1. BUNDESLIGA - 29. KOLO

16.04.2005, 21:16, aktualizováno 18.04.2005, 21:18
Aktuality
Rázný krok k zisku titulu učinili fotbalisté Bayernu Mnichov. Díky brance z poslední minuty dokázali vyhrát, což se nepovedlo Stuttgartu ani Schalke. Modří dokonce prohráli doma s Hamburkem, stejně se vedlo Brémám proti Berlínu. Sestupovým příčkám se mohl vzdálit Gladbach, ale jen remizoval s Mohučí.


Hertha Berlín - Hamburger SV   0:0

V dresu domácích se po zranění znovu objevil Sand a jak je již zvykem, chránil si nos černou maskou. Hned ve třetí minutě se prodral do vápna a po jeho přihrávce neměl Asamoah problém překonat brankáře Wächtera. Na další vetší příležitost se čekalo téměř hodinu, protože na obou stranách se hlavně bránilo. Až v 61. minutě rozehrál přímý kop Beinlich. Poté, co se mu míč vrátil musel sice centrovat znovu, ale do vápna si výborně naběhl Wicky a přesnou hlavičkou vyrovnal. Pro švýcarského záložníka byla tato branka v uvozovkách přelomová – první v kariéře dosažená hlavou. Jestliže se celou hodinu nic nedělo, tak v závěrečných třiceti minutách, jakoby si oba týmy chtěly napravit reputaci. Z velké snahy pramenilo množství faulů. Přímý kop Krstajiče vyrazil Wächter, Beinlich mířil těsně vedle. Vzápětí mohl skórovat Sand, ale proti jeho bombě Wächter opět zasáhl. V 87. minutě se Hamburku povedla nádherná akce. Beinlich nahrál rozběhnutému Moreirovi, ten naprosto překvapivě patičkou postrčil míč za obranu na dravého Mpenzu, který přesprintoval Krstajiče a lehkou tečí obstřelil Rosta. Mpenza za Schalke dlouhá léta hrával a po nedobrém rozchodu se mu povedla sladká pomsta. Alespoň bod pro Schalke málem zařídil v nastaveném čase Kamphuis, jenže Wächter měl dneska výborný den a vyrazil i další přímý kop. HSV tak udělal domácím čáru přes rozpočet, Schalke se s titulem může pomalu loučit.


VfB Stuttgart - 1. FC Norimberk   0:0

Že hraje Marcelinho momentálně ve skvělé formě, potvrdil hned po třech minutách. U rohového praporku se elegantně zbavil dvou domácích obránců, jeho přihrávku ale Rafael nedokázal využít. Za domácí odpověděl nebezpečným pokusem Klasnič, poté střílel z voleje těsně vedle Jensen. V rozletu ale Werder zastavil rozhodčí, když po Kovačově hraní rukou neodpískal penaltu. Aktivitu převzala Hertha a Marcelinho okamžitě ukázal svou třídu. Po přihrávce Friedricha se obtočil kolem Fahrenhorsta a po krátkém sprintu vypálil nekompromisně pod břevno. Krátce před přestávkou mohl přidat druhý gól, jenže po přihrávce Rafaeal střílel příliš slabě a Reinke dokázal jeho pokus vyrazit. Druhou branku nevstřelil ani Rafael, po přesné přihrávce Marcelinha mířil vedle, když přehazoval Reinkeho. Teprve pak se vzpamatovaly Brémy. První ohrozil Fiedlera po samostatné akci střídající Lisztez. Největší příležitost propásl Fahrenhorst, když po rohovém kopu Micouda hlavičkoval úplně mimo. V zoufalém náporu se domácí snažili často střílet, proto musel být Fiedler neustále ve střehu. Volej Jensena vyrazil, Zidan v dobré pozici bránu netrefil. V poslední minutě vystřelil Lisztez, po teči jednoho z obránců se míč nečekaně dostal ke Klasničovi, ale Chorvat namířil svůj pokus kolenem jen do Fiedlera. Hertha získala důležité tři body, celkem jich má padesát, stejně jako její dnešní soupeř, a může pošilhávat po Lize mistrů.


Hansa Rostock - Werder Brémy   0:0

Po dlouhé době se AWD Aréna zaplnila do posledního místečka, na světelných tabulích se proto mohl objevit magický nápis “vyprodáno“. V samotném zápase si byl Bayern vědom role favorita a staral se od začátku o tempo. Jako první zahrozil Sagnol, ale jeho střílený centr dokázala domácí obrana s problémy odvrátil. Z dalšího útoku dal Pizarro dokonce gól, přihrávající Zé Roberto však stál v ofsajdu, proto rozhodčí branku neuznal. Za domácí hrozil pouze Schröter, během devadesáti minut třikrát nebezpečně střílel, jenže bez efektu. Po přestávce se ještě zvýraznila převaha Bayernu, která ovšem stále nevedla k většímu počtu vyložených příležitostí. Jednu z mála neproměnil Pizarro, když po dlouhé přihrávce Fringse a chybě Mertesackera střílel těsně vedle. Po dělovce Makaaye, která skončila kdesi na tribuně, se zdálo, že domácí vydřou bod. Jenže v 87. minutě nastoupil na plac Hargreaves a dokázal rozhodnout. V nastaveném čase podržel Pizarro míč na hranici vápna a vybídl Hergeavese ke střele. Tvrdá střela je, jak známo, jednou z parádních disciplín tohoto anglického záložníka. Hargreaves napálil míč bez okolků z první a trefil růžek Enkeho branky, zajistil tak Bayernu klid a skvělou výchozí pozici do ligového finiše.


VfL Wolfsburg - VfL Bochum   0:0

Boj o záchranu se pořádně dramatizuje, své si ještě určitě bude chtít říct Rostock. Výhrou nad Stuttgartem dokázal, že poraženecké nálady rozhodně nejsou na místě. Kuranyi, autor hattricku z minulého kola, chtěl na své vystoupení navázat hned zkraje. Po rohu Meiry měl dokonce čas si míč zpracovat, ale mířil vedle, při dalším útoku jeho centr málem srazil za Schoberova záda Persson. Stuttgart sice v minulém kole vypráskal Schalke, dnes byl Rostock lepším týmem. O gól si říkaly už dva rohy Litmanena, které “Švábům“ nadělaly víc potíží, než je zdrávo. V 39. minutě utekl Hartmann a před brankou našel volného Allbäcka, připraveného střílet do prázdné brány. Hosté svou odpověď nachystali na úvod druhé půle. Hleb narážečkou uvolnil Cacaua, který se nenechal přetlačit a zamířil přesně k tyči. Poté rozhodčí domácím upřel penaltu, když nepostřehl ve vápně rukou hrajícího Meiβnera. Rostock na vítěznou branku nepotřeboval standardní situaci, dokázal ji vypracovat sám. V 74. minutě naprosto přesně nacentroval Rydlewicz a Pricovu hlavičku Hildebrand přes velkou snahu vyrazit nedokázal. Stuttgart asi dnes s nulovým bodovým ziskem nepočítal, nic na tom nezměnil ani Cacau, protože Strellerův pas byl příliš dlouhý.


Eintracht Frankfurt - Bayern Mnichov   0:0

Oba Češi, Tomáš Rosický i Jan Koller, se vrátili do sestavy a odehráli celých devadesát minut. Na první branku se nečekalo dlouho. V patnácté minutě si Kringe vyměnil míč s Kollerem a střelou z první překonal Haina. Vedení mohl potvrdit Koller, ale Kringeho centr poslal hlavou vedle. Hosté zahrozili v prvním poločase jen jedinkrát, a ještě s pomocí domácích. Při jednom z rohů totiž Kehl nastřelil Gabriela a brankář Weidenfeller musel zasahovat. Bielefeld dnes uspěl i proto, že obrana dokázala pokrýt Kollera. Ovšem na bod potřeboval vstřelit branku, což bylo dlouho hodně vzdálené. Například největší hvězda, Delron Buckley, poprvé vystřelila až v 73. minutě, a ještě velice nedůrazně. Po krátké pauze způsobené exhibicionistou, kterého pohotově vyvedla pětice pořadatelů, se hosté konečně dostali na dostřel Weidenfellerovy branky. Ovoce sklízeli čtyři minuty před koncem, kdy Lenzeho centr do odkryté brány bez potíží dopravil hlavičkující Boakye. Dortmundu se tak znovu zkomplikovala cesta do evropských pohárů, naopak Bielefeld se už de facto zachránil.


Arminia Bielefeld - Bayer Leverkusen   0:0

Pod trenérem Augenthalerem se opět začala třást židle, jeho svěřenci ve Freiburgu nechtěli nic ponechat náhodě. Vedoucí branku dokázal vstřelit Schneider ve 25. minutě. Nikým neobtěžován prošel půlkou hřiště a s pomocí teče Mohamada přehodil brankáře Golze. Freiburg ještě dokázal reagovat rychlou a pohlednou akcí. Na půlce vše začal Aogo, míč pokračoval na jeden dotyk přes Coulibalyho a Koejoeho až k Jašvilimu, který mířil přesně. Domácí dokonce mohli jít do vedení, ale Koejoemu utekl v rozhodující chvíli míč. Druhá půlka už byla pod kontrolou Leverkusenu. Za domácí dělovkami zahrozili jen Coulibaly a Tzkitišvili. Do vedení mohl hosty poslat už Voronin, povedlo se to až Berbatovovi. Po přihrávce Freiera míč chvíli podržel a skóroval trochu překvapivou střelu, na kterou byl Golz krátký. Na třetí brance se podepsal rozhodčí. Muže v černém totiž trefil Bajramovič a míč se odrazil k volnému protihráči. Rychlý brejk začal u Voronina a přes Krzynowka se dostal k zakončujícímu Berbatovovi. Freiburgu právě teď chybí k záchraně už 13 bodů.


Schalke 04 - Energie Cottbus   0:0

Za zraněného Wacheho musel v bráně hostí zaskočit Wetklo a domácí kouč Advocaat na něj vyrukoval se třemi útočníky ve své sestavě. Dlouho však panoval klid zbraní, který rušil jen domácí Neuville. Nejblíž gólu byl po samostatné akci, kdy střílel těsně vedle. O přestávce Advocaat ještě zamíchal sestavou, na hřiště se dostal i Ulich, a hra se přeci trochu rozhýbala. Domácí dokonce brzy vstřelili branku. Broich po zákroku Gerbera trochu přifilmoval pád, čímž získal pro svůj tým výhodu přímého kopu. Po rozehrání Neuville překvapivě nestřílel z první, ale míč si ještě pokopl a výsledkem byla nádherná rána do vinglu Wetlkovy brány. Bohužel pro domácí, od této chvíle bylo na hřišti jen jedno mužstvo. Snaha Mohuče sice dlouho příliš nebezpečně nevypadala, nakonec však hosté dokázali vyrovnat. Dlouho držel domácí brankář Keller, který dokázal zlikvidovat i sólo Thurka. Vyrovnání si ale domácí zavinili sami. Po sérii nepovedených odkopů se míč dostal bleskurychle přes Kramnyho a Friedricha k volnému Thurkovi, který zařídil pro Mohuč zlatý bod, jehož cenu jasně vyjádřila převeliká radost trenéra Kloppa.


MSV Duisburg - Karlsruher SC   0:0

Kaiserslautern se v úvodu nechal zatlačit před vlastní vápno a brankář Ernst se měl co ohánět. Nejdřív Lokvenc pěkně uvolnil Bechmanna, který byl sice lehce faulován, ale penalta z toho nebyla. Nejlepší zákrok předvedl Ernst po dvaceti minutách, kdy efektně vyrazil dělovku Preuβe. Poté se domácí konečně ujali aktivity a i oni se zakrátko zlobili na rozhodčího, faul na Janckera však byl z podobné kategorie jako na Bechmanna. Tlak domácích byl o něco silnější. Lembi dokonce trefil tyč a Sforza v obrovské příležitosti mířil vedle. Přesto se první radovali hosté. V 39. minutě srazil Woszův centr Engelhardt k Maltritzovi, jehož volej za Ernstova záda tečoval Meichelbeck. Domácí zaslouženě vyrovnali v 61. minutě, když byla dnes napotřetí nařízena penalta. Po faulu na Altintopa se k pokutovému kopu postavil Blank a poslal Duijnhoovena do opačného koutu. Trochu kuriózní gól zařídil Bochumi tři body. Po hlavičce Lokvence vyhodil Ernst míč na Blanka, který ale při odkopu trefil Diabanga, zdálo se, že míč chytí Ernst, měl však opačnou faleš a Diabang Ernsta pohodlně přehodil. Prohru domácích už neodvrátil ani Hertzsch, jehož hlavičku výborně zlikvidoval brankář Bochumi.


Borussia Dortmund - Hannover 96   0:0

Další zklamání pro Vlky znamenal zápas proti Norimberku. V úvodním dějství byli sice nebezpečnější, ale brankář Schäfer dokázal zlikvidovat i hlavičky Brdariče a Thiama. Pablo Thiam vážně ohrozil i vlastního brankáře, když po rohu Cantaluppiho poslal míč do tyče Jentzschovy brány. Branku vstřelil až v 63. minutě Kieβling. Po rohu Cantaluppiho sice nejdříve hlavičkoval pouze vysoko nad sebe, ale v následném souboji dokázal přehlavičkovat Jentzsche a přehodit ho. Wolfsburg mohl rychle vyrovnat, jenže Petrovova přihrávka Brdaričovi utekla z ideální pozice a Karhanova dorážka už pro Schäfera nebyla zdaleka tak nebezpečná. Dnes se neprosadil nejlepší kanonýr ligy. Marek Mintál byl sice na hříšti vidět, ale k vyložené šanci se tentokrát nenachomýtl. Rozhodnutí mohl zařídit Kieβling, domácí jeho sólo přečkali bez úhony. Za vydatné pomoci bránícího Sarpeie totiž míč poslal vedle brankáře i jeho svatyně. Hráči Norimberka byli hlavně v druhé půli lepší, těžili hlavně z výborného presinku, a když v závěru přečkali tutovku Schnoora odvezli si zasloužené tři body.


Ideální jedenáctka 29. kola podle Kickeru:

Schäfer (FCN) - Lense (Bielefeld), Simunič (Hertha), Wörns (BVB) - Mahdavikia (HSV), Maltritz (Bochum), Beinlich (HSV), Thurk (Mohuč) - Marcelinho (Hertha), Berbatov (Leverkusen), Neuville (Gladbach)


Tabulka:
1. Bayern Mnichov29195555:2662
2. Schalke 0429182946:3556
3. VfB Stuttgart29166752:3354
4. Werder Brémy29155958:3250
5. Hertha Berlín291311551:2750
6. Hamburger SV291521251:4647
7. Bayer Leverkusen29137950:3746
8. Borussia Dortmund29119936:3842
9. VfL Wolfsburg291311543:4540
10. 1. FC Kaiserslautern291161236:3839
11. Hannover 96291151331:3238
12. Arminia Bielefeld291061332:4036
13. 1. FC Norimberk29971349:5334
14. FSV Mainz 0529871435:4631
15. B. Mönchengladbach29791332:4630
16. VfL Bochum29781440:5729
17. Hansa Rostock29681527:5526
18. SC Freiburg29381823:6117


Nejlepší střelci:

22 – Mintál
15 – Buckley, Marcelinho
14 – Berbatov
13 – Aílton, Klose
12 – Makaay, Voronin, Kuranyi, Cacau
11 – Koller, Barbarez


Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*

Bohužel,je rozhodnuto!!! 6 bodů pro Bayern je už hodně na pohodu

Reagovat
HOST*Ritchie

Advocaata měla trefit ta světlice! Aspoň by třeba vyhráli

Reagovat
smazaný uživatel

Ritchie vsetko v poriadku v tvojej hlavicke?

Reagovat
HOST*Ritchie

už aspoň nemá hlavu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

o titule je uz asi rozhodnute...vyhra ho bayern!!!!!Schalke neznieslo tlak a prehrava...........Norinberg ako aj bochum prekvapili........v bundeslige padaju goly az v az zavere zapasu

Reagovat
HOST*derek

Stejně jako kdekoliv jinde

Reagovat
smazaný uživatel

Pre nemcov je typické,že drú až do úplného konca.Táto vlastnosť sa mi u nich páči.

Reagovat
HOST*derek

Něco na tom přeci jen bude

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele