2. kolo
17.08.2013 15:30 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

SC Freiburg - 1. FSV Mainz 05 1:2

Mainz dokázal obrat domácí Freiburg o všechny body a zůstává stoprocentní; jeho dnešní soupeř naopak na první zisk stále čeká. Všechny góly padly až po přestávce.

První hodina hry nenabídla fotbalovým fajnšmekrům prakticky nic - oba týmy předváděly na trávníku místo fotbalu spíše šachy, útoků bylo poskrovnu a šancí ještě méně. Poté se však prosadil Niki Zimling, a obraz hry se rázem proměnil o 180 stupňů - závěrečná půlhodina nabídla agresivní a zábavnou podívanou s lepším koncem pro hosty.

Kouč Freiburgu Christian Streich udělal po úvodní porážce 1:3 v Leverkusenu tři změny v sestavě - Mujdža, Freis a Guédé se objevili na hřišti místo Coquelina, Zucka a Mehmediho. Streichův protějšek Thomas Tuchel šel ještě dále; i přes výhru v prvním zápase se Stuttgartem (3:2) změnil rozestavení svého celku ze 4-2-3-1 na 4-1-2-1-2, tedy klasický diamant.

Právě tyto taktické čachry zpočátku stály pozdějšího vítěze kontrolu nad zápasem; v úvodních fázích totiž dominoval jasně Freiburg, který místy držel míč až 88% herního času (!). Ani to mu však nepomáhalo k efektivnímu útočení; Mainz výborně bránil a všichni jeho hráči, včetně útočníků, se po ztrátě okamžitě vraceli za míč. Domácí tak neměli jinou možnost než spoléhat na trpělivé postupné útoky; ty se jim sice nedařily, ale pasivní a defenzivně hrající hosté také nikterak nehrozili.

Tuchelův herní plán byl v obraně bezchybný, a klíčovou roli v tom hrál Moritz, nečekaně zatažený na pozici "šestky"; právě o něj se s železnou pravidelností tříštily rodící se domácí útoky. Takto nastolené šachy přetrvávaly velkou část zápasu, a byli-li na tribunách přítomni nějací ortodoxní milovníci taktických bitev, přicházeli si jistě na své; ti ostatní už méně. V pokutových územích obou celků se dlouho nedělo vůbec nic.

Snad jen Hankeho rána z 25 metrů způsobila jakýs takýs rozruch; gólman Müller ji musel ve 26. minutě boxovat, a o dvě minuty později přestřelil Guédé. Mainz se do první zaznamenáníhodné akce dostal ve 35. minutě prostřednictvím Zimlingova varovného pozdravu zpoza vápna; první poločas pak uzavřel Schmidův nebezpečně vypadající, leč mimo tyče mířící přímý kop ze 43. minuty.

I po změně stran se hrálo prakticky výlučně ve středu pole; oba celky i nadále vyčkávaly a hrály opatrný, strojový fotbal. Tento obraz narušil po hodině hry Tuchel, který vyslal na hřiště útočníka Choupo-Motinga, a výsledek se dostavil takřka okamžitě: v 64. minutě nacentroval Geis z pravého křídla na hlavu Zimlinga, který nezaváhal a posunul hosty do nečekaného vedení.

Tento úspěch Mainz očekávaně nabudil, a oživen vedoucí brankou začal hostující tým drtivě útočit: v 66. minutě se nedokázal tváří v tvář Baumannovi prosadit Choupo-Moting, a po následném Baumgartlingerově rohu hlavičkoval Geis těsně vedle tyče. V minutě osmašedesáté to však už bylo o dvě branky - Zimling srazil vysoký míč přesně do cesty Nicolai Müllerovi, který se uvolnil od svých strážců a z ostrého úhlu napálil míč do vzdálenějšího rohu Baumannovy brány.

Za tohoto stavu bylo základní taktické schéma už dokonale rozbořeno, a oba celky začaly hrát nahoru dolů. Napilno měl pochopitelně zejména Freiburg, který dosáhl snížení hned o tři minuty později - Fernandes prostrčil míč na volného Freise, který chladnokrevně upravil skóre na 1:2. Závěrečných dvacet minut tak nabídlo skutečné drama - Hanke pálil těsně mimo (73'), střídající Malli jen tak tak neuspěl před Baumannem (73'), v 79. minutě pak tentýž hráč postrašil brankáře střelou z dálky. Nezadařilo se ani Choupo-Motingovi z ostrého úhlu (81'), ani Müllerově hlavičce (86').

Mainz tak nakonec dokázal uhájit těsné vedení až do finálního hvizdu, po němž začaly velké oslavy - pro Tuchelův celek jde o první venkovní výhru od 26. ledna, kdy dokázal vykrást svatostánek Fürthu poměrem 3:0.

Autor: Dominik Zezula / kicker.de

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele