery naskočil David Nugent a přesně zakončil.

Oba týmy chtěly tento duel vyhrát, a tak dělaly vše pro to, aby se dokázaly opět prosadit. Výbornou příležitost měl domácí Eagles. Jeho střelecký pokus ale dokázal Jaaskelainen odvrátit na roh. Eagles by si gól za dnešní výkon zcela jistě zasloužil. Nakonec se ovšem se svými spoluhráči musel spokojit pouze s bodem.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Tottenham Hotspur 0:0

26.12.2009 14:00

Góly: -

Nebýt gólmana Heurelha Gomese, asi by si Tottenham z Fulhamu neodvezl ani bod. Jeho pohotové zákroky, které pily domácím krev, nakonec zařídily Spurs alespoň bezbrankovou remízu. Především ve druhé půli to kolem hostující branky hodně hořelo. Tottenham tak promarnil šanci dotáhnout se bodově na Arsenal s Aston Villou.

Domácí The Cottagers hráli proti favoritovi utkání celý zápas lépe. Ve 12. minutě pálil z voleje Murphy, v brance se ovšem poprvé více ukázal Gomes, který střelu vyrazil nad břevno. Ještě blíže k brance měl dvakrát Dempsey po půlhodině hry. Nejprve jeho přímý kop udeřil o břevno, o deset minut dříve trestuhodně pálil z vyložené pozice jen vedle.

Zato Spurs na druhé straně hodinu gólmana Schwarzera neohrozili. Keane ani Crouch se v ofenzívě skoro vůbec neprosadili, další, komu se zápas vůbec nepovedl, bylo křídlo Aaron Lennon, který jen zřídkakdy založil povedenou akci.

Naproti tomu Fulham dál vesele pokračoval v útočení. Byl zkrátka hodně při chuti. A Gomez se měl znovu mezi třemi tyčemi co ohánět. Hlavičku Zamory vytěsnil s vypětím všech sil, likvidovat musel dělovku Dempseyho a další hlava Zamory skončila po centru zprava od Duuffa v jeho náruči.

Kouč Tottenhamu Harry Redknapp se nemohl na nemohoucnost svých svěřenců vepředu dívat. Snažil se hru oživit střídáním Keana za Defoea. Vyplatilo se, Defoe málem skóroval, jen těsně jeho pumelice letěla nad branku. Hosté začali více kousat, Crouchovu volej musel polapit gólman Schwarzer, Jenasův pokus vyrazil nohama pryč.

Závěr zápasu patřil Fulhamu. Zamora sklepl míč pro Duffa, který centrem našel na vzdálenější tyči Dempseyho, jenž na míč nakonec ve skluzu nedosáhl. Kdyby se mu to podařilo, minout cíl by pak opravdu nebyl velký problém.

Více informací k zápasu

West Ham United - Portsmouth FC 2:0

26.12.2009 14:00

Góly: 23. Alessandro Diamanti (pen.), 89. Radoslav Kováč

West Ham se po řadě nepřesvědčivých výkonů propadnul až na předposlední příčku tabulky. Hlavně proto fanoušci v tomto kole nebrali už nic jiného než výhru. A Hammers měli k její získání parádní příležitost, jelikož přivítali ještě hůř postavený Portsmouth. Nakonec se mohli po devadesáti minutách hry radovat, díky gólům Diamantiho a Kováče totiž vyhráli 2:0.

Utkání v Upton Parku hned z úvodu nabídlo zajímavou podívanou. Hosté vstoupili do zápasu překvapivě velmi aktivně a hráče West Hamu na jejich polovině pořádně zmáčkli. Ze svého tlaku ale nic nevytěžili. Vše se změnilo až v 22. minutě. Jimenez byl podle rozhodčího faulován v šestnáctce Mullinsem, a proto pochopitelně musela následovat penalta. K její exekuci se postavil Alessandro Diamanti a proměnil.

Po pouhých deseti minutách mohl West Ham přidat dokonce i druhou branku. Diamanti svým centrem našel mladého Collinsona, který z halfvoleje však poslal míč vedle tyčky. Za krátký okamžik měl velké štěstí hostující Dindane. Všichni přihlížející očekávali, že za svůj hrubý faul uvidí druhou žlutou kartu, na místo toho obdržel pouze slovní výstrahu. V nastaveném čase pro změnu zlikvidoval pokus Parkera Ben Haim a Jacku Collinsonovi zase při zakončení chyběla přesnost.

Již v 47. minutě musel gólman Pompey Asmir Begovič vytáhnout parádní zákrok proti tečované střele Jimeneze. Portsmouth chtěl pomýšlet na body, a proto kouč Grant poměrně brzy stáhl ze hřiště nevýrazného Dindaneho a nahradil jej dlouhánem Kanuem. A právě nový muž na hřišti zanedlouho připravil palebnou pozici pro Piquionneho, z ní však gól nepadnul.

Hostující hráči skutečně dělali vše proto, aby se dokázali prosadit, střelecky jim ale nebylo přáno, o čemž se přesvědčil v 75. minutě Boateng. Holohlavý záložník pálil z voleje a jeho rána se odrazila od země přímo do náruče gólmana Greena. Přáno nebylo následně ani Piquionnemu. Závěr se odehrál ve strhujícím tempu a s řadou šancí. V jedné z nich se objevil také český defenzivní středopolař Kováč, který ale pálil nad. O několik okamžiků později se už do listiny střelců přeci jen zapsal. Na 2:0 zvýšil přesně umístěnou hlavičkou.

Více informací k zápasu

Birmingham City - Chelsea FC 0:0

26.12.2009 13:45

Góly: -

Birmigham si s Chelsea připravil pro diváky na St. Andrews skvělou podívanou, které chybělo jen jediné - branky. Výsledná bezbranková remíza je však zasloužená, absolutorium si také zaslouží brankář Joe Hart. Birmingham se stal díky němu první celkem, který letos od Chelsea neinkasoval a zároveň natáhl sérii neporazitelnosti na deset zápasů.

První poločas v Birminghamu přinesl skvělou podívanou plnou útočných kreací s šancemi na obou stranách. Nicméně gól nepadl, na jedné straně úřadoval vynikající Joey Hart, na té druhé buď Petr Čech nebo zdvižený praporek pomezního sudího.

Zápas mohl mít raketový start, v první minutě totiž ztratil míč na levé lajně Ashley Cole v domnění, že byl faulován. Nicméně píšťalka sudího Waltona zůstala němá a do útoku postupovali Brums. Míč se dostal k rozběhnutému Cameronu Jeromovi, který se odpoutal od Alexe, ale zakončení se mu nakonec úplně nevydařilo. Vzápětí se hra přesunula na druhou stranu a vše napravoval Ashley Cole, jeho rána ale trefila připraveného Harta.

Po deseti minutách se dostal k hlavičce skvělý Ivanovič, když předskočil Carra, ale míč proplachtil těsně nad brankou. Další šance Chelsea přišla opět po centru, tentokrát hlavičkoval Belletti, ale pouze do boční sítě. Tlak Blues neustával, Drogba si na hranici vápna řekl o míč a Ivanovič ho přesným pasem našel, načež Drogba z voleje ale branku netrefil. Této akci následovala ještě větší šance v podání Sturridge, kterého skvěle vychytal Hart. Uběhlo asi pět minut a Hart musel úřadovat znovu. V hostující akci měl znovu prsty Ivanovič, který vynikajícím pasem našel za obranou Lamparda, který ale nedokázal prostřelit Harta, jenž se mu postavil tváří v tvář.

Útočné snažení Chelsea poté přerušil Birmingham, kterému se dokonce povedla vstřelit branka. Závar v pokutovém území nejlépe zvládl Ridgewell, jenž ještě postrčil míč na Beniteze a ten pálil do prázdné brány. Jenže sudí odpískal hodně diskutabilní ofsajd, protože ve vápně ležel zraněný Drogba a těžko posoudit, zda v době přihrávky skutečně stál za hostujícím forvardem.

Chelsea na to odpověděla úžasnou ranou stopera Alexe, který se napřáhl z trestného kopu ze 40 metrů a Harta zachránilo břevno. V nastaveném čase prvního dějství ještě hlavičkoval Belleti, ale jen do Hartovy náruče a vzápětí ještě přišla obrovská šance hostů z Londýna. Drogba z pravé strany nacentroval na Sturridge stojícího na zadní tyč, ale mladý útočník nedokázal míč zkrotit a usměrnit ho do branky.

Po změně stran už se hra uklidnila, šancí ubývalo a bojovalo se především ve středu hřiště. O něco lepší byla Chelsea, která však nedokázala najít recept na skvěle chytajícího Harta. Po deseti minutách ho sice musel zastoupit Roger Johnson, když na branku mířil Ashley Cole, ale to byla ojedinělí situace. Jedna z největších šancí Brums se narodila po hodině hry, kdy trestný kop zahrával Larsson. Domácí záložník parádní ranou přes zeď, která mířila do horního růžku, donutil Čecha k vytažení skvělého zákroku. Český gólman si také potykal s tyčí, kterou při letu hlavičkou zasáhl. Naštěstí nešlo o nic vážného.

Na hřiště se poté dostal místo Sturridge Kalou a několikrát domácím obráncům svými přešlapovačkami zamotal hlavu. Z toho také pramenilo několik slušných příležitostí Chelsea, ale ani jedna nebyla využita, zejména díky Hartovi. Na druhé straně si na Jeroma vyšlápl Terry. V 82. minutě odflákl hlavičku Carr a nadělal Hartovi plno práce, ale domácí gólman nakonec vše vyřešil. Ze souboje s Kalouem si ale odnesl krvavý šrám. Minutu před koncem základní hrací doby předvedl naprosto nesmyslný faul Florent Malouda a po druhé žluté kartě se poroučel ze hřiště. I přes šest nastavených minut branka v Birminghamu už nepadla a zápas skončil bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Chelsea FC19133343:1542
2.Manchester United19131540:1840
3.Arsenal FC18122447:2038
4.Aston Villa19105429:1735
5.Tottenham Hotspur19104540:2234
6.Manchester City1888235:2732
7.Liverpool FC1993736:2530
8.Birmingham City1985619:1829
9.Fulham FC1876523:1727
10.Sunderland AFC1964926:2922
11.Stoke City1856715:2221
12.Blackburn Rovers1955918:3320
13.Burnley FC1955922:3820
14.Everton FC1847724:3219
15.Wolverhampton Wanderers19541017:3319
16.Wigan Athletic1854921:3919
17.West Ham United1946928:3518
18.Bolton Wanderers1745824:3417
19.Hull City19451018:4017
20.Portsmouth FC19421317:2814

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (635)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele