Agnelli: Třetí soutěž UEFA přinese větší rovnováhu

24.09.2018, 17:11
Aktuality
Prezident Juventusu Turín Andrea Agnelli potvrdil, že pokračují přípravy na zavedení třetí evropské klubové soutěže pod křídly UEFA. K dosavadní Lize mistrů a Evropské lize by od roku 2021 mohla přibýt třetí sestra.

"Pracujeme na tom," přiznal Agnelli, kerý je zároveň předsedou Evropské asociace klubů (ECA), na summitu světového fotbalu v Madridu.

"Kluby velmi touží po další příležitosti zapojit se do evropských soutěží," prohlásil Agnelli, který potvrdil i fakt, že zavedení nové soutěže by nejspíš přineslo snížení počtu účastníků Evropské ligy z dosavadních 48 klubů na 32, což by měl být optimální počet pro všechny tři soutěže.

"Fotbal zůstává nejkrásnější hrou na světě, ale chceme v něm zachovat větší rovnováhu. Musíme myslet na to, v jakém stavu zanecháme fotbal pro naše děti. V sedmdesátých a osmdesátých letech vyhrávaly Pohár mistrů evropských zemí kluby jako Ajax nebo Benfica. Dnes to je ale mnohem komplikovanější, aby se dostaly až na vrchol, protože je zde enormní ekonomický rozdíl mezi nimi a největšími kluby ve Španělsku, Anglii a Německu,", připomněl Agnelli.

"Fotbal se změnil a částky v něm v posledních deseti letech neuvěřitelně narostly. Faktor, který dělá největší rozdíly jsou příjmy za domácí televizní práva. Ale také je třeba vidět, že třetina všech fotbalových příjmů pochází od 12 nejbohatších klubů," dodal.

Autor: Jiří Fišara / football-italia.net

Komentáře (65)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Třetí soutěž přinese možnost aby se reformovala EL, reformace EL přinese možnost aby se reformovala LM.

Ti nejbohatší jsou zároveň i to nejvíce vlivní a proč by nevyužili svůj vliv k tomu aby svou pozici ještě upevnili.

Zajímalo by mě kdo tu věří tomu, že se tohle vše děje pro menší kluby z menších lig.

Reagovat
ratusek

Reagovat
noustres

Hlavní záměr je hermetizace a vytvoření vlastní snobské ligy, pozornost lidí je hlavní žíla a tu si chcou pohlídat. Nic překvapivého. Nadutost a smrdutost vrchních představitelů je zřejmá, chybí jim komplexní pohled na věc, nebo je to pýcha a egocentrismus?

Reagovat
kilobyte

Z dosavadního systému více těží menší kluby.

Reagovat
exot12

Kritizuješ niečo o čom nič nevieš alebo ty už vieš aký je model súťaže???

Ak budú mať možnosť hrať európske súťaže viac klubov aj z futbalovo menej vyspelých krájín a zarobiť si nejaké peniaze, tak mi povedz prečo by to pomôcť nemohlo?

Ak sa nemýlim, tak rozpočet RM či Barcelony je viac ako 500€, z LM bez televíznych práv dostanú cca 50? Ak do toho započítaš náklady, tak to nie je až tak zásadná čiastka pre klub!

Reagovat
smazaný uživatel

Já tu snad něco kritizoval?

Reagovat
exot12

“Třetí soutěž přinese možnost aby se reformovala EL, reformace EL přinese možnost aby se reformovala LM.

Zajímalo by mě kdo tu věří tomu, že se tohle vše děje pro menší kluby z menších lig.”

Táto časť sa ako pochvala dá brať asi ťažko.

“Ti nejbohatší jsou zároveň i to nejvíce vlivní a proč by nevyužili svůj vliv k tomu aby svou pozici ještě upevnili“ túto vetu by som bral ťažko ako pochvalu, možno sarkazmus?

Reagovat
smazaný uživatel

Konstatování skutečnosti ti nic neříká?

Nebo se jen řadíš do skupiny národní inteligence, pro které existuje buď jeden nebo druhý extrém a realit mezi tím jím nic neříká?

Reagovat
smetos

to znamena prvnich minimalne 7 ceskych tymu v evropskych poharech? Ostatnim zemim taky vzrostou koeficienty. A uz vidim ten plny dum, kdyz do zlina, pribrami, nebi i do Ostravy apod prijede nakej 7,6 tym s turecka, valladoid, ci saint etienne a pujde o tretirade pohary. Lupen bude za kolik, petikilo? Bud je moc fotbalistu, nebo by mel existovat “lepsi fotbal”, protoze mic unaveni asi nebudou

Reagovat
VP85

to asi těžko. V článku je, že 32 týmů, je optimální počet. Tzn. LM 32 - je to nynější stav. EL 32, nyní 48. A třetí soutěž pravděpodobně také 32. Takže celký počet učatníků ve skupinách ve všech třech soutěží by byl 3x32 = 96. Nyní 32+48=80. Nárůst o 16 míst.

Reagovat
VP85

a to by tým ze semého místa určitě do pohárů nešel.

Reagovat
smetos

s turecka

Reagovat
smetos

Seru na to. Du pryc

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes to je ale mnohem komplikovanější, aby se dostaly až na vrchol, protože je zde enormní ekonomický rozdíl mezi nimi a největšími kluby ve Španělsku, Anglii a Německu,", připomněl Agnelli.

Reagovat
discarda

Musíme myslet na to, v jakém stavu zanecháme fotbal pro naše děti.

Reagovat
LeonardoUžoa

Já už nevěřím tomu , že by tito lidé nefetovali.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bakary3

to me taky dojalo, jsou k smichu.

Reagovat
iHawX

Kluby jako Ajax nebo Benefica nemají finanční prostředky na to, aby vyhrávali LM, tak jim ztížej se do ní dostat a odsunou je do nějaký druhořadý soutěže, kde jsou menší finanční odměny

Reagovat
ratusek

Rovnováha, no to je debil. Prostě je snaha vytvořit tu superligu pro nejsilnější, pro týmu druhého sledu EL a pro zoufalce hrát tu třetí soutěž

Reagovat
papanegra

Reagovat
lada.sp

a pro nás je připraven match v Polné

Reagovat
Anacron

Jak by vypadala ta samotná třetí soutěž, se nedovážím předpovídat, ale už jenom to snížení účastníků v EL na 32 by přineslo mnohem větší kvalitu a prestiž. Na druhou stranu, aby to nebylo za chvilku jak v basketu, kdy je v Evropě snad 10 různých pohárů a já nevím čeho . I když tady by snad byla nějaká návaznost atd. Jinak jim jde samozřejmě opět jenom o prachy sobě, rozhodně ne pro menší kluby.

Reagovat
Zaschrona

V basketu je prave problem v tom, ze se od federace odloupla cela struktura evropske superligy, ktera pomalu vytvari vlastni variantu evropske NBA, jeste se svoji variantou evropske ligy, kde az pod ni jsou dve podobne souteze federace a pod ni jsou jeste dalsi neoficialni regionalni pohary. Ve fotbale je to teda znacne lehci situace, k superlize se to porad nedostalo ani v strukture pod federaci.

Jak by to vypadalo v te nove EL se docela da predpovidat, staci si predstavit, ze se presune 12 vitezu poharu + 4 dalsi tymy do te treti souteze. To bude predpokladam zaklad celeho vzniku te treti souteze. Kluby jako nas Jablonec tam nikdo krome Ceska nechce...

Reagovat
Aldeano

Reagovat
papanegra

Kdyby se radši snažili o rozvoj horších lig, tím, že do nich napumpují víc peněz, aby byla větší rovnováha.... ale z toho by UEFA nic neměla...

Radši udělají atraktivní boží superligu, kterou bude chtít sledovat celý svět a ostatní odsunou do podřadnějších lig.

Kam tohle půjde dál ? budou se pořád určovat marketingem a poptávkou ? to by znamenalo, že by z anglie začalo chodit do LM třeba i 6 týmů.. ?

Reagovat
noustres

Spíš nasolej vysílací práva do nebes a kdo bude chtít sledovat bude platit víc a víc, protože trh. Dokud se lidi nevyse.ou na to, sledovat tu jejich show, snobky tu budou stále.

Reagovat
kilobyte

Jak si představuješ ten rozvoj horších lig?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
papanegra

Rozvoj samozřejmě stojí na penězích.. Něco podobného jak píše Zasch..

Uefa má obrovské příjmy a čím docílí, že budě třetí soutěž ? ještě větších příjmů..

Bylo by lepší za sponzorovat národní ligy a poháry, odměňování klubů podle umístění.

Pomoct rozvíjet mládežnický fotbal, tam pořádat klidně víc evropských pohárů o víc peněz, aby bylo pro kluby zajímavé se starat o mládež..

Reagovat
kilobyte

A ty peníze vezmou kde? Top klubům. Myslíš, že se jim to bude líbit? Ne. Co asi udělají? Založí si superligu, o které už se dlouho mluví. Co to bude asi znamenat? UEFA přijde o obrovský peníze. Co z toho budou mít ty malé kluby, které zůstanou a budou hrát LM mistrů? Méně peněz.

Ty mládežnické turnaje vyhrávají top kluby a "béčkovými" juniory. Když se budou hrát o velký peníze, tak to malým klubům nepomůže.

Reagovat
Zaschrona

Pokud se jim umozni udelat si salamovou metodou superligu, kdyz zaroven zustanou pod strukturou UEFA, coz ma jednoznacne vyhody, tak by i oni sami mohli souhlasit s tim, ze se o cast kolace podeli. Uz to je tak i ted, kdyz z prijmu LM se castecne dotuje EL.

U tech mladeznickych turnaju je zasadni, aby se to mnohem vic omezilo HG pravidly, aby tam neslo nakupovat cely kadr a s tim pak dominovat. To jde uplne proti duchu rozvijeni mladeze.

Reagovat
kilobyte

A kde teda vezmou ty peníze na ten rozvoj? Ono je hezký vědět, co se má udělat, ale když nevíš jak, tak je to k ničemu.

Reagovat
Zaschrona

Bylo by to fajn, kdyby UEFA posilala aspon maly cast kolace z prijmu ligam a poharum, ktery by ho dal prerozedelily jednotlivym klubum. Ona by se i ta superliga pak akceptovala lip, kdyz by z toho aspon nejaky drobek na rozvoj fotbalu mely i zeme, ktere si o ni mohou navzdy jen nechat zdat... Ze maji superkluby cim dal tim vic penez uz rozvoji fotbalu nijak nepomaha, jen to navysuje inflaci v prestupech a mzdach hracu, ktere uz je ale davno zajistuji na zivoty dopredu. Mezitim je fotbalovy rozvoj ve vetsine zemi Evropy zavisly na podpore ze statnich rozpoctu a mnohdy pochybnych mecenasu. Ten system nedava moc logiku, fotbal sam o sobe nikam dal uz neposouva.

Reagovat
Rudnevs

A nestačilo by vrátiť 6+5?

Reagovat
Zaschrona

To je naprosto nerealny. Hlavne to je i proti pravu EU.

Reagovat
Muffi

A co jako čekáš? takhle funguje kapitalismus a ty jako volič svobodných(a odpůrce EU dotací, což je jiná forma téhož) bys nad tím měl jásat.

Proč má fanoušek/majitel LFC platit nějaké české lemry? Aby nefňukaly na netu, že jde fotbal do kopru, na čemž mají mimochodem největší podíl domácí neschopní funkcionáři, kteří ve většině případů neumí nic jiného, než čekat s nataženou rukou?

Reagovat
Zaschrona

Proc bych mel jasat nad systemem, ktery umoznuje velkym stavat se neustale vetsimi, kdyz zbytek spis umira? Fotbal nema zadna antimonopolni opatreni a taky to tak vypada. A i kapitalismus musi mit antimonopolni opatreni. A kapitalismus ve sportu proste nedava moc smysl, ve sportu chces videt vyrovnanou a napinavou soutez a ne totalni dominanci. Viz zamorske ligy, ktere rostou jako celek za pomoci tvrdeho prerozdelovani mezi sebou. Pokud UEFA chce rozvijet fotbal v Evrope jako celek, mela by taky s necim takovym prijit, jakkoliv jsou evropske podminky jine a uzavrena liga tady snad jeste nejakou dobu nebude.

Reagovat
Muffi

Ty jsi neskutečný. Jednak tu hovoříš úplně obráceně, než když přijde řeč na ekonomické, politické nebo společenské otázky, kdy chceš zavádět volný trh i ve velmi problematickém zdravotnictví, pliveš na veškeré dotace jako arcizlo ale když tvůj oblíbený fotbal údajně živoří(velmi by mě zajímalo, kde jsi na takovou pičovinu přišel), tak to všechno hodíš do hajzlu a chceš v zájmu tvé představy vyššího dobra bohatým sebrat prachy a dávat je jiným, kteří s těmi prvními nemají vůbec nic společného. Zámořské ligy hraje omezený počet 30 klubů, v rámci zemí jsou pak kluby solidární třeba při přerozdělování TV práv a jak je na tom fotbal v irelevantních prdelích jako je ČR nebo Maďarsko, kde by ty peníze beztak Orbán s Babišem rozkradli,(peníze by nemohly dostávat kluby jako nyní v LM, to je jen přesunutí o level níž, viz RBK) je jim fakt jedno. Čech tam nehrál žádný a Maďar od Puskáse snad taky ne.

A duhak, což je ještě horší mi tady podsouváš tvoje pojetí fanadovství. Pokud Zbrojovka, LFC, Kometa, Isles vyhrají titul a každého naprosto přejedou celých 90/60 minut, fakt nevidím jediný důvod, proč by mi měl brekot poražených na nevyrovnanou ligu vadit.

A teď do reality. Každý, kdo má v hlavě alespoň trochu mozku ví, že klub, kterému fandí má svoje limity, přes které se dostat rovná se zázraku a podle toho se chová. Když chci kvalitu, pustím si v televizi zahraniční klub, když si chci užít fandění naživo, jdu na Zbrojovku a je fuk, jestli v první nebo ve druhé lize, protože v porovnání s velkokluby to bude v obou případech stát stejně za hovno.

tak to fungovalo před 30 lety, funguje to tak nyní a bude fungovat i za 30 let a je jedno, jestli jde o fotbal, film, seriál, divadlo, koncert nebo zoologickou. Nemůžu jít do brněnské Zoo a pak na webu Zaschronovsky brečet, že to jde do piče, protože nemají show s lachtany jako v San Diegu a že by jim to tamní zahrada měla zaplatit. Pokud je požadavek od obyvatelstva na lepší fungování dané oblasti, mají ho občané včetně tebe projevit ve volbách a řešit to prostřednictvím státu/kraje/vlády třeba tím, že nebudou volit kokoty jako Svobodní, kteří bojují proti všem dotacím(vážně by mě zajímalo, jestli je tu diskuze, kde na státní dotace do sportu pliveš) a ne to požadovat od někoho jiného.

A kecy o vyrovnanosti v zámoří? běž je vykládat na ekonomické oddělení Avalanche.

Reagovat
Zaschrona

TL,DR

Reagovat
Bakary3

Ono by i mozna docela stacilo, kdyby ubrali prachy ucastnikum LM a pridali tem v EL.

Vzdyt je i trapny, kdyz na to kluby ze silnejsich lig kaslou, protoze je to pro ne pri narocnym programu v lize proste nezajimavy..

Reagovat
Zaschrona

Podle me by bylo fajn ubrat kazde z top zemi jedno misto v LM na ukor EL a s timhle tretim poharem presunout LM jen na utery a EL na stredu. Timhle by se presunulo vic kvalitnich muzstev do druheho poharu, o ktery by stoupl zajem zmensenim i zlepsenim kvality tymu, i presunem na vyhodnejsi misto v tydnu. Kdyz pujde pulka anglicke top 6 do LM a druha do EL a podobne to bude i v dalsich top zemich, o tu soutez vyrazne stoupne zajem sam od sebe. Podle me je na LM blbe, ze se tam dostava prilis mnoho tymu z velkych zemi, takze uz trochu odpadla exkluzivita se tam dostat. Kdyz se zaroven dostane financni i kvalitativni rozdil mezi LM a EL na mensi rozdil, pro fotbal by to bylo dobre.

Reagovat
smazaný uživatel

Nový formát:

LM: Španělsko, Itálie, Anglie a Německo 6 týmů +PSG a 1 ruský a 6 z kvalifikace.

EL: Prvních 10 týmů dle koeficientu každý 2 týmy +6 odpadlíků z LM + týmy z 11 - 16. místa rankingu

Pohár loserů: vše, co zbyde +1 tým z prvních 16 míst rankingu resp. vítěz poháru

Reagovat
smazaný uživatel

5-6 od nikud už není kvalita

Reagovat
fenixLFC

italie ktora doteraz mala tri miesta a aj to ledva naplnila by mala mat odrazu 6 miest?

Reagovat
olis

* viac korupcie

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Fairplay

Na druhou stranu možná i proč ne. LM je stejně většinou o těch prvních dvou koších. A EL hodně ztrácí na atraktivitě, působí spíš jako odpadlíci ze západu plus polovinu východních týmů.. Takhle bude EL vyrovnanější, prestižnější a prostě ta konkurence v ní opět bude.

Reagovat
Zaschrona

Kdyby to rekl otevrene, tak takhle kodova rec znamena, ze se chystaji vyhodit kluby z mensich zemi z LM a EL do tretiho poharu, kde si mohou hrat mezi sebou a nebudou zaclanet v soutezi, kde je nikdo z velkych zemi nechce. Na druhou stranu jestli to da nasim klubum realnou sanci ten treti pohar i nekdy vyhrat, ono to nemusi byt spatne, zvlast pokud ta soutez bude dotovana tak, ze zustane financne zajimava aspon jako soucasna EL. A z EL bude takova LM2, tipuju, ze cilem je vytvorit jakysi polstar pro kluby z top 4 zemi, aby stacilo skoncit v top 6 na ucast ve financne lakave soutezi.

Reagovat
Mr.Jindros

Zatáhnutí více týmů do evropských soutěží se mi zdá jako super nápad.

Reagovat
h8_sfatto

proto se snižuje počet týmů EL, takže budem rádi za tu třetí, když nestíháme ani dvourychlostní Evropu

Reagovat
h8_sfatto

když vidím,že egames budou i na OH v roce 2026, tak proč ne rovnou nadopovaná Olympiáda,aspoň by to šlo na vědu a každý 4 roky nové tváře...senát pro maminky a sňatky pro transgender,ANO bude líp i bez 3 soutěží

Reagovat
lajka30

To směřuje k jedinému liga nejbohatších klubů.

Reagovat
Aldeano

To směřuje už dlouho. Ale zatím to bude dál pod taktovkou UEFA. Dokud top klubům nebude více vadit repre a MS v zimě apod.

Reagovat
valloire

Nevim o tom, že by Benfica vyhrála PMEZ v 70 a 80 letech.

Reagovat
smazaný uživatel

Už takhle EL plná nounejmáků nikoho nezajímá a ještě něco pod ní?

Reagovat
pistacik11

S tým by som nesúhlasil. Často krát tam máš zaujímavejšie zápasy, ako v LM. A mňa celkom aj zaujíma konfrontácia tých menších klubov, pre ktoré je to "životná" šanca sa ukázať.

Reagovat
Muffi

Většinu lidí, co na to civí v TV zajímají hlavně jména. Pokud budeš mít na výběr LFC-PSG a Rennes-Jabka, všichni si vyberou to první bez ohledu na kvalitu fotbalu. Nehledě na to, že kvalita je relativní pojem. Zápas gigantů může být na pohled horší s méně šancemi, ale individuálními schopnostmi hráčů bude pravděpodobně úplně jinde.

Reagovat
kattos

Drž hubu

Reagovat
fenixLFC

ked je sef juventusu sefom asociacie klubov tak to vysvetluje preco prisla zmena LM pomahajuca talianskym klubom....

Reagovat
pajka-juve

Šéfem je od 5.září 2017. Tuhle pomoc si schválili v čele s Rummeniggem.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
FFA

LM OK

EL znizit pocet na 32 tymov

a tretia sutaz by mohla byt nieco ako Pohar vitazov poharov

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele