Ademola Lookman: Z nedělní ligy do PL za necelé tři roky

07.01.2017, 18:01
Aktuality
Zaujalo nás
Poněkud stranou pozornosti se předevčírem udál historicky největší přestup z anglické třetí ligy: Ademola Lookman vyměnil Charlton za Everton, který může vyjít až na jedenáct milionů liber. Dnes 19letý křídelník měl přitom ještě roku 2014 do profesionála daleko, jak popisuje Jack Pitt-Brooke pro Independent...

Byl duben 2014 a první ročník mladšího dorostu Charltonu Athletic (U-16s) se zrovna blížil konci sezony. Jeho rozpis utkání čítal pár děr, a tak trenéři vrchem zorganizovali několik přáteláků, aby své kluky udržovali rozehrané, potažmo aby si prohlédli hráče z ostatních týmů.

Když Charlton takhle v New Elthamu přivítal London FA, nemohl věřit svým očím. London FA je souborem hráčů stažených z místních týmů "nedělní ligy", což je v podstatě takový londýnský ekvivalent pražské hanspaulky. A toho roku London FA reprezentoval také malý 16letý křídelník Ademola Lookman, jinak hrající za Waterloo FC. Nikdy nebyl součástí klubové akademie, natož aby měl něco společného s nějakým větším klubem. Přesto byl na hřišti suverénně nejlepší a zlehka kroužil kolem jednoho protihráče za druhým.

Charlton Lookmana okamžitě vzal na zkoušku a brzy mu nabídl stipendium. V tomto týdnu, ani ne tři roky nato, ho prodal do Evertonu za částku, která se může ze 7,5 milionů vyšplhat až na jedenáct. Jde tedy o velmi vzácný příběh hráče, který to dopracoval takhle rychle takhle daleko, a také klubu Premier League, který se nebojí investovat takové peníze do někoho, komu se od osmi let nedostávalo takového fotbalového vzdělání jako mnoha jeho vrstevníkům.

Když Lookman dorazil do akademie Charltonu, která i přes pád do třetí ligy zůstává jednou z nejlepších v zemi, trenéři si dávali velký pozor, aby neohrozili jeho přirozené instinkty. Vzhledem k tomu, že vždy hrál pouze za školu nebo v nedělní lize, Lookman je navyklý na naprostou volnost. "Kladli jsme si za cíl neochudit ho o ten vrozený talent, lásku k fotbalu," vykládá manažer akademie Addicks Steve Avory.

Co Avory se svým týmem musel Lookmanovi vštípit, bylo uvědomění, že občas je lepší míč předat spoluhráči, a že občas před tebou zkrátka stojí příliš protivníků, které neradno všechny obehrávat. Bylo to o tom dovést ho k uchopení jiných principů a zároveň o podpoře maximálního využití jeho zbraní ve vhodných místech a situacích.

Ale Charlton vždy věřil v Lookmanovu schopnost se učit. Jde o velice bystrého mladého pána, který na střední škole složil závěrečné GCSE testy s osmi áčky (jedničkami), z nichž tři byla opatřena hvězdičkou. Akademie Charltonu spolupracuje s jinou střední školou, Orpington College, a svým členům týdně dopřává jeden a půl dne ve školních lavicích. I tady Lookman zářil, když dokončil jeden celý sportovní kurz. Loni v dubnu získal cenu "učeň roku", která se uděluje v rámci druhé anglické ligy za skvělé výkony na hřišti i mimo něj.

Lookman do A-týmu Charltonu pronikl velmi brzy, zaujal už loni v League Championship i letos v League One, pod řadou různých manažerů nestabilního klubu. Ať už to bylo na levém křídle nebo v roli desítky (ofenzivního záložníka), jeho ochota a schopnost překonávat soupeře v soubojích jeden na jednoho se nikdy nevytratila.

Když se kormidla Charltonu v listopadu ujal Karl Robinson, tušil, že Lookmana už příliš dlouho trénovat nebude, a tak ho chtěl alespoň navést na příklad současné hvězdy Tottenhamu Deleho Alliho, kterého Robinson cepoval v MK Dons, a jenž rovněž skočil z třetiligových vod rovnou do elitní soutěže. Robinson dokonce Lookmana vzal do Wembley, na zápas Ligy mistrů, aby mu ukázal, kam až může dostoupat.

Ono srovnání je důležité. Jak Lookman, tak Alli byli původně velkými kluby ignorováni a oba se fotbalu zprvu museli učit vesměs sami, v nižších soutěžích, proti mnohem starším, dospělým soupeřům. Lookmanův příběh také ukazuje, že by se akademie neměly po talentech poohlížet pouze na úrovni dvanáctiletých, desetiletých nebo osmiletých, ale že by neměly zapomínat také na starší kluky, na které se pozapomnělo.

Crystal Palace mělo na duben 2014 také naplánovaný zápas s London FA, ale nikdy k němu nedošlo. Kdyby se utkání uskutečnilo, určitě by Lookmana přidalo k zástupu svých mladíků původem z jihu Londýna. Místo toho loni v srpnu Eagles nabízeli Charltonu šest milionů liber, což ale ani tehdy nestačilo.

Velké kluby Premier League se nakonec o Lookmanovi dozvěděly, ale byl to Everton, kdo se nebál vytasit s patřičným obnosem peněz na zisk nejzářivějšího talentu mimo první dvě anglické ligy. Zbylé kluby se teď musí samy sebe tázat, zdali mají oči dostatečně otevřené na to, aby včas zpozorovaly další šestnáctiletou naději nedělní ligy...

Autor: Tomáš Daníček / independent.co.uk

Komentáře (45)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ademola Lookman! Ten bude kurva dobrej

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelý článok

Reagovat
smazaný uživatel

Je inteligentní, tak snad ho peníze nezkazí a dotáhne to daleko

Reagovat
REPLIKATOR

Hned si ho koupím ve fotbalovým manažerovi

Reagovat
SunFells

Do Charltonu.

Reagovat
REPLIKATOR

Do Liberce.

Reagovat
smazaný uživatel

Ve FM 17 je zatím ještě celkem o ničem. Na PL tam rozhodně nemá.

Reagovat
Benzema

Stačí použiť data editor

Reagovat
REPLIKATOR

Hraju online manažera, kde se hráči zlepšují podle skutečného vývoje

Reagovat
jjnovo

jakého prosím tě? :) Rád bych taky zkusil.

Reagovat
REPLIKATOR

soccermanager.com

Reagovat
jjnovo

V 17 rozhodně na PL má.

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím teda, koupil jsem ho do Sunderlandu, půlku sezóny kurvil všechno co mohl, tak jsem ho pak poslal na hostování do champu a ani tam se neuchytil.

Reagovat
Coutinho10

hanspaulka

Reagovat
smazaný uživatel

Dobry clanok

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelý článok.

Reagovat
smazaný uživatel

Super článok. Som na neho zvedavý

Reagovat
Usty

Reagovat
eder

Pěkný příběh, dobře se to čte.

Reagovat
smazaný uživatel

tohle bude za pár let velmi dobrý hráč Everton ideální

Jinak konečně obsáhlejší článek a klidně i navrhuji podobně pokračovat popř. přidat např. články o každém klubu z první a druhé ligy jako "seriál" (jen nápad)

Reagovat
eder

Souhlas, článků o klubech z první a druhé ligy je dost málo. Naopak o těch z lig Premier a Championship tu bývá napsáno dost.

Reagovat
smazaný uživatel

promiň, ale já myslel např. rozebrat každý tým z první a druhé ligy podrobně (historie, poháry, zajímavosti, legendy, lidé co měli pro klub přínos a naopak, pády, vzestupy a podobné věci)

je to jen nápad menší druh "seriálu" pro všechny fanoušky, kteří by si v tom určitě svoje našli a bylo by to od redakce

Reagovat
cetto

Problem je ze ani tento článek není origo ef tvorba. Chlapi z ef rozhodne sami nic psát nebudou v takovýmto rozsahu

Reagovat
smazaný uživatel

nevšiml jsem si škoda

Reagovat
fantomas

Tak tohle je zrovna celkem kratka vec, ale nejaky pravidelny profily klubu urcite nehrozi. Usty ma kostku, ja mam Krizem krazem, a myslim, ze autorsky clanky budou dal vychazet hlavne v ramci tehlech serialu. Domingo uz pise fakt jen nahodile, pak Honza obcas nahodi neco o BL, a dal tu nikdo nic takovyho nedela...

Reagovat
cetto

Já bych třeba psal rád, ale uz jsem to tu několikrát nadhodil a zatím se mi jeste nikdo od vas neozval. Novinky a pravidelné články bych psát nechtel, ale práce takové ty seriály mne baví. Před par lety jsem sám pro sebe psal seriál o největších talentech v L1. Ale uz ho nemam, odešel do věcných loviśť společně se starým diskem. Jeste jsem dělal šéfredaktora na jiném webu, ale to uz je taky minulost no. Ted me čekají státnice, tak na to bohužel nemam cas, ale za nejaky ten měsíc bych neco napsat mohl .))

Reagovat
cetto

*psát

Reagovat
fantomas

Jako že si něco i posílal skrz ten formulář na články čtenářů? Efektivnější cesta bude posílat to přímo mně na mail, kterej ti hodim do zdejší pošty, jinak neni problém to vydat, pokud to bude mít nějakou úroveň.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek, díky

Reagovat
PropanbutanovaBomba

Reagovat
PropanbutanovaBomba

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

normalne, vzhladom na to, ako tam prevysuje zvysok

Reagovat
Mustang™

Když ma tak dobrou strelu z dalky, tak by byl hrich mu zakazovat strilet

Reagovat
minoLFC

Takže do Charltonu prestúpil ako 16 ročný z nedeľnej ligy? To mi nepríde až taká story. Keby mal 26....

Reagovat
cetto

Laštůvka, jestli se nepletu, taky začal s fotbalem az někdy ve 14. Přičemž ten predtim nehrál vůbec nikde..

Reagovat
Mass

Předraženy mladý pako, v PL dostane na pdel, ale třeba se mýlím.

Reagovat
smazaný uživatel

Čísla nemá ani zdaleka tak dobrá jako Alli, tak uvidíme. Rychý nástup bych od něj spíš nečekal.

Reagovat
Zaschrona

Zas pozici v tymu bude mit u nas vynikajici, v utoku po Romelovi nic solidniho, kdyz se zranil DCL, na kridle taky nic poradneho... Pokud cokoliv predvede, bude hrat hodne.

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
cetto

Tomuto říkám přirozený talent. Taky jsme meli ve třídě kluka, co fotbal nikdy nehrál a přitom byl nejlepsi. Vysoce převyšoval i ty, co fotbal hráli celej život. Vždycky jsme mu říkali at s tím začne, ze má repre potenciál. Ale on nee, chtěl se stat učitelem..

Reagovat
smazaný uživatel

Teším sa na jeho debut, len co z toho ked to bude len na par minút keďže nehrame uz žiadny pohár

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele