ANDĚL Z MADRIDU

07.05.2004, 17:32
Aktuality
Dnes snad s přívlastkem "smutný". Realu, jehož dres a kapitánskou pásku na ruce nosí, letos nic nevychází. A Raúl Gonzáles Blanco to nese těžko. I když ani on sám nemá dobrou sezónu, oproti minulým je sotva svým stínem, jedno je ale jisté. Real je Raúl a Raúl je Real. A jinak to nebude.

Narodil se 27.června 1977. Kde jinde, než v Madridu. Jestli si někdo myslí, že fotbalově začal žít v Realu, pak je na omylu. Bylo to v Atlético Madrid. A jestli si někdo myslí, že jeho první místo na hřišti bylo v útoku, mýlí se rovněž. Začínal v záloze. Dnes je ovšem oblíbencem fanoušků Realu číslo jedna. Nejlepším hrajícím střelcem španělské ligy.

V Realu začínal svou profesionální dráhu v roce 1994. Střídal na hřišti nikoho jiného než Butragueňa. O dva roky později poprvé obléká dres reprezentace. Dnes, po deseti letech je nositelem dvou "Pichichi" jako nejlepší střelec ligového ročníku, 2x vyhrál nevypsanou soutěž krále střelců Ligy mistrů. 4x mistr Španělska, 3x Liga mistrů, 2x Interkontinentální pohár, 1x Evropský Superpohár, 2x Superpohár Španělska. To vše jsou tituly a poháry, které získal Real Madrid. Které získal Raúl. Ale co se za tím vším skrývá? Poodhalme oponu a podívejme se kdo je vlastně tento muž, dnes s trochu smutným úsměvem. Zde je jeho zpověď. Mluví o sobě, mluví o Realu. Mluví o své velké lásce, o fotbalu.

"Každý rok v Realu je stejně náročný. Tlak ze strany majitelů, vedení, fanoušků, je obrovský. Všichni po nás vyžadují jediné. Vyhrávat, získávat titul za titulem. Letos, s kádrem jaký máme, je to ovšem mnohem větší nápor. Je to povinnost. Každá porážka je jakousi malou krizí, víme velice dobře, že musíme vyhrávat, ale také hrát dobře. Vítězství. Co mi vlastně ještě chybí vyhrát? Hlavně nyní myslím na národní tým, tam musíme zabrat. Chceme vyhrát EURO, uspět na MS 2006. Španělsko to potřebuje. To je to, co mi chybí, to chci vyhrát. Real? Ano, je to pro mne obrovské štěstí, obrovská radost, hrát po boku takových fotbalistů. Ne, nejsem galáctico, nejsme galácticos. Beckham, nejlepší anglický fotbalista, Zidane, nejlepší fotbalista Francie, Figo, nejlepší fotbalista Portugalska, Ronaldo a Roberto Carlos, jedni z nejlepších v Brazílii, všichni jsou v Realu. A vedle nich Salgado, Helguera, Casillas. Ano, leckdo si dnes má právo říkat, že musíme jen vyhrávat, že jsme galácticos. Já to slovo nemám rád, ale lidi tak o nás mluví a očekávají,že budeme jen a jen vyhrávat. Ale i jinde hrají výborní fotbalisté a nenastupují proti nám předem poraženi. A to spousta lidí nedokáže pochopit. Ale abych se vrátil k mému snu číslo jedna, úspěchu s národním týmem. Já jsem věřil již v roce 2002. Vím, Korea, rozhodčí. Oni nikdy nenesou zodpovědnost za prohru jednoho nebo druhého. Tu máme my, hráči. Musí se rozhodovat ve zlomku vteřiny a nemají tolik času jako divák sedící u televize a sledující záznam z mnoha úhlů. Já nehrál pro zranění a to bylo pro mne mnohem horší. A když jsem pak sledoval zápas ze záznamu, tak jsem si jen říkal, že se soudce prostě mnohokrát netrefil. Podezření? Ne, to snad ani ne, jen mu to nevyšlo... Ale to vše je už zapomenuto, to je minulost. Měli jsme na to získat mnohem víc. Ale něco se asi dělo mimo nás. Někdo nás tam nechtěl mít. Vzpomínáte si na střelu Morientese? Tyč, míč se odrazil, byly další šance, ne rozhodčí asi nemá podíl, bylo toho moc okolo tohoto mistrovství... Neuznané góly, ne, to je pryč." Raúl se zamyslí, mávne rukou, odhání vzpomínky. Chce zapomenout, ale nejde to. Nerad to dává najevo, ale pocit křivdy přetrvává.

Raúl Gonzáles Blanco. Věčně se usmívající, vlídný, ochotný. Odpovídá na otázky kolemjdoucích, rozdává stovky autogramů. Snad jediný z hráčů Realu, který si získal respekt fanoušků rivala rivalů, Barcelony.

Realem projdou desítky velkých fotbalových osobností. Ve vší úctě k nim, s uznáním jejich nesporných kvalit, Raúl je jednou provždy symbolem bílého baletu. Ikonou, modlou jeho příznivců. "El Ángel de Madrid", anděl z Madridu, má v sobě něco nadpřirozeného. Nemá to označení v lásce, ale asi je opravdu z jiné galaxie. Je jiný než ostatní. Jen ten úsměv je letos tak nějak smutnější. Kdo za to může? Valencia, Deportivo, Osasuna, Barcelona, Monaco... Ne, Raúl nehledá chybu u jiných, ví že zklamali, oni, galácticos. Zklamal on, protože je jejich kapitán. Loučí se a říká: "Ještě není konec, o ligu se popereme. A když to nevyjde letos, uvidíte, co dokážeme v další sezóně."











Autor: Vilém Hodr

Komentáře (43)

Přidat komentář
HOST*

No Comment! Raúl je král !!!

Reagovat
HOST*nikdo

Proti Raulovi snad nikdo nic nebude namitat. Je t oopravdu král

Reagovat
HOST*

Naprosto souhlasím a doufám,že to co řekl i naplní

Reagovat
HOST*

v tyhla sezoně nedal ani 12 golu tak nevic co z nej delate

Reagovat
HOST*

souhlasim... Raule je opravdu kral madridu... jsem zvedavej na antimadristovu reakci

Reagovat
smazaný uživatel

No to já taky budu čekat neco extra od antimadristu

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že antimadrista ho má taky trochu rád. Opět skvělý článek, Raúl nikdy nebude takový kapitán jako Hierro.

Reagovat
HOST*

Máš pravdu,nebude takový jak Hierro,Raúl bude ještě lepší.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, Hierro víc hecoval, na druhou stranu vepředu to musí nutně jít hůř

Reagovat
HOST*

Jo , maš pravdu . Raúl bude lepší

Reagovat
HOST*Forza Milan

Reagovat
smazaný uživatel

Castiga možná na podzim, na jaře nic nepředvedl.

Reagovat
HOST*Jindra

Raul je nej a vždycky bude. Jindra, http://www.spartafotbal.com

Reagovat
HOST*Salih

hello Raul yo are the best!!!!!!

Reagovat
HOST*Salih

Raúl you are the best

Reagovat
HOST*salih

this is my e-mail salih664@hotmail.com i love you Raul you are my best play football spiller!!!!!!!

Reagovat
HOST*salih

you are my best football player you are my world class player

Reagovat
HOST*salih

i scal fly to spain in the madrid

Reagovat
HOST*yarda

Hm, fakt moc dobrý článek. Raúl je borec a já, a doufám i ostatní fanoušci Realu, věřím, že se mu začne znovu dařit. Třeba už na Euru 2004.

Reagovat
antimadrista

Já proti němu skutečně nic nemám. Je to váš klenot a symbol.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo máš pravdu aspon jednou

Reagovat
HOST*

R.carlos come on you are also best!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, Raul je opravdu král, ale jenom v Realu ve srovnání s Maldinim je "pouze" princ.

AŤ žije Sigma Forza Milán

Reagovat
HOST*yarda

Reagovat
HOST*nikdo

AC Milán prodává zápasy: Regina-Milán 2:1!! A Roma taky : Roma- perugia 1:3

Reagovat
exmafie

Je to ostuda,u nás se řeší Synot a na do očí bijící korupci v Itálii všichni serou...

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle se děje v Itálii každý rok!!! Je to hnus

Reagovat
HOST*Salih

hellosa what are you doing

Reagovat
smazaný uživatel

Princ je TOTTI ! Raúl je KING. Maldini nás ne zaujíma.Tady se píše o Raúlovi !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ale mě jo.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
HOST*Honza

Nesta je buh! a roberto carlos je ocas myslim tim toho doopravdoveho

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak viz diskuse jinde Nepopírám, že Nesta je dobrej, ale říct to, co jsi řekl, o R.Carlosovi mi zavání buď provokatérstvím či exhibicionismem nebo poruchou v šedé kůře mozkové (pokud má tedy na čem růst )

Reagovat
smazaný uživatel

Víš Honzo, Nesta podle mě není až zas tak dobrej, jak z něho všichni dělaj. Vzpomínám si při utkání se Spartou na San Siru jak neodko´pl bolón a Jun dal góla nebo v La coruni byl 1 gól taky jeho.

Jo a s tou Spartou ste mě naštvali, nad kym jinim byste měli potvrdit titul než nad tou arogantní Spartou a pomoci tak Sigmě. To se zas bude hovado Košťál naparovat a všichni fanoušci Sparty jak sou dobří.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
HOST*

Vy KOKOTI to je stranka Realu a né AC Milan - Nesta je ČŮRÁK a KARLOS JE PRINC

Reagovat
HOST*feerda

raul sem jáááááááá

Reagovat
HOST*Silfax

Jak bylo řečeno, Real je Raúl a Raúl je Real, je to stejná modla jako kdysi di Stefano, jen nechápu ty kecy o italské sviní lize, kde existuje jen jeden dobrej tým a to Inter. Zpět k Raúlovi, myslím si, že kdyby každá hvězda z Realu měla takové srdce pro Real jako on, tak Real nemá konkurenci, letošní sezóna jim hodně nevyšla, ale co vždy se nemusí dařit. Zajímalo by mě, proč se všichni opírají jen na Real a ne na týmy které také nejsou úspěšné jako Juve, Chelsea a anarchie-Sparta

Reagovat
HOST*7

Co dodat,Raúl je dokonalej hráč,ale nedává to tak najevo jako Beckham.Raúl patří ke světové fotbalové špičce.Hodně štěstí na EURU jemu i celýmu Španělsku.

Reagovat
HOST*

Real potřebuje tak dobrího fotbalistu jako je Raúl . Bohužel je s formi , a to je velká škoda .

Ja mu i Realu moc fandim a doufám že se mu příští sezona povede líp

Reagovat
HOST*

RAUL JE BUUUUUUUUUUUUH

Raul je nej Španěl a doufám že budou MISTŘI EVROPY 04

Reagovat
HOST*

Real je směšný tým,stejně jako Raul

Reagovat
HOST*

Ty si smešný ty chudáčku.

Reagovat
smazaný uživatel

Real je momentálně směšný, ale Raul ne. Ten ikdyž se mu nedaří tvoří tu zdravou část Realu. Bez něho by byl Real ještě níž. Ale jestli to takhle bude pokračovat, tak se ano Raul nmestane tak nedotknutelný jako teˇd, měl by zabrat a z té krize se zavčas vzpamatovat.

forca BARCA!!!!!

Reagovat
HOST*

realu je kralu aha raula je kingu

real je velesilu sve ce izgubajt ot realu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele