ABECEDA: N - Š, A - M

24.06.2006, 12:49
Aktuality
Tak a je tady osmifinále a to znamená, že se MS 2006 překulilo do poslední třetiny. Utíká to, utíká... V sobotu se hrají zápasy Německo - Švédsko a Argentina - Mexiko. Pojďme se podívat na všechny čtyři týmy od A do ZET, trochu vážně, ale víc "nevážně"! Víte, kdo dnes slaví narozeniny?

A je Argentina, ale také Aimar, Ayala, Abbondanzieri. Zatímco oba Robertové, ten v brance a jeho jmenovec v obraně, odehráli tři zápasy a v nich plný počet minut, Pablito si MS zatím moc neužil. Sice se představil ve dvou zápasech, ale v záloze se pohyboval jen 13 minut. Gól nedal žádný z tria "AAA" v dresu "A", Abbondanzieri ovšem jeden dostal. Dal mu ho Didier Drogba z Pobřeží slonoviny a Aimar za to nemohl. Ten přišel na hřiště až na těch pár minut nastavení...

Branky, ať ty vstřelené nebo obdržené, tedy stejně vstřelené, jsou kořením fotbalu. Zatím jich padlo 117 a to dává průměr 2,44 na zápas. Argentina jich dala osm, právě tak jako Německo. Mexiko přidalo čtyři, Švédsko se stydí za tři vstřelené góly ve třech zápasech.

Co se počtu obdržených branek týče, kraluje Argentina. Dostala jednu jedinou. Němci a Švédové po dvou, Mexiko tři. Napovídají čísla o gólech, kde hledat favority na postup do čtvrtfinále? Argentina a Německo, že by?

David byl malý a Goliáš velký. Ale vyhrál to ten prcek mrňavej. Povede se podobný kousek Mexiku v zápase s Argentinou? Dočká se ten velký překvapivé porážky od toho menšího?

Ekvádor Němce ve skupině moc nepotrápil a dovolil jim téměř všechno. To švédský obránce "EE" neboli Erik Edman, bude pro Kloseho a ostatní útočníky tvrdším oříškem. Jó není E jako E.

Friedrichu, Friedrichu! Kdybys tak slyšel, co dokáží s tvým příjmením vyvést televizní komentátoři v Hondurasu! Jsi Frajdrič, ale také Frejédrik. Ale stejně tomu fotbalovému jazykolamu vévodí brankář naší reprezentace! Je to Pítr Seč a basta. Nikdo jim to nevymluví!

Gerald Asomoah je Němec jako "poleno"! Narodil se v Mampongu, což je v Ghaně. Adolf by se asi zbláznil samou radostí, když by viděl, s jakou hrdostí tento černoušek zpívá "Deutschland, Deutschland über alles!" David Odonkor, po tátovi taky Ghaňan. si s ním hymnu Německa pěkně pobrukuje. A tak mě napadá - ještě že tihle dva nehráli za Ghanu proti nám! To by to asi nedopadlo jak to dopadlo, ale ještě o kousek víc katastroficky!

Hrát se budou tyto dva osmifinálové zápasy v Mnichově a v Lipsku. Sídlo Bayernu již Němce jednou vidělo, a to při zahajovacím zápase proti Kostarice. Na tomto překrásném stadiónu se daří střelcům. Po výhře domácích 4:2 zde Tunisko remizovalo se Saúdskou Arábií 2:2 a Pobřeží slonoviny porazilo Srbsko a Černou Horu 3:2. Celkem 15 gólů, průměr 5 na zápas! Lipsko je na tom o poznání hůř. Nizozemsko tam porazilo Srbsko 1:0, pak Španělsko rozdrtilo Ukrajinu 4:0 a Francie se zde rozešla smírně s Koreou 1:1.

Ibrahimovic Zlatan si odpočinul, ze zranění vyléčil a proti Německu bude fit. V pátek trénoval více než hodinu a nešetřil se. Bude to on, kdo Lehmanovi připomene, že góly nedává jen Wanchope z Kostariky?

Jens Lehmann se konečně stal jedničkou v brance Německa. Trvalo mu to dost dlouho, ale i tak má na svém kontě přes třicet zápasů za reprezentaci. Aby také ne, bude mu v listopadu 37 let a je to pravděpodobně jeho poslední mistrovství světa.

Kolik je komu let? Tak nejstarším hráčem z této čtveřice týmů je Claudio Suárez , obránce Mexika, který se narodil 17. prosince 1968. "Zajícem" podle věku, ale ne podle výkonnosti, je pak Lionel Messi z Argentiny. Věřte tomu nebo ne, právě dnes, v den konání osmifinále, mu bude 19 let! Kmet Suarez ještě na tomto MS nenastoupil. Že by se šetřil na hlídání benjamínka?

La Volpe, trenér Mexika, a Pékerman, lodivod Argentiny, se včera posadili proti novinářům. Každý na jiném místě Lipska, samozřejmě. Tedy abych pravdu řekl, Ricardo La Volpe a jeho svěřenci postávali a odpovídali na otázky asi tak čtyřiceti zvídavých pisálků a jiných rozhlaso-televizních reportérů. Šokem pro všechny, kteří svérázného trenéra Tri znají, byl jeho neuvěřitelný smysl pro humor. "Je to pro mne utkání života, očekávám vítězství, oni mají výborné hráče, my jsme zase perfektní kolektiv. Musíme dávat góly, to je moje hlavní starost. Je na čase prolomit ono mexické prokletí, tentokráte osmifinále nebude konečnou stanicí, čeká nás "páté" utkání a tím bude čtvrtfinále!" Má pravdu La Volpe, 1994, 1998, 2002, osmifinále, konečná stanice, vystupovat! 2006???

Má se Argentina bát svého dnešního rivala? José Néstor Pékerman tvrdí, že oba týmy mají mnoho společného. Mexičané vynikají rychlostí a výbornou fyzickou kondicí. Zatím se jen rozehrávali, cílem pro ně byl postup, ale je to mužstvo, které je připraveno znepříjemnit život každému z favoritů tohoto MS. Sestava? Nejasnosti jsou okolo dvou jmen: Nicolás Burdisso a Luis González. Zajímavost? Na loňském Poháru FIFA, shodou okolností hraném rovněž v Německu, se tito dva soupeři rovněž setkali. Výsledek? Albiceleste vyhráli na penalty. Otázka? Může dojít na pokutové kopy také dnes? Odpověď: "Ano, dá se to předpokládat. Ale my jsme na tuto alternativu dobře připraveni, mnohem lépe než v roce 2005. Máme Ayalu, Messiho, Téveze... Ti se prostě nemýlí!" A těmito slovy se José Néstor Pékerman s novináři rozloučil. S jakou náladou se s nimi setká dnes?

Narozeniny dnes neslaví jen Lionel Messi. Juan Ramón Riquelme se narodil také 24. června, ale o 9 let dříve, než obrovská naděje argentinské kopané. To Hernán Crespo si oslavu schovává až po semifinále. Pátého července chce sfouknout 31 svíček na dortu a pak v klidu sledovat druhé semifinále, které Argentině určí finálového soupeře!

Obránce Švédska, týmu "tříkorunkového", Mikael Nilsson, hráč řeckého Panathinaikosu, je třetím dnešním oslavencem. Ale na MS ještě nehrál a pravděpodobně na něj nedojde ani dnes. Ale i tak: všem "třem králům" všechno nejlepší!

Pozor! Jde opravdu do tuhého! Šestnáct týmů je již z kola venku, stejný počet zůstal ve hře! Ale teď to půjde mnohem rychleji než ve skupinách. 90 minut, nastavení, prodloužení, penalty... Odveta neexistuje, opravné zkoušky se nekonají!

Ruku na srdce, pánové, jak je vám dnes po těle? Skončilo pro vás toto MS vyřazením našeho týmu, nebo si teď teprve šampionát v klidu užijete a budete se kochati pohledem na dobrý fotbal?

Suárez dnes podruhé a naposledy. Tento fotbalista Chivas de USA má za sebou účast na dvou předcházejících šampionátech. Nastoupil jak ve Francii, tak v Japonsku a Koreji ve všech zápasech Mexika. Letos ještě nehrál a na jeho kontě zůstává 8 startů v dresu Tri. Kdyby se dnes dostal na hrací plochu, bylo by to pro něj utkání deváté a to by ho posunulo na 2. místo historické tabulky. Nedostižný je Antonio Carbajal, kterému se přezdívá "Cinco copas", podle jeho účasti na pěti mistrovstvích světa.

Švédsko nebude pro domácí Německo snadným soupeřem! Do dnešního dne se oba národní týmy utkaly ve 32 zápasech a bilance je velice vyrovnaná, byť pomyslný jazýček na vahách se přiklání na stranu Švédska! 12 - 7 - 13, tedy z pohledu pořadatelské země. Měl by to být souboj německého útoku se Švédskou obranou. A jak to bude vypadat barevně? Zelená tráva pro všechny, žlutomodrožlutá kombinace na straně Švédů, bíločernobílá na té německé!

Torres dal zatím tři branky, a tak se mu bude Miroslav Klose snažit uniknout. Nasadí dnes ke svému pověstnému trháku ve stylu Armstronga na Tour de France?

Utkání Německo - Švédsko bude rozhodovat Carlos Simon z Brazílie, Argentinu s Mexikem píská Massimo Busacca ze Švýcarska. Všimli jste si, že všechny tři zápasy naší reprezentace řídili sudí z Ameriky? Uruguajec, Argentinec a Mexičan! Proč asi?

Víte, že dnes je svátek všech Janů, Honzů, Honzíků, Jeníků...? Dva Jany měla ve svém kádru také reprezentace Česka. Oba orámovali naše působení na tomto mistrovství. Jan Koller dal první gól a zapsal se do knihy úspěchů. Jan Polák má zase na svědomí poslední zápis, ovšem do knihy hříchů. Po nesmyslném faulu ve středu hřiště, těsně před koncem poločasu, dostal dvě karty během jedné vteřiny. První byla žlutá a protože to byla jeho druhá v utkání s Itálií, zcela zákonitě následovala červená. Dva Honzové a jaký rozdíl. A nejen v účesu!

WM systém již dávno není v módě. Ale řekněte, nebyly to krásné časy, když se hrálo 3-2-5? Levej a pravej bek, jeden stopér, dva v halvu, pravý a levý křídlo, stejně tak dvě spojky a uprostřed útoku centrforward. Jedničku na dresu měl brankář, obránci od pravé do levé strany 2, 3, 4, pětka a šestka patřila záložníkům a útok měl ten zbytek čísel. Franta Veselý ze Slavie byl tak mrňavej, že musel hrát na pravém křídle a mít sedmičku na zádech. Při jeho 168 cm by se mu na dres totiž číslo 11 určitě nevešlo!

Zinha se narodil v Brazílii a hraje za Mexiko. Pro zajímavost, je ještě "větší" prcek než byl výše zmiňovaný František Veselý, měří jen 163 cm. Guillermo Franco, hráč Villarrealu, je pro změnu rodákem z Argentiny, tedy přesně z kraje, který se jmenuje Argentina de Corrientes. A je tu problém. Zatímco Zinha si na případný souboj s rodnou Brazílii musí počkat, a kdo ví, zda se dočká, Memo Franco bude dnes postaven před hotovou věc. A víte, co říká? "Dám-li gól Argentině nebudu ho slavit. Člověk musí mít respekt k rodné zemi. Budu se radovat, ale vnitřně!" Věříte mu?


Že neuhádnete o čem bude zítřejší ABECEDA? Tak že jste to vy prozradím vám to, ale nikomu ani muk! Budeme si povídat od A do ZET o zápasech Anglie - Ekvádor a Portugalsko - Nizozemsko. Beckhame, ty to schytáš za celý Real Madrid! Ale Giovanni van Bronckhorst, Mark van Bommel a Deco budou ušetřeni. Hlavně kvůli Dr. Kyslíkovi, aby se nám z kritiky jeho barcelonských miláčků neudusil! Yarda? Ten to přežije, vydržel s Realem horší věci a radost mu teď dělá Ronaldo!


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (38)

Přidat komentář
HOST*Pali

Aj ked sa vam to bude zdat cudne ja si myslim ze postupi Svedsko a z druheho zapasu by mala Argentina,ale podla mna to nebude vriadnom hracom case.ENGLAND!!!!!!!!!!

Reagovat
alegre

S tou Argentinou to byl dobrej (v)tip!

Reagovat
Shevchenko

KYSLÍK

Reagovat
smazaný uživatel

No já "nechci" zase rýpat, ale ten, kdo se z kritiky málem udusil jsi byl právě ty alegre. A narozdíl od kritiky hráčů nejlepšího týmu světa to bylo, jak se ukáízalo, kritika naprosto oprávněná...

Reagovat
alegre

Já se dusím akorát tak smíchy, když čtu tvoje příspěvky do dizkuzí. Ale pokračuj, smích je zdravý!

Reagovat
smazaný uživatel

No jen se směj, každopádně mi nepřišlo, ež by ses zrovna dusil smíchy při tvé reakci na mou kritiku čr a pochybuji také o tom, že ses smál v 90. minutě zápasu s Itálií...

Reagovat
HOST*alegre

Nesmál, máš pravdu! Ale dovedu si představit Tvůj jidášský smích v tu chvíli. Ale to nic, ono to přebolí a život jde dál! Ono jednou dojde i na Barcu a celé slavné Španělsko. Možná že již v osmifinále.

Reagovat
smazaný uživatel

Já ale fandím Brazilii...

Reagovat
HOST*alegre

Můžu fandit dobrému brazilskému fotbalu, protože mám fotbal rád. Ale narodit se v Česku, být Čech, a fandit jiné zemi? A když tedy fandíš Brazílii, já bude držet palce Ghaně!

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, fandi Ghaně, aspoň si opět můžeme zopakovat onu již známou situaci. Já se budu radovat a ty smutnět.

Barzilci si titul zaslouží více a to, že já jsme se narodil v ČR na tom nic nemění...

Reagovat
HOST*alegre

Tak jo, nemá cenu se o tom dál bavit, já to nechápu, ale to je můj problém.

Reagovat
PJ

Chápat Kyslíka, to je nadlidskej úkol..

Reagovat
HOST*jája

Už to tady někdo napsal, Kyslíkovi opravdu asi chybí kyslík! Je od porodu přidušenej!

Reagovat
smazaný uživatel

V totmo případě existují v podstatě dvě možnosti:

a) Jseš hloupý a neznáš příznaky nedostatku kyslíku

b) Neúspěšně si se pokusil být vtipný...

Tak jako tak se nemšá čím chlubit.

Reagovat
HOST*jája

Trvám na tom, že Kyslíkovi chybí kyslík! Zde jsou důkazy z této diskuze:nemšá*Barzilci*já jsme* ež* narozdíl* ukáízalo*

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to asi vážně bude ta neznalost.

Jen taková technická, když už ti záleží na tom pravopisu. Za dvojtečku se dává mezera.

Reagovat
HOST*jája

Odpovědět ti trvalo přesně 44 minut a 41 vteřin! Dalo ti hodně práce sehnat někoho, kdo to za tebe vyťukal bez chyb, co? Jedna mezera proti tisícům překlepů z nedostatku kyslíku! Jsi nepřekonatelný doktore!

Reagovat
smazaný uživatel

A podívejme, trošku delší text a hned další chyba. Před oslovením je také čárka...Budeš muset na sobě ještě hodně zapracovat, abys mi tak vždy hned nenahrával na smeč.

Reagovat
alegre

Dr. Kyslíku! To za Tebe píše mladší ségra? Mazejte spát! Oba! A ten, nebo ta?, Jája taky!

Reagovat
PJ

Ty seš fakt k smíchu. Sám píšeš jak prase a někoho tu kritizuješ za vynechanou mezeru nebo čárku

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, ty jseš hlava, kdybys trošku přemýšlel, tak víš, proč mu tu čárku připomínám. Právě proto, že tady zmiňuje mé chyby. Jak prosté, ale po tobě asi moc chtít nemžůu, co?

Reagovat
PJ

Mno já teda spíš odpustim jemu zapomenutou mezeru nebo čárku, než tobě přehazování písmenek v každym třetim delšim slově, někdy je fakt zážitek to po tobě luštit...

Reagovat
smazaný uživatel

Nejde vůbec o to, co odpustíš a co ne. Jde o to, že když on začne kritiztovat mé psaní a já mu na to ukážum, že i on dělá chyby, tak tvá odpověď: "Sám píšeš jak prase a někoho tu kritizuješ za vynechanou mezeru nebo čárku" postrádá veškerou logiku, to snad uznáš.

Reagovat
PJ

Ale jo, jde přesně o to, co odpustim a co ne. Vynechaná mezera nebo čárka je mnohem snáz přehlídnutelná a tedy odpustitelná, než tvoje neustálý přehazování písmenek.

Reagovat
smazaný uživatel

Čárka nebo mezera ukazuje na neznalost, překlep na nedůslednost. Pokud člověk neví, že se před oslovení dává čárka, tak je to ostuda.

Reagovat
PJ

S čárkou máš pravdu, ale i mezera může bejt jen nedůslednost a ne neznalost... A z pohledu čitelnosti příspěvku je to úplně fuk, jestli je to nedůslednost nebo neznalost a hůř se čtou tvoje příspěvky...

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud je to nedůslednost, tak už teprve nemá co kritizovat důslednost moji. Až budou bez chyby jeho příspěvky, ať se ozve...

Reagovat
PJ

Zkus si porovnat jednu vynechanou mezeru a tvoje přeházený písmena v každym třetim slově... Co z toho je asi hůř čitelný?

Reagovat
smazaný uživatel

A to jsme zase u stejného problému. Zase se bavíšo něčem jiném, já neříkám, že ty jeho jsou méně čitelné nebo tak. Mně jde jen o to, že on, jakožto člověk, co má chybu v každém trochu delším příspěvku, nemá vůbec co na toto téma hovořit.

Reagovat
HOST*alegre

Kyslíku, prosím Tě na kolenou, nech toho! Kdyby každý, kdo udělá jednu jedinou chybu, neměl právo hovořit, tak tady nebude jeden jediný příspěvek. A speciálně ty budeš slepej, hluchej, němej, bezrukej a já nevím co ještě dál. Nepřeji ti to, ale někdy by to nebylo na škodu! Já jsem třeba právě teď našel 3 překlepy v mé poslední ABECEDě.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ty máš na překlepy ale plné právo, protože jednak skvěle píšeš a jednak druhé za to nekritizuješ...zatím...

Reagovat
PJ

O tom to ale právě je - co je hůř čitelný, to je asi horší, ne? To tvoje je hůř čitelný, takže je to horší, takže někdo, kdo to tolik nečitelný nemá, může spíš kritizovat tebe, než ty jeho... Nehledě na to, že on tě nekritizoval, on si z tebe jen udělal prdel, což ty nejsi schopnej překousnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono kdyby to bylo vtipné a nebylo to ohrané, tak bych to teoreticky nemsuel řpekousnout, ale něco, co mi je tady vyčítáno v jednom kuse, a něco, co je podáno takhle nevtipně, mě orapvdu nijak naštvat nemůže.

Taky jde o to, že pravopsiná chyba je mnohem horší než překlep. A že on udělá takovou chybu prakticky v každé větě, je tak ostudné že vůbec se nemá tohoto tématu dotýkat.

Reagovat
HOST*alegre

Víte co? Nechme toho. Já si myslím, že daleko zajímavější by bylo diskutovat na téma, které nadhodil "Oscar Tramor". Narodil jsem se v Česku, jsem Čech, je normální fandit Mexiku, Argentině a pod. v zápasech, které hrají s mou rodnou zemí? Tedy ne že bych byl příznivcem onoho "Hop, hop, hop....", ale... Můj názor si můžete přečíst níže.

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Ale já Kyslíka chápu. Taky jsem Čech, žiju v týhle zemi, miluju český holky, plzeňský (pardon, český) pivo atd. Ale upřímně - tahle země má pro mě stejnou vlasteneckou hodnotu jako dres Realu Madrid. A ve fotbale to platí dvojnásob. Když už vidim hrát českou repre tak jedině v hospodě nebo v baru... ale naše hra vyjma EURA je bída a nouze a mě nebaví dívat se, ajk to zoufale 90 minut nakopávaj na Kollera ( v horšim případě na Lokvence). A líbí se mi hra Brazílie, Argentiny, Mexika, Španělska. Mam rád jejich hráče, samotný státy zbožňuju, tak proč bych jim nefandil?? Nevidim jedinej důvod do fotbalu rvát vlastenectví.

Reagovat
alegre

Názor je to zajímavý. Sice ho nesdílím, nesouhlasím s ním a vůbec si nedovedu představit, že bude jednou hrát Česko s Mexikem a já budu fandit "Mexiko do toho!" Ale ani, při znalosti španělštiny "Méjico, Méjico, rarara!" Je pravdou, že já si při každém zápase vybírám jeden tým, kterému fandím víc než tomu druhému. Třeba dnes jsem zrovna přál Mexiku aby porazilo Argentinu, odpoledne zase Švédsku, zítra to bude Anglie a Nizozemsko. Zápas Saudská Arábie - Tunisko mě netáhne, nevyberu si. Ale když hraje Česko fandím jemu, ať se mi jeho hra líbí nebo ne. Jo a taky mám hrozně rád zápasy Realu Madrid, protože vždycky fandím těm druhým a mám radost když vyhrajou!

Reagovat
alegre

A ještě něco. Jmenuješ země kterým fandíš. Argentina, Mexiko, Brazílie! Můžu ti na svou čest napsat, že kdybys jako Argentino, Mejicano o Brasileiro řekl, že fandíš někomu jinému, protože se ti fotbal té které země líbí, tak tě buď nechají zavřít do blázince, nebo tě budou lynčovat, dokonce tě i zabijí! V Latinské Americe je něco nemyslitelného fandit někomu jinému! Říká se tomu "orgullo de ser ..." (hrdost být...). Mexiko v životě nic pořádného nevyhrálo, ale fandí mu všichni , do jednoho. Jejich atletka Ana Guevarra dosáhla na medaile a na náměstích, v barech, atd., ji při přenosech hnaly do cíle statisíce lidí!Tady v Hondurasu mají jediného pořádného fotbalistu a tím je David Suazo, který hraje za Cagliari. Fandí mu všichni i když se jim líbí víc Ronaldinho nebo Beckham! Takže na závěr: neodsuzuji Vás, ale zároveň nechápu.

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Jo, to je taky zajímavej názor. Zapomněl jsem napsat, že přece jenom mezi nima rozdíl je. Nejvíc fandim Španělsku, od jakživa, potom teprve Argentině a za ní je Mejico grande. Brasil spíš mam rád jenom kvůli tomu stylu hry - samba, kličky, parádičky, karneval... Třeba u týmů je to jinak. Já fandim jenom a pouze Barce, někdo fandí třeba jenom AS Řím. Ale neznam člověka, kterej by upředňostňoval jedinej národní tým. Pokud to neni nacionalista, nebo mu to nelili od mala do hlavy. A vzhledem k tomu, že já nejsem vlastenec, nejsem nikym ovlivněnej a nežiju v Latinský Americe, tak prostě fandim Španělsku i Argentině. Je to paradox? Možná... ALe rozhodně nejsem jedinej.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele