28. kolo
18.04.2009 15:30 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

VfL Wolfsburg - Bayer Leverkusen 2:1

Vlci nejtěsnějším rozdílem doma porazili Bayer Leverkusen a uhájili tak před dotírajícím Bayernem svůj tříbodový náskok. Zároveň si udrželi svojí domácí neporazitelnost, i když dnes neměli k porážce daleko a hlavně rozhodčí jim dnes nemálo pomohl ke konečnému vítězství.

První půle začala v poměrně svižném tempu. První pološance si vytvořili domácí, když nejprve Misimovič a později Grafite zkusili štěstíčko z dálky, ale ani jeden pokus se brance příliš nepřiblížil. Hosté se osmělili nedlouho poté, když Helmes šikovně vracel ve vápně míč po sebe, ale Schäfer míč včas odkopl do bezpečí.

To akce ze 13. minuty již zaváněla gólem. Kapitán Rolfes si ve středu pole krásně uvolnil a vysunul kolmicí Vidala. Ten si všiml nabíhajícího Renata Augusta, na kterého centrem přenesl míč a Renato z voleje vystřelil. Jenomže jeho střela skončila na ruce domácího obránce, což samozřejmě volalo po odpískání pokutového kopu, avšak rozhodčí gestem ukázal - hrajte dál.

Pokutový kop se přeci jen pískal, ale na druhé straně o deset minut podzěji. Manuel Friedrich prohrál ve vápně osobní souboj s Grafitem, maloučkou ho zatáhl za rameno, čehož brazilský forward využil a bezváhání se skácel k zemi. I když by faulovaný správně penaltu kopat neměl, tak Grafite se ničeho nebál a udělal dobře. Počkal si kam Adler skočí a míč s přehledem poslal k druhé tyči - 1:0 pro domácí.

Hosté po obdržení gólu poněkud vypadli z tempa. Jejich přihrávky byly nepřesné, útoky neškodné a navíc domácí vyráželi k smrtícím breakům. Z jednoho takového Grafite v 27. minutě málem skóroval, když jej pobídl krásným pasem Misimović, ale z úhlu Adlera jen nastřelil. O tři minuty poději se málem prosadil Edin Dźeko, když se šikovnou kličkou ve vápně zbavil svého strážce, avšak Adler jeho střelu vyrazil na rohový kop.

Do konce první půle zahrozili už jen domácí. Nejprve v 40. minutě nabil Gentner Misimovićovi na hranici vápna, ale jeho skákavá střela skončila decimetry vedle pravé Adlerovy tyče. Zajímavý moment přišel v 43. minutě, kdy se Grafite vyhnul ofsajdové pasti a řítil se zcela osamocen na branku Bayeru. Adler sice stačil vyběhnout, přesto nebyl u míče první a měl převeliké štestí, že Grafite jej nedokázal přehodit, ale pouze jej nastřelil. Hráči Wolfsburgu tam ještě reklamovali červenou kartu pro Adlera, který se srazil s Grafitem, ale šlo spíše o nešťastnou náhodu a Grafite se po půlminutě ležení zvedl a pokračoval dále ve hře.

O přestávce asi trenér Bruno Labbadia promluvil hráčům Bayeru do duše, protože Leverkusen skoro celou druhou půli ovládl, hlavně její začátek. Kolotoč šancí roztočilo břevno Simona Rolfese, který si naběhl na přízemní centr Kadlece po šikovně rozehrané stadardní situaci. V 53. minutě po spolupráci s Henriquem trvdě vypálil Kiessling, ale Benaglio míč vyrazil.

O minutu později byl už ale krátký na střelu Toniho Kroose. Stefan Kiessling dostal přihrávku na levé křídlo od Rolfese, zasekl, našel před vápnem osamoceného Toniho Kroose, který si poradil jako zkušený mazák. Jedním dotykem si neposedný míč zkrotil, druhým jej šajtlí nechytatilně poslal ke vzdálenější tyčce. I vytáhlý gólman Benaglio byl na střelu krátký - 1:1.

Po tomto gólu hosté domácí prakticky nepustili k míči, rozjížděli jednu nebezpečnou akci na druhou a utkání si užívali. Domácí zahrozili po hodině hry po ojedinělé šanci, když se k dlouhému nákopu dostal Grafite, ale jeho nebezečná střela mířila těsně nad pravou horní šibenici. Prakticky z protiútoku po krásné akci středem hřiště, když Rolfes vyslal do samostaného nájezdu kanonýra Helmese, se málem prosadili hosté, ale proti byl praporek pomezního, ač se z opakovaného záběru potvrdilo, že se o postavení mimo hru nejednalo. Bayer byl tak ošizen o téměř jistý gól.

V 63. minutě po spolupráci Vidala s Helmesem se druhý jemnovaný již dostal ke střele, ale jeho rána levačkou směřovala pouze do připravené náruče Diega Benaglia. V 67. minutě se do dobré šance řítil Renato Augusto, ale když mohl míč přihrát pod sebe na nabíhající spoluhráče, radši zvolil ještě jedno předkopnutí, až si míč ukopl. O minutu později stále proti gólu hostů praporek rozhodčího, který opět špatně posoudil situaci a nenechal po nádherném centru Kroose Helmese zakončit.

V 74. minutě se k zakončení prodaral Michal Kadlec, ale jeho střela levačkou skončila metr vedle. Po chybě ve středu hřiště se do breaku dostali domácí, ale ke vstřlení gólů jim scházeli centimetry. Grafite míč potáhl po pravém křídle, naservíroval ho nabíhajícímu Džekovi, který ale na něj těsně nedosáhl, přičemž se pak na svého kologe velmi zlobil, že nedokázal míč přihrát přesněji.

V 85. minutě se domácí už mohli radovat naplno. Opět po rychlém breaku, kdy Džeko sklepl míč Misimovićovi, ten jej poslal na Grafiteho, který si se zakončením nelámal hlavu a povyběhnuvšího Adlera obstřelil přesně k levé tyči - 2:1. Opět šlo o hraniční ofsajdovou situaci, tentokráté pomezní vše pustili.

Hráči Wolfsburgu byli najednou jakoby polití živou vodou a dál podnikali výpady na půli Bayeru. V 88. minutě střídající Dejagah přenesl míč na Dźeka, ten se ve vápně krásně uvolnil a jeho střelu musel Adler vytěsnit na rohový kop. O minutu později se dostal ke střela sám Dejagah, když Sinkiewcz propustil míč za sebe a pouze Adlerův brilatní zákrok zachránil hosty od pohromy. Na Sinkiewiczovu obranu musím poznamenat, že do skluzu se vrhnul z posledních sil, chytil při tom křeč a musel být vystřídán.

V nastavení se Bayer odhodlal k závěrečnému náporu, ale proti jejich snaze byl opět rozhodčí. Střídající Sascha Dum se prosmýkl ve vápně jako mrštný štírek, odcentroval před bránu, ale jeho centr srazil zcela evidetně rukou stoper Madlung. Píšťalka rozhodčího tak podruhé neprávem zůstala němá. Krom udělené žluté karty za protesty se již nic zásadního nestalo a utkání tak skončilo 2:1 pro domácí, i když hosté by si za předvedený výkon minimálně jeden bod zasloužili.

Autor: Jaromír Eybl

Komentáře (8)

Přidat komentář
pavel.fotbal

Doufám, že nejlepší tým bundesligy venku Bayer Leverkusen odčaruje kouzlo Wolfsburgu, nejlepšího na domácím hřišti.----- 2 : 3 !!!!

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Doufame v remizu,ci prohru Wolfsburgu

Reagovat
Arne

Reagovat
Tomtaf

Souboj dvou čechů, zajímavý

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1 a Džeko dá gol

Reagovat
smazaný uživatel

11111111111111111111111111111111111

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že Wolfsburg vyhrá, držím palec Ďžeko + Grafite postrach bundesligy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele