22. kolo
13.02.2010 15:30 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Bayer Leverkusen - VfL Wolfsburg 2:1

Díky ohromné chybě brankáře Lenze a nedůslednosti obrany Wolfsburgu dnes dvakrát Leverkusen udeřil po standardních situacích a možná tak Vlky poslal za starostmi o udržení. Zato Bayer zůstane na špici tabulky s největší pravděpodobností i po tomto kole.

Domácí se ujali iniciativy hned od začátku a prakticky do ničeho hosty nepouštěli. Již ve čtvrté minutě se ránou vedle branky po rohovém kopu zpoza šestnáctky prezentoval jeden z nejlepších evropských hráčů měsíce ledna Toni Kroos. Kroos hrál titulní úlohu i v situaci ze dvanácté minuty, kdy natlačil Kiesslinga už ke střele, jenomže s obětavým zákrokem přišel Madlung. Po devatenácti minutách hry se do dějin zápasu zapsal také levý český bek Werkself Michal Kadlec, ten ale svým přímákem z 25 metrů jen těsně přestřelil branku.

Ve 24. minutě mohl celý Wolfsburg a zřejmě i sám brankář Lenz děkovat sám sobě. Kroos po průniku do šestnáctky vystřelil, míč škrtl o Madlunga, ale brankář hostí dokázal míč vyrazit na roh. Po něm se ke střele dostal Hyppiä, jeho střelu ale obrana hostí srazil, následně pak Kadlec z otočky těsně netrefil pravou tyč.

Až v sedmadvacáté minutě dal o sobě poprvé v utkání výrazně vědět Edin Džeko. Reinartz ledabyle naložil s míčem u půlky, Džeko jako pravý dravec jeho rozehrávku vystihl a za křižování od Friedricha uháněl na Adlera, na nějž se snažil vyzrát pokusem na zadní tyč, nicméně domácí brankář si s míčem poradil na roh.

Od té doby však přišel tlak Leverkusenu a další z řady skvělých zákroků brankáře Wolfsburgu Lenze. Ve 30. minutě Hyypiä na zadní z voleje ale poslal míč jen do koše hostujícího brankáře a zahodil tím po hříchu jedinou šanci z poměrně velkého tlaku Heynckesových svěřenců. Lenz se vyznamenal i v minutě třicáté deváté, Barnetta se u postranní čáry skvěle uvolnil, nacentroval trochu na zátylek Kiesslingovi, ten přesto v pro fotbal netypickém postavení dokázal míč umístit k levé tyči, kam se ale Lenz dokázal natáhnout a pokus zneškodnit.

První poločas by se tím vším dal ukončit, za zmínku pak snad stojí už jen pátá žlutá karta v sezoně pro Samiho Hyypiäeho, který tím způsobil že nenastoupí v dalším utkání Leverkusenu v Brémách, kde by obrana Bayeru měla projít velkým testem. Ale ani to nic nezměnilo na stavu po prvním poločase.

Druhý poločas ale už tak radostně pro hosty nezačal. Opět se dostali pod tlak, z čehož resultoval faul Jana Šimůnka v blízkosti pokutového území, jehož zahráním Barnetta na první pohled poslal pozdrav pro rukavice gólmana Lenze, jenomže ten zazmatkoval, dostal se do předklonu, míč mu vypadl k Reinartzovi, pro nějž nebyl problém zkušeného gólmana hostí si obhodit a poslat míč do brány.

Brankář hostujícího týmu se pak zřejmě trochu cítil jako v jámělvové, Barnetta jej nejprve prověřil na přední tyči, aby následně v 57. minutě vrátil hlavou míč na penaltu k Derdiyokovi, který nůžkami jen těsně přestřelil branku. O tři minut později se zase Kiesslingovo akrobatické zakončení otřelo o Šimůnka, ale Lenz dokázal zasáhnout. Derdiyok pak předvedl další kousek ze svého nůžkařského umění, ale ani tentokrát se z gólu neradoval.

Letní basilejská posila Heynckesovy družiny mohla gólové oslavy započnout až v 68. minutě, kdy Barnettův centr usměrnil do břevna, odkud míč putoval k nohám nešťastníka Lenze a odtud do branky. Pro gólmana hostí to byla již druhá slabší chvilka v do té doby vyvedeném utkání.

Šance Wolfsburgu ožily deset minut před koncem. Misimović našel před malým vápnem trestuhodně neobsazeného Džeka, jehož první rána sice směřovala do Adlera, ten ale míč nedokázal vytěsnit z dosahu bosenského šutéra a tak dorážka elitního střelce už skončila v brance.

V závěru střetnutí šel Leverkusen v mnohonásobném přečíslení, jenomže celé to skončilo na špatné finální přihrávce. Farmaceutici se ještě k míči dokázali vrátit, Kiessling totiž na penaltě v souboji jeden na jednoho obehrál Madlunga a přistrčil Derdiyokovi, jenomže ten, jak bylo v tomto zápase jeho špatným zvykem, opět mířil vysoko a jako již tradičně přestřelil. Na druhé straně měl takřka z dalšího vydechnutí šanci kapitán VfL Josué, jenomže jako tahoun svého týmu selhal. Místo zakončení kolem Adlera volil ještě vyšperkování příležitosti ke Grafitovi, který by v případě zdárného provedení akce zakončoval do prázdné branky, jenomže brazilský defenzivní štít přihrávku pokazil a míč tak poslal nepochopitelně jen vedle branky.

V 90. se ještě jednou blýskl Misimović, jeho ránu ale brilantně vytěsnil Adler a následné dorážky kvůli ofsajdu Grafiteho nebyly připuštěny. Již v druhé a poslední minutě nastavení se Wolfsburg snažil ještě vykřesat alespoň bod, jenomže při všem tom úsilí střídající Castro vypíchl Vlkům míč a uháněl společně s Kiesslingem na branku, nejlepšímu střelci tohoto bundesligového ročníku také míč předložil, jenomže jeden z nejlepších německých útočníků potvrdil, že na jaře to není on, možná i zavřel oči, obstřelil Lenze, ale branku netrefil.

Přesto nemusel moc zoufat, protože tři body přesto všechno i tak zůstaly v Leverkusenu.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele