Andrea Pirlo - Architekt

22.11.2017, 20:09
Životopisy
V posledních dnech se kopačky na hřebík rozhodl pověsit jeden z největších fotbalistů posledních dvou dekád. Záložník, jehož byla radost sledovat v akci, ne tak už ale poslouchat, kterak o té samé hře přemítá mimo zelené trávníky. Génius introvert - zhruba takhle Andreu Pirla ve svém článku pro server Time on the Ball vykresluje Thore Haugstad, jehož text pro vás EuroFotbal volně přeložil...

Andrea Pirlo někdy dokáže působit, jako by nebyl duchem přítomný, jako by se jeho mysl kamsi vytratila. Roku 2015 pózoval fotografům na střeše New Yorku. Zatímco fotoaparáty cvakaly a světla blikala, on tam stál nehybný, pasivní, čekaje na milosrdný konec. Podle jednoho novináře se jeho výraz nezměnil po celou jednu hodinu.

Italové jsou s Pirlovou kamennou tváří dávno seznámení. Gianluca Vialli jednou žertoval, že jeho srdce musí bít pětatřicet tepů za minutu. Rovněž sám Pirlo si je své reputace dobře vědom: "Můj obličej, se svým neměnným výrazem, nedovoluje nikomu nahlédnout, co si zrovna myslím." To samé platí o jeho slovech: když Marcello Lippi prohlásil, že za Pirla "mluví jeho nohy", narážel v první řadě na jeho apatický přístup k rozhovorům. Jeden z nejpozoruhodnějších hráčů se mimo plac obvykle zdál až nudný.

Máte nějaké předzápasové rituály?

Nemám, prostě jdu na hřiště a myslím jenom na zápas.


Juventus jednou z jeho odměřenosti učinil marketingový tahák. V Sydney ho posadili v parku na lavičku, aby se ho následně pokoušeli na iks způsobů zabavit. Žongléra s mačetou na tváři a noži v ruce Pirlo odměnil akorát znuděným pohledem. Operní pěvec si odvedl své; Pirlo sotva mrkl. Pak se na scénu dostaví tři pouliční tanečníci... nic. Závěrem ho dvě pohledné slečny lákají na surfing. Pirlo odhlédne a mlčí. "Pirlo není ohromen," konstatují suše titulky videa. Vzápětí jsou diváci rezignovaně vyzváni k vytvoření vlastního materiálu.

Jaký je váš oblíbený film?

To je složité - vybrat jeden. Existuje jich přece tolik.


Někteří mají za to, že se Pirlo pouze snaží působit cool, nad věcí, ale jeho mlčenlivost není žádnou fasádou. Dokud se předloni nepřipojil k New Yorku City, stranil se veškeré publicity. "Omezuji se na kabinu a hrací plochu, tam jsou mé hranice," napsal. V ty těžší dny, kdy byl odsouzen k pouhému sezení na lavičce či na tribuně, často zavíral oči a raději myslel na uklidňující věci; jako své našlapování na hrozny vína v obřím dubovém sudu, které si v dětství odbýval na babiččině farmě nedaleko Brescie. To právě tyhle dny, tyhle zkušenosti a později vzpomínky, utvářely hráče, kterého jsme poznali a tuze rádi znali.

Jaká je jedna věc, kterou o vás fanoušci nemusí vědět?

Je mnoho věcí, které o mně nevědí...




Andrea byl zázračné dítě. Ve čtyřech letech začal kopat se svými bratry a kamarády na písku poblíž přímořského rezortu, který jeho rodina vlastnila ve Viareggiu. Byl tichým hochem posedlým kopanou, který si kupoval každý výtisk Gazzetty dello Sport, aby studoval přiložená videa přímých kopů Zica, Michela Platiniho a Roberta Baggia. Doma potom plyšový balon kroutil do rohů obýváku s přistavenou pohovkou jakožto umělou zdí.

Brzy tak nevyhnutelně začal hrát se staršími dětmi. Ve třinácti kapitánoval až patnáctiletým klukům klubu Voluntas na turnaji Dana Cup v Dánsku a počínal si s takovým sebevědomím, že v semifinálovém penaltovém rozstřelu vystřihl jemný dloubák doprostřed brány. "Již velmi brzy jsem věděl, že jsem lepší než ostatní," napsal ve své autobiografii.

Jednoho dne přiběhl uřícený asistent za Cesarem Prandellim, toho času mládežnickým koučem Atalanty, že prý v dresu konkurenční Brescie viděl hrát "šíleně dobrého" kluka. Prandelli byl zaskočen; ten samý asistent už přece ve své kariéře uzřel tisíce talentů. Shodou okolností nicméně zrovna v následujícím týdnu Atalanta čelila Brescii, takže se Prandelli mohl přesvědčit na vlastí oči. "Neměl jsem slov. Nikdy jsem nic takového neviděl. Měl jsem dojem, že každý sledoval jen jeho a nikoho jiného," napsal poté.

Pirlo byl tak dobrý, že na něho v Brescii brzy začali žárlit. Jak si tak tančil kolem soupeřů a skóroval, přihlížející jeho eleganci často vnímali jako projev arogance. Kdo si ten kluk myslí, že je? Maradona? A to platilo i pro Pirlovy spoluhráče, z nichž mu jeden dokonce po celý zápas odmítal přihrávat. Pirlo se tehdy přímo na place rozbrečel. "Něco takového by se někomu tak mladému nemělo stávat," stěžoval si záhy ve své knize.

Pirlo se mezitím rozvíjel dále způsobem, že při překonávání svých vlastních hranic musel bořit lecjaké mýty a rekordy. Za reprezentační výběr do 15 let poprvé nastoupil k mezinárodnímu zápasu, aniž by splňoval minimální věkový limit; trenér Sergio Vatta ho prý povolal za účelem nabrání "pracovní zkušenosti". Podle Pirla tentýž nekalý krok zvažovali také v Brescii, aby mu předčasně umožnili nastupovat za dospělou rezervu. "Je to legrační. Ženy by si na věku pořád ubíraly, zatímco mně by všichni naopak nejradši přidávali..."



Po pouhém roce stráveném v Brescii už Pirlo trénoval s áčkem. Závistiví dospěláci na něho prý co tréninkovou jednotku páchali "deset pokusů o vraždu", ale kouč Mircea Lucescu mu od počátku věřil a již coby 16letého ho proti Reggianě poprvé nasadil k zápasu Serie A. "Byl velmi klidný, i když hrál na složité pozici ofenzivního záložníka," sdělil magazínu FourFourTwo tehdejší asistent Adelio Moro.

Pokaždé, když Pirlo nastoupil, udivoval, a tak jakmile Brescia roku 1998 sestoupila o patro níž, neměla šanci ho udržet. Nekoupil ho přitom nikdo jiný než Lucescu, toho času již lodivod Interu Milán, což pro Pirla samotného znamenalo, že se dostal do oblíbeného klubu po bok oblíbeného hráče: Baggia. Debutový ročník však Pirlovi nepřál, když Inter stihl hned čtyřikrát protočit trenéra a stratég dosazený pro následující sezonu, Marcello Lippi, mladého středopolaře ihned poslal hostovat do Reggiany.

V provinční Reggianě se Pirlo otrkal a naučil se neskládat zbraně v krušných časech. Na tréninkovém hřišti musel trenér Franco Colomba regulérně vyhazovat pojistky, aby ho zahnal domů. Ovšem tichého génia Pirla nemohlo nic rozhodit. "Poprvé, když jsem ho viděl se usmát, a opravdu šlo jenom o náznak, to jsme si akorát zajistili záchranu. Pomysleli jsme si: ‚Tak přece jen je jedním z nás - taky má emoce!‘," vzpomínal později Colomba.

Když se Pirlo vrátil do Interu, dostavilo se opět strádání. Lippi byl brzy propuštěn a jeho náhrada, Marco Tardelli, do nadějného záložníka nevkládala dostatek důvěry - alespoň tak to on sám cítil. "Kdyby Lippi zůstal, strávil bych v Interu celou kariéru," tvrdil s odstupem Pirlo. Místo toho ho v lednu 2001 čekalo další hostování v důvěrně známé Brescii.

Tam se kuriózně znovu potkal se svým vzorem Baggiem, který se do druhého největšího města Lombardie uchýlil předešlého léta. "Na jeho legendě jsem vyrůstal a zahrát si s ním se pro mě rovnalo snu. Snažil jsem se s ním trávit co možná nejvíc času, studovat jeho hru a učit se od něj," vysvětloval Pirlo pro Financial Times.

Na jaře 2001 Pirlo naskočil do pouhých 10 zápasů, ale ty ho přesto navždy a pro dobro věci změnily. S Baggiem na hrotu a Dariem Hübnerem těsně pod ním kouč Carlo Mazzone sesunul Pirla na pozici defenzivního záložníka. "Zprvu se všichni mému rozhodnutí vysmívali. Ale já pak všem hráčům říkal, ať mu dávají míč a nevymýšlí nic jiného."

Takový nápad se ukázal být majstrštykem. Pirlo rýsoval dalekonosné pasy za obranu, mezi linie či do nohy útočníkům. Brescia takhle mohla svého vrchního rozehrávače zapojovat do hry níže ve hřišti, přičemž soupeřům stále zbývalo pokrýt jistého Baggia. Vrcholným momentem jejich spolupráce byl Pirlův bochánek za obrannou linii, který si ikonický útočník jediným dotykem stáhl ze vzduchu a proměnil v parádní gól. "Dokud jsme hráli spolu, vše začínalo u něho. Vždy měl ten skvělý dar představivosti a předvídání jednotlivých událostí na hřišti," chválil svého méně zkušeného kolegu Roberto Baggio.



Inter se Pirla brzy vzdal, aby takové rozhodnutí ještě několikrát oplakával. Roku 2001 se čerstvě dvaadvacetiletý záložník stěhoval napříč Milánem do AC, kde se Carlo Ancelotti okamžitě musel vypořádávat s pořádným dilematem. Jeho soupiska byla napěchovaná šikovnými tvůrci hry - čítala Rivalda, Ruie Costu, Clarence Seedorfa, nyní Pirla - a majitel Silvio Berlusconi je přitom chtěl vídat na hřišti pěkně pospolu.

Pirlo se proto jednoho dne nabídl, že by opět hrál před obránci, stejně jako pod Mazzonem. "Měl jsem pochybnosti. Bál jsem se, že by Pirlo mohl zadělávat na potíže svým timingem, protože rád předržoval balon. Byl zárukou bezpečné, ale zdlouhavé kombinace," vzpomíná Ancelotti. Ba ne - Pirlo zjednodušil svou hru a co nevidět se stal nepostradatelným.

Netrvalo dlouho a Pirlo proslul svými dalekonosnými donáškami. Způsob, jakým v takových chvílích kopal do balonu, mohl být určen jeho úplnými začátky; na písku koneckonců musíte míč docela jinak podebrat, téměř lobovat. Proto jeho pasy setrvávaly ve vzduchu obdivuhodnou dobu; vyloženě plachtily nad hlavami soupeřů, jako by čekaly na tu pravou chvíli, kdy na jejich přebrání bude útočník - nezřídka startující teprve po vypuštění přihrávky - plně připraven. To dalekonosné pasy takového Xabiho Alonsa byly podstatně tvrdší. Kde Xabi potřeboval přesný úhel a přesnou dávku síly, Pirlo zdánlivě prostě jen žďuchal balony za obranu, jak mu to zrovna přišlo pod kopačku.

Co se prostorového vidění týče, Pirlo se neustále rozhlížel kolem sebe, neunikl mu žádný kout hřiště. "Zosobňoval to nejlepší, co jsem si dokázal představit z hlediska pohybu hlavy, držení těla a úhlů," napsal o něm Steven Gerrard. Pirlo sám tvrdí, že jeho tajemství spočívá v jednoduchosti, ale to by samotné jako vysvětlení neobstálo. "Je to spíš otázka geometrie než taktiky. V mých očích se prostě hřiště jeví větší," připouští. "Pirlo rozezná příležitost k přihrávce ve zlomku vteřiny, zatímco jiní by na takovou příležitost čekali celý život," přidává se Ancelotti.

S Pirlem v roli vrchního architekta AC Milán roku 2004 vyhrál Serii A, přičemž v letech 2003 a 2005 dokráčel až do finále Ligy mistrů, z nichž to dřívější i zvládl. Rok po slavné prohře s Liverpoolem si Pirlo s reprezentací spravil chuť na mistrovství světa. A on sám přitom zářil, když poslepu pomáhal zařídit Grossův klíčový úder v semifinále. Spolu s Gennarem Gattusem vytvořili perfektně vyvážený pár tvůrce-bořič.

Mimo trávníky si Pirlo osvojil šarm milánských veteránů, a zvláště Paola Maldiniho, kterého považoval za nejlepšího ze svých mnoha skvělých spoluhráčů. Maldini spolu s Costacurtou prý Pirla dle jeho slov téměř od nuly naučili dobrým mravům - pravidla stolování i výběru přiléhavé kravaty. "Lidé, kteří mě poznali zblízka, vědí, že jsem společenský člověk. To těm, kteří mě neznají, často nepřijde," brání se Pirlo, který sám v průběhu své kariéry pomáhal zosnovat celou řadu nejapných vtípků.

Obětí mnoha takových žertů byl "zlý muž" Gattuso. Tomu jednoho dne Pirlo ukradl mobil a esemeskou nabídl klubovému řediteli Ariedovi Braidovi Gattusovu dceru výměnou za vylepšený kontakt. Na zlatém světovém šampionátu si zase Pirlo s Danielem De Rossim utahovali z Gattusova pyžama s leopardím potiskem. A zpátky v Miláně potom Gattusovy večeře soustavně řušily únavné opravy jeho gramatických chyb, na což dle Pirla známý cholerik mnohdy reagoval ostrými výpady vidličkou, které si vyžádaly i pár zápasových absencí.



Po mistrovství světa 2006 Andrea Pirlo málem přestoupil do Realu Madrid. S ním si už i plácl nad kontraktem, až Adriano Galliani transfer v posledním okamžiku zatrhl. O rok později se AC Milán revanšoval Liverpoolu za Istanbul svým dosud posledním triumfem v Lize mistrů. Za další dva roky se Pirlo dohodl pro změnu s Chelsea, toho času vedenou Ancelottim, aby Galliani znovu zaujal rezolutní odmítavé stanovisko. Roku 2010 Pirlovi ve své kanceláři nadbíhal i sám Pep Guardiola, ale ani tehdy Rossoneri záložníkovu přání nevyhověli.

Jeden si dovede hravě představit, nakolik si Guardiola s Pirlem notovali. Ital ostatně miluje útočný fotbal a cení si elegance. Jeho oblíbeným sportovcem je Roger Federer. A i jako dítě Pirlo vždy chtěl v první řadě tvořit. "Nikdy nedělal moc faulů, protože chtěl hrát fotbal, a zároveň hru nechtěl takto kazit ostatním," sdělil FourFourTwo bývalý Pirlův kouč Roberto Clerici.

Mezitím Pirlo přirozeně pohrdal těmi, jejichž hlavním posláním bylo ničit. Proto také ztratil úctu k Siru Alexi Fergusonovi, když na něho jednou nasadil osobku Park Ji-sunga. A opovržení nebyli ušetřeni ani vykonavatelé takových nectnostných služeb, jako třeba maltský hráč André Schembri. "Takhle si přece nikdy zápas neužiješ?" bafnul na svého strážce v jednom momentě Pirlo. "Ah, ale stejně tak ty," odvětil cynicky Malťan.

Pirlo v první řadě své stínovače litoval. "Jsou to hráči - ne, víc než to; muži - kteří byli požádáni o to, aby vešli na trávník a zahodili veškerou soudnost, aby bořili místo tvoření. Klidně budou vypadat jako naprostá špína, dokud špatně vypadám i já," postěžoval si jednou bez obalu.



Roku 2011 AC Milán zopakoval chybu konkurenčního Interu a nechal Pirla jít. Massimiliano Allegri po výhře scudetta cítil, že už Pirlo příliš zestárl na to, aby ustrážil obrannou linii, a plánoval na stejné pozici upřednostňovat Massima Ambrosiniho s Markem van Bommelem. Klub proto Pirlovi nabídl pouze roční kontrakt; maestro chtěl další tři sezony a záruku setrvání ve své dosavadní úloze. Když si Pirlo definitivně uvědomil, že se s vedením neshodnou, rozplakal se.

Když ho v Juventusu ulovili dočista zadarmo, nemohli uvěřit svým očím. Gianluigi Buffon vyhrkl "Bůh existuje!". A jaká že role vlastně v Turíně na Pirla čekala? Antonio Conte hráčovu agentovi odpovídal dosti ležérně, a přece přesvědčivě: "Řekni mu, ať nemá strach. Vezmeme ho, bude k užitku. Užijeme si trochu legrace."

A tak se věru stalo: trenér Pirla dosadil do svého 3-5-2 coby hlavní mozek hry a on se mu odvděčil 13 asistencemi (jeho zdaleka největším počtem na sezonu v kariéře), které týmu vynesly titul bez jediné porážky a samotnému Pirlovi cenu pro hráče Serie A roku. První ze tří takových ocenění v řadě. Před ním hattrick individuálních vavřínů nikdo v Itálii nezkompletoval.

Pokud Pirlova kariéra v Juventusu skutečně potřebovala oživit, potom byl Antonio Conte tím nejlepším možným dozorcem nad takovým procesem. "Víte, jak to s Contem chodí: zhruba týden vypadá jako učiněný záporák, ale pak se pod ním začnete cítit dobře. On tohle potřeboval. Ta dřina mu dala sílu do nohou a vrátila mu touhu po kopané," tuší Gattuso.

Pirlo mezitím zářil také v barvách Itálie. Pod vedením Prandelliho na Euru 2012 Itálie dokráčela až do finále, když se Pirlo ve čtvrtfinále v penaltovém rozstřelu s Anglií vytasil s elegantní připomínkou svého panenkovského obloučku z dětského turnaje. Pirlo vzápětí popíral, že by si takový typ kopu dopředu připravil; šlo prý o pouhou reakci na Hartovy teatrální skopičiny na brankové čáře. "Nepředváděl jsem se. Takový prostě nejsem," odmítal později Pirlo. A Buffon se svého spoluhráče zastal s tím, že jeho drzost celému mančaftu pro zbytek rozstřelu dodala potřebnou sebedůvěru. Angličané prý od té doby vypadali být viditelně frustrovaní; Itálie získala klíčovou psychologickou výhodu.

Mistrovství světa v Brazílii se už Italům dle představ nevydařilo, ale Pirlo sám si užil alespoň menší satisfakci skrze další ponížení Joea Harta, když ho kompletně nachytal svým pokusem z přímého kopu. Ten sice orazítkoval pouze brankovou konstrukci, anglický gólman však nebyl nikterak blízko k jeho likvidaci. Hart se původně vydal doprava, aby následně zůstal jako zkoprnělý, když si to míč namířil opačným směrem. Obyčejně se předpokládá, že hráči brankáře posílají na druhou stranu pouze z penaltového puntíku. Pirlo to tehdy dokázal ze vzdálenosti o zhruba 25 metrech...



Ať už dobrovolně nebo nikoliv, Pirlo se v posledních letech stal plnohodnotným mezinárodním kultem, byť italské trávníky s grácií sobě vlastní brázdil už po více než dekádu. Jeho hustý vous se stal ikonou. A jeho persona byla jedině posílena roku 2013, kdy vypustil do světa autobiografii s celou řadou úderných vět a stanovisek. Těžko říct, jaké procento humoru skutečně pocházelo od něho samotného - ghostwriter Alessandro Alciato totiž dříve pomáhal s osobní výpovědí také Carlovi Ancelottimu, jehož autobiografii zdobil obdobný důvtip - ale tak jako tak kniha zvláštně kontrastuje s nijakými výroky, které Pirlo tradičně trousí naživo při interview.

Jaká byla vaše nejpovedenější přihrávka vůbec?

Netuším... možná ta Grossovi v roce 2006. Nevybavuji si žádný další svůj konkrétní pas.


Ve službách New Yorku City se Pirlovi dostávalo nezvykle hodně pozornosti. Být mediálně činný bylo rázem, na rozdíl od veškerých předešlých klubových zkušeností, jednou z jeho hlavních náplní práce. Přesto se jeho obecný přístup k životu změnil zhruba stejně zásadně, jako se tenkrát měnil jeho výraz na střeše New Yorku. Stále se svým otcem provozoval vinici poblíž Brescie. I po osmi měsících si pořád objednával oblečení z Itálie. Stále chodil do italských restaurací a před zápasy zásadně konzumoval těstoviny s kuřecím masem a rajčaty.

Jak se změnil život elitního fotbalista za posledních dvacet let?

Pro mě to je pořád to samé... jsem doma, hraji, trénuji, jdu zpátky domů. To je celé.


V rámci své předmluvy k Pirlově autobiografii Cesare Prandelli napsal, že Pirlo byl v danou chvíli "stále ten samý kluk, jakého poprvé spatřil před všemi těmi dlouhými lety". Stejně jako Pirlo odmítl v AC Milán přijmout odlišnou úlohu v týmu, odmítl se také v průběhu času změnit jako člověk. I ve chvíli, kdy opustil Itálii, v něm sama Itálie zůstala pevně zakořeněná...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (206)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ted Mosby, the architect

Reagovat
HorajzmAmmann

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Miguel19

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
Ranoth

sexualni architekt Robert Jebal, v hlavni roli Ted Mosby

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Largo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sem se lekl že umřel podle tý fotky.

Reagovat
waynemarkrooney

Prvních 5 minut tam měli jinou. Asi ji tam měli nechat

Reagovat
celeb

tiez pozeram, co sa stalo, ked zmenili na CB.

Reagovat
db18

Reagovat
fantomas

Tahle je reprezentativní a klubově neutrální.

Reagovat
smazaný uživatel

attention whore

Reagovat
Lojd

prisel sem se jen kvuli tomu, abych to napsal. tak ted uz to jenom Tobe opalcuju:

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

stačila expreska

Reagovat
waynemarkrooney

Reagovat
Riviera Kid

Reagovat
Nihilister

Na zhodnocení Tvého života určitě ...

Reagovat
Mass

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mato Kreator

Reagovat
ManUnited

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
popltak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r3

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Panděvova ofina

Reagovat
havrys99

Reagovat
Pospovič

Reagovat
mojmira

Reagovat
jany kozak

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
10

...že to trvalo

Reagovat
fantomas

Diplomka

Reagovat
wwwx

tohle?

Reagovat
nani92

RIP

Reagovat
REPLIKATOR

Hrozný rok

Reagovat
Hokaido

Kdepak jsi, fantomasi, vzal inspiraci?

Reagovat
fantomas

"Génius introvert - zhruba takhle Andreu Pirla ve svém článku pro server Time on the Ball vykresluje Thore Haugstad, jehož text pro vás EuroFotbal volně přeložil... "

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Hokaido

Jasný, já jen že tady Haugstada už nějakou dobu pěkně hypuju, protože je skvělej. A i tenhle článek jsem tu házel pod Venturu.

Reagovat
fantomas

Aha, já diskuze zas tolik nečtu no, sledujem se na Twitteru. Ale od Thoreho sem už překládal i článek o Capellovi, skvělej určitě je

Reagovat
Biozdenda

Jsem rád, že se tu článek o Pirlovi objevil, ale ten překlad je místy fakt příšerný. Opravdu by to sneslo korekturu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pomalej,zákeřnej průměrák_ level Pavka Zavadil

Reagovat
smazaný uživatel

Pavka

Reagovat
smazaný uživatel

No Pirlo, no party

Reagovat
fenixLFC

skvely vyber jedla

Reagovat
smazaný uživatel

Jake jidlo? Nemuzu to najit

Reagovat
fenixLFC

cestoviny s kuracim a rajcinami

Reagovat
smazaný uživatel

schvaluju

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pablos

hele u Vás se říká cestoviny místo těstoviny... že jste je viděli vždycky jen z vlaku ?

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Pospovič

Reagovat
Largo

To je jako pasta na cesty?

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou noviny, které si čteš na cestách.

Reagovat
andrew96

Předpokládám, že se to konzumuje podobně jako tortilla.

Reagovat
JuventusFC1897

Pan HRAC, pre mna najlepsi tvorca hry, bola radost pozerat sa na jeho hru, tie pasy z nicoho nic sa len tak neuvidia znova.Respekt Andrea

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bex5

super článek

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný hráč a sympaťák. Nikdy nezapomenu na zálohu Pirlo - Gattuso - Seedorf - Kaká.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý článek, navíc o mém oblíbeném hráči, který měl lepší kopací techniku než Iniesta s Xavim dohromady.

To ovšem nic nemění na tom, že bych ten článek napsal stejně kvalitně (ne-li lépe) než Daníček, kdybych chtěl.

Reagovat
smazaný uživatel

" Byl tichým hochem posedlým kopanou, který si kupoval každý výtisk Gazzetty dello Sport, aby studoval přiložená videa přímých kopů Zica, Michela Platiniho a Roberta Baggia."

k novinam byly prilozeny videa? nebo mi neco unika?

Reagovat
fantomas

Tak k PC časopisum se taky přikládaly/přikládaj cédéčka s PC hrama. Nevim...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
technecium

Škoda, že tenkrát nešel do Barcy. Ale záloha Xavi, Pirlo, Iniesta by už asi byla moc

Reagovat
Mrvinho

Kdy tenkrát?

Reagovat
technecium

2008/2009 nebo 2009/2010 ho tuším chtěl Pep

Reagovat
Mrvinho

Teď jsem to přečetl akorát, dobře že nešel. I Juve mě doteď sere že tam šel Takového hráče ztratit

Reagovat
Lech

Proc vlastne sel? Nechce se mi to hledat

Reagovat
Fridgiee

Vedeni mu nenabídlo smlouvu s tím že se chtělo omladit kádr

Reagovat
Lech

Karma no, diky

Reagovat
smazaný uživatel

Chválím autora, dobrá práce, dobrý přehled

Reagovat
Posledni Kovboj

mel by Pirlo na vyber Moravy?

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Mrvinho

Kdyby chtěl, tak je rct-toulon lepší jak Pirlo.

Reagovat
Posledni Kovboj

tak ale Pirlo treba nemel zraneni

Reagovat
Kily

"Sami si uvědomíte, že ten moment nadešel. Každý den máte zdravotní problémy"

měl, ale zničily mu až konec kariéry

Reagovat
Posledni Kovboj

zivot neni fer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Příjemné čtení na dobrou noc PIRLO

Reagovat
Il Architetto

AP ♥

Reagovat
Mrvinho

Článek

Reagovat
ttopi

Fuj, jí jak viděl po načtení stránky tu černobílou fotku, tak jsem myslel, že umřel.

Reagovat
smazaný uživatel

Miroslav Pražák z České Lípy kouří cikánům čuráky a jeho máma ho mrdá u toho do prdele...

Reagovat
smazaný uživatel

Viac podobných článkov...

Reagovat
Bakary3

Skvělý hráč, skvělý článek

(jen... to slovo "regulérní" už mi přijde až moc často používaný a otravný )

Reagovat
Skalda29

OT: Když je ten černý pátek, nemá někdo tipy na zajímavé slevy?

Reagovat
Pony Slaystation

Ano, zde jsou zajímavé tipy - https://tinyurl.com/yb6c6cuq

Reagovat
smazaný uživatel

Čím sprostější, tím uvěřitelnější?

Reagovat
Pony Slaystation

Kazdy si tam najde to svoje...

Reagovat
Mustang™

Bohužel je to ale pravda. Asi před rokem jsme kupovali sedačku ve slevě za 8k (původní cena byla nějak 12-13k). Po měsící byla "sleva" pryč, ale sedačka stála pořád 8k

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
cetto

Zrovna včera jsem hledal a v nějakejch americkejch shopech mají iPhone 6S os USD 399. Což je asi o 3 litry mín než u nás..nevím, ale jak je to tam pak s lokalizací. Jinak kupovat na black friday je stejně kravina, protože u většiny produktů se za poslední měsíc o nějakých 20% cena navýšila, takže dnes se to vlastně dá koupit za tu standardní cenu.

Reagovat
10

Ten rozdíl ti ale udělá DPH a Clo, který ti k tomu při nákupu z USA přičtou.

Jinak souhlasím, Black friday je v ČR opravdu většinou jen jedna velká levá, stejně jako celej retail. Třeba co se týče právě elektroniky, tak stačí srovnat ceny na Heurece třeba s rakouským Mediamarkt, což je normální řetězec jako Datart, žádnej garážista. Tam se u většiny věcí dostaneš na rozdíl 20% a víc. V úterý jsem tam kupoval Chromecast za 600 Kč, co tady stojí nejlevnější na Heurece 1100 Kč, objektiv asi o 7k levnější atd. Dělají tady z lidí akorát blbce.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Lech

todle jsem se onehda pokousel vysvetlit pritelkyni a tchyni. Potom ta radost kdyz si neco o blackfridayu objednaji, no hruza, nakonec jsem podle nich ten osel ja

Reagovat
smazaný uživatel

já jsem v UK přišel do velkýho krámu, kde měli všude cedule Black Friday a když jsem se podíval na jednotlivý cedulky, zjistil jsem, že to je vlastně sleva jen pro ty, co maj jejich klub kartu - na kterou je sleva pořád nemluvě o tom, že i po slevě drahý.. tady je to taky levý jak svině

Reagovat
smazaný uživatel

to je hovno. dovážet takovýhle věci musíš z JV Asie, tam jsou teprv levný

Reagovat
smazaný uživatel

je čtvrtek

Reagovat
10

Black "friday" tady jede už asi 14 dnů

Reagovat
Rarášek

Reagovat
r.mrazik

mrkni na gearbest...nebo aliexpres...ti cinani jeste obcas neco zlevni...

trochu maji slevy odevni spolecnosti,ale to je lepsi si pockat na vyprodeje po vanocich...

na avmanii v diskuzi resi slusne slevy na sluchatka...

jinak tip...elektricka kolobezka xiaomi za 350 dolaru na gearbestu...

Reagovat
smazaný uživatel

Můj nejoblíbenější hráč historie. Kvůli hráčům jako byl baresi, maldini, van basten, vialli, guillit, cantona, shearer.. No ten seznam by byl hodně dlouhý, jsem začal fotbal sledovat, ale pirlo ho hrál takovým způsobem, který považuji za vrchol fotbalovosti.

Reagovat
Josifek

Pirlo byl bezpochyby skvělej, ale v tom vrcholu fotbalovosti byl pro me porad o slušný kousek nad ním Zizou..

Reagovat
ttopi

A spousta dalších...

Reagovat
smazaný uživatel

No tak jmenuj...na dmku mi nerekneš jmeno se kterým bych souhlasil.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Zidane byl taky jedinečný. V mý idealní 11ce by hráli určitě spolu;). Pirlo má navíc pro mě to, že je to sympaták, který byl u toho, když se dařilo mýmu oblíbenýmu týmu a hrál na pozici, kde je ta fotbaovost jeste vzacnejší než na pozici zidana..

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Krásný, přesný.. Díky autorovi a díky za překlad.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
santini

skvely futbalista... uzasna charizma.... a ciernobiela fotka mi nejak nevadi... nie na kazdej ciernobielej fotke musi ist hned o smrt ked chcete farby, chodte sa prejst na pride

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

poslední věta

Reagovat
icka

ta jeho biografie asi nebude v cestine co ?

Reagovat
r.mrazik

božan...stejne tahle generace hracu byla neskutecne skvela...

Reagovat
Bakary3

Vubec ta Italie Buffon, Nesta, Cannavaro, Gattuso. Pirlo, Totti, Piero, Inzaghi, Vieri, i treba Cassano.. Urcite by slo doplnit spoustu dalsich.

Neskutecna sbirka legend.

Reagovat
r.mrazik

to jo... italove to meli neskutecne nabuseny

ostatni narodaky (vcetne naseho) byli taky skvely...

asi to rika kazdy starsi,ale ta predchozi generace se mi zdala lepsi nez co je/zacina ted...

Reagovat
Bakary3

Asi jo..

Velkou silu si vybavuju jeste u francouzu, dessailly, thuram, lizarazu, zidan, makelele, vieira, henry, trezeguet, pires, wiltord, petit...

Anglicani kolem roku 2005, jen ta zaloha gerrard, scholes, lampard, becks.. Ikdyz nic nedokazali..

Ale treba za par let budem stejne vnimat dnesni francouze, nemce..

Reagovat
r.mrazik

jj,mas recht,ze to je vzdy z pohledu generace,ktera toho "zazije" vic,tak se jim ty vzpominky z detstvi zdaji lepsi...vis jak...trava zelenejsi,nebe modrejsi...

frantici byli bozi...i kdyz i ti dnesni maji velkou kvalitu...

ono je to i takove pozvdechnuti,ze hraci jako pirlo,xavi a dalsi konci a ti novejsi jsou takovy...no,nevyrazni (messi a ronaldo se nepocitaji )...

ale zas je fakt,ze treba verratti bude pozdeji mozna bran jako ted pirlo...no uvidime

Reagovat
fantomas

To tezko s tim Verrattim, by uz ted musel bejt nekde jinde.

Reagovat
10

Reagovat
r.mrazik

Jako kde jinde?

Je mu čerstvě 25..pátým rokem hraje za PSG

Pirlo hrál v 25 letech za AC třetím rokem...

Herně? Jak Pirlo tehdy tak Veratti teď jsou skvělí...a v tom věku stále mladí

Verratti taky může vyhrát LM...pokud to sejkum vyjde...

Hrát Verratti za nějaký Italský klub,tak se není o čem bavit...ale snad jim to vrátí v repre

Přijď za 10 let ty jinde

Reagovat
olis

ved to je mozno lahsie nadpriemerny hrac ktory ma to najlepsie pravdepodobne uz za sebou - ak bude realne brany ako Pirlo a nezdvihne svoju uroven comu ja osobne ani trocha neverim tak potom isiel futbal pekne dole

Reagovat
r.mrazik

jasna vec...v cerstvych 25 letech ma to nejlepsi za sebou

Reagovat
10

vždyť nikam neroste už X let, jeho výkonnost se dávno zastavila na jeho limitech, který jsou jasně viditelný

Reagovat
r.mrazik

to sice rict muzes,ale v cerstvych 25 letech to preci nemusi byt zadna pravda...

Reagovat
olis

Reagovat
Vtáky cez tepláky

Bohužiaľ, musím súhlasiť. Mal som v ňom veľké očakávania a v súčasnosti iba stagnuje (i keď chcel by som stagnovať na tej úrovni) možno by mu prospel prestup do náročnejšej ligy ....

Reagovat
smazaný uživatel

a proč by se nemohl ještě jednou rozjet? a jaký limity jako?

Reagovat
10

Srovnávat Verrattiho a Pirla je jako srovnávat LaFerrari a traktor Zetor. Úplně jiný auta, úplně jiný vlastnosti, úplně jiný užití, úplně jiný výkony...

Reagovat
olis

Reagovat
Azazelo RD

Nicméně v souboji na smrt Zetor zvítězí!!!

Reagovat
DelPiero137

Pirlo v 21 vyhral juniorske ME. Ten sampionat mu patril. Rovnako v AC, Juve a Squadre. Zatial co Veratti vsade kde musel dokazovat vyhorel. Nikde nevinikal, nerobil rozdiel. Mozno v zapasoch ked sa darilo celemu muzstvu a super nebol vo forme. Prave tu je vidno rozdiel medzi tymito dvoma hracmi-generaciami. Jeden vyleti vdaka mediam a zapasom kde PSG zdemoluje supera obrovskou kvalitativnou prevahou. Druhy vyhra ME21, LM, MS a je zakladnym kamenom uspechu. A aj ked sa nedari, vynika.

Zapas vo Svedsku ukazal ake ma schopnosti. Pirlo v 21 nestratil tolko lopt, dokazal vymysliet niekolko genialnych pasov, prenikov a dokazal diktovat tempo. Sucasny Svedi zdaleka nie su meritkom kvality. Ak by dosahoval kvalit Pirla v 25, s nadsazkou by sam porazil Svedov. Bol by ten kyzen rozdielovy hrac.

Reagovat
olis

Reagovat
10

Reagovat
r.mrazik

beru,ale nesouhlasim

se koukni,jake mel spoluhrace v repre pirlo a ted verratti...nebe a dudy...neni to proste tenis

ale hlavne celkove ta diskuze bylo o necem jinem...ze treba mladi ho budou brat za 10 let podobne,jako my starsi ted bereme pirla...

Reagovat
r.mrazik

koho jineho maji italove ted do zalohy,aby ho za 10 let nejak vic brali? navic tu LM taky nejspis brzy vyhraje...

ale je jasny,ze s tou spatnou italskou repre nic nevyhraje...ale to by nevyhral ani pirlo

Reagovat
10

kdo mluví o vyhrávání? jeho výkony za Azzurri jsou vyloženě trapný, povede se mu jeden zápas z 15...pokud ho chceš dávat na úroveň Pirla, tak bych čekal, že aspoň v tom podle tebe slabým týmu bude nějak vyčnívat, což se neděje ani omylem

jinak právě Verrattiho dělají spoluhráči v PSG, Pirlo naopak dělal spoluhráře

Reagovat
r.mrazik

tak oni i spoluhraci delali pirla,se koukni na ta jmena,se kteryma hraval...pirlo by v momentalni italsky repre taky nic moc nezmohl...

ale tak...pockame si deset let a pak uvidime,co na nej budou rikat ti mladsi...ted je to stejne jedno

Reagovat
Vtáky cez tepláky

bohužiaľ robo mrázik, nemáš pravdu, o Verrattim sa hovorilo ako o novom Pirlova. A ja som sa tomu veľmi tešil. Pravda je taká, že Verratti skoro vôbec nevyniká, je dobrý, ale dva roky už prešlapuje na mieste a vôbec nejde hore (by som povedal, že možno práve naopak). Jednoznačne musí s PSG odísť. Tá záblesky geniality v ňom proste nevidieť, a už vôbec nie na to, aby bol v súčanosti porovnávaný s Pirlom.

Reagovat
r.mrazik

ok...je dost mozny,ze kdyby hral v juve,tak je branej lepe a i jeho vyvoj by byl lepsi

Reagovat
10

Pirlo mnohem víc dělal spoluhráče, ne naopak, to se o Verrattim zdaleka říct nedá. Stačí se podívat na Pirla, když přišel do Juve, stačí se podívat na jeho výkony za Azzurri, třeba na EURO 2012, kde měla Itálie papírově dost podobnej tým jako dneska atd.

Reagovat
r.mrazik

pirlo prisel do juve ve 32 letech...jak to chces porovnavat s cerstve 25 letym verrattim?

vem si pirla,kdyz mu bylo 25,at je to spravedlive

Reagovat
cervo

ano az tak? no dobre, podme sa porozpravat o lige majstrov 2005 a Pirlovi v nej

Reagovat
cervo

preboha ved tam bol rozdiel medzi Verrattim a Pirlom trojnasobny

Reagovat
r.mrazik

jop...preci jen kaka,seedorf,maldini,cafu,nesta,stam,ševa,inzaghi...

popovidat si muzeme...nejdriv se koukni na kadr tehdy a pak zacneme

nikdo nerika,ze pirlo nebyl kvalitni a ze to neni borec

jen to snizovani verrattiho kvalit je az moc vyrazny...

verim,ze hrat za Juve,tak se bere uplne jinak

Reagovat
cervo

to je v poriadku o tom je debata

s tym Juventusom ja napriklad uplne suhlasim... ale chces tu naznacit, ze PSG nema na dnesne pomery "svetovy kader"?, preboha ved je to asi najbohatsi klub na svete, dost porovnatelne s AC tej doby

ano spoluhracov mal skvelych, ale aj superov, ku ktorym si Verratti dnes necuchne, ved ten chlapec bol trapny proti Svedom

Reagovat
r.mrazik

Ale takhle to brat preci uplne nejde ne? V 25 letech mel i pirlo jiste par zapasu,ve kterych byl trapny

Nerikam,ze nema psg kadr,jen ze to srovnani s pirlem kdyz prisel do juve kulha,protoze tam prisel jako velmi zkuseny hrac...verratti bude ve 32 letech taky jiny nez ted

Jak rikam,zastavat se ho nechci,pirlo byl az moc dobry...ale i tak jste na verrattiho moc drsny

Reagovat
DelPiero137

Ja fandim kazdemu Talianovi aj ked nehraje v Juve. Ale Verratti tu kvalitu ani zdaleka nema. Nejde o to kto ma akych spoluhracov ale co predvadza na ihrisku. Ci slabi, ci silny super priemerny vyokon. Zapasy kde by sa dal hodnotit lepsim vykonom je pramalo. A zvacsa to nebolo jeho zasluhou.

Pamatam si Pirla nech hral kdekolvek s kymkolvek, bol na neho takmer vzdy spolah. Ina mentalita, ina kvalita. Uz len to rozhadzovanie a neustale stazovanie si Marca ho dost vystihuje. Mozno som precitlively ale mam dost tychto hracov ktori su medialne povazovany za spicku ale ked maju nieco predviest, vyhoria. A vzdy sa najde kopec vyhovoriek preco...

Mozno mi vytrie zrak a bude spicka ale Pirlovu uroven zatial nedosiahol.

Reagovat
r.mrazik

Ok

Reagovat
r.mrazik

ale fajn,beru,ze se k pirlovym kvalitam nikdy nepriblizi...at tu nejsme do zitra

Reagovat
cervo

poznam cloveka, ktoremu hovoria Nostradamus, pretoze 16. novembra 1989 vstupil do strany, ja takto predpovedat neviem a vobec sa nesnazim ponizit Verrattiho kvality, ale ludia rychlo zabudaju a porovnanie s Pirlom je dnes celkom smiesne

Reagovat
10

ok, tímhle si Verrattimu dost pomohl, no...

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
GrimeBaller98

Krasne ses spletl

Reagovat
smazaný uživatel

já jsem teda Verattiho, pravda, už je to nějakou dobu, viděl pár zápasů tahnout tým, i když ten tým vůbec nebyl v laufu, a byl tam jednoznačně rozdílovym hráčem. i v PSG, i v nároďáku

Reagovat
DelPiero137

Sucasni Francuzi nie su tak silny azda na ziadnom poste. Tam boli hlavne osobnosti a psychicky odolny hraci. A mali Zizuho co bol Messi tej doby.

Reagovat
r.mrazik

Hm.ono se to srovnává blbě..myslel jsem to tak,že mají teď Francouzi v globalu velmi kvalitní repre oproti ostatním podobně jako tehdy..

Jasně že Zidane byl neskutečný

Reagovat
DelPiero137

Suhlasim, v sucasnosti patri FRA repre k spicke. Tazko sa to zrovnava ale mam pocit su ako jednooky kral medzi slepimy.

Podla medii, fanusikov je Bonucci a Cuadrado spicka. V skutocnosti hraju prd a je okolo nich len hype. Takyto hraci by sa v minulosti nechytali v poprednych kluboch/repre. Dnes su meritkom tej vyssej (mozno miestami az absolutnej) kvality.

Ale je to asi tym ze sa zmenilo pojatie hry. Dnes je fyzicka zdatnost nadovsetko.

Reagovat
r.mrazik

tak mas kvalitni repre spanelska,nemecka,belgie v evrope...tech "neslepych" je vic...navic se ten fotbal docela srovnava vykonostne

Reagovat
Mr.Jindros

Verratti bude brán jako Pirlo s přibližně nulaprocentní pravděpodobností. Abolutně bez šance, ten kluk je o tři levely níže.

Reagovat
r.mrazik

kdo by rekl,ze kdyz bylo nedvedovi 24,kam to dotahne...nebo lampard ve sve druhe sezone...a dalsi a dalsi hraci...

nechci je srovnavat...jen jste na nej moc drsni (a italove nikoho lepsiho vlastne nemaji...)

Reagovat
Mr.Jindros

Když o někom prohlásíš, že nemá na Pirla, není to nějaká přehnaná přísnost. Na něj nemá skoro nikdo, že jo. Pirlo byl dlouhodobě přinejhorším top3 ve všech týmech kde hrál, často i top1. Verratti není v PSG v top5 určitě, možná i hůř.

Reagovat
andrew96

Říkám si to taky, i když je to asi kravina, neboť to ztotožňuju s dospívaním.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ten gól Pirlo-Baggio, oceněnej v článku odkazem na video.. jasný, pas parádní, ale to zpracování mindblowing

Reagovat
Milan.B

Reagovat
r.mrazik

Gennaro Gattuso has rejected suggestions he was instrumental in the success of Andrea Pirlo for AC Milan and Italy.

"Don't talk nonsense," Gattuso told Radio 24.

"Let's not confuse Nutella with s***.

"When I saw him play, it made me think I had to change profession. Nobody knows that better than me, because I started playing with him at Italy Under-15 level and then all the youth teams after that.

Reagovat
netopier

Povahovo taký Kimi Raikkonen

Reagovat
Panděvova ofina
Reagovat
10

odkopnout to do outu by bylo málo spektakulární a pod úroveň Beckenbauera, jediný dvě možnosti byly efektní zpracování a pak 90 metrů dlouhá přihrávka na útočníka, nebo efektní zpracování do vlastní brány...vybral si to druhý a má na to právo

Reagovat
Panděvova ofina

AC koupilo auto bez pneumatik. tzn. bez Chielliniho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
DelPiero137

Neverim ze sa este niekedy zdvihne.Cim viac sa bude snazit tym neohrozenym Bonucci stylom tym to bude horsie.

Reagovat
Spalovač šancí

kdyby měl tvoji ofinu, tak by to s ní zastavil v pohodě

Reagovat
Pasha

nice

Reagovat
smazaný uživatel

Za nich nehral, pomôžem ti, hral napr. v Interi, AC, Juventuse .

Reagovat
Pasha

boje

Reagovat
olis

takyto hrac uz nebude, jedinecny styl a jedinecna osobnost, jeden z mala hracov ktoreho som musel uznavat aj ked hral v Juve

Reagovat
smazaný uživatel

"To dalekonosné pasy takového Xabiho Alonsa byly podstatně tvrdší. Kde Xabi potřeboval přesný úhel a přesnou dávku síly, Pirlo zdánlivě prostě jen žďuchal balony za obranu, jak mu to zrovna přišlo pod kopačku. "

Presne tak, Steve Gerrard sa raz vyjadril, že Xabiho prihrávky mali razanciu strely, boli tak tvrdé.

K Pirlovi, skvelý hráč, tú taliansku generáciu som žral, génius pri géniovi, legenda pri legende, najradšej som mal Tottiho .

Reagovat
smazaný uživatel

Perfektní článek :)

Reagovat
oli9

Reagovat
Hokaido

Celkem sranda, jak zhrzení Juventini shazujou Verrattiho.

Reagovat
10

Reagovat
raduinho

Srandopust pls

Reagovat
eder

Pirlo >> Messi

Reagovat
oli9

Pan fotbalista elegan , clovek ze sebe proste nemusi delat saska aby si ho lidi zapamatovali...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele