Analýza: Kdo vyhraje Copu 2015?

04.07.2015, 11:33
Názory a komentáře
Je to skutečné finále snů - na jedné straně domácí Chile, jeden z nejzábavnějších, takticky 'nejodvázanějších' reprezentačních výběrů planety, na druhé silná Argentina, majitel nejsilnějšího kádru s nejlepším hráčem světa ve svém středu. Domácí ještě nikdy turnajové zlato nezískali, Argentincům se to povedlo naposledy před 22 lety. Kdo má dnes větší šanci čekání ukončit?

V tomto textu se pokusíme naťuknout důvody, které hovoří ve prospěch obou soupeřů; hned zpočátku ale můžeme říci, že ty přesvědčivější třímá v rukou Argentina, kterou tak můžeme označit za papírového favorita. A to nejen díky exhibiční demolici Paraguaye v semifinále (6:1). I přes nezanedbatelnou výhodu domácího prostředí, jež je na Copě tradičně velmi výrazným faktorem (výraznějším než na jiných podobných turnajích), hovoří v chilský neprospěch minimálně nižší zkušenosti s podobnými souboji.

Svěřenci Taty Martina jeden takový absolvovali loni, tehdy ještě pod vedením Alejandra Sabelly - a ve finále mistrovství světa, jak známo, podlehli Němcům, což ještě více přiživilo klišé o argentinské labilitě a neschopnosti dotáhnout věci do konce. Sabella nicméně dokráčel k (nečekanému) stříbru především díky svému pragmatismu a velkém důrazu na defenzivní stránku hry, čímž z týmu, dříve spojovaného spíše s 'hurá' fotbalem, vytvořil perfektní turnajové mužstvo. Martino v tomto trendu úspěšně pokračuje. Jeho La Albiceleste viditelně zvládla načasovat formu na velké finále.

Klíčový rozdíl mezi loňskou a letošní Argentinou je postava Lionela Messiho - zatímco před rokem působila barcelonská superstar v závěrečných fázích turnaje vyšťaveným dojmem, letos je tomu přesně naopak. Martino definitivně zavrhl systém s Messim-zakončovatelem a pověřil jej rolí hlavního kreativního elementu. Výsledek? Proti Paraguayi měl kapitán prsty v pěti (!) brankách. S takovou zbraní vepředu si Argentinci mohou dost dobře dovolit obětovat šest hráčů taktickým defenzivním plánům a nechat útočnou činnost na kvartetu Messi, Pastore, Agüero, Di Mária (který navíc rozhodně není hráčem, jenž by se odmítal vracet).

Ubránit Messiho bude samozřejmě chilským úkolem číslo jedna. Na pozici falešného pravého křídla, z níž v klubové sezoně s Barcelonou posbíral všechny dostupné trofeje, budou jeho soupeři zejména chilský levý bek a levý střední záložník (v Sampaoliho 4-3-1-2) - a to může být pro domácí velký problém. Na levém kraji obrany totiž mají personálně asi největší slabinu; také se Sampaoli dosud nebyl schopen rozhodnout, jestli je jeho jedničkou Eugenio Mena, Miiko Albornoz, nebo snad Jean Beausejour (ačkoliv ten by byl skutečně až příliš ofenzivní volbou). Pokud Chilané budou chtít zvolit opatrnější přístup, mohlo by se vyplatit nasazení Albornoze.

Otázkou však zůstává, jestli La Roja opatrnější přístup vůbec ovládá. Sampaoli je totiž jako správný 'bielsista' vyloženě ofenzivně laděným stratégem. V podstatě má dvě možnosti, jak se s Messiho pozicí vypořádat: buď nakázat jednomu z beků, aby se držel vzadu, nebo obětovat Aranguíze (LCM) a zarazit ofenzivní choutky zase jemu. Obě tyto varianty představují výrazný zásah do plynulosti chilské hry, která je založená na extrémní variabilitě prakticky všech hráčů, s výjimkou defenzivního záložníka Díaze a stopera Rojase, nepřesvědčivého a pomalého náhradníka suspendovaného Jary. Jenže další možností je už jen ignorovat fakt, že Messi je Messi, a levou stranu prostě postaru otevřít. Není asi třeba dodávat, proč by to nebyl dobrý nápad.

Proti Paraguayi hrál Messi navíc často vlastně čistou 'desítku', a je možné, že Martino se pokusí využít této jeho tendence (driftování do středu pole za Agüera) k vytažení Garyho Medela z jeho pozice; Medel je původní profesí defenzivní záložník, v reprezentaci však hraje stopera. Uprostřed obrany se nikdy netajil tím, že ho nějaké strohé pokyny držení místa ve vápně příliš nezajímají, což ve spolupráci s jeho výbušností a horkou hlavou může vyústit v potenciální chilský problém.

Držení pozic vzadu přitom bude pro La Roju životně důležité, neboť Argentinci jsou především brejkovým týmem - jakkoliv zvláštně to může znít. Ne že by nezvládali kontrolovat hru (naopak), nicméně to, že po několika nepřesvědčivých zápasech 'do plných' naplno explodovali až proti Paraguayi, která vyrukovala s naivní ofenzivou a byla vytrestána šesti brankami, z nichž tři padly právě z protiútoků, tak nějak hovoří za vše. To jsou další špatné zprávy pro Chile - jejich hra, a vlastně jediný jejich strategický plán, je vlastně takovým kvalitnějším, propracovanějším upgradem toho semifinálového paraguayského.

Tady se ale sluší zmínit, že Chilané zatím na turnaji prakticky nikomu nepůjčili míč - celkově mají držení přes 70 procent (!). To bude Argentině vyhovovat. La Albiceleste jsou sice v této statistice druzí, Martino si ale nejspíš spočítá, že se mu vyplatí více se zatáhnout, počkat, až se domácí (hnaní frenetickým publikem) patřičně 'vyblázní', a potom je vytrestat několika bleskovými údery. Pravděpodobně přes tu otevřenější, tedy Messiho stranu.

Abychom však La Roju příliš nepodceňovali - Sampaoliho tým má sice některé viditelné slabiny, ukázal však neuvěřitelnou mentální sílu. Navíc, což se na podobných turnajích vždy hodí, dokáže mistrně využívat negativní psychologii; provokace, drobné fauly a podobné metody znejisťování (či spíše štvaní) soupeře Chilanům zatím vycházejí na jedničku. Žádný jiný tým nepůsobí tak sevřeným dojmem, a žádný jiný nevypadá tolik odhodlán probít se k úspěchu i přes mrtvoly. Oportunističtí Chilané takto přetlačili ve vyrovnaných soubojích postupně Ekvádor, Mexiko, Uruguay i Peru, přičemž donutili své soky ke třem (!) červeným kartám. To je impozantní bilance.

Na hřišti potom může Sampaoli čerpat inspiraci z úvodu argentinského semifinále, kdy byla Paraguay opticky lepším týmem; její rozhodnutí na favorita jednoduše 'vlítnout' nakonec úspěch nepřineslo, Chilané však mají zaprvé lepší forvardy, a zadruhé (a především) jsou na tuto taktiku zvyklí. Davové nadšení slibuje vykonat své. Může se dost dobře stát, že takový Valdivia, jeden z nejlepších hráčů dosavadního průběhu šampionátu (a skutečný finálový vyzyvatel Messiho v kreativní roli), využije mohutnou vlnu počátečního chilského pressingu k nějaké geniální přihrávce, pravděpodobně na rozstříleného Vargase, a Argentina bude pozadu ještě dříve, než se sama dostane do zápasu.

Také je ale možné, že nabuzeným Chilanům ujedou nervy a například Vidal, který má (stejně jako loni na MS) k optimální formě daleko, zopakuje své jemně řečeno svérázné chování z finále letošní Ligy mistrů, tentokrát už s větší pozorností rozhodčího. A možné je i to, že Argentinci Chile jednoduše rozstřílí; že se celý ten pečlivě připravovaný, negativními taktikami podporovaný, extrémně fyzicky náročný systém La Roji sesype tváří v tvář metodickému, zkušenému a sebevědomě organizovanému soupeři jako pověstný domeček z karet.

Zbývá ještě adresovat několik dílčích otázek - jednou z nich jsou pozice tří chilských středních záložníků. Defenzivní štít Díaz se nikam nehne, ale u Áranguíze s Vidalem je otázkou, jak vysoko jim vlastně Sampaoli nakáže hrát; v sázce, jak už bylo řečeno úvodem u Messiho, je samotný chilský přístup k zápasu. Buď ofenzivní kolotoč, nebo nečekaná opatrnost. Žádný mix těchto dvou přístupů La Roja, na rozdíl od Argentiny, zkrátka neumí. Chilané naprosto přesně vědí, co chtějí hrát, a daří se jim to - dosud inkasovali ze všech týmů nejméně střel na bránu, a co více, jejich vířivý pohyb a tendence útočit v pěti či šesti lidech může způsobovat potíže pomalejšímu argentinskému středu obrany. Jenže, na druhou stranu, Martino je inteligentní trenér a coby Bielsův krajan tuto strategii velice dobře zná.

Pokud by ze své komfortní zóny vypadl i Valdivia, jak jsme viděli v semifinále proti Peru (kde jej z pozice úspěšně vytlačoval Josepmir Ballón) - o což by se mohl postarat mazák Mascherano - bude s Chile nejspíše amen. I kdyby se Sampaolimu povedlo nějak odstavit ze hry argentinské útočné hvězdy, stále to navíc neřeší problém se vzrůstem jeho hráčů; jeden z důvodů, proč Chilané jednoduše nemohou 'zaparkovat autobus', je právě to, že proti Argentincům s jejich nejvyšším procentem vyhraných vzdušných soubojů na turnaji by se úkryt ve vlastním vápně rovnal sebevraždě.

Nemá to Sampaoli vůbec jednoduché. Na druhou stranu, pokud má někdo tuto Argentinu porazit, je to právě Chile - doby, kdy se bílomodří poráželi vlastní nervozitou sami, jsou od Sabellovy strukturální revoluce nejspíš ty tam. Bude k tomu potřeba stoprocentní výkon, ale nemožné to určitě není. Já nicméně z výše uvedených důvodů tipuji výhru 3:0 pro Argentinu.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (35)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jednoznačně Argentina! Angelito a Marcos

Reagovat
smazaný uživatel

Faktor Messi je klúčový, ked Leovi víde zápas Arg vyhrá, ak nie bude to mat velmi tažké...

Reagovat
smazaný uživatel

Chile!

Reagovat
juveforever

Reagovat
CHONG

Tak snad Chile, no.

Reagovat
el Principito

perfektní článek domingo argentině to strašně přeju, i kvůli messimu, poslední copu získali přesně 4. července 1993 ... a dneska je? zase 4. července jestli chile nastoupí s tou samou obranou jako v semifinále proti peru, tak je argentinci roztrhají, na večer se moc těšim, 2 nejlepší týmy na turnaji, hrajou oba ofenzivně, pivečko už se chladí, nemůžu se dočkat, snad to albicelestes konečně prolomí

Reagovat
el Principito

probable first XI: Romero; Zabaleta, Garay/Demichelis, Otamendi, Rojo; Biglia, Mascherano, Pastore; Messi, Agüero & Di Maria

Reagovat
valloire

Ve 3. brance teda Messi žádný prsty neměl. To jen pro upřesnění.

Reagovat
el Principito

taky jsem to chtěl napsat

Reagovat
domingo

Nj. Opraveno.

Reagovat
valloire

Jinak samozřejmě zařídit 5 gólů je velice velice slušné.

Reagovat
veikko

Já bych řekl, že takhle ponižovat Paraguay je spíš velice neslušné.

Reagovat
valloire

To jistě. Je nevychovanej.

Reagovat
10FKK

maličkej ti dává

Reagovat
el Principito

jo, Val ho má dobře zažranýho pod kůží

Reagovat
10FKK

Tajná láska!

Reagovat
valloire

Mám rád přesnost. Jinal ti klidně řeknu, že tenhle Messi se mi teda líbí daleko víc než Messi na MS 2014.

Reagovat
10FKK

Sabelova taktika: urputný zanďour a Leo něco vymyslí asi nebylo to pravé ořechové... DiMa je sice trochu z formy, ale má k ruce Pastoreho, Aguera a DiMa alespoň trhá obranu svojí aktivitou. Škoda, že Tata nehraje víc Carlose, kterej není takovej hamoun jako Aguero, nebo Pipitu... Oba mi k Leovi pasujou líp... Jinak Messi letos 41. zápas a jestli se nepletu, tak bez jednoho poločasu komplet minuty! Neskutečná porce, zvlášť, když slyšíš naše ligový borce v desátým kole brečet, že už jsou unavený...

Reagovat
valloire

ale nedává góly

Reagovat
patas92

nezvládáš

Reagovat
valloire

Reagovat
veikko

Nebýt toho blba Jary, tak přeju Chile. I když ... takhle přeju taky Chile.

Reagovat
smazaný uživatel

Chile!!

Reagovat
Kornovec

pojdme Chile!

Reagovat
oli9

Po tom hnusu co předvádí rozhodčí a baletky z Chile jak jsou tlačeny za vítězstvím jim to někdo přeje na MS se mi zdáli sympatičtí ale po tom hnusu co je tento turnaj jim to nepřeju

Reagovat
-Carles-

Čakám výborné finále, snáď to Leo a spol konečne zlomia a zoberú trofej.

Reagovat
Jordi Alba

Snad to už Argentina dovede do úspěšného konce, jen by mi byla po případném vítězství škoda Claudia.

Reagovat
El Campeon

Argentina vyhraje 1:0 (gol:82.min messi )

Reagovat
smazaný uživatel

Argentina - Chile 3:0 (44 aguero, 57 higuain, 88 messi pen.)

Reagovat
Hachim Mastour

1:0 po penaltách pre Argentínu.

Reagovat
smazaný uživatel

Argentina je jasná, dnes se probudí Leo, dá hetrick

Reagovat
Arne

Perfektní rozbor Mimochodem (nevím, jestli to tady už nikdo nezmiňoval) ten stadion, na kterým se hraje, má docela pohnutou minulost. Na Spiegelu o něm mají pěkný článek.

Reagovat
Gryphonheart

Argentina to asi bude mít snadný, ale i tak to přeju Chile

Reagovat
smazaný uživatel

Chile ma jedinecnu sancu a dnes ju vyuzije to si piste

Reagovat
Andis

Super rozbor a ještě lepší odhad s vůbec nejlepším možným tipem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele