Africký pohár národů 2017 - preview skupiny A

10.01.2017, 22:26
Názory a komentáře
Už v sobotu 14. ledna odstartuje v Gabonu v pořadí 31. ročník Afrického poháru národů - je tedy nejvyšší čas spustit pravidelný zpravodajský seriál. V následujících čtyřech dnech najdete na Eurofotbalu detailní preview všech zúčastněných týmů. Začínáme skupinou A, kde se domácí utkají s Kamerunem, Burkinou Fasou a Guineou-Bissau...

Papírově je "áčko" určitě nejslabší skupinou; Kamerun sice platí za historického giganta, v poslední době má ale dost problémů sám se sebou, Burkina vypadá vyčpěle a Guinea-Bissau je na velkém mezinárodním turnaji vůbec poprvé. Roli favorita tak přebírají domácí, kteří však jen stěží odpovídají profilu klasické turnajové velmoci. V následujícím skupinovém preview se zastavíme u každého týmu, jeho kvalifikační cesty, předností a slabin, ale i očekávané taktiky a základní sestavy.






Panteři se na Pohár probili poprvé v roce 1994; toto je jejich sedmá účast, což znamená, že za poslední (zhruba) dvě dekády dokázali obsadit a udržet místo mezi širší kontinentální elitou. Letos však má přijít zlom. V roce 2012, kdy se Gabon dělil o pořadatelství s Rovníkovou Guineou, postoupil do čtvrtfinále, což je dodnes jeho historické maximum; tentokrát by však pouhá účast mezi nejlepší osmičkou fanouškům nestačila. Parta kolem Pierre-Emericka Aubameyanga má za úkol vybojovat medaili, zvláště vzhledem k chabým výsledkům na posledních dvou turnajích (v roce 2013 se Gabon ani nekvalifikoval, před dvěma lety se poroučel po skupinové fázi). Relativně slabá konkurence ve skupině A může být dobrým odrazovým můstkem.

Cesta na turnaj


Africká fotbalová konfederace přijala pro letošní Pohár nový kvalifikační model, inspirovaný Platiniho konceptem před Eurem 2016, takže ačkoliv měli Panteři coby pořadatel účast na turnaji zajištěnou předem, přesto sehráli šest přátelských zápasů coby "nenasazený" tým ve skupině I.

Za soupeře měli Pobřeží slonoviny, Sierru Leone a Súdán - což je, na africké poměry, poměrně solidní test. Ostatně vítězní Sloni vyhráli jediný ze čtyř soutěžních duelů, a kdyby se zápasy Gabonu počítaly jako "ostré", získal by pořadatel deset bodů (což by stačilo na dělené první místo).

Proti silnému Pobřeží sice Panteři získali pouze jeden pomyslný bod za domácí bezbrankovou plichtu, jinak ale dvakrát porazili Súdán a se Sierrou Leone dokázali triumfovat doma (ve Freetownu pak smolně padli gólem z penalty). Celkem se jim podařilo nasázet devět gólů, přičemž o sedm z nich se postaral stabilní útočný tandem Malick Evouna (4) - Aubameyang (3).
Přednosti: Nejlepší hráč Bundesligy za podzim 2016 & domácí forma


Skromný Gabon se vůbec poprvé ve své historii může pyšnit tím, že má ve svém středu jednoho z nejlepších fotbalistů kontinentu: kapitán Pierre-Emerick Aubameyang se v dortmundském dresu vypracoval v elitní devítku, útočníka, kterého by do svého týmu uvítal snad každý trenér na světě. Připočtěme k tomu talentovaného středpolaře Maria Leminu a dvě stabilní opory zadních řad, gólmana Didiera Ovona a stopera Bruna Écuélé Mangu (kteří v Africe platí na svých postech za vysoce nadprůměrné hráče), a výsledkem je silná a vyvážená kostra, na které mohou Panteři s klidem stavět.

Kouč José Antonio Camacho má k dispozici řadu pohyblivých, dynamických hráčů, jejichž největší předností je rychlost a moment překvapení. To není u Gabonu nic nového. V roce 2017 však už Aubameyang, Lemina a spol. úspěšně překračují hranici mezi slibnými talenty a skutečnými potenciálními tahouny. Připočtěme k tomu vynikající bilanci před vlastním publikem - Panteři od roku 2012 prohráli jediný (!) domácí soutěžní zápas - a výsledkem je jeden z výrazných kandidátů na medaili.

Slabiny: Ví trenér, co přesně má dělat?


Víme tedy, že tým Gabonu je postaven kolem kvalitních hráčů... ale co dál? Konzistence výkonů je pro Camacha větším problémem, než si natěšení fanoušci možná připouštějí. Domácí remízu 1:1 v přáteláku se slaboučkými Komorami je ještě možné s klidem přejít, bezkrevný start africké kvalifikace na mistrovství světa však už hůře - jakkoliv by bezbrankové plichty v Mali a doma s Marokem samy o sobě nepředstavovaly nějaký průšvih, pro sebevědomí týmu, jehož cílem je poprvé v historii proniknout mezi světovou elitu, nevěstí nic dobrého.

Člověk se těžko zbavuje pocitu, že se Camacho na své pozici ocitl víceméně náhodou, svůj tým pořádně nezná a optimální herní modely objevuje teprve nyní, za pochodu, kdy už začíná jít o všechno. Nástupce dvakrát najatého a dvakrát odvolaného Jorge Costy nemá jednoduchou úlohu; gabonská FA trpí klasickým problémem mnoha afrických asociací, totiž neadekvátně vysokými nároky vzhledem k nejistým interním podmínkám. Systémová roztříštěnost a jakýsi "hurá-ismus", kterým se Panteři v posledních měsících prezentují, jen utvrzují nevyřčený problém: bez individuální geniality svého nejlepšího střelce je Gabon sice dynamickým, ale zároveň nesourodým a chaotickým týmem.

Předpokládaná sestava a herní systém


Gabon ACN 2017 - Football tactics and formations

Jednašedesátiletý Camacho přišel do Gabonu s bohatým životopisem v zádech - za posledních 20 let trénoval Sevillu, Real Madrid, Osasunu, Benficu, španělskou a čínskou reprezentaci - teď však musí rychle vymyslet optimální systém. Vše nasvědčuje tomu, že Panteři nastoupí k úvodnímu zápasu se třemi středními záložníky; otazníky se vznáší pouze nad složením ofenzivního trojzubce.

Mezi třemi tyčemi je jasnou jedničkou belgický legionář Ovono; obranu má pod palcem generál Écuélé Manga (Cardiff), jehož by ve stoperské dvojici měl doplnit Aaron Appindangoyé (Laval). Na levém beku má předplacené místo Johann Obiang (Troyes), napravo v poslední době nejčastěji nastupuje původní profesí defenzivní záložník André Biyogo Poko. Tento někdejší velký talent Bordeaux se v pouhých třiadvaceti letech odklidil do tureckého Karabüksporu; Camacho jej však na citlivém místě na kraji obrany podle všeho upřednostňuje před Lloydem Palunem (Red Star Paris).

Záložní řada se může stát velkou gabonskou zbraní. O kvalitě Maria Leminy (Juventus) není třeba pochybovat; ex-lorientský univerzál zřejmě zaujme roli kreativního prvku středu pole, zatímco další stálice Didier N'Dong (Sunderland) obstará potřebný pohyb mezi vápny a čínský krajánek Merlin Tandjigora bude vše jistit z prostoru před stopery. Další alternativou do zálohy je Lévy Madinda (Tarragona), případě i Biyogo Poko, pokud by se Camacho rozhodl přeskupit zadní čtveřici.

Klíčovým taktickým prvkem gabonské hry bude rychlý přechod do útoku, k čemuž mají dopomáhat dva elitní střelci - Aubameyang s Evounou. Pokud se jeden z nich nezraní, mají oba základní sestavu jistou; celá gabonská soupiska má nyní na kontě dohromady 57 reprezentačních gólů, přičemž Aubameyang jich nasázel 21 a Evouna 12.

Camacho se může rozhodnout buď pro diamantové rozestavení 4-3-1-2, v němž by oba kanonýry zezadu doplňoval rtuťovitý Guélor Kanga (Crvena Zvezda Bělehrad), nebo pro klasické 4-3-3. V takovém případě by Evouna putoval na levé křídlo a uvolnil tak místo pro Denise Bouangu (Štrasburk) nebo talentovaného Serge Kevyna (Leiria).





Před čtyřmi lety byla Burkina Faso typickým týmem lepšího afrického průměru. Mezi lety 1996 a 2012 se kvalifikovala na sedm z devíti Pohárů, šestkrát ale skončila už ve skupině a pouze v roce 1998 dokráčela až do semifinále. V očích fanoušků tak Hřebci zaujímali podobnou pozici jako Guinea nebo Mali: stabilní regionální síla bez ambicí (a prostředků) proniknout mezi kontinentální elitu. Parta kolem Charlese Kaborého s Jonathanem Pitroipou nicméně dokázala překvapit, vybojovala stříbrné medaile a nyní stojí před důležitým historickým zlomem. Před dvěma lety Burkina pozici spolufavorita neobhájila, opět se poroučela ze skupiny. Pokud by podobným scénářem dopadl i letošní Pohár, bude to signál, že čtyři roky staré stříbro bylo spíše náhodným "ústřelem" než čímkoliv jiným.

Cesta na turnaj


Přestože Hřebci svoji kvalifikační skupinu nakonec vyhráli, jejich výkony měly k suverenitě hodně daleko. Na prvním místě nad Ugandou je udržela pouze lepší bilance ze vzájemných utkání; celý dvojzápas rozhodla jediná penalta, kterou doma v Ouagadougou proměnil Jonathan Pitroipa.

Burkinská cesta na šampionát začala domácím zápasem proti Komorám, kde favoritovi musel tahat trn z paty až po hodině hry věrný dinosaurus Aristide Bancé; následoval duel v Botswaně a nečekaná prohra 0:1. Po dvojitém měření sil s Ugandou tak měl výběr kouče Paula Duarteho na kontě pouhé čtyři body při průběžném skóre 3:1.

Že se nakonec Hřebcům podařilo doklopýtat až do Gabonu bylo z velké části i dílem štěstí; klíčový zápas v Komorách došel rozuzlení až deset minut před koncem, kdy se trefil Alain Traoré, a v závěrečném domácím klání s Botswanou urval těsnou výhru 2:1 mladý forvard Banou Diawara v deváté (!) minutě nastavení. Primární úkol tak byl splněn, ale v povědomí fanoušků zůstává řada pochybností.

Přednosti: Sehranost & know-how


Burkina Faso je typickým příkladem týmu, se kterým se jednoduše musí počítat za každých okolností - a hlavním důvodem je kolektivní zkušenost. Navzdory propadáku z Poháru 2015 mají Hřebci ve svém středu hráče, kteří už jednou prokázali, že umí dotáhnout tým k úspěchu: osa slavného stříbrného výběru (Koné, Kaboré, Traoré, Nakoulma, Pitroipa, Bancé) zůstává nedotčena.

Jestliže před čtyřmi lety založila Burkina svůj úspěch na solidní obraně, letos to může dopadnout podobně: mladý toulouský odchovanec Steeve Yago je určitě lepším stoperem než nemotorný Paul Koulibaly, a Duarteho výběr s ním v sestavě (po boku stálice Koného) inkasoval pouze třikrát z posledních osmi zápasů. Hodně afrických týmů hřeší na nedostatečnou sehranost a nejsou schopny na hřišti řešit situace intuitivně; Burkina má naopak v tomto směru velkou devizu.

Výhodou může být i osoba samotného Duarteho. Portugalský kouč sice u finálového tažení nebyl (tehdy vedl Hřebce Belgičan Paul Put), jinak má ale s tamním fotbalem bohaté zkušenosti: národní tým vedl mezi lety 2008 a 2012 a po krátkém (a neúspěšném) angažmá v Gabonu se před dvěma lety ke kormidlu vrátil...

Slabiny: Střílení gólů & motivace


...což na druhou stranu znamená, že jediný velký úspěch Burkiny za posledních devět let přišel právě v onom jediném okamžiku, kdy Duarte nebyl u kormidla. Sedmačtyřicetiletý stratég s Burkinou dvakrát vypadl ze skupiny, s Gabonem se na Pohár ani nedostal. Letošek o jeho skutečných schopnostech hodně napoví.

Linie mezi přednostmi a slabinami je u Burkiny obecně hodně tenká; netýká se pouze trenéra, ale také samotných opor. Bakary Koné, Charles Kaboré, Jonathan Pitroipa a Alain Traoré mohou být v ideálním fotbalovém věku, málokdo by ale zpochybňoval fakt, že od roku 2013 šla jejich forma dolů. Snadno se tak může stát, že papírově nabitá sestava bude na hřišti nakonec působit spíše vyčichlým dojmem.

A pak je tu problém s produktivitou. Burkina umí soupeře zatlačit, má k dispozici dobré ofenzivní hráče, ale skutečně dostat míč do branky se v poslední době daří jedinému hráči - je jím mladý forvard Banou Diawara z egyptské Smouhy. Tento dvaadvacetiletý kanonýr nejenže rozhodl o postupu na Pohár, ale řádí i v započaté kvalifikaci mistrovství světa - otevíral účet proti Kapverdám (2:0) a zachraňoval domácí remízu s Jihoafrickou republikou (1:1). Opět v nastaveném čase. Poté, co Hřebci zahodili dvě penalty.

Předpokládaná sestava a herní systém


Burkina Faso ACN 2017 - Football tactics and formations

Duarte strávil v dobách aktivní hráčské kariéry nějaký čas pod mladým José Mourinhem, a stejně jako jeho slavnější krajan má ve zvyku neměnit věci, které fungují. Což v tomto případě znamená relativně zřetelné 4-2-3-1 se dvěma typickými křídly, dvěma štítovými záložníky a tradiční obrannou čtveřicí: Putův starý systém, který byl ušit na míru Pitroipovi s Kaborém.

Jonathan Pitroipa mezitím překročil třicítku a vyměnil Evropu za Emiráty, místo na pravém křídle má ale pořád předplacené. Koneckonců je stále nejlepším hráčem týmu a zřejmě jediným Hřebcem, který dokáže sám rozhodovat zápasy. Na druhou stranu na něm byla Burkina v poslední době až příliš závislá (jak se ukázalo na Poháru 2015, kdy soupeři Pitroipův vliv eliminovali a z medailového aspiranta se rázem stal průměrný a nudný tým), takže Duarte musí vymyslet ideální složení ofenzivy, které by největší hvězdě vyhovovalo.

Préjuce Nakoulma určitě nastoupí nalevo, zbylé dvě pozice jsou ale s otazníkem: Alain Traoré má stále vynikající střelu a dostatek herní inteligence na to, aby zvládl roli ofenzivní spojky, za posledních pět let však strávil více času na marodce než na hřišti a v Kayserisporu trochu zmizel z očí. Na hrotu se může objevit výše zmíněný mladík Banou Diawara, případně věrný Aristide Bancé; nejpravděpodobněji však vypadá varianta s Abdou Razakem Traorém coby falešnou devítkou, přičemž Diawara by měl být připraven jako žolík. Další možnosti představují křídelníci Zongo a Bertrand Traoré.

V obraně je situace poměrně jasná - stoperská dvojice patří k nejspolehlivějším na turnaji, na krajích se objeví egyptský krajánek Patrick Malo a marocký legionář Issoufou Dayo, a ze štítové pozice budou zadní čtyřku jistit kapitán Charles Kaboré (Krasnodar) spolu s Adamou Guirou (Lens). Tedy samozřejmě s tím, že Kaboré - autor nejvyššího počtu přihrávek na soupeřově polovině z Poháru 2013 - obstará spíše roli deep-lying playmakera, jak jsou burkinští fanoušci zvyklí. O post jedničky mezi tyčemi si to rozdají Germain Sanou a Koffi Kouakou; tento post však bude jednou z burkinských slabin bez ohledu na konečné řešení.





V roce 2008 postoupili Nepřemožitelní Lvi z Kamerunu až do finále Poháru; proti zlatému Egyptu tehdy v zeleno-červeno-žlutých dresech nastoupili mladíci Alex Song, Carlos Kameni nebo Stéphane Mbia, útočnou vozbu vedl Samuel Eto'o v ideálním fotbalovém věku a obraně šéfoval zkušený kapitán Rigobert Song. Vypadalo to, že Kamerun čekají skvělé časy. Místo toho ale přišel útlum: dva ostudné výbuchy na mistrovství světa, první nepostup na Pohár po osmi účastech v řadě a předloňský definitivní pád na dno. Kouči Volkeru Finkemu nepomohlo ani odstavení domýšlivého Eto'a, ani snaha o nalezení systému nezávislého na Alexi Songovi; Kamerunci před dvěma lety opět selhali a německý kouč si balil kufry. Jeho nástupce, Belgičan Hugo Broos, má před sebou obrovský kus práce.

Cesta na turnaj


Ve skupině M měla být největším kamerunským soupeřem Jihoafrická republika; ta ovšem opět ukázala svoji labilitu a neschopnost vyhrávat zápasy, takže Lvi měli nakonec cestu na šampionát poměrně bezproblémovou. Na druhou příčku dokonce před JAR vyšplhala podceňovaná Mauretánie; ta nasbírala osm bodů, o šest méně než Kamerun. Role otloukánka skupiny připadla Gambii.

Broosův tým od začátku platil za spolehlivého favorita, který se nehoní za okázalými debakly a místo toho svědomitě sbírá potřebné body, tak trochu podle očekávání, stranou mediálního zájmu. Úvodní duely proti Mauretánii a v Gambii rozhodl pokaždé jedinou trefou Vincent Aboubakar; následovaly dvě remízy s Jihoafrickou republikou a na závěr opět poklidné dvě výhry proti outsiderům.

V šesti zápasech Kamerunci nastříleli pouze sedm branek, udrželi ale neporazitelnost a hned pětkrát i čisté konto; to jim pokazila pouze divoká domácí plichta 2:2 s JAR. Jejich postup nikoho nepřekvapil, ale ani neukázal nic bůhvíjak pozitivního. Lvi prošli na šampionát s tichou samozřejmostí. Rozhodovat se bude až nyní: udolávat slabší konkurenci čistou kvalitou jim nedělalo problémy nikdy, hrát vyrovnanou partii se sobě rovnými už ano.

Přednosti: Broosova odvaha & defenzivní jistota


Kamerun je v řadě ohledů předvídatelným týmem, což může mít negativní následky, ale i obráceně: dlouhodobě třeba platí, že obranná fáze Lvů nepropouští příliš mnoho branek. To bylo ostatně znát i v kvalifikaci. Týká se to zejména gólmanů; jak Carlos Kameni, tak Charles Itandje platili v národním dresu za opory, navzdory uvadajícím kariérám na klubové scéně, a totéž se dá říct i o současné jedničce Fabrice Ondoovi (který v jednadvaceti letech chytá za béčko Sevilly).

Hugo Broos plynule navázal na Finkeho "čistící" strategii, která jinde v Africe fungovala s velkými úspěchy třeba u Keshiho Nigérie nebo Halilhodžićova Alžírska (a do určité míry i Renardova Pobřeží). Logika mluví jasně - poslední dva Poháry vyhrály týmy, platící za dlouhodobé stálice kontinentu, které se ale nejdříve musely zbavit příznaků minulosti a vyřadit z kádru tradiční hvězdy.

Kamerunu podobný přístup pod Finkem nevycházel, takže Broos jde ještě dál: z předběžné nominace vypadli z různých důvodů borci jako Assembé, Bédimo, Chédjou, Matip nebo Nyom (tedy potenciální kompletní obrana), spolu s Finkeho koněm Choupo-Motingem. Přesto obrana, tvořená maršálem Nicolasem N'Koulouem a řadou neznámých kolegů, funguje znamenitě. V Aboubakarovi s Moukandjem pak Lvi disponují dvojicí kvalitních gólových útočníků, kteří dokážou rozhodnout zápas...

Slabiny: Kreativita & čitelnost


...pokud jim bude mít kdo připravovat šance. Kamerun vždy trpěl na nedostatek kreativity - vzpomeňme na experimenty se Songem na desítce - letos to ale vypadá až bolestivě. Ve Finkeho nominacích vždy figuroval aspoň jeden hráč, který měl teoreticky zaujmout roli tvůrce hry ve středu pole; Broos se "vzdal" už předem. Do Gabonu jede hodně čistě defenzivních hráčů, hodně hrotů a útočných křídel, a nic mezi tím.

Belgický kouč tak veškerou kreativní práci ve svém 4-4-2 nejspíš plánuje převést na kraje zálohy, kde operují nejčastěji Salli s N'Jiem; oba dokážou dát chytrou přihrávku, zároveň to ale nejsou žádní trequartisti, navíc si budou muset hlídat zadní vrátka a mezi sebou mají dvojici čistých defenzivních štítů.

Toto je právě bod, kde ona zmiňovaná kamerunská předvídatelnost funguje negativně. Nepřemožitelní Lvi mají dostatek kvality na to, aby na turnaji došli daleko, hezkým fotbalem toho ale nedosáhnou. Pokud se tak stane, bude to díky individuálně kvalitě skvělého Aboubakara a kapitána Moukandja.

Předpokládaná sestava a herní systém


Cameroon ACN 2017 - Football tactics and formations

Hugo Broos připomíná živoucí vzpomínku na přelom tisíciletí, kdy africké týmy houfně najímaly náhodné trenéry z Evropy na základě jejich pasu a barvy pleti. Broos před Kamerunem nároďák nikdy netrénoval; ve svých čtyřiašedesáti letech má zkušenosti pouze z jedenácti klubových angažmá z pěti různých zemí (včetně Alžírska), přičemž za poslední dvě dekády nikde nevydržel déle než tři roky. Odhadovat jeho dlouhodobý taktický profil je tudíž prakticky nemožné, i když některé věci jsou jasné už nyní.

Někdejší skvělý stoper Anderlechtu se bude prezentovat konzervativním herním pojetím; můžeme to brát třeba jako protiváhu jeho anarchistickému přístupu k finální nominaci. Ondoa mezi tyčemi je jistotou, stejně jako šéf obrany N'Koulou a nadprůměrný levý bek Ambrose Oyongo z Montréalu. Zbylé dvě pozice v zadní čtveřici zůstávají s otazníkem, místo v sestavě by ale měl vybojovat i slávista Michael Ngadeu-Ngadjui, vyzkoušený na pozici stopera i defenzivního záložníka. Napravo by Ernest Mabouka z Žiliny mohl mít lehký náskok před Collinsem Faiem (Lutych).

Zajímavou otázkou je případné zařazení ofenzivního záložníka Arnauda Djouma z Hearts. Skotský legionář se pod Broosem objevoval ve středové dvojici, což by mohlo indikovat otevřenější taktiku; minimálně ve střetech s Gabonem a Burkinou však můžeme očekávat, že zkušeného Georgese Mandjecka (Méty) doplní spíše podobně defenzivní Sébastien Siani (Oostende).

Útočná dvojice je jasná. Broos ještě musí vyřešit ideální obsazení křídel - Salli a N'Jie v tuto chvíli drží "pole position", v posledních zápasech si ale zahráli i Christian Bassogog (AaB), Karl Toko Ekambi (Angers) nebo Jacques Zoua (Kaiserslautern). Žádný z těchto hráčů však nemá příliš kreativní myšlení, takže minimálně N'Jie - jako aktuálně nejtvořivější člen kádru - své místo pravděpodobně udrží.





Africký pohár národů je zřejmě jediným velkým kontinentálním turnajem na světě, kde se šance na historicky první kvalifikaci pohybuje v tuto chvíli někde kolem hranice statistické chyby. Za šedesát let existence se Pohár konal celkem třicetkrát a zúčastnilo se ho 38 různých týmů; ty, které stále zůstávají stranou, jsou prakticky do jednoho příliš slabé na to, aby mohly reálně pomýšlet na proniknutí kvalifikačním sítem. Stačí si projet jejich seznam: Burundi, Středoafrická republika, Čad, Komory, Džibutsko, Eritrea, Gambie, Lesotho, Madagaskar, Mauritánie, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Seychely, Somálsko, Jižní Súdán a Svazijsko. Donedávna mezi ně patřila i Guinea-Bissau. Přesněji do čtvrtého června 2016...

Cesta na turnaj


Kvalifikační cesta maličkého státu z Guinejského zálivu, který byl až do roku 1974 portugalskou kolonií, nebyla jednoduchá. Skupina E s Kongem, Zambií a Keňou sice nebudila příliš hrůzy, přesto se ale považovalo za tak nějak samozřejmé, že boj o postupové místo svede trojice vyrovnaných favoritů (dobře, možná jen Zambie s Kongem), zatímco Guinea-Bissau bude ráda za nějaké ty ukradené body "po cestě".

A zpočátku to tak skutečně vypadalo. Upachtěná bezbranková plichta v Zambii svědčila spíše o úpadku a střelecké neschopnosti domácích Chipolopolo než o náhlém a nečekaném kvalitativním vzestupu Guinejců, a pokud si někdo myslel něco jiného, následná domácí prohra 2:4 s Kongem jej vrátila zpět na zem.

Nejpřekvapivější na postupu Guiney-Bissau není ani tak to, že se tak stalo vůbec poprvé, jako spíš absolutně nulové očekávání, že by se něco takového stát mohlo. Na Pohár poslední dobou proklouzla řada exotických outsiderů (Botswana, Etiopie, Uganda, Malawi), pokaždé to ale dávalo smysl - šlo prostě o vyústění dlouhodobého vzestupu, spojené s trochou štěstí. U Guiney-Bissau žádný vzestup jednoduše neexistoval, nikdo s ní nepočítal, a potom - najednou - bylo hotovo. Dokonce i teď, pár dní před startem turnaje, zůstává tým kouče Bacira Candého naprosto nepředvídatelný.

Co ovšem víme, je fakt, že má velkou mentální sílu. Dvě klíčové výhry 1:0 nad Keňou se nerodily snadno, skutečné drama přišlo ale až v předposledním kvalifikačním duelu doma se Zambií; ještě v páté minutě nastavení svítil na tabuli stav 2:2, než nováček Toni Silva využil chyby v defenzivě Chipolopolo a vystřelil outsiderovi postupovou výhru. Závěrečná porážka 0:1 v Kongu už tak nemohla nic změnit.

Přednosti: Kreativita & prvek překvapení


Je to sice eurocentrická kulturní zkratka, nicméně v posledních letech si řada fanoušků zvykla spojovat reprezentace někdejších portugalských kolonií s živelným, chaotickým ofenzivním fotbalem; může za to především Angola (se svým programovým odmítáním jakékoliv kolektivní taktiky), ale i Kapverdy (díky důrazu na dribbling a ofenzivní individualismus). Pointou je, že od těchto týmů tak nějak očekáváme, že budou v první řadě bavit. Guinea-Bissau by mohla být dalším příkladem.

Sedm inkasovaných gólů v kvalifikaci je suverénně nejvyšší počet ze všech vítězů skupin, síla Candého týmu ale leží jinde - na rozdíl od řady konkurentů využívají Guinejci služeb klasického ofenzivního záložníka (Zezinho), který se o kreativní úkoly dělí se zkušeným deep-lying playmakerem (Bocundji Cá). Připočtěme k tomu dvě šikovná křídla a obligátní devítku a výsledkem je tým, který ví, jak dopravit míč do soupeřovy útočné třetiny. V porovnání se schematickými, čitelnými strategiemi Burkiny a Kamerunu může být ofenzivní chaos překvapivě účinnou zbraní. Zvlášť vzhledem k solidní technické úrovni guinejských forvardů.

Na tomto místě zároveň musíme zmínit i jeden očividný faktor - od Guiney-Bissau nikdo nic nečeká. Samotná kvalifikace byla šokem; fakt, že Zezinho a spol. vůbec dostanou šanci poměřit se s kontinentální elitou, sám o sobě překonává plán o stovky procent. Djurtus (Hyeny) nemají co ztratit, mohou hrát naprosto bez tlaku. Což se vždy počítá.

Slabiny: Kvalita kádru


Podobně zřejmým faktem nicméně zůstává, že tento tým na nějaký úspěch jednoduše nemá. Kvalitativně. Ne bez zraněného Cícera, nejlepšího střelce, jehož odchovala Braga a který momentálně nosí devítku v Pacos de Ferreira.

Prakticky všechno kolem Djurtus zůstává obestřeno tajemstvím. Guinea-Bissau má neznámého lokálního trenéra, zhruba tři stálé opory (Bocundji Cá, Zezinho, Jonas Mendes), a její kádr byl na poslední chvíli "posílen" o několik Portugalců, kteří tuto zemi nikdy ani nenavštívili, ale mohou doložit své koloniální kořeny. Kvalifikace na Pohár skončila zkraje loňského září a od té doby nesehrál Candého tým jediný oficiální zápas, soutěžní či přátelský.

V tuto chvíli vlastně nezbývá než napjatě očekávat, s čím se Guinejci na turnaji nakonec vytasí. V kvalifikaci ukázali, že mají v kádru dostatek šikovných hráčů, stejně tak se ale může stát, že v přímém kontaktu se skutečně silnými týmy shoří podobně jako (mnohem sebevědoměji působící) Botswana pět let zpátky. Druhá možnost je určitě reálnější.

Předpokládaná sestava a herní systém


Guinea-Bissau ACN 2017 - Football tactics and formations

Baciru Candému je 68 let a nikdy v životě nepůsobil mimo svoji rodnou zemi - ať už v dobách aktivní kariéry, nebo jako trenér. Národní tým Guiney-Bissau poprvé převzal v roce 2001 a vydržel u něj osm let, než se odklidil na lavičku lokálního klubu SC de Bissau; zpátky k reprezentaci se vrátil teprve loni a hned zaznamenal suverénně největší fotbalový úspěch národní historie. Ne že by u toho musel nějak složitě taktizovat.

Hyeny skutečně působí jako tým, který si jede turnaj v první řadě užít. Napovídá tomu i jejich nominace: jediný defenzivní záložník, pět křídel, tři hrotoví útočníci, dva vyloženě ofenzivní playmakeři. Candé preferuje systém 4-2-3-1, v němž pět hráčů brání, čtyři útočí a jeden slouží jako spojka uprostřed pole. Tuto roli zaujme Nanissio (Felgueiras), krytý zezadu Bocundjim Cá z Remeše.

Mezi tyčemi je jasnou jedničkou Jonas Mendes (Visela), před nějž se nejspíš postaví polský legionář Rudinilson (Gdaňsk) a Eridson z kyperské Doxy. Na krajích obrany jsou favority na základní sestavu Emanuel Mendy (Pitra Neant) a Agostinho Soares (Covilha), ovšem odhadovat konkrétní složení zadní čtveřice po pěti měsících bez ostrého zápasu je poměrně složité.

V útoku bude největší tíha odpovědnosti ležet na dvojici krajánků z řeckého Levadiakosu - pokud si desítka Zezinho neporozumí s gólovým křídelníkem Toni Silvou (jednu dobu se o něj zajímala i Chelsea), bude mít Candé velký problém. Lepší hráče totiž v kádru jednoduše nemá. Možná s výjimkou na poslední chvíli naturalizovaného Ábela Camará (Belenenses), který je po Cícerově vypadnutí nejlepší devítkou týmu. Do hry by se měli dostat i ofenzivní univerzál Piqueti z béčka Bragy, kvalifikační hrdina Frédéric Mendy (Ulsan Hyundai) či zkušený Sami (Belediyespor).



Tip na pořadí ve skupině:

1. Gabon
2. Kamerun
3. Burkina Faso
4. Guinea-Bissau

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (190)

Přidat komentář
Godwinson

Vlajky to kurví

Reagovat
domingo

uz ne

Reagovat
domingo

Reagovat
Shevchenko

Takže postup Burkina Faso a Guinea-Bissau

Reagovat
Liquid

postup Gabon a Guinea-Bissau

konečně začíná to nejzajímavější kontinentální mistrovství, tentokrát i s dvojnásobným slavistickým zastoupením

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Nemělo být u Gabonu spíše "nejlepší střelec Bundesligy za podzim 2016" místo "nejlepší hráč"?

Reagovat
fantomas

Podle kolegu i hrac

Reagovat
db18

Jo on tu byl včera i článek. Ale stejně mne to celkem překvapilo...

Reagovat
db18

lol, 3. byl Lewandowski

Reagovat
Spasitel

Burkina Faso a Aubameyang

Reagovat
vocasisko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

zeptám se na : ... její kádr byl na poslední chvíli "posílen" o několik Portugalců, kteří tuto zemi nikdy ani nenavštívili, ale mohou doložit své koloniální kořeny

Otec nebo matka těch hráčů musí mít narození či občanství Guiney-Bissau je to tak, nebo jsou jiná pravidla ?

Reagovat
domingo

Myslim ze je to tak. Neni to neobvykly, africky repre casto "skautujou" pristehovalce v byvalych koloniich, Alzirani takhle maji na svazu jednoho cloveka, kterej se vylozene stara o prekecavani Francouzu.

Reagovat
KingMaster13

Držím Kamerunu palce, snad bude Ngadeu dobře reprezentovat

Reagovat
db18

Jestli nastoupí na stoperu, tak o tom silně pochybuji.

Reagovat
KingMaster13

V Botosami tam hrál a byl výbornej Potřebuje akorát někoho kdo ho bude řídit, což nevím jestli v Kamerunu mají ale i tak propracovanou defenzívu mají takže asi budou vědět

Reagovat
db18

Jasně, ono i záleží na tom, jestli má vedle sebe někoho, kdo ho "ukočíruje" (jako u nás s Hejdou), ale když to nezvládl Deli, tak trochu pochybuji, co píše níže domingo, že se měnila skoro celá obrana, tak prostě moc nevěřím, že to bude fungovat...

Reagovat
salami

"když to nezvládl Deli", to neni žádnej argument, Deli je právě ten stoper, kterej potřebuje bejt kočírovanej, proto mu to taky sedí s Bílkem, kterej je sice průměrnej fotbalista, ale je zodpovědnej a diriguje obranu, Nkouloua nijak zvlášť neznám, tak se neodvažuju tipovat, jak jim to spolu pujde, jenom jsem se chtěl vyjádřit k tomu Delimu, to mi přišlo úsměvný

Reagovat
db18

Aha, tak já právě měl pocit, že z něj chcete mít lídra... (ale dává to smysl, když se pořádně chytil až u vás)

Reagovat
salami

Deli nejspíš v létě pujde, tim spíš, jestli se ukáže právě na APN, i když by samozřejmě bylo fajn, kdyby nám pomohl i v evropskejch pohárech na který to zatim vypadá, ale podle mě je to celkem tutovka, proto se taky přiváděl ted v zimě Luftner, aby jsme si už připravovali náhradu a nelepili to v létě těsně před kvalifikačníma kolama

Reagovat
fantomas

Na APN si beztak nekopne, Koné a Bailly sou jasný.

Reagovat
salami

a jede jako trojka nebo hůř? protože vzhledem k Baillymu podzimním zdravotním problémům, by to zase taková senzace, že se do sestavy na nějakej zápas podívá, bejt nemusela

Reagovat
fantomas

No právěže bych to viděl spíš na čtyřku, páč tam je ještě Kanon, kterej ale občas supluje na LB, pokud Soccerway nelže. Druhá možnost je, že tam jako 4. stoper, ale primárně CDM cestuje Kessié.

Reagovat
salami

tak teoreticky by mohl bejt pře Kanonem, ten promarodil většinu lonsky sezony a letos se celýmu ADO moc nedaří, oproti tomu má Deli fazonu a daří se i týmu, ale nechám se překvapit

Reagovat
fantomas

Pokud vim, tak Kanon má v repre dlouhodobě lepší pozici než Deli, ale tak rád se budu mýlit.

Reagovat
salami

jinak on je fotbalově skvělej, ale má prostě takový ty tendence podcenovat některý situace, hodně si věří a má chuť se zapojit do ofenzivy, neni to podle mě ten prototyp spolehlivýho obránce, ale v to může dozrát a v těžší lize bude mít určitě i zodpovědnější přístup

Reagovat
domingo

To se fakt blbe odhaduje. V poslednich zapasech pravidelne hral, obcas na stoperu, obcas na DM. Vzhledem k tomu, ze Broos vyhazel prakticky kompletni obranu, je to docela loterie .)

Reagovat
aurelio

Akú šancu má Tambe? Koľko útočníkov je v hierarchii pred ním? Hral niečo aspoň v kvalifikácii alebo prípravákoch? A čo Mabouka?

Reagovat
domingo

Tambe je podle me mezi tema devitkama uplne posledni, Mabouka nejspis zaklad.

Reagovat
andrej.zvolo

V kvalifikacii hral Tambe iba proti Gambii posledny zapas 70 minut bola to jeho repre premiera. Akykolvek start na par minut bude velky uspech.

Reagovat
Kang & Kodos

V Estonsku na něj musí vzpomínat ještě teď.

Reagovat
smazaný uživatel

Panteři, Hřebci, Lvi, Psi hyenovití To mě vždy bavilo sledovat na Eurosportu, škoda, že teďka nebudou vysílat.

Reagovat
Sali5

Nejlepší byli Orli z Kartága nebo Měděné střely (tuším Zambie), na Eurosportu se v tom vždycky vyžívali no, škoda, že to tam teď nebude, takhle si k tomu turnaji těžko najdu cestu

Reagovat
Radin

Dobře se to čte, chválím :-)

Reagovat
smazaný uživatel

EUROfotbal, ale né, hezky Dominiku

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za článek, těším se na další.

Bude to vysílat někdo u nás? Eurosport to zabalil, vzal to někdo místo nich?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

Tak tady bysme ale měli spadat pod Europe ne?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za info.

Reagovat
smazaný uživatel

vlajky

Reagovat
smazaný uživatel

Postup:Gabon a Burkina

Reagovat
smazaný uživatel

:)

Reagovat
off-olda

Až mam strach se zeptat, kolik tohle zabralo času...

Reagovat
domingo

Tak 6 hodin vcetne resersi .)

Reagovat
Spalovač šancí

A z toho 5,5 hodiny vlajky

Reagovat
smazaný uživatel

dobra prace. jinak muzu se zeptat jak vzniklo pouto k auxerre? byl v tom cisse nebo nekdo jinej?

Reagovat
off-olda

Jenom? Tak to respekt.

Reagovat
hyper01

Reagovat
smazaný uživatel

Dobra praca, skoda ze to neuvidime na eurosporte,tam ma ten turnaj vzdy neskutocne bavil

Reagovat
uff

Reagovat
Mustang™

Skvělý článek. Jsem zvědavej na Zezinha a Toniho Silvu. Postoupí určitě Gabon a nevim

Reagovat
šolim

Velmi dobrá práce, klobouk dolů!

Reagovat
smazaný uživatel

Super článok. Pre africké krajiny mám slabosť, zaujímavé čítanie týkajúce sa ich reprezentácií.

Reagovat
Kostomlat

To fakt nemá kamerun lepší fotbalisty?

Reagovat
off-olda

Kweuke

Reagovat
smazaný uživatel

to vážne toto Eurosport nevysiela? Kam ten futbal speje, človek je zvyknutý kukať na Eurosporte Africký pohár od roku 1998 a teraz toto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alias

nechápu, že to u nás nikdo nevysílá...máme 15 sportovních programů a raději vysílají švédskou florbalovou ligu, šipky, bobování a kulečník

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Wat

Nechybí tomu celé soupisky týmů? Nebo ještě nebyly zveřejněny?

Reagovat
sk333

K tejto skupine to nie je, ale veľká škoda, že sa tam neprebojovala Nigéria na ten Africký pohár. Mali v skupine Egypt a proste nepostúpili. Ja si však myslím, že momentálne práve Nigéria je najlepším mužstvom v Afrike. Je škoda, že na turnaji neuvidíme hráčov ako Mikel, Moses, Iheanacho, Iwobi, Balogun, Etebo, alebo Ndidi. Práve Ndidi môže byť novou superhiezdou Anglickej ligy v Leicestri. V prvom zápase za Leicester v pohári proti Evertonu hral fantasticky.Mal by byť náhradou za Kantého .Ešte raz teda škoda, že tam nehrá Nigéria.

Reagovat
Kostomlat

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím, ale jestli by třeba ten Moses, Iheanacho či Iwobi jeli, ale to se bavíme čistě teoreticky.

Reagovat
Fabregas@ole

Reagovat
Shevchenko

Tým, co se nedostal na závěrečný turnaj nemůže být ani náhodou nejlepší mužstvem.

Reagovat
sk333

Ono by to tak malo byť, ale Nigéria je v tomto ohľade špecifická. Pod Olisehom stratili body v Tanzánii a pod Siasiom neuspeli v dvojzápase s Egyptom, keď doma stratili víťazstvo v nadstavenom čase. Odvtedy prišiel Gernot Rohr ako tréner a mužstvo jednoducho šlape. Tento africký pohár možno vyhrá Alžírsko, ale v kvalifikácii na MS ťažko postúpi cez Nigériu. S Egyptom v kvalifikácii na africký pohár ak by hralo Pobrežie Slonoviny, alebo Ghana, tak by možno tiež neuspeli.

Reagovat
Shevchenko

Pořád nevidím důvod, proč by je ty výhry nad Zambii a doma nad Alžírskem měly stavět do nějaké role nejlepšího týmu kontinentu. Sice tu kvalifikaci rozjeli skvěle a asi i postoupí, ale zatím mají za sebou jen dva zápasy. Pořád je to Nigérie, která umí udělat skvělé výsledky, na které naváže totálním propadákem. Pobřeží Slonoviny i Ghana pravidelně hrají o medaile na ACN, proto je stále považuju za něco víc, Alžírsko kádrem a výsledky za poslední dobu taky vidím jako lepší tým.

Reagovat
sk333

OK. V pohode. Každý máme právo na svoj názor.

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
ZB 07

chválím, parádní práce.

Reagovat
smazaný uživatel

Super... Slávista a Gabonská antilopa postup

Reagovat
uff

Bude sa to dať vôbec niekde pozerať? Stávkové? Streamy?

Reagovat
PISTOLERO

streamy jsou tutovka

Reagovat
salami

dobrej článek, ale ještě bych doplnil pod každej tým i jeho nominace, aby to byl komplet přehled

Reagovat
ZB 07

Reagovat
db18

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Jarek252

Na Eurosportu už krom Bundesligy nezbyl žádný fotbal... MS klubů, Africký pohár národů, ohlédnutí za kvalifikací na velké turnaje, zkrácené záznamy zápasů - vše je fuč.

Reagovat
smazaný uživatel

ide to z ceskou verziou od 15 k nule. A to je stale jeden s lepsich kanalov. Lenze, pokial by prisli o Bundesligu tak uz u mna s vynimkou skokov na lyziach nebude co k sledovaniu. Co je skoda,kedze maju asi najkvalitnejsich komentatorov zo sportovych stanic mne to tiez chyba.

Kedy siel inak posledne magazin FIFA Football? To uz som tiez take dva mesiace nevidel

Reagovat
Mustang™

na Slovensku máte rozdílný pravidla při požívání s/z?

Reagovat
smazaný uživatel

s kým/s čím, z koho/z čoho

Reagovat
Mustang™

Reagovat
db18

Možná mají, možná ne - ale na tohle ho upozorňuje celkem dost lidí...

Reagovat
aurelio

Musí to robiť naschvál. Neverím, že by sa pri toľkých pokusoch aspoň občas netrafil.

Reagovat
db18

Reagovat
Mustang™

Asi jo

Reagovat
Mustang™

Nemyslel jsme to jako urazku, ale u neho jsem to videl uz nekolikrat. I u jinych Slováků. Tak jsem se zeptal a asi to vypada, ze jen nekdo nedaval pozor na zakladce (nebo tam jeste stale chodi).

Reagovat
smazaný uživatel

Ne,s a z jako spojku používají stejně, akorát předpony s a z píšou jinak,např. správy místo zprávy

Reagovat
Mustang™

Sice to jsou předložky, ale myslel jsem si, že to je tak, jak píšeš.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha,já si to pořád pletu, co je předložka a co spojka ,aha spojka je jen a a i, ostatní jsou předložky?

Reagovat
smazaný uživatel

Jako,ostatní jednopísmenná slova

Reagovat
db18

Ženský fotbal tam zůstal, ne? Jinak mne trochu mrzí, že tam nevydržela polská Ekstraklasa. Bylo to docela pěkný zpestření při pondělku (případně ochutnávka před hlavních chodem ve formě BL v pátek)

Reagovat
smazaný uživatel

Zensky futbal len myslim tu zensku ligu majstrov. inak tak 3 roky do zadu davali kazdy tyzden aj zapas japonskej ligy, zo 6-7x za sezonu to bol aj priamy prenos pokial si pamatam

Reagovat
db18

Každou chvíli tam jdou i turnaje mládežnických reprezentací... od U14/U16 až po U21 (a vlastně pak dávají i Olympiádu)

Reagovat
Uwe háže buly

+ jednu dobu dávali MLS

Reagovat
smazaný uživatel

MLS maju este tuto a dalsiu sezonu.

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Smekám zo skupiny mám veľmi zmiešaný pocit, lebo prakticky všetci traja favoriti dlhé roky podliezajú latku svojich možností. Vôbec by ma neprekvapilo, keby Guinea Bissau postúpila.

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní práce, těším se na další články. V afrických repre se moc neorientuju a tohle je pro přiblížení skvělé.

Reagovat
smazaný uživatel

Je mi len divne,ze sa nikto iny prav na APN nechopil. Hlavne ze na Novasport je okrem NHL a Fa Cupu hovno, ide tam svedska florbalova liga, na Sport TV KHL a MS v Hadzanej ktore tiez skoro nikoho nezaujmaju, Digi okrem lig nema v podstate nic ...nie zeby sa chopili kvalitneho turnaja ale nie, davaju tam pasporty typu florbal ktore nikoho nezaujmaju

Reagovat
Sali5

Tak já celkem pochybuju, že APN by mělo nějakou převratnou sledovanost u nás.

Reagovat
ZB 07

No určitě větší než záznamy běhů, skoků na lyžích apod. Škoda, protože s APN by měli tu skladbu programu mnohem bohatější...

Reagovat
Sali5

Jo, tak u Eurosportu to je jasné, spíš mi šlo o ty ostatní zmiňované kanály.

Reagovat
ZB 07

Jo tak...tam je otázka, jestli by na to třeba na Sport TV, či Digi byl prostor no. A na Nově podle mě ani neví, že něco takovýho jako africkej pohár existuje

Reagovat
Sali5

To je právě ono, na Sportu teď začalo MS v házené, což je jeden z jejich hlavních sportů, navíc přes víkend normálně vysílají SA a k tomu play-off NFL, takže by měli prostor jen na omezené množství zápasů.. potom máš Digi a NS, kteří podle mě nemají o APN zájem..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak samozrejme play-off NFL to si rad zapnem aj ja.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Nove vedia len o existencii Capitals, ktory su do tyzdna 5-6 krat z 13 zapasov co davaju.

Reagovat
Hokaido

Nova bere evropskej balíček NHL, tudíž do výběru zápasů nemá nejmenší právo rozhodovat, ty experte.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Že do toho ani nejde O2 - ta podle mne teď nemá co dávat, když se nehraje LM...

Reagovat
ZB 07

ti by mohli zabojovat no. Ale tak co, aspoň se díky komentátorům ze zahraničních stanic potrénuju ve francouzštině... a stejně pochybuji, že by to Radotínský a spol. zvládli stejně obstojně jako kluci na Eurosportu...

Reagovat
db18

Vzali by to v originálním znění a pak říkali, jak je to hrozně super, že divákům nabídnou originální komentář.

Reagovat
ZB 07

To bych ale i bral. Akorát bychom byli ochuzeni o pravidlového experta Roberta Henna, takže to asi neprojde

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Hokaido

Digi kromě lig nemá nic. Hm, zajímavá myšlenka, v podstatě mají jen 3 nejlepší klubový soutěže světa, strašní amatéři.

A TV je firma v podstatě jako každá jiná. Třeba florbal se v poměru cena/sledovanost očividně vyplaatí víc, jinak by APN samozřejmě koupili.

Reagovat
smazaný uživatel

Skus si precitat ten prispevok pls. Kde pisem "Digi okrem lig nema v podstate nic". Tym som myslel ze maju top klubove sutaze. Ale ja som narazal na to,ze co maju okrem toho. co sa tyka florbalu neviem, to si len sem tam zahrajem a ani mi to moc nejde...

Reagovat
Hokaido

Mají teda LM, LaLigu, PL, skotskou, Championship. Už jen tohle je z fotbalu docela luxus. Pak mají třeba Euroligu v basketu, skoro celej rok tam jedou turnaje v ženským tenisu (kromě grandslamů), FED Cup, Davis Cup a 250 ATP.

To mi přijde jako slušná nabídka.

Reagovat
smazaný uživatel

Oni ale ATP kupili len teraz nie? Doteraz to mala Novasport myslim ponuka nie je spatna, bola by lepsia teraz z APN. Vsak to je turnaj na tri tyzdne...

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš se divím, že to nevzalo O2 sport.

Reagovat
FC Porto FC

Sport 1,2 ma NFL to je taky solidni a Nova Sport má ještě NBA

Reagovat
smazaný uživatel

svedska florbalova liga ta rychlost tam je neskutecna

Reagovat
Liquid

Ono to letos nebude na eurosportu ?

Reagovat
smazaný uživatel

bohuzial nie. A nevyzera to ze by do troch dni sa toho niekto chopil. Takze streamy, vyborne, fantazia

Reagovat
fenixLFC

ten toni silva je ten co bol kedysi u nas v Liverpoole?

Reagovat
Briggus

ano

Reagovat
Pipo123

Domingo pri Senegale venuj trošku času pre Keitu

Reagovat
smazaný uživatel

Kedy bude B-čko?

Reagovat
fantomas

Každou chvíli.

Reagovat
Shevchenko

To je taková domingovina

Reagovat
fantomas

Jono, v sedm mi psal, že mu zbejvá už jenom Zimbabwe. Ted už podle mě chrápe

Reagovat
db18

Jsem myslel, že tohle je jen taková "před-upoutávka" a pak to bude vycházet v den, kdy se začne hrát skupina... takže ne?

Reagovat
fantomas

No... ne novej plán je dneska odpoledne!

Reagovat
db18

Reagovat
ZB 07

*večer

Reagovat
fantomas

Tak to si snad každej domyslel.

Reagovat
ZB 07

To je fakt Každopádně očekávám, že to Zimbabwe bude úplně dokonalý, když si na něm Dominik dává tak záležet

Reagovat
fantomas

Reagovat
Kang & Kodos

Určitě celej den popisuje epičnost jejich levýho beka.

Reagovat
ZB 07

No za tu dobu už musel stihnout popsat i tamní politickou situaci...

Reagovat
Kang & Kodos

To ne, o Costovi by se dalo psát celej tejden

Reagovat
db18

Právě určitě sleduje derby s komentářem F.R. Čecha a sbírá materiál, aby opravdu bylo o čem psát.

Reagovat
Kang & Kodos

To má ale blbý, Ringo se klasicky choval jako čurák. A Costovi říkal Kweuke. A Kamerun už byl.

Reagovat
ZB 07

*zítra

Reagovat
fantomas

... pro turnaj samotnej si na něho pořídim rákosku normálně.

Reagovat
db18

...prostě platí to, co jsem psal já před tím, než mne fantomas opravoval.

Reagovat
Majk91

Pre mna jeden z najoblubenejsich futbalovych turnajov, tesim sa na kazdy jeden rocnik a ono to tento rok nikto z nasich nevysiela? Eurosport sklamal

Reagovat
smazaný uživatel

pre mna asi najoblubenejsi kontinentalny sampionat, spolocne s Copa Amerika. Mna totiz EURO tak nebavi a ani nikdy nebavilo,toto je pre mna o dost zabavnejsia. skoda no, ale nic s tym nezrobime.

Reagovat
Liquid

pro mě vůbec nejoblíbenější, Euro mě taky nebaví, MS a Afrika je top

Reagovat
aurelio

Chápem, že na Eure je často veľa nudných, rovnako hrajúcich, prípadne rovnako kvalitných mužstiev, ktorých zápasy nie sú také záživné, ale podľa mňa boli vlani zápasy Talianska, Chorvátska, Maďarska, Francúzska, či Islandu "prudko pozerateľné"

Reagovat
Liquid

posledně mě celkem bavilo, to je pravda, na druhou stranu rozšíření nechválím

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dává to nějaká TV ???????????

Jsem to nikde nenašel

Reagovat
Rarášek

Snad už se Kamerun zvedne z těch sra... Pro mě nejsympatičtější repre z Afriky, budu držet pěsti.

Reagovat
Shevchenko

Pro mě snad úplně nejhorší

Reagovat
uff

Reagovat
M11

hm to je velke zklamani ze to nedava Eurosport..

Reagovat
fantomas

Se divim, kolik lidí se tu řídí ES. Však APN bez zrnitých streamů neni to pravý APN.

Reagovat
smazaný uživatel

Skor APN bez ES nie je to prave APN. Tam si to pani komentatory vzdy uzivali. zaroven sa clovek velmi vela dozvedel co nevie. Uz to tam bola taka klasika. Tiez ma to velmi sklamalo. (len sa divim ze Toure nezazaloval zatial ES za rasizmus ). Ale teraz ako vazne, APN a ES to islo stale dokopy.

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Free_player

taky nepamatuju jiný APN než na ES ... dřív i německým

Reagovat
fantomas

APN v HD nemá ten správnej feeling

Reagovat
Liquid

dávali tam i magazíny k místu konání, českej koment, člověk se hned dozvěděl kde ten či onen hráč hraje či hrál proti českýmu týmu prostě vše co českej koment obnáší, teď to přes streamy bude o kouskování obrazu, vypínání spamu v případě rychlého francouzského komentáře i matení hráčů (když vysloví v jedné vetě 3 hráče třeba z Toga)

Reagovat
smazaný uživatel

bolo to tam vyborne...

Reagovat
db18

Ale má - naopak to není ono, když sedí moucha na kameře a nemáš pcoit, že sedí na televizi.

Reagovat
Liquid

Reagovat
uff

Nezabudnem na výrok pri poslednom turnaji vo finále pri 11. Já chci brankáre. Ono mu to vyšlo a brankári nakoniec kopali a rozhodli 11.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si tak isto pamatam, to myslim ze este komentoval na ES pan Homolka.

Reagovat
smazaný uživatel

Celý deň čakám po operácii na dobré počteníčko a skupina B nikde

Reagovat
ZB 07

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Preview Středoamerického poháru nemáte

Reagovat
Kongo

Letos Uganda finále.

Reagovat
Liquid

s Guineou-Bissau

Reagovat
Liquid

los kvaldy na příští Afriku https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Africa_Cup_of_Nations_qualification

v G, K, L čichám šanci na překvapení, Libérie, Mauretánie, Tanzie, Lesotho come on ! Mimochodem pro Guineu-Bissau celkem snový los, slušná šance, že by se mohli znovu dostat na Afriku.

Reagovat
fantomas

Tohle už Nigérie musí dát a skupina L bez favorita v podstatě, Tanzánie by konečně mohla

Reagovat
Liquid

jestli se nezvedne Jihoafrická Republika tak lehký postup, nejsnazší los má ale Ghana, z druhýho místa by ale klidně mohla i Keňa či Sierra Leona, prostě prohrát venku s Ghanou, doma možná taky prohrát nebo uplichtit a ty 2 slabé porazit a cesta je volná ale lehko se to řekne

Reagovat
Shevchenko

z D nemůže postoupit druhý tým jako proč?

Reagovat
smazaný uživatel

Možno Mozambik a Tanzánia by mohli prekvapiť, ak nájdu aký-taký koncept na štýl Ugandy, alebo proste len šťastnú zhodu náhod ako Guinea Bissau.

Reagovat
fantomas

Btw zajímavý, že i tentokrát se Kamerun jako hostitel zúčastní tý kvalifikace, ale na rozdíl od Gabonu posledně se výsledky z jeho zápasů budou těm dalšim týmum normálně počítat do tabulky a nepujde o pouhý přáteláky. Docela klíčová inovace.

Reagovat
db18

A chápu ty tabulky na wiki správně, že druhý ve skupině D má prostě smůlu a nezahraje si baráž? (nebo to je jen nějaká chybka?)

Reagovat
fantomas

To musí bejt chyba, nepřišel sem na to, proč by tomu tak mělo bejt.

Reagovat
Liquid

tak to je docela dost klíčový, nicméně i tak je myslím Maroko i Malawi rádo, v podstatě bez šance není ani Komory a Mauricius ikdyž to by byla senzace, s tím D je to samozřejmě kravina, tak bude patřit to jako v každý jiný skupině, vítěz přímo a 3 nejlepší z druhých míst postup, Malawi by všude jinde asi bylo až 3 či dokonce 4 tým, tady stačí skončit před Marokem, který poslední roky taky není kdovíjak špičkový

Reagovat
johnik

A začíná se klasikou 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Podle očekávání Burkina Faso a Kamerun

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele