Americká MLS dál expanduje, roku 2015 se dočká i Orlando

20.11.2013, 12:00
Aktuality
Americká Major Soccer League se k roku 2015 může těšit hned na dva nové přírůstky. Po New Yorku se dočkalo také město Orlando. Tamějšímu City SC bylo členství mezi elitou přiklepnuto po třech letech strávených ve třetí nejvyšší soutěži; a po schválení plánů na výstavbu nového stadionu...

Na rozdíl od New Yorku City, který vznikl teprve letos na pozadí dlouhodobých úvah o zasazení kopané do tenisového areálu Flushing Meadows v Queensu, si tedy Orlando cestu do Major Soccer League alespoň z nějaké části "vykopalo".

Ačkoliv je rovněž expanze tímto směrem - na slunnou Floridu - neodmyslitelně spjata s příslibem stěhování do nového, nelze krom toho Lions upřít alespoň jejich nadvládu nad třetím ligovým podlažím. Tam Orlando urvalo dva tituly během tří let svého působení, a protože americké fotbalové prostředí nezná systém postup-sestup, může nyní bez problémů přeskočit North American Soccer League a zamířit rovnou do elitní MLS.

Zároveň na Floridu nelze dost dobře směřovat ani úšklebky nad paušálně očekávaným nízkým zájmem o fotbal (se kterými se teď vypořádává např. iniciativa hvězdného dua Beckham-James v Miami); takové argumenty by totiž tvrdě narazily na zkušenost ze začátku září tohoto roku, kdy City před neuvěřitelnou, bezmála 21tisícovou návštěvou suverénně obhájilo triumf v USL Pro. Ve finále play-off navíc před zraky rekordního počtu diváků velkolepě rozstřílelo Charlotte Eagles 7:4.

Od roku 2015, kdy Orlando City Soccer Club spolu s New Yorkem City FC doplní 19člennou MLS o další dva členy, už budou Lions působit v čerstvě dostavěné aréně za 84 milionů dolarů. Do ní se má vejít paradoxně méně diváků (zhruba 18 tisíc) než do doposud využívaného Citrus Bowl; to je ale určené primárně pro americký fotbal.

Na výstavbu zbrusu nového stánku padnou mimo jiné příjmy z kvetoucího turismu; projekt tak má docela přirozeně plnou podporu města Orlando, které uhradí rovnou polovinu nákladů a bude posléze prostory vlastnit i spravovat. Výnosy z fotbalových utkání potečou do kasy klubu; výnosy z koncertů a jiných společenských událostí shrábne město.

"Orlando je připravené. Byli skoro až agresivní ve smyslu, jak rychle chtěli vtrhnout do ligy (míněno MLS - pozn. red.). Intenzivně vedli jednání s městem, okresem i státem. Všechny dílky do sebe zapadaly a my se chtěli po té vlně svézt, vytěžit tu euforii, dokud je živá," uvedl na srozuměnou komisař MLS Don Garber, který měl tu čest dnes v centru Orlanda nashromážděnému davu příznivců onu radostnou novinu oznámit. Hned vzápětí všichni propukli v jásot, zpěv či tanec.

"Když jsme se sem přistěhovali (z Texasu, kde Orlando City působilo první rok bez soutěžní kopané - pozn. red.), lidé mi podsouvali, že Orlando není nijak skvělé. Říkali mi, že Orlando nejde s módou. Hochu, jak oni se mýlili," lebedil si po ceremoniálu Phil Rawlins, jeden ze tří vlastníků a zároveň prezident klubu. Ten dle svých slov už nyní začíná spřádat plány, jak z Orlanda "bezva" město udělat s definitivní platností: konkrétně si chce vypomoci přivedením takzvaného "marquee playera", zahraničního hráče se speciálním statusem.

Zde se vzhledem k původu dalšího majitele Flavia Da Silvy přímo nabízí, aby byl takový fotbalista brazilské národnosti. Dokonce se vnucuje i jedno zcela konkrétní jméno - a sice nikdo menší než Kaká. Tomu bude zrovna roku 2015 končit smlouva s AC Milán, přičemž zrovna oslaví Kristova léta, což je plus mínus věk, ve kterém za moře odcházely také další superstar, David Beckham s Thierrym Henrym.

Brazilského maestra si navíc už dříve vysnil sám hlavní kouč Orlanda Adrian Heath, který je s týmem prakticky od začátku jeho existence a téměř stoprocentně ho povede i do inauguračního ročníku; a již citovaný Phil Rawlins na dotaz ohledně příchodu Kaká odpověděl plaše "proč ne". Flavio Da Silva se pak dokonce s Kaká osobně zná z dob, kdy spolu v Brazílii obchodovali.

Každopádně ať už bez Kaká, nebo s ním, do MLS za dva roky - doufejme - vstoupí přinejmenším podobně rozjařený novic. Alespoň v tuto chvíli je zcela zřejmé, že se Orlando na svůj druhý profesionální sportovní klub pořádně třese. Ten první ostatně uvnitř jednoho z floridských center vyklíčil již roku 1989, kdy se zrodilo basketbalové Orlando Magic...a to už je pěkných pár let.

Autor: Tomáš Daníček / washingtonpost.com, sports.yahoo.com

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

Je mi ctí.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tady jsi to použil špatně.

Reagovat
kubys

Yeees, konečně tam bude něco jiného než zábavní parky.

Reagovat
kubys

I když vlastně tam jsou ještě Magic.

Reagovat
Chazy

Nevím no, celkově je na Floridě ta kultura sportů příšerná, ve všech sportech, co sleduju, jsou tam prostě nejostudnější návštěvy, a to i když ty týmy třeba jsou dobrý. Ale soccer tam asi má šanci největší.

Reagovat
Vasil

Nejostudnější jako že jich je málo? nebo že se chovají jak hovada? Protože třeba Tampa v NHL byla loni 8. ze 30, 99% plno. Na Heat tipuju že taky chodí lidí dost, ne?

Reagovat
Chazy

Jakože jich tam je málo a ani neuměj fandit. U Rays nadávali i vlastní hráči na ty fanoušky, když byli první tým v MLB, že jsou aktuálně nejlepší a stejně tam prostě nikdo nejde. Na Marlins taky nejde nikdo, i když dvakrát vyhráli WS. No a v NFL je to to samý, Jaguars asi přestěhujou, Tampa i Miami je tragédie. Z toho, co já znám, tak to zachraňujou jenom Gators, kde fakt zaplněj těch 90.000.

Heat bych věřil, ale to je asi spojený s tím úspěchem.

Reagovat
Vasil

Nojo, ty to bereš v tom NFL/MLB měřítku, kde má každej stadion 50 a víc. To je možný, tam bych taky nechodil . Těch 18 na Kaká chodit bude.

Reagovat
Chazy

Tak jasně, já to beru prostě tak, že všechny floridský týmy, co já znám, tak jsou na chvostu návštěvnosti v rámci svý ligy, tak to očekávám i u dalšího klubu, co tam bude hrát velkou ligu. Je tam toho hrozně moc a zájem malej. Ale ten Swamp zaplňujou hustě no, to mi došlo až když sem psal ten minulej příspěvek.

http://static.panoramio.com/photos/large/26523374.jpg

Reagovat
fantomas

Však hokej je totéž.

Reagovat
Zaschrona

To ano, ale Heat nikdy nepatrili mezi 5 nejhorsich tymu navstevnosti NBA, i v letech pred Wadem a Shaqem, i v tom mezidobi, nez prisel LeBron s Boshem. A i u Magic proste trvalo, nez se lidi naucili chodit. Driv to byvalo hrozny a patrili mezi nejhorsi v USA, ale ted tam lidi porad dost chodej, i kdyz ten tym ted je zase dost hroznej. Jak je to v jinych ligach nevim, ale na NBA lidi na Floride chodej a troufam si rict, ze asi i chodit jen tak neprestanou.

Reagovat
smazaný uživatel

legenda

Reagovat
smazaný uživatel

MLS

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
veikko

Srandaliga.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak, nesleduju neznam = srandaliga

Reagovat
Joe.Cole

Taky bych chtel mit v CR takovou srandaligu.

Reagovat
raduinho

Galaxy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele