1. DEN : NA ÚVOD TUNISKO ZDOLALO RWANDU

25.01.2004, 21:01, aktualizováno 25.01.2004, 21:01
Aktuality
V sobotu 24. ledna 2004 byl na Rades Stadium v Tunisku slavnostně zahájen fotbalový šampionát černého kontinentu, pod oficiálním názvem Africký pohár národů. V úvodním střetnutí se tradičně představila domácí reprezentace, tedy Tunisko, které mělo za soupeře Rwandu, která na šampionátu startuje vůbec poprvé.

Samotnému utkání předcházel velkolepý slavnostní otevírací ceremoniál, kterému přihlíželo 60 000 diváků. Přítomní byli i významní hosté, jako prezident FIFA Sepp Blatter, předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge a prezident pořádající země Zine El Abidine Ben Ali. V rámci celého ceremoniálu mohli diváci shlédnout nejznámější scénu z historie Tuniska, a to dobytí Kartága.

Po skončení celého ceremoniálu, přišlo na řadu už tolik očekávané utkání mezi Tuniskem a Rwandou, které celý šampionát černého kontinentu otevíralo.



SKUPINA A

Tunisko - Rwanda 2:1 (1:1)

Branky: 26. Ziad Jaziri, 56. Francicieudo dos Santos - 31. Joao Elias
Žluté karty: 18. Slim Benachour - 16. Abdul Sibomana, 23. Meandre Bizagwira, 34. Canesius Bizimana
Červené karty: 60. Slim Benachour (2. ŽK) - 56. Abdul Sibomana (2. ŽK)
Tunisko: Ali Boumnijel, Khaled Badra, Karim Hagui, Radhi Jaidi, Anis Ayari, Mehdi Nafti, Jaohar Mnari (86. Hatem Trabelsi), Adel Chedli (68. Riadh Bouazizi), Slim Benachour, Francileudo dos Santos, Ziad Jaziri (82. Mohamed Jedidi)
Rwanda: Ramadhani Nkunzingoma, Hamad Ndikumana, Canesius Bizimana, Leandre Bizagwira, Abdul Sibomana, Elias Ntaganda, Joao Elias, Eric Nshimiyimana, Said Abed Makasi (69. Jean Lomani), Desire Mbonabucya (69. Jimmy Gatete), Olivier Karekezi
Rozhodčí: Evehe Divine (Kamerun) - Endeng Zogo (Kamerun), Matela Lazarus (JAR)



Stejně jako před dvěma lety na světovém šampionátu v Asii, vedl trenér Roger Lemerre svůj tým v zahajovacím utkání na velkém turnaji. Tentokrát nebyl na lavičce Francie, ale stál v čele domácí reprezentace Tuniska. Soupeřem mu byl stejně jako před dvěmi lety jeden z outsiderů, fotbalisté Rwandy, které trénuje Srb Ratomir Djukovič. Jak na mistrovství světa dopadlo utkání Francie se Senegalem, všichni moc dobře víme, a tak Lemerre doufal, že se podobné fiasko nebude opakovat.

Utkání se vyvíjelo podle předpokladů, úvodní tlak domácích zužitkoval ve 26. minutě Jaziri, kdy po chytré přihrávce Benachoura obešel dva obránce a střelou do horního rohu nedal brankáři Rwandy sebemenší šanci. Nadšení domácích netrvalo však dlouho, již o pět minut později vyrovnal z trestného kopu Elias, když svou levačkou obstřelil tuniskou zeď a překonal tak beznadějného domácího brankáře. Zlom utkání přišel v 56. minutě, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen hráč Rwandy Andul Sibomana. Z následného přímého kopu Benachoura strhl vítězství na domácí stranu naturalizovaný Brazilec Dos Santos. V 60. minutě se síly vyrovnaly, když za protesty byl vyloučen Benachour. Na výsledku utkání se však již nic nezměnilo, a tak si reprezentace Tuniska připsala první tři body do skupiny A.


Tunisko slaví vítěznou trefu dos Santose.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele