21. kolo
14.02.2015 15:30 CET
4 : 5
(0:3)

Reportáž

Bayer Leverkusen - VfL Wolfsburg 4:5

Tak tohle byla opravdová reklama na fotbal! Ve šlágru sobotního bundesligového programu přestřílel Wolfsburg Leverkusen na jeho hřišti neuvěřitelným skóre 5:4 a pojistil si tak druhou příčku v tabulce. Hrdinou utkání se stal nizozemský útočník Bas Dost, který zatížil domácí konto hned čtyřmi trefami...

Ještě v poločase to přitom na bůhvíjaké drama nevypadalo; díky dvěma brankám Dosta a gólu Nalda vedli Vlci už 3:0 a mířili za snadným vítězstvím. Jenže po změně stran našli svého kanonýra také domácí - Son Heung-min sám vstřelil hattrick, a po dalších zásazích Dosta s Karimem Bellarabim skončilo úvodních 90 minut při skóre 4:4. Bayer nicméně přišel o vyloučeného Emira Spahiće a čtvrtý Dostův gól v nastaveném čase určil, že tři body putují do Wolfsburgu.

První šanci zápasu si připsali domácí, konkrétně Bellarabi, jehož pokus musel vyrážet pozorný Diego Benaglio; poté však už začali úřadovat hladoví Vlci, kteří po zbytek poločasu diktovali tempo hry. Skóre otevřeli už po šesti minutách - na Vieirinhův centr si naskočil dnes skvělý Dost a hlavou otevřel svůj brankový účet.

S vedením v kapse se najednou tým Dietera Heckinga proměnil v nezastavitelnou mašinu; Leverkusen, sám mnohem silnější v ofenzivě než před svojí brankou, byl nucen bránit na vlastním stadionu, a netřeba dodávat, že mu tato poloha příliš nevyhovovala. André Schürrle, nová posila Vlků, dostal míč do sítě jako druhý, branka však uznána nebyla; hosté si tak museli počkat na další šanci, konkrétně na přímý kop z dobrých 35 metrů. Ironické je, že specialista Naldo svoji střelu neumístil nijak geniálně; po chybě gólmana Bernda Lena však přesto zaplula do sítě.

Nebyla odehrána ještě ani půlhodina hry a Leverkusen inkasoval potřetí - De Bruyne nacentroval na zadní tyč, nohu do trajektorie míče vložil aktivní Dost a nešťastnému Lenovi nezbývalo než opět lovit balon z brány. Dominance Wolfsburgu byla v první půli tak výrazná, že skóre mohlo být ještě o dost vyšší; smolař Schürrle například při pokusu přelobovat brankáře trefil pouze tyč.

Domácí kouč Roger Schmidt udělal o poločase razantní změnu a ve snaze zvrátit vývoj utkání využil všech tří střídání - ze hřiště se poroučeli Calhanoglu, Kiessling a Bender, jejich místo zaujali Rolfes, Brandt a Drmić. A odvážný krok vyšel. Leverkusen najednou působil úplně proměněným dojmem a brzy dotáhl svého soupeře na rozdíl jediného gólu - nejprve Benaglio vyrazil Bellarabiho střelu pouze ke kopačkám dorážejícího Sona, a jihokorejský střelec se prosadil i pět minut poté. Suverenita Vlků byla rázem ta tam; utkání se rázem proměnilo ve vyrovnanou bitvu.

Hosté sice měli v rukávu jednu nezastavitelnou zbraň - totiž Dostovu schopnost měnit centry od spoluhráčů v branky, jak se Nizozemci záhy povedlo i po Rodríguezově pasu (čímž zkompletoval hattrick a poslal svůj tým do vedení 4:2). Jenže Leverkusen se odmítal jen tak vzdát, a tak drama pokračovalo. Také Son dorovnal svůj střelecký účet třetí brankou, když střelou k bližší tyči zakončil Castrův pas, a o pět minut později nasadil Bellarabi brankáři Benagliovi parádní jesle. Během pouhých 15 minut ve druhé půli tak padlo hned 5 (!) gólů; skóre bylo 4:4.

V samém závěru mohly vítěznou trefu vstřelit oba týmy; osudovou chybu však udělal Spahić, na jednu stranu skvělý a zkušený organizátor obrany, na druhou notoricky známý "rapl". Dnes ukázal svoji druhou stránku, když se po dvou žlutých kartách předčasně poroučel ze hřiště (pokolikáté už?). Závěrečných 5 minut tak musel Leverkusen místo velkého náporu strávit bráněním remízového výsledku, a nakonec se mu nepovedlo ani to - Vieirinha nacentroval téměř doslova v poslední vteřině zápasu na bližší tyč, kde stál zabiják Dost a čtvrtou brankou v zápase vystřelil Vlkům cenné tři body.

Autor: Dominik Zezula / espnfc.com

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

0:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

to musel být zápas poločas 0:3 a nakonec v nastavení 4:5 a ještě redka

Reagovat
vanGomm

Ten Dost tedy řádil.V nastavení tam šel Jung,ale nemohu najít toho Redku.To je Slovák?

Reagovat
smazaný uživatel

ne myslím červená karta

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele