1. kolo
24.08.2012 20:30 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Vydařená oslava! BVB vkročilo do nové sezóny výhrou nad Brémami

Kulaté narozeniny německé nejvyšší soutěže si nemohly přát na úvod lepší podívanou, než které jsme byli svědky na Westfalenstadionu mezi domácí Borussií a brémským Werderem. Dortmund nakonec dokázal utkání zvrátit ve svůj prospěch a natáhl svou sérii zápasů bez porážky již na dvacet devět utkání v řadě!

Před slavnostním výkopem jubilejního bundesligového ročníku ještě proběhla nezbytná předehra, kdy se na trávníku najednou ukázaly vlajky všech osmnácti celků, proslov měl mimo jiné prezident Borussie Dortmund Dr. Reinhard Rauball, následně ho doplnil také kapitán Borussen Sebastian Kehl a celý slavnostní ceremoniál trochu symbolicky zakončila německá státní hymna. Nic už tak nebránilo úvodnímu výkopu.

Domácí kormidelník Jürgen Klopp se musel pčeci jen obejít bez Lukasze Piszczeka, jehož místo na pravém kraji obrany zaujala nová letní posila z Kaiserslauternu Oliver Kirch. Podle očekávání se pouze na lavičku usadil stále se po zranění v ne ideální formě hrající Mario Götze a své místo si tak alespoň pro tuto chvíli udržel jeden z jarních tahounů - Kuba. Jedno překvapení si pro své fanoušky připravily Brémy, nová posila z Bayernu Nils Petersen se i vinou lehčích zdravotních potíží usadil pouze na lavičku a na hrotu se představil Marco Arnautović.

Hned od první chvíle se začalo z obou stran v rychlém tempu. Borussia se snažila držet míč pod kontrolou, to se jí však úplně tak nedařilo a hosté si chvílemi dokonce vybojovali územní převahu, do zakončení se však i díky skvěle fungujícímu dortmundskému napadání, jež bylo chvílemi až na samotné hranici pravidel, dostávali pomálu. Jako první se ve čtvrté minutě zastřeloval ze standardní situace Hunt, mezi tři tyče se mu ovšem zacílit nepodařilo. To se hned vzápětí podařilo na druhé straně Gündoganovi, jenž vybojoval míč ve středu pole a následně vypálil, Mielitz si ale bez větších potíží věděl rady.

Přístavní celek ve svých ofenzivních výpadech nepolevoval a v jednu chvíli musel hasit nepříjemně vyhlížející situaci za minutu dvanáct Weiodenfeller. Vzápětí však udeřilo na druhé straně: Kuba využil Ignjovskiho zaspání a následně vyslal ke zteči Reuse, jenž se už z takovýchto pozic obvykle nemýlí a to jen přesně umístěnou přízemní střelou na zadní tyč potvrdil - 1:0. Dortmundský odchovanec si tak snad ani lepší premiéru přát nemohl.

Utkání pochopitelně přihlížela řada slavných osobností z řad fotbalového i běžného života, chybět pochopitelně nemohl reprezentační kormidelník Joachim Löw a přítomen byl také asistent Hansi Flick. Také oni dva přihlíželi situaci, kdy se užuž dostával do vápna Gündogan, Sokratis ve skluzu zahrál rukou, píšťalka sudího Zwayera však zůstala němá. Důrazně zahrozily také Brémy, konkrétně bleskurychlý Elia, jenž se rázem hnal tváří v tvář na Weidenfellera, ten však nizozemského křídelníka parádně vychytal!

Srovnáno mohlo být ve 24. minutě, kdy se po rohovém kopu dostal ke střele z první Arnautović, jenž propálil všechno, co mu stálo v cestě, kulatý nesmysl ovšem skončil na pravé tyči dortmundské branky! Nejnešťastnějším mužem na trávníku byl dozajista Ignjovski, jenž na levé straně absolutně nestíhal nastavenému trendu, čehož jsme si mohli opětovně všimnout při zákroku "last minute" na Blaszczykowskiho. Volný přímý kop si vzal na starost poněkud překvapivě Schmelzer, našel ale přesně místo, kde stál nachystaný Mielitz.

Ani ve zbytku prvního dějství nebyla nouze o zajímavé momenty, hra se stále přelévala ze strany na stranu, ovšem vyložené šance chyběly. Za zmínku ovšem stojí obětavý hra Marca Reuse, jenž se nesoustředil pouze na hru směrem dopředu, ale vzorně si také plnil obranné úkoly (někdy až za rámec), přičemž v jednom momentu se vrátil vypomoci defenzivě sprintem až před vlastní pokutové území (!).

Ta nejlepší bundesligová podívaná neustála ani po změně stran. BVB si tvořilo převahu zejména díky skvěle rozehrávaným standardkám z dílny Marcela Schmelzera: Subotić se sice napoprvé přes Prödla do zakončení ještě nedostal, ovšem do následného rohu se hlavou opřel (i přes dva strážce) Hummels, strážce hostující svatyně však jeho hlavičku mířící pod břevno reflexivním zákrokem vyrazil!

Zelenobílí se však rozhodně nevzdávali. Další z mnoha centrů poslal po hodině hry do pokutového území Arnautović a na dlouhou ruku balón před Eliou odvracel na poslední chvíli Weidenfeller. Záhy to zkusil z velké dálky Junuzović, do prostoru ohraničeného třemi tyčemi se mu však zamířit taktéž nepodařilo. Odpověď si na opačném pólu hřiště chystal Lewandowski, ovšem on ani po něm Kehl na Mielitze nevyzráli.

Schaafovi hráči ovšem vytrvali a čtvrt hodiny před koncem řádné hrací doby se dočkali zasloužené odměny. Po zmatku, kdy už si hráči Dortmundu mysleli, že balón skončil za brankovou čarou, poslal do ohně nadýchaný míč Arnautović a Gebre Selassie se při svém premiérovém bundesligovém startu zapsal do listiny střelců přesně umístěnou hlavičkou - 1:1. Záhy přišla reakce - neviditelného Großkreutze nahradil Mario Götze. To se ukázalo jako skvělý tah, neboť Kuba hned z další akce udržel a následně rozehrál míč na Lewandowskiho, ten narazil do běhu Götzemu a šikovný hračička celou akci zakončil nechytatelnou střelou o tyč - 2:1.

Osmdesátá pátá minuta mohla přinést další infarktovou situaci, ovšem střídající Petersen nedokázal z těžké pozice zakončit. Naopak definitivní klid mohl přidat do dortmundských řad opět Lewandwoski, ovšem ani tentokráte se neprosadil, proti byl dalším mimořádně spolehlivým zákrokem Mielitz.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

BVB si polahky poradi s Bremamy 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
penepi

A je to tu! Brémy budú silné, vypadnutie z pohára pre mňa nič neznamená. Skôr naopak, práve preto budú makať ešte viac. Ale verím, že to dáme, 2:1.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem zvědavej na Gebreho.

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund si pořádně zastříí

4:0

Reagovat
Sotuen

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
stas87

5-2

Reagovat
smazaný uživatel

PROČ nehraje Gotze??

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Congratulations

Reagovat
smazaný uživatel

si vychytal

Reagovat
smazaný uživatel

nejak extra nerozumim tem Chance barvickam, ale ocividne to vyslo kazdopadne asi zivotni tiket ne, protoze z 10kc udelat 28k to nevypada na tutovej tiket...

Reagovat
smazaný uživatel

zluta barva je vracenej vklad, je to teda bohuzel "jen" 7,500 ale i tak se mi z takovej kurz jeste chytit nepovedl, predtim bylo asi nejlepsi 1000 z 5,-

Reagovat
Le Gunner

Gebre krása! Pokračovat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele