5. kolo
21.09.2010 20:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

1. FSV Mainz 05 - 1. FC Köln 2:0

Bundesliga svého lídra po pátém kole měnit nebude! Mainz totiž v domácím nezáživném utkání porazil Köln, a díky páté výhře v řadě si při prohře Hoffenheimu upevnil pozici na čele.

Prvních pětačtyřicet minut bylo jasnou záležitostí domácích. Soupeře prakticky do ničeho nepustili, přesto si gólových příležitostí na svou aktivitu vytvořili poměrně málo. Podobně jako vše v utkání současně nejlepšího německého fotbalového celku se točilo i ve 26. minutě kolem Christian Fuchse. Krajní bek Tuchelova výběru totiž kazisvětně rozehrál a přinutil tak k faulu kapitán Noveskiho, tahajícího za záchranou brzdu. Pokus Lukase Podolského z přímého kopu pak letěl jen těsně vedle pravé tyče.

I za pět minut to byl zkušený obránce domácích, kdo stál u zrodu gólové šance. Jeho dlouhý aut do šestnáctky prodlužoval na branku zády k ní maďarský talent Szalai, Mondragón v brance Kölnu si ale mohl vydechnout, neboť míče do brány nezaplaval. I za dvě minuty zkušený brankář porýnského celku dýchal o něco lépe. Centr od příští sezony za Leverkusenu hrajícího Schürrleho propadl celým pokutovým územím až na Risseho, jemuž se ale v pádu nepodařilo nasměrovat míč na branku, nýbrž nad ni.

I za minutu bylo v šestnáctce kolumbijského brankáře pořádně horko. Szalaiovi se podařilo z dálky nepříjemně vydařit a Mondragón jen vyrazil míč před sebe. Naštěstí pro hosty ale rychle přispěchal Brečko a razantním odkopem zažehnal nebezpečí. Köln se tak výrazněji v druhé polovině prvního poločasu ukázal až ve 45. minutě, když Yalcinův pokus z dálky doprostřed branky Wetklo pro jistotu jen vyrazil.

Ve druhé půli se hra už mírně vyrovnala, přesto se Mainzu jako ve většině domácích zápasů podařilo uplatnit svou efektivitu. V 50. minutě sice ještě Szalaiova standardka díky teči Pezzoniho v brance neskončila, ale když v 67. minutě orazítkoval Jajalo z přímého kopu břevno, nadešla chvíle nového muže na hřišti, Lewise Holtbyho.

Zadáci Soldova výběru na něj totiž v 72. minutě zapomněli, Fuchs mu na hlavu posadil krásný centr a Bruchweg vyprskl nadšením, neboť se Mainz dostal do vedení. Zbývající minuty až do těch posledních se nesly v režii domácích, jimž se dařilo kontrolovat vývoj zápasu. Až v poslední minutě hrací doby Mondragón vyrazil lehkou střelu a jen rychlým postavením na nohy ještě dokázal zpacifikovat dorážku hbitého Szalaie.

Z rohového kopu se domácím ještě nepoštěstilo, nicméně při následné akci poslal Fuchs odkopem Holtbyho za obranu a pro něj už nebylo problém podruhé překonat rezignovaného Mondragóna. Mainz tak po zásluze vyhrál a vedení bundesligovou tabulku, neboť jako jediný bundesligový celek získal ve všech pěti zápasech plný bodový ranec.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (2)

Přidat komentář
Tomtaf

0:0

Reagovat
smazaný uživatel

12:18

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele