4. DEN : NIGÉRIE PODLEHLA MAROKU

27.01.2004, 21:27, aktualizováno 27.01.2004, 21:27
Aktuality
Dnes se na africkém šampionátu představili poslední čtyři účastníci, kteří tvoří skupinu D. Magnetem všech zápasů ve skupinách, byla určitě bitva Nigérie s Marokem. Ve druhém utkání se utkal další adept na postup, Jihoafrická republika s outsiderem skupiny, Beninem.

V zápase Nigérie - Maroko málokdo předpokládal, že by měli reprezentanti nejlidnatější africké země vyjít bodově naprázdno. Jenže Maročané předvedli výborný týmový výkon, po němž si zaslouženě připisují do tabulky skupiny D tři body. Ve druhém střetnutí skupiny si Jihoafričané bez větších obtíží poradili s fotbalisty Beninu.



SKUPINA D

Nigérie - Maroko 0:1 (0:0)

Branky: 77. Youssouf Hadji
Žluté karty: 7. Joseph Yobo, 16. Julius Aghahowa - 32. Walid Regragui
Červené karty: -
Nigérie: Vincent Enyeama, George Abbey, Celestine Babayaro, Isaac Okoronkwo, Joseph Yobo, Seyi Olofinjana, Jay-Jay Okocha, John Utaka, Nwankwo Kanu (72. Pius Ikedia), Yakubu Ayegbeni (79. Victor Agali), Julius Aghahowa
Maroko: Khalid Fouhami, Walid Regragui, Abdelsalam Ouaddou, Talal El Karkouri, Noureddine Naybet, Jaoud Zairi (59. Youssouf Hadji), Abdelkarim Kissi, Houcine Kharja, Youssef Safri, Youssef Mokhtari (71. Moha Yaacoubi), Marouane Chamakh
Rozhodčí: Ndoye Falla (Senegal) - Tomusange Ali (Uganda), Mudzammiri Brigton (Zimbabwe)

Ve 14 hodin zahájil senegalský rozhodčí Falla tolik očekávané utkání skupiny D mezi Nigérií a Marokem. Před zápasem byli favorizováni hráči Nigérie, ale i reprezentace Maroka disponuje kvalitním kádrem.
Byli to překvapivě Maročané, kteří se hned z počátku vrhli do útočení a zaměstnávali obranu Nigérie. V 7. minutě se marocký záložník Zairi dostával přes obránce Yoba, který ho za cenu žluté karty nedovoleně zastavil. Již o minutu později se v blízkosti pokutového území Maroka objevil Utaka, ale byl faulován. Následný volný přímý kop rozehrával nigerijský kapitán Jay Jay Okocha, ale přestřelil. První nigerijská střela mezi marocké tyče přišla až ve 13. minutě, kdy se snažil Fouhamiho ohrozit Nwankwo Kanu. V 16. minutě se do šestnáctky Maroka prodral Aghahowa a po střetu s Naybetem upadl, rozhodčí však rozpoznal filmování a Nigerijcovo počínání ohodnotil žlutou kartou. V 19. minutě zaskočila Nigérii obrovská příležitost Maroka, kdy po překrásném centru Zairiho hlavičkoval z deseti metrů Chamakh nad bránu soupeře. Maročané útočili dál, ve 27. minutě hlavičkoval po rohovém kopu nepřesně aktivní Zairi. Že mají reprezentanti Maroka větší podporu v hledišti, to nebylo pochyb. O minutu později byl opět v akci nigerijský brankář Enyeama, když vyrazil na roh střelecký pokus Mokhtariho, který pronikl po pravé straně. Ve 32. minutě přišla první žlutá karta pro hráče Maroka, za souboj s Avegbenim ji obdržel Regragui. Trenér Nigérie nebyl evidentně s výkonem svých svěřenců spokojen, vždyť za první půlhodinu ohrozili brankáře Maroka jen jednou střelou. Další velký závar předvedli fotbalisté Maroka ve 41. minutě, kdy nejprve po rohu hlavičkoval Regragui a následnou dorážku kryl strážce nigerijské svatyně Enyeama. Pak přišla poslední nastavovaná minuta prvního poločasu, ve které se podařilo Nigérii vstřelit branku. Střelu Aghahowy tečoval Kanu, jenže pro postavení mimo hru nemohla být branka uznána. A tak první půle zajímavého utkání zůstala bez branek.
Ve druhé půli pokračovali Maročané v aktivní hře a hned ve 49. minutě zkusil z dvaadvaceti metrů ohrozit brankáře Nigérie Mokhtari, když pálil přímo z voleje. V 51. minutě se osmělili Nigerijci, když nádherný míč dostal Ayegbeni, ale jeho střela byla vyražena na roh. Další příležitost Nigérie přišla v 54. minutě, kdy Abbey poslal dlouhý míč na Aghahowu, ten hlavou prodloužil na Ayegbeniho, ale ten mířil mimo. Byla to jedna z mála šancí, co si Nigerijci dokázali vypracovat. V 58. minutě přišla další příležitost Maroka, kdy po rohu pálil El Karkouri. Největší příležitost Nigérie přišla v 65. minutě zápasu, kdy nádherně z levé strany nacentroval Ayegbeni a nikým nekrytý Aghahowa hlavou nedal. V 73. minutě se pokusil ohrozit brankáře soupeře střelou z 27 metrů střídající Maročan Youssouf Hadji. Jeho chvíle přišla až v 77. minutě, kdy se v pokutovém území elegantně otočil kolem míče a pravým nártem zařídil pro Maroko vedení. V 81. minutě se snažili Nigerijci vyrovnat, když po pravé straně utekl Ikedia, ale jeho centr nepřetavil v gól hlavičkující Aghahowa. V 87. minutě mohl definitivně rozhodnout Chamakh, ale Enyeama parádním zákrokem zachránil. Fotbalisté Nigérie se všemožně snažili o vyrovnání, ale to už se nepodařilo. Rozhodčí ukončil utkání a Maročané mohli začít slavit, možná překvapivé, vítězství. Nigérie jako jeden z favoritů celého mistrovství zklamala, ale nikde není psáno, že ještě nemůže celý turnaj vyhrát.


Nigérie dnes neměla den.



Jihoafrická republika - Benin 2:0 (0:0)

Branky: 58. Siyabonga Nomvete, 76. Siyabonga Nomvete
Žluté karty: 6. Sibusiso Zuma, 90. Neil Winstanley - 27. Seidath Tchomogo, 51. Alain Gaspoz, 64. Moussa Latoundji, 90. Jocelyn Ahoueya
Červené karty: -
JAR: Emile Baron, Thabang Molefe (80. Neil Winstanley), Jacob Lekgetho, Aaron Mokoena, Mbulelo Mabizela, Benson Mhlongo, John Moshoeu, Delron Buckley, Sibusiso Zuma, Siyabonga Nomvete, Patrick Mayo
Benin: Rachad Chitou, Damien Chrysostome, Tony Toklomety, Anicet Adjamonsi, Seidath Tchomogo, Moussa Latoundji, Jonas Oketola, Roumauld Bocco, Jocelyn Ahoueya, Muri Ogunbiyi (63. Wassiou Oladikpikpo), Alain Gaspoz (79. Moussoro Kabirou)
Rozhodčí: Komlan Coulibaly (Mali) - Djezzar Ibrahim (Alžírsko), Liu Tiejun (Čína)

Hlavním hrdinou celého utkání byl útočník Jihoafrické republiky Siyabonga Nomvete. A to se pro něj utkání nezačalo vyvíjet nějak růžově, když v závěru prvního poločasu neproměnil pokutový kop. Vše si tak plnou měrou vynahradil v poločasu druhém. Nejprve v 58. minutě po skvělém centru Moshoeuho přivedl účastníka posledního světového šampionátu do vedení, když přesně zakončil hlavou. Na konečných 2:0 pak pečetil čtrnáct minut před koncem utkání. Reprezentanti nejjižnější africké země tak získali první tři body a vykročili správným směrem k vytouženému postupu ze skupiny.


Siyabonga Nomvete střílí první gól.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele