1. BUNDESLIGA - 34. KOLO

13.05.2006, 17:59, aktualizováno 14.05.2006, 13:53
Aktuality
Až poslední kolo vyřešilo v nejvyšší německé soutěži všechny otazníky. Přímý postup do Ligy mistrů vybojovaly Brémy, v souboji o druhé místo vyhrály 2:1 v Hamburku. Köln a Duisburg do druhé ligy doprovodí Kaiserslautern, když jen remizoval 2:2 na hřišti konkurenta v boji o záchranu Wolfsburku. Jan Koller odehrál celý zápas za Dortmund, dal dva góly a pomohl k remíze 3:3 na hřišti Bayernu.

Místo v základní skupině Ligy mistrů si zajistily Brémy, které vezou tři body z Hamburku. V AOL Aréně byli po většinu zápasu lepší domácí, ale doplatili na špatnou koncovku. V první půli Werder hlavně bránil, kdežto domácí měli tři dobré příležitosti. Zatímco Atouba, Aílton i Lauth neuspěli, na druhé straně Kloseho střelu zblízka usměrnil do sítě Klasnič a hosté vedli. Po přestávce HSV tlak ještě zvýšil. Po centru Atouby si málem vlastní gól vstřelil Naldo. Další útok táhl Jarolím a na hranici pokutového území ho fauloval Schulz, jasný penaltový zákrok však rozhodčí Merk nechal bez povšimnutí. Domácí se dočkali až v 59. minutě, kdy přímý kop Trochowskiho poslal do sítě hlavou Barbarez. Hamburk byl i dál lepší, ale nepřálo mu štěstí ani rozhodčí. Barbarez vyslal do sóla Demela, jehož rozhodčí zastavil pro neexistující ofsajd. Dnes se nedařilo v koncovce hlavně Aíltonovi. Po Barbarezově ideální přihrávce přestřelil prázdnou bránu, lépe si nepočínal ani o chvíli později, když sám před Wiesem brankáře jen nastřelil. A tak se do útoku opět vydali hosté. V 72. minutě sklepl míč za obranu Naldo pro Kloseho a nejlepší kanonýr Bundesligy střelou pod břevno potvrdil své výsostné postavení mezi střelci. V závěru už se domácí nezmohli na žádný tlak, naopak Werder mohl ještě dvakrát skórovat. Kloseho pokus však vyrazil Kirschstein a přísnou penaltu za střet Boulahrouze s Valdezem poslal Borowski jen do tyče.

Ještě vypjatější souboj viděla po dlouhé době vyprodaná Wolkswagen Arena ve Wolfsburgu. Domácím k záchraně stačilo neprohrát s Kaiserslauternem. První šanci měl Hristov, jenže z voleje zblízka přestřelil. Na druhé straně Altintop přetlačil Schnoora, narazil si s Halfarem a střelou do prázdné branky dal hostům naději na prvoligové přežití. Po inkasovaném gólu se domácí vzchopili a prakticky až do konce byli lepším týmem. Gólově to potvrdili na sklonku sedmé desetiminutovky. V 66. minutě dostal autové vhazování před bránu hlavou Hristov, Klimowicz míč jen lehce tečoval a před Fromlowitzem se zjevil zcela nekrytý Cedric Makiadi. Poločasový žolík trenéra Augenthalera měl snadnou pozici a s přehledem vyrovnal. Už za tři minuty se ve Wolfsburgu jásalo znovu. Rychlou a pohlednou akci Hankeho s Makiadim zakončoval do odkryté brány Klimowicz. Hosté museli otevřít hru a domácí měli prostor k velenebezpečným brejkům. Hanke s Klimowiczem měli stoprocentní šance, jenže se nechali vychytat Fromlowitzem. Tlak Lauternu už vedl jen k vyrovnání. V 86. minutě zleva centroval Billinghausen a v malém vápně se hlavičkově prosadil střídající Ziemer. To bylo ze strany hostí vše, sestup neodvrátily ani potoky slz nešťastných fanoušků.

S Bayernem se loučila proti Dortmundu trojice Ballack, Lizarazu, Jeremies, naopak debut si odbyl dos Santos. Znovu vyprodanou Allianz Arénu už ve druhé minutě zchladil Jan Koller, když krásný nadýchaný centr Sahina poslal přesně k tyči Kahnovy branky. Domácí odpověděli velmi rychle. V šesté minutě se probíjel k bráně Lucío, míč převzal Makaay a prudkou střelou k tyči nedal Gentenaarovi šanci. Další dvě dobré šance však nizozemský kanonýr spálil, na druhé straně neuspěl Smolarek, a tak se šlo do kabin za nerozhodného stavu. Do druhé půle nastoupil Bayern ve velkém stylu. Ve 48. minutě uspěl střelou ze slušné dálky Schweinsteiger, který neměl komu nahrát, za dvě minuty přidal třetí branku Ballack. Bayern přehrál hosty ve středu hřiště, přes dos Santose a Jeremiese se míč dostal k Ballackovi a největší hvězda domácích vyslala nechytatelnou bombu k tyči. Dortmund se ale nevzdal a v 64. minutě trochu šťastně snížil. Na výlet se vydal obránce Degen, obrana ho však odzbrojila. Švýcarský obránce zůstal ležet na zemi, takže ho stopeři přestali registrovat, mezitím míč znovu vybojoval van der Gun a poslal ho Degenovi, který z úhlu ranou pod břevno překonal Rensinga. V 76. bylo vyrovnáno, opakovala se situace z druhé minuty. Sahin perfektně centroval a Jan Koller perfektní hlavičkou nedal Rensingovi šanci. To však nemohlo zkazit radost Bayernu, jehož hráči i fanoušci si po závěrečném hvizdu užili velkolepé oslavy titulu.

I se Schalke se loučily opory – Christian Poulsen a Ebbe Sand. Proti Stuttgartu se jejich týmu dlouho moc nevedlo, nakonec však zvrátili nepříznivý průběh zápasu. Za hosty spálil dvě dobré šance v úvodu Tomasson, lépe se dánskému střelci vedlo v roli nahrávače – v 35. minutě připravil palebnou pozici pro Hitzlspergera. Schalke v prvním poločase zahrozilo hlavičkou Kuranyiho a střelou Lincolna, kterou Hildebrand propustil na tyč. Krátce po změně stran dokázal vyrovnat Sand, když se dobře zorientoval v chumlu těl v malém vápně. Stuttgart však šel znovu do vedení. Magnin centroval, s Tomassonovou střelou si ještě Hildebrand poradil, ale na dorážku Cacaua už nedosáhl. V poslední desetiminutovce Schalke sebralo všechny síly a dokázalo skóre otočit. V 81. minutě propálil Bordon z třiceti metrů zeď a Hildebrand se natahoval v marně. A o dvě minuty později se po rohu hlavou prosazoval Sand, míč se od břevna odrazil na hranici vápna, kde stál připravený Waldoch a z první poslal míč do sítě.

I v Norimberku se mohli těšit ze zaplněného stadiónu a proti Hertě vidělo pětačtyřicet tisíc diváků zajímavý zápas. Nechyběly góly ani třeba červené karty. Skóre otevřel ve 30. minutě Vittek, když využil neopatrné zpětné přihrávky Simuniče a po krátkém sólu prostřelil Fiedlera. Za osm minut Simunič hrubě fauloval Kiesslinga a po druhé žluté šel do kabin. Hosté však vzápětí vyrovnali – Okoronkwo nahrával a Dardai pálil z úhlu přesně k tyči. Ve druhém poločase napodobil Simuniče Jan Polák. Druhou žlutou kartu dostal za nesportovní hod míčem na záda Chaheda, který předvedl místo hodu autového. Vyrovnaný počet hráčů na hřišti lépe sedl domácím. V 86. minutě nahrál Vittek Saenkovi a jeho tečovaná střela skončila za Fiedlerovými zády.

Leverkusenský Freier spálil v úvodu obrovskou šanci a domácí Hannover záhy odpověděl vedoucím gólem. Přetažený roh Štajnera vrátil před bránu Dabrowski a v malém vápně se prosadil Mertesacker. Freier své zaváhání částečně napravil za dvě minuty, když vybídl ke skórování Rolfese. Bayer brankový stav dokonce obrátil ve svůj prospěch. V 39. minutě Schneider poslal hlavou chytrou přihrávku Berbatovovi, brankář proti ní skočil, ale nedosáhl, bulharský střelec míč zpracoval a pohodlně zavěsil do prázdné branky. Na spravedlivé vyrovnání došlo v 52. minutě. Lala nabil Jankovovi, který technickým pokusem obstřelil brankáře Butta.

Kolínští se snažili proti Bielefeldu rehabilitovat za výprask z Brém a díky dobrému závěru se jim to povedlo. Do vedení je dostal Podolski, který těsně před poločasem ideálně zpracoval Helmesův pas a pohotově zamířil k tyči. Vyrovnáno bylo hned po přestávce. Pinto centroval a před bránu si z levé strany naběhl nikým nehlídaný Kobylík. Podruhé šli domácí do vedení v 56. minutě, když roh Podolskiho zužitkoval hlavičkující Scherz. Hosté ještě stihli zareagovat – Dalovič na prsou zpracoval obtížný balon a s pomocí teče Feulnera překonal Badeho. Závěr však patřil domácím. V 84. minutě Podolski hezky obstřelil brankáře a za dvě minuty potvrdil výhru po samostatném úniku Helmes.

Frankfurtské nebezpečí představoval proti Gladbachu jen Amanatidis, hosté připravili domácímu brankáři Nikolovovi daleko víc práce. Ten poprvé kapituloval v 66. minutě. Jansen nádherným pasem našel Neuvilla, který Nikolova dokázal prostřelit. Následovaly dva téměř identické rohy Gladbachu. V obou případech centroval Neuville, poprvé hlavičkoval do břevna Strasser, podruhé Sonck. Další skvělý pas poté předvedl Jansen, ale Sonck zamířil těsně vedle. Domácí znovu zahrozili až tečovaným pokusem Schura, který Keller dokázal pokrýt. V poslední minutě pak hosté předvedli hezkou akci resultující ve druhý gól. Přes Neuvilla a Jansena se dostal míč k Rafaelovi, který dobře zakončil.

Tabulka:
1. Bayern Mnichov34229367:3275
2. Werder Brémy34217679:3770
3. Hamburger SV34215853:3068
4. Schalke 04341613547:3161
5. Bayer Leverkusen3414101064:4952
6. Hertha Berlín3412121052:4848
7. Borussia Dortmund3411131045:4246
8. 1. FC Norimberk341281449:5144
9. VfB Stuttgart34916937:3943
10. B. Mönchengladbach3410121242:5042
11. FSV Mainz 05349111446:4738
12. Hannover 96347171043:4738
13. Arminia Bielefeld341071732:4737
14. Eintracht Frankfurt34991642:5136
15. VfL Wolfsburg347131433:5534
16. 1. FC Kaiserslautern34891747:7133
17. 1. FC Köln34791849:7130
18. MSV Duisburg345121734:6327


Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Vittek jarnym kralom strelcov na svete. super, to potesi

Reagovat
Shevchenko

jak to myslíš ??

Reagovat
smazaný uživatel

tak ako som to napisal

Reagovat
HOST*

super dino se před ms rozjel.Škoda hamburku a kolína

Reagovat
Shevchenko

Werder super!

Reagovat
smazaný uživatel

sem to rikal..

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
HOST*JOHN TERRY

Jen tak dál Honzo ale pozor na to koleno....2 kousky na to že si tak dlouho nehral a navíc do sítě Bayernu super...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele