33. kolo
01.05.2010 15:30 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Berlínská Hertha definitivně sestupuje

Hertha BSC se po třináctiletém účinkování loučí s německou nejvyšší soutěží. Bundesliga tak v ročníku 10/11 bude ochuzena o tým z hlavního města. Svěřencům Friedhelma Funkela zlomila vaz remíza 1:1 v krásném utkání na hřišti Leverkusenu.

Leverkusen vstoupil podle očekávání do zápasu aktivněji. První střelu zápasu měl na svědomí v druhé minutě švýcarský záložník Barnetta, jehož technický pokus z hranice velkého vápna ale skončil vysoko nad bránou. Hertha na to reagovala ve čtvrté minutě, Raffaeolovo přenesení hry na Gekase skončilo střelou řeckého útočníka do tyče navrátilce Reného Adlera. Za Gekasovu volnost zodpovídali na pravé straně Manuel Friedrich s Castrem, kteří by se zřejmě při skórování kmenového hráče Bayeru nemohli divit.

Jaroslava Drobného v berlínské brance ohrožoval zpočátku pouze Tranquilla Barnetta. V deváté minutě mohl jeho únik a následný centr skončit v brance, český brankář však záludný centr porýnského křídelníka kontroloval.

Hertha se dostala do brzkého vedení po dvanácti minutách hry. Opět hořela pravá strana obrany, Gekas dostal ideální míč za obranu, pak sice trochu zbrzdil, ale nakonec poslal přesný centr napříč pokutovým územím na Raffaela, jenž po krásném položení se do střely nedal Adlerovi šanci.

Druhý zářez na hostující pažbu mohl přidat ve dvacáté minutě Ramos, dostal ideální míč mezi stopery Leverkusenu, obešel Adlera, ale míč si dal daleko od nohy a dokázal tak zakončit už jen do vnější sítě. Hertha však na dokonání šokující prvního poločasu dostala ještě jednu možnost. Ramos opět skvěle uvolnil v 33. minutě Gekase, ten v šestnáctce potáhl míč a předložil jej na zadní tyč Cícerovi, před ním se ale do skluzu položil ještě Hyypiä a nebezpečí uhasil.

Trenér Jupp Heynckes se v domácí sestavě odhodlal po 34. minutách k první změně. Chybujícího a často vzadu chybějícího Castra nahradil Lars Bender. Hned po jeho střídání mohl Leverkusen vyrovnat, Derdiyokovy nůžky však skončily vedle Drobného branky. Švýcarský útočník byl i nadále nejaktivnějším hráčem domácího celku, jen o dvě minuty později po jeho zastřelovací šanci vyzval Drobného k vytlačení jeho rány na roh.

Lars Bender se první šancí po svém střídání uvedl v 38. minutě, avšak dorážku po rohovém kopu z dvaceti metrů nasměroval nártem příliš vysoko. O poznání lepší pak byla těsně před koncem první půle dorážka Toniho Kroose, kterou musel vyboxovat na rohový kop Drobný v brance hostí. Hertha ale i přesto první poločas ovládla.

Do druhého poločasu Jupp Heycnkes kompletně vyčerpal všechny příležitosti ke střídání. Derdiyoka nahradil Helmes a Barnettu Kaplan. Přesto si úvodní příležitost ke skórování v druhé části zápasu připravila Hertha, Kačarův centr na volného Gekase sice byl přesný, nicméně řecký útočník míč ve skluzu netrefil.

Ještě větší šanci ale hosté zahodili v 53. minutě, kdy Hyypiä neuvěřitelně chyboval, čehož mohl využít Kaćar, ale jeho pokus zastavil Friedrich, na což Gekas mohl míč dorazit do brány, ale s jeho ránou si Adler poradil. Brankář domácích si brilantně počínal i o minutu později, kdy Gekas opět jako černá ruka vtrhl do pokutového území a tváří v tvář německé reprezentační jedničce zahodil další šanci na zvýšení.

Další z řady šancí měl na svědomí Ramos, když mohl zakončit do prázdné branky, místo toho míč zasekl a přes Kadlece jej nasměroval jen do rukou vyběhnutého Adlera. Začal se hrát fotbal nahoru dolů a Leverkusen odpověděl další velkou příležitostí. Kroosovu ránu vyrazil Drobný jen před sebe na dobíhajícího Helmese, jenomže i s jeho dorážkou si český brankář brilantně poradil a držel akcie Herthy v tomto utkání vysoko.

Stejně tak si česká stálice v berlínské brance počínala i v 59. minutě, když vyrazil nebezpečnou hlavičku Vidala na roh. Ale právě z něj padla jediná branka Leverkusenu v utkání. Hyypiä sice míč podskočil, nicméně Manuel Friedrich už naprázdno neskákal a korunoval tak drtivý tlak. Bayeru to vlilo čerstvou krev do žil, krátce po rozehrání Drobného bdělost prověřil Stefan Kiessling.

Leverkusen ale i po vstřelení pokračoval ve velkém tlaku, v 74. minutě Kroosova nádherná rána nártem skončila pouze díky nepatrné teči vedle Drobného branky. S trochou nadsázky se dá říct, že nad Herthou dnes stál fotbalový bůh. Kroosův centr nejprve měla v 79. minutě pohltit obrana Herthy ve svém vlastním vápně, místo toho Manuel Friedrich hlavou orazítkoval břevno tak, že míč se odrazil na brankovou čáru a ven z branky. Následnou dorážku Hyypiäi pak brilantním reflexem vyrazil na roh Drobný.

Leverkusen ve svém náporu pokračoval. Na začátku 81. minuty krásně vystřelil Stefan Kiessling, ale pouze vyprášil rukavice vprostřed brány stojícího Drobného. Ovšem ani Hertha neskládala zbraně. Běžela 86. minuta a na zadní tyč si naběhl obránce Piszczek, ke kterému propadl centr od postranní čáry, jenomže polský obránce dokázal trefit jen skvěle zasahujícího Adlera.

Hyypiä uklouzl, Ramos viděl na zadní tyči nabíhajícího Gekase, jenž ale míč jako již předtím na začátku druhé půle netrefil a definitivně Herthu odsoudil k sestupu do druhé ligy. Stará dáma tak své letošní trápení ukončila kolo před koncem.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (1)

Přidat komentář
klokan.paul

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele