1. BUNDESLIGA - 31. KOLO

01.05.2005, 23:50, aktualizováno 02.05.2005, 14:46
Aktuality
Šťastným číslem pro Bayern Mnichov je jedenatřicítka. Právě v kole s tímto pořadovým číslem si totiž nasadil, už po devatenácté v historii, mistrovskou korunu. Svým domácím zaváháním mu k tomu pomohlo i Schalke, které sice vedlo nad Leverkusenem o dva góly, nakonec se však týmy rozešly smírně. Oslavit své vítězství mohla i tři mužstva hrající sestupovou loterii - Gladbach, Rostock a Mainz.


Schalke 04 - Hannover 96   0:0

Hráči z metropole Bavorska se v ďábelském kotli na Betzenbergu nespálili. Naopak, díky hattricku probuzeného holandského kanonýra Roye Makaaye a jedné trefě německého reprezentanta Ballacka předvedli domácím pekelným stvořením andělskou jízdu. Bayern sice nastoupil bez své velké opory Olivera Kahna, ale přesto dovedl hrát vzadu na nulu. Jeho náhradník, dvacetiletý mladíček Michael Rensing, si navíc uměl postavit branku, protože její konstrukce ho zachránila při střele Stefana Blanka. Nutno dodat, že kromě této příležitosti byli domácí v útoku jinak zcela bezzubí.

Hned od úvodu Bayern dokazoval, že si přijel pro vítězství. Úvodní tlak vyústil jen v Pizzarovo břevno a Ballackovu střelu těsně vedle. První branky se hosté dočkali až po devatenácti minutách hry. Ballackovi přenechal míč Makaay a nikým nerušený záložník Bayernu zamířil svoji střelou k levé tyči - 1:0 pro Mnichov. Poté už přišly chvíle útočníka z Holandska. Nejdříve usměrnil do branky hlavou Sagnolův centr. Při tomto gólu se musel mírně začervenat brankář Ernst - střela šla téměř z hranice velkého vápna. Zkušený gólman Kaiserslauternu selhal i při druhém gólu. Owen Hargreaves našel dlouhým pasem Makaaye, Ernst vyběhl a Nizozemec z něj udělal pouze diváka. Elegantně ho přehodil a zasouval už do prázdné brány. Při posledním Makaayově gólu zaslouží absolutorium Michael Ballack, který svého spoluhráče vyslal do sóla krásným pasem šajtlí.

Po závěrečném hvizdu se Bayern ani neradoval z vítězství a čekal na to, jak dopadne jeho poslední pronásledovatel Schalke. Po oznámení, že zápas skončil 3:3, propukl v Kaiserslauternu nezřízený jásot...


VfL Wolfsburg - Bayern Mnichov   0:0

Pokud domácí chtěli dále živit sen o mistrovském titulu, museli bezpodmínečně vyhrát. Jejich plány utrpěly první trhlinu v minutě třiadvacáté. To totiž Mladen Krstajič nechal Paula Freiera ve vápně samotného a ten mu za volnost poděkoval třepetajícím se míčem v domácí síti. Za chvíli ještě Berbatov vyzkoušel pozornost domácího brankáře, když se opřel do míče u rohového praporku, a moc nechybělo, aby jeho střela skončila za zády Hemerotha. Poté ukázali domácí, jak mají secvičené standartní situace. Dvakrát se z přímého kopu trefil Lincoln, když Butt nemohl nic vidět, protože do zdi se mu nastavěli i téměř všichni hráči Schalke. Těsně před přestávkou ještě zachyboval Freier, ztratil míč a toho využil Ebbe Sand, hrající s obličejovým krytem, k třetí brance domácích.

V druhém poločase pomohl míči do sítě Dario Rodriguez, ale k jeho smůle byla střela vyslána útočníkem Bayeru Berbatovem. Byl z toho vlastní gól a snížení na 2:3 z pohledu hostí. Nedlouho poté přihrál Ramelow Voroninovi, který vyrovnal na konečných 3:3 a vzal Schalke poslední naději na titul..


Hertha Berlín - Karlsruher SC   0:0

Hertha svým nevýrazným výkonem podala tonoucímu stéblo. Ale až za tři kola se uvidí, jestli to Rostocku stačilo. Tentokrát nebyl tolik vidět brazilský záložník Marcelinho a na hře to bylo znát. Tím, kdo tvořil hru, byla po většinu zápasu domácí Hansa a Hertha se dostala za půlku v první vážnější šanci až ve čtyřicáté minutě Rafaelem. Domácí si ještě stačili zvýšit sebevědomí gólem do šatny. Z dobrých třiceti metrů napřáhl ke střele Tim Sebastian, jeho pokus párkrát skočil a zapadl za Fiedlerova záda.

Ve druhé půli byl vidět hlavně Jari Litmanen a nakonec mu bylo také souzeno se radovat z gólu. Obrana Herthy ho asi shledala málo nebezpečným a nechala mu příliš místa, čehož zkušený Fin hravě využil - 2:0. Berlíňané zapnuli až příliš pozdě. Bastürkův gól byl tedy spíše určen pro pobavení diváků, než že by měl sloužit k nějakému zvratu. Domácím tedy ještě zbývají tři zápasy k tomu, aby se podobnými výkony pokusily odvrátit druholigového strašáka.


Borussia Dortmund - 1. FC Norimberk   0:0

Domácí po bouři, která se odehrála v minulém týdnu, měli konečně čas a klid na přípravu. Nový trenér měl namíchat ďábelský koktejl, kterým by se mu podařilo probudit spící hráče Borussie. A vypadá to, že se mu to povedlo.

Domácí byli po celý zápas lepší, než favorizovaný Stuttgart, který bojuje o účast v Lize Mistrů. Hlavně rychlonohý útok Gladbachu Neuville - Svěrkoš činil hostům značné potíže. Však se také oba dva radovali z gólu. První branku vstřelil maličký Němec, když si Václav Svěrkoš pohrál s Marcusem Babbelem, vystřelil, Hildebrand jeho pokus pouze vyrazil a Neuville ukázal, jak je důležitý výběr místa. Nikým nehlídán poslal nad ležícím brankářem míč do sítě. Ve 24. minutě se situace obrátila. Thijs vybojoval balón, narazil si s Neuvillem, Hildebrand opět jen vyrazil a do prázdné brány se tentokrát trefoval Svěrkoš. Nutno dodat, že v obou případech obrana VfB svému brankáři spíše fandila, než že by se mu snažila nějak pomoci.


Arminia Bielefeld - VfL Bochum   0:0

Kdo by čekal, že se uvidí v zápase těchto dvou mužstev osm gólů, byl by okolím považován za blázna. Zralý na odvoz do ústavu byl však po devadesáti minutách trenér domácí Bochumi. Tolik chyb, co stihla vyprodukovat obrana a hlavně brankář, udělá Bayern za celou sezónu. První poločas nijak nenasvědčoval tomu, jakou kanonádu diváci v Bochumi uvidí. Sice se už brzy trefil za hosty Auer, ale to bylo z jejich strany v prvním dějství vše. Za Bochum stihl ještě vyrovnat Vratislav Lokvenc.

Po návratu z kabin bylo domácí mužstvo jako omámené. Za poslední půlhodinu dostalo pět branek. Střelnici otevřel Thurk a po něm Gerber. Obě přihrávky si připsal Da Silva, který vyslal oba dva spoluhráče do šance vždy obloučkem přes obranu. Čtvrtý gól vsítil Da Silva sám. Postavil se k přímému kopu, všichni čekali, že bude centrovat, dokonce i brankář Vander si udělal pár kroků navíc, aby mohl míč ze vzduchu chytit jako první, ale jaké bylo jeho překvapení, když se z centru vyklubala střela, jež si to zamířila do jeho svatyně. Pátý gól vstřelil Weigelt, když centroval do vápna, Vander se k přízemní přihrávce položil, ale ta ho přeskočila a skončila také za jeho zády. Hosté potom zatloukli do rakve ještě jeden hřebík Caseyem. Když domácí Tommy Bechmann uzavřel skóre zápasu, tak se ani neradoval, věděl, že nemá proč.


VfB Stuttgart - Eintracht Frankfurt   0:0

Weserstadion viděl pohodovou výhru domácích. Vidět byla opět útočná jednotka Klasnič - Klose, která dohromady nastřílela už dvacet branek. V prvním poločase udělala v pokutovém území takový vítr, že v jednu chvíli ani rozhodčí nevěděli, kde jim hlava stojí. Klasnič vybojoval pro Kloseho míč, ten se srazil s brankářem a Klasnič ještě akci dohrál a nastřelil břevno. Rozhodčí nejprve váhal, pak udělil Reinkemu žlutou kartu a to tedy znamenalo i pokutový kop. Jenže se běžel poradit se svým asistentem a vše zase odvolal. Prvním střelcem zápasu byl Ludovic Magnin, k němuž se dostal míč po rohovém kopu a Werder tak vedl 1:0.

Ve druhém poločase zaznamenal druhý gól domácích Tim Borowski, když po kombinaci Micouda s Klasničem levou nohou překonal brankáře Haina. Poslední trefu utkání si připsal na své konto Miroslav Klose. Klasnič zasprintoval po levé straně, přihrál mu vzduchem na střed, Klose zpracoval míč na prsa, ošálil tak nepříliš důsledného Gabriela a křížnou střelou překonal brankáře hostí.


Werder Brémy - Energie Cottbus   0:0

V minulém kole Borussia předvedla excelentní výkon doma proti K'lauternu a čekalo se, jestli potvrdí stoupající formu i proti poslednímu Freiburgu. Dortmundu chyběl minulý týden zraněný šéf obrany Wörns. A to, že to v obraně žlutočerných neklape, dokázal už v jedenácté minutě Sanou, který těžil z vyhraného hlavičkového souboje Samuela Koejeho a následného přiťuknutí od Elery Caira. Domácím dělal problémy především 202 centimetrů vysoký Jan Koller. Však také hrál důležitou roli v dalším průběhu hry. Niclas Jensen zleva odcentroval, míč se snášel kousek od Kollera, jemuž obrana domácích dopřávala největší péče, náš reprezentant na něj nedosáhl, a tak balón doplachtil až k Ewerthonovi a ten jej o břevno poslal za záda Tima Reuse. Do vypršení prvních pětačtyřiceti minut stačil dát Dortmund vedoucí gól. Tentokrát se už trefil obr Koller a lehčí už to snad mít ani nemohl. Od Kringeho přišel centr z levé strany, přeletěl špatně vyběhnutého brankáře a na Kollera už zívala pouze prázdná brána. Kanonýr hostí nezaváhal - 1:2.

Borussia se v druhém poločase stáhla a hrála na brejky. Když už se zdálo, že zápas dovede do vítězného konce, trefil se sedm minut před koncem domácí záložník Soumaila Coulibaly a rozhodl tak, že každý dostane po bodu.


MSV Duisburg - Bayer Leverkusen   0:0

Hosté budou až do posledních kol dramaticky bojovat o místečko pro pohár UEFA. Po zápase s Wolfsburgem se ocitli na nepostupovém sedmém místě a k vysněné metě chybí tři body na dvojici Brémy, Hertha. Přitom Hamburk nezačal vůbec špatně, bylo na něm vidět, že si věří. Mpenza měl zpočátku dvě brankové příležitosti, ale ztroskotal na výborném brankáři Jentzschovi. Do černého se netrefili ani další Mpenzovy spoluhráči. Jmenovitě Barbarez a Mahdavikia. To vše hosté zvládli za prvních sedmnáct minut. Dále měli víc ze hry, a proto bylo malinko překvapivé, že se do vedení dostali právě domácí. To zařídil čtyři minuty před pauzou z přímého kopu Petrov.

Také po ní hráli hosté aktivněji, nejvíce se o pozornost obrany staral Mpenza, jenže výsledek v útočné fázi se pokaždé rovnal nule. "Vlci" se ve druhém poločase stáhli na vlastní půlku a čekali na brejky. Tento způsob hry jim ještě usnadnil Mehdi Mahdavikia, který byl v sedmdesáté minutě po druhé žluté vyloučen. Wolfsburgu se tedy podařilo ubránit svůj jednobrankový náskok a Hamburk si musí pro potřebné body jinam.


Hansa Rostock - Hamburger SV   0:0

Norimberk musí o účast v 1. Bundeslize stále ještě bojovat, mužstva, která jsou pod sestupovou čárou, mají šanci stále ještě uniknout.. Na Bochum s Rostockem má náskok šesti bodů, přičemž ve hře je bodů ještě devět.

Naprázdno vyšel kanonýr Marek Mintál, naopak v posledních minutách hry se trefil střídající Jiří Kaufman. Pod pálícím sluncem se fotbal nikomu moc hrát nechtělo, a tak trvalo celých 30 minut, než se hráči nažhavili na provozní teplotu. Pak si domácí vypracovali tři nadějné příležitosti, ale ztroskotali v nich jak Per Martesacker, tak Jiří Štajner se Silviem Schrötrem. Po změně stran se hra opět někam vytratila a převážil boj, ze kterého vzešel jediný gól zápasu těsně před koncem. Postaral se o něj již zmíněný Kaufman, jenž si zahrál posledních dvacet minut vedle Štajnera.


Tabulka:
1. Bayern Mnichov31215562:2768
2. Schalke 04311831050:4257
3. VfB Stuttgart31167852:3555
4. Werder Brémy311651062:3453
5. Hertha Berlín311411656:3053
6. Bayer Leverkusen31148955:4150
7. Hamburger SV311621354:4750
8. Borussia Dortmund311210942:4246
9. VfL Wolfsburg311421544:4544
10. Hannover 96311251432:3441
11. 1. FC Kaiserslautern311161438:4639
12. Arminia Bielefeld311161435:4439
13. FSV Mainz 05311071443:4837
14. 1. FC Norimberk31981449:5435
15. B. Mönchengladbach318101334:4634
16. VfL Bochum31781643:6629
17. Hansa Rostock31781629:5929
18. SC Freiburg31391926:6618



Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bochum-Mohuč 2:6...

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern a znova Bayern...Vedia to proste,nedá sa nič robiť.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele