13. kolo
20.11.2005 17:00 CET
3 : 1
(0:1)

Reportáž

1. FC Brno - Viktoria Plzeň 3:1

V 11. kole si brněnští fotbalisté připsali svou první výhru, doma dokázali porazit Slavii. Pak však zlepšující se výsledkovou formu nepotvrdili a ve Zlíně prohráli 0:2. V reprezentační přestávce tak vedení sáhlo ke kroku, který někteří brněnští fotbalisté pamatují ještě z jara. Všichni fotbalisté áčka byli postupně vedením předvoláni na "kobereček", kde museli vysvětlovat současné neúspěchy. Situace se podle některých zdrojů zdála být natolik vážná, že hrozit začali i samotní sponzoři Brna, a začalo se tak hovořit i o variantě, že Brno by v případě neúspěchu s Plzní mohlo i o některého významného sponzora přijít.

Zajímavé byly i některé rošády v sestavě Brna, ke kterým sáhl trenér Mazura. Po dvojzápase Slovenska se Španělskem, při kterém brněnský zadák Had utrpěl zranění, se jevila tato absence jako nejzávažnější. K překvapení všech se tak na jeho místě objevil záložník Siegl.

První poločas nabídl mírnou převahu Brna, pečlivá obrana Plzně však domácím příliš mnoho prostoru k zakončení nedala. Navíc se Brno nemohlo prosazovat zbraní, se kterou chtělo na Plzeň vyrukovat – kombinací. Sníh napadaný na hrací ploše ji totiž znemožňoval. Největší šance tak vznikaly především po nakopávaných balónech a standardních situacích.

A právě po jedné takové standardce šokovali hosté všechny přítomné diváky. Běžela 43. minuta, když Barteska zahrával přímý volný kop, který sice brněnští obránci odvrátili, bohužel pro ně však pouze k Knakalovi, který nabíhal ze druhé vlny a tvrdou ranou prostřelil gólmana Václavíka.

O poločasové přestávce se pořadatelé pokoušeli udělat vše proto, aby trávník vyhovoval domácím fotbalistům a na hřiště tak vjel dokonce traktor, který sníh odhrabával. A vyplatilo se - v 50. minutě našel parádní přihrávkou Švancara Zelenku a ten překonal gólmana Muchu poprvé.¨

O sedm minut později vyrazil dech všem fanouškům na stadionu Siegl, který napřáhl z pětatřiceti metrů a výstavní střelou nedal Muchovi, který nestačil ani zareagovat, šanci.

Plzeň se po otočení skóre snažila vytvořit si převahu, precizní obrana domácích jim v tom však zabránila. Právě naopak, bylo to Brno, kdo měl další příležitosti ke vstřelení gólu. A nakonec se také zaslouženě dočkalo a po Sieglovi vytáhl nádherný kousek ze svého arsenálu také Zelenka, když z otočky na hranici plzeňské šestnáctky přesně trefil pravou šibenici Muchovy klece.

"Bylo to vydřené vítězství. První poločas ovlivnil sníh, který ležel na trávníku. To nám znemožňovalo jakoukoli kombinaci. Plzeň hrála takticky dobře a navíc dokázala dát po standardce gól. Ale já jsem tam viděl především naši chybu, když jsme nepokryli hráče. O přestávce jsem hráče přesvědčoval, že máme na výhru, a oni to vzali. Ve druhém poločase jsme dali krásné góly, dvě střely vymetly šibenici. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě." K absenci Mariána Hada Mazura vysvětlil: "Z reprezentačního srazu se v pátek vrátil s poraněnými třísly a je pro podzimní část nepoužitelný. Dlouho jsme přemýšleli, kým ho nahradit, a volba nakonec padla na Siegla. Ukázalo se, že to byla správná volba. Siegl odehrál kvalitní zápas a navíc dal gól," uvedl Mazura.

"S výkonem v prvním poločase jsem byl naprosto spokojen. Jenže brzy po přestávce jsme odešli. Přitom jsme obrat Brnu nabídli sami. Nejprve brankář chytne balón před pokutovým územím rukou, pak udělá hrubku Zakopal, kterou takový hráč, jako Zelenka, samozřejmě dokáže využít. A druhý gól byl ještě horší. V takovém počasí to sice mají brankáři o hodně těžší, ale střela byla z velké dálky a Mucha ji měl chytit. Pak už bylo na hřišti jediné mužstvo a za druhý poločas si Brno vyhrát zasloužilo. Vágnera jsem střídal, protože nebyl zcela fit a protože jsem na hřišti potřeboval rychlejšího hráče. Ale nic se nezměnilo," řekl plzeňský kouč Michálek.

Autor: Jan Werner

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
HOST*

6:0

Reagovat
smazaný uživatel

taky moznost, priste to tak podle mych odhadu skonci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele