6. kolo
29.09.2012 18:30 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Dortmund nadělil Hříbatům hned bůra a vrací se znovu do hry!

Na předchozí dva nezdary se Borussii Dortmund podařilo odpovědět tím nejlepším možným způsobem - výhrou nad jmenovkyní z Mönchengladbachu, jež si do Dolního Saska odváží rovnou pět kousků.

Velící důstojník Borussie Jürgen Klopp dal po dvou nevydařených zápasech s Hamburkem a Eintrachtem překvapivou důvěru v základu do této chvíle nepříliš vytěžovanému Julianu Schieberovi, který na hrotu nahradil žlutočernou stálici Roberta Lewandowskiho. Místo Moritze Leitnera se do středu pole vrátil uzdravený Ilkay Gündogan a Ivana Perišiče pro změnu "vyšoupl" na lavičku Mario Götze. To Hříbata se musela obejít bez Martina Stranzla s Luukem de Jongem, jejichž posty zaujali Roel Brouwers a Igor de Camargo.

Oba celky se rozjížděly pomaleji, než bychom možná čekali. Ve třetí minutě měl sice před sebou zajímavou možnost Hanke, kulatého nesmyslu se však dříve ujal obětavý Weidenfeller, jenž tak opět prokázal skvělé čtení hry. BVB na sebe upozornilo až o pěkných pár minut později, ale hned se mohlo z ničeho nic ujmout vedení: Schmelzer posadil rohový kop na hlavu Subotiče, jehož hlavička však mířila jenom do břevna ter Stegenovy svatyně, od něhož se odrazila zpátky do pole! Hned nato pálil Reus, ovšem na hostujícího brankáře si taktéž nepřišel.

Hra die Fohlen nesla podle očekávání výrazně defenzivní rukopis, což byl od protřelého stratéga Luciena Favreho evidentní záměr, který měl držet ofenzivní kolotoč soupeře na distanc. Tato strategie dlouho přinášela kýžený úspěch, avšak zejména Marco Reus si na hřišti chvílemi dělal, co se mu zrovna umanulo. Hummels po půlhodině hry hledal ve vápně dvojici Götze - Schieber, ale neúspěšně.

Schwarzgelb se však ve třicáté páté minutě přece jen dočkali zasloužené odměny: Reus se na polovině hřiště ujal opuštěného balónu, jenž následně bývalý hráč Gladbachu parádní individuální akcí dotáhl přes neobratného Domíngueze až před ter Stegena, kterému nasadil "jesle" a pohodlně otevřel skóre - 1:0. Marco Reus si tak lepší začátek proti svému bývalému zaměstnavateli snad ani vysnít nemohl.

Agilní ofenzivní šikula byl ale i nadále hlavní zbraní vestfálského týmu. Po jeho pasu se hnal ke zteči Götze, tomu se však z těsného úhlu na ter Stegena vyzrát nepodařilo. Pět minut před odchodem do kabin však znovu udeřilo: Blaszczikowski opětovně posadil mičudu od rohového praporku na hlavu Subotiče, jenž se už tentokráte nemýlil a přesnou hlavičkou k pravé tyči zvýšil na 2:0. Ještě chvíli nato si Götze s Reusem úlohy vyměnili, střelec první branky však svůj druhý zásah nepřidal, proti se postavil bezchybným zákrokem strážce branky Mönchengladbachu.

Patnáctiminutový oddych kormidlem utkání přece jen trochu pootočil a mužstvo z Dolního Saska se logicky začalo častěji tlačit dopředu. Kontaktní zásah mohl jako blesk z čistého nebe přijít z hlavy de Camarga, jenž si skvěle naběhl na Daemsův centr, ještě lépe svůj pokus usměrnil, ale bezchybný Weidenfeller byl u své pravé tyče včas! Další minuty už však opět nabídly ryze dortmundskou převahu, kterou asi nejlépe ze všech dominoval Reus, jenž se po Götzeho přiťuknutí neúspěšně pokusil o další expedici, načež neuvěřitelnou ranou potřetí nachytal ter Stegena - 3:0.

Hostující brankář následně musel kvůli zranění své místo přepustit Christoferovi Heimerothovi. Ten si mohl svůj opětovný pobyt mezi třemi tyčemi užívat pouze do 79. minuty, kdy Kuba zpětnou přihrávkou oslovil Gündogana, jenž nechytatelně k pravé tyči zvýšil na 4:0. Krátce nato mohli snížit de Camargo a střídající Hrgota, ale také oni úspěch neslavili. To platilo až pět minut před koncem řádné hrací doby pro Kubu, který využil spolupráce Bendera s Gündoganem, aby pak následně dělovkou k bližší tyči uzavřel na konečných 5:0.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund je ostuda Bundesligy a jednoznačně prohraje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patrikhm

A pak ses probudil..

Reagovat
smazaný uživatel

nechte ho chudaka, dal si dvojku proti Frankfurtu a ted breci z vlastni neschopnosti to je jasny

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

4:2

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele