33. kolo
01.05.2010 15:30 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Schalke 04 - Werder Brémy 0:2

Schalke 04 doma podlehlo Werderu Brémy a defakto ztratilo reálnou šanci na zisk mistrovského titulu. Felix Magath tak ligové prvenství ve svém novém působišti obhájit nedokázal. Schalke sice bylo v průběhu zápasu lepším týmem, drželo častěji míč na svých kopačkách, ale hráčům v modrých dresech chybělo to hlavní - zakončení.

Zápas začal ve velmi pozvolném tempu a hra se odehrával hlavně ve středu pole. První vážnější příležitost přišla v 6. minutě po standardní situaci, kdy Lukas Schmitz svojí levačkou hledal šikovně na zadní tyči číhajícího Jeffersona Farfána, jehož hlavička ale mířila těsně nad. Hosté z Brém pak kontrovali o dvě minuty později nástřelem Hugo Almeidy do vápna a následným napálením vyraženého balónu Philliphem Bargfredem vysoko do hlediště.

Zatímco domácí spoléhali hlavně na postupný útok a precizní kombinaci, hosté se uchylovali převážně k nákopům za obranu. V 22. minutě zaskočil defenzívu Werderu přetažený centr Rafinhy až od rohového praporku, který našel na zadní tyč nabíhajícího Kevina Kuranyiho. Ten ač byl v těžkém úhlu, stihnul ještě svojí hlavičku usměrnit směrem na bránu, ale ta k jeho smůle pouze olízla brankovou konstrukci a po návratu zpět do hřiště byl míč odpálen obranou Werderu do bezpečí. Schalke i nadále svého soupeře tlačilo, ale k ničemu kloudnému to stále nevedlo.

Hráči Werderu naopak dvakrát nebezpečně zahrozili z breaků, ale pokaždé Claudia Pizarra zastavil praporek pomezního a nutno poznamenat, že v obou případech nesprávně. Rušno bylo před brankou Werderu v poslední pětiminutovce. Nejdříve se pokoušel o zakončení hlavou opět Kevin Kuranyi, ale tentokrát nenasměroval svůj pokus mezi tři tyče. Gól se však málem podařilo vsítit stoperu Benediktu Höwedesovi a to atypicky ze hry. Höwedes se totiž zmocnil nepovedeného odkopu, obhodil si obranu Werderu a již se řítil sám na Tima Wieseho. V poslení možný okamžik ale přispěchal Per Mertesacker a svého mladšího reprezentačního kolegu sestřelil. Hlavní rozhodčí však pokynul "hrajte dál" a pokutový kop se tedy nekonal. Z následujícího protiútoku zahrozil Claudio Pizarro útěkem po pravém křídle, jenže jeho střela z prakticky nulového úhlu nenadělala Manuelu Neuerovi žádné větší problémy.

O poločasové přestávce jistě promluvil svým hráčům do duše Thomas Schaaf a po pauze vyběhly na trávník úplně jiné Brémy. Hráči Werderu aktivně napadali, snažili se kombinovat a několikrát nebezpečně zahrozili. V 54. minutě se ocitl ve velké příležitosti Mesut Özil, avšak poté co si posunul míč na svojí silnější levou nohu, vypálil jen těsně mimo Neuerovy levé tyče. To se ale pouze zastřeloval, protože na konci 55. minuty již mířil do černého. Özil si tentokrát vypracoval celou akci sám. Převzal míč ve středu pole, efektně se přitom zbavil svého strážce a namířil si to středem hřiště přímo na bránu. Před vápnem se pak kličkou na střed zbavil Marcelo Bordona a přízemní ranou na vzdálenější tyč nedal Neuerovi sebemenší šanci - 0:1.

To byla pro domácí velká rána a ti najednou nevěděli, co mají hrát. Trenér Magath sice zareagoval brzkým střídáním, ale ani to domácím nepomohlo, naopak. V 64. minutě byl totiž stav zápasu již 0:2. Prsty v tom měl znovu Mesut Özil, jenž našel ve vápně zcela neobsazeného Hugo Almeidu a obří Portugalec pohotově zavěsil pod víko.

Od té doby se zápas prakticky jen dohrával. Brémy se zatáhly před vlastní poloviny a čekaly na breakové příležitosti, Schalke zase vsadilo na totální ofenzívu a uzavřelo hosty neprodyšně před jejich pokutovým územím. Nicméně vedlo to jen ke dvoum vážnějším příležitostem, kdy v 75. minutě po přihráve Edua pálil mimo Ivan Rakitić a stejný hráč pak v 82. minutě střílel z volného přímého kopu na zadní tyč, kterou si ovšem hlídal Tim Wiese a míč spolehivě ukryl ve své náruči. Napínavý zápas tak skončil výhrou hostů a definitivně ukončil naděje Schalke na zisk mistrovského titulu.

Autor: Jaromír Eybl

Komentáře (2)

Přidat komentář
Tomtaf

1:0

Reagovat
niflheim

0-2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele